1/12/2011
www.musiccorner.gr

SANJURO
(σε …meeting με την Μαρίνα Σκοπελίτου
)

Το πραγματικό του όνομα είναι Κώστας Βογιατζής, ωστόσο εμείς τον ξέρουμε απλά ως Sanjuro (όνομα το οποίο δανείστηκε από τον ήρωα της ταινίας «Yojimbo» του Akira Kurosawa). Η ενασχόληση του Sanjuro με το hip-hop μετρά αρκετά χρόνια. Αρχικά, εντάχθηκε στο κίνημα συμμετέχοντας σε μία ομάδα graffiti ενώ αργότερα, όταν εξοικειώθηκε με τη χρήση των υπολογιστών άρχισε ραπάρει και να γράφει τη δική του μουσική.

Αν και τα τραγούδια του είχαν ήδη απήχηση σε μία μερίδα του κοινού, αυτό που απογείωσε τον Θεσσαλονικιό ράπερ ήταν η διασκευή του τραγουδιού «Να την προσέχεις» με τους Onirama. Το κομμάτι αυτό κέρδισε αμέσως το κόσμο και έφερε τον Sanjuro πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό του album, με τίτλο δανεισμένο από την επιτυχία «Να την προσέχεις».

Αυτά είναι λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη που φιλοξενούμε στο Meeting Point αυτής της εβδομάδας, αλλά ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

Music Corner: Σε μία προηγούμενη συνέντευξή σου αποκάλυψες πως το πρώτο hip hop κομμάτι  που άκουσες όταν ακόμα ήσουν μαθητής και το οποίο σε παρακίνησε να ασχοληθείς  με τη hip hop μουσική ήταν το «Άκου μάνα» των Active Member. Θα μπορούσες να  προσδιορίσεις τους λόγους για τους οποίους σε κέρδισε αυτό το είδος μουσικής;
Sanjuro: Όταν άκουσα τα πρώτα ελληνικά hip hop συγκροτήματα ένιωσα ότι διάβαζαν το μυαλό και την καρδιά μου. Για τις κοινωνικές μου ανησυχίες, για την οργή που είχα σαν έφηβος, ακόμα και για την διάκριση ανάμεσα στο σωστό και το λάθος σε θέματα ηθικής, έβρισκα απάντηση και συμπαράσταση μέσα από το hip hop που όσο το γνώριζα ανακάλυπτα ότι ήταν κάτι περισσότερο, αποτελούσε τρόπο ζωής και σκέψης.

Music Corner: Ποια είναι η ανάγκη που σε ωθεί να ασχοληθείς με τη μουσική και τη δημιουργία;
Sanjuro: Κυρίως να ξεσπάσω, η επιθυμία μου να εξωτερικεύσω πράγματα που με “πνίγουν” αλλά και τις στιγμές που νιώθω ένα κύμα αισιοδοξιας. Κανω φίλο το τετράδιο και του “μιλάω” με τους στίχους μου. Οταν έπειτα όλο αυτό μεταμορφώνεται σε τραγουδι, τοτε μπορώ να “μιλήσω” με χιλιάδες ανθρώπους και να μοιραστούμε μαζί τις φοβίες μας και τις χάρες μας. Αυτός είναι για μένα πλέον, πέρα απ την προσωπική μου ανάγκη,  ένας σημαντικός λόγος που συνεχίζω την μουσική, η στήριξη του κόσμου και η αίσθηση ότι εκεί έξω κάποιοι με καταλαβαίνουν.

Music Corner: Η αίσθηση που δίνει ο δίσκος σου παραπέμπει σε έναν δημιουργό ερωτικών τραγουδιών. Θεωρείς ότι αυτός ο χαρακτηρισμός σε αντιπροσωπεύει;
Sanjuro: Κατανοώ απόλυτα γιατί οι περισσότεροι μου βάζουν αυτήν την “ταμπέλα” απλά εγώ δεν νιώθω έτσι. Σαν άνθρωπος λειτουργώ τις περισσότερες φορές με βάση το συναίσθημα και αυτό φαίνεται και στο τρόπο γραφής μου. Αυτός είμαι. Δεν προσπαθώ να είμαι “ερωτικός” απλά προσπαθώ να είμαι εγώ. Ο έρωτας σημάδεψε ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου, γι αυτό και γράφω τόσο συχνά γι αυτόν. Αν κάποιος ψάξει την μουσική μου θα δει ότι έχω τραγούδια για την φιλία,  την ελευθερία, την μοναξιά, την σχέση μου με τους γονείς μου και την κοινωνία.

Music Corner: Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο σου album, με τίτλο “Να την Προσέχεις”. Πες μας λίγα λόγια για αυτήν τη δουλειά.
Sanjuro: Για αυτούς που ως τώρα δεν γνώριζαν τίποτα η ελάχιστα πράγματα για εμένα, είναι ότι πιο αντιπροσωπευτικό έχω βγάλει. Το album περιέχει 12 τραγούδια, όπως και την διασκευή του “Να την προσέχεις” από τους Οnirama. Επίσης έχω συνεργαστεί με την Νατάσα Παντελίδη (Nat), Άγγελο Δοβλέτογλου, το συγκρότημα των Άνιμα και με την Annie, όλοι καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη, καθώς και με τον κολλητό μου τον Αντώνη, ο οποίος τραγουδούσε στην πρώτη ερασιτεχνική έκδοση του “να την προσέχεις” και όχι μόνο. Κυκλοφορεί απ την εταιρία Final Touch, συμφερόντων Μίλτου Καρατζά και διανέμεται από την Universal, μια συνεργασία για την οποία είμαι πολύ χαρούμενος. Θα ήθελα να εκφράσω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στενούς μου συνεργάτες, Θανάση Λόλα και Σωκράτη Τσιούλη, που βρίσκονται στο πλευρό μου από τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα και χωρίς αυτούς η συγκεκριμένη δουλειά δεν θα υπήρχε.

Music Corner: Ήδη στο πρώτο σου album συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες. Με ποιους άλλους καλλιτέχνες ή  MCs θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Sanjuro: Σίγουρα υπάρχουν καλλιτέχνες με τους οποίους πιστεύω ότι θα ταιριάζαμε μουσικά, αλλά δεν θέλω να αναφέρω ονοματα, προτιμω να μιλάω για πράγματα που είναι σίγουρα και τώρα όλα είναι υποθετικά.

Music Corner: Αισθάνεσαι ότι η διασκευή του τραγουδιού «Να την προσέχεις» από το συγκρότημα των «Ονιράμα» ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα σου;
Sanjuro: Σαφώς. Θα την παρομοίαζα ως το πρώτο γερό σκαλοπάτι που πάτησα για να συνεχίσω την πορεία μου στην μουσική. Εκτιμώ πολύ τους Οnirama ως συγκρότημα και ως ανθρώπους. Την συγκεκριμένη διασκευή δεν θα μπορούσα να την φανταστώ καλύτερη. Ελπίζω στο μέλλον να ξανασυνεργαστούμε.

Music Corner: «Από το πόνο άγγελέ μου προτιμώ την μοναξιά…» είναι ένας στίχος από το τραγούδι «Ο Άγγελός μου». Εσύ, στο δίλημμα πόνος ή μοναξιά, τι απαντάς;
Sanjuro: Ο στίχος μιλάει από μονός του. Εννοείται πως πρέπει να πολεμάμε για ότι αγαπάμε, αλλά όταν το κάνεις μόνος σου έχεις ήδη μπει στον κόσμο της μοναξιάς. Καλυτέρα να τον αγκαλιάσεις και να αφήσεις ότι σε πονάει πίσω σου μέχρι να ξαναπολεμισεις για κάτι που αξίζει. Γενικά με την μοναξιά έχω μια σχέση μίσους και πάθους, είναι φορές που την αναζητώ αλλά δεν αντέχεται για πολύ. Αναφέρομαι σε κάθε είδους μοναξιά και όχι μόνο για την ερωτική.

Music Corner: Σε μία κοινωνία όπως η σημερινή, στην οποία επικρατεί ο ατομικισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν φθαρεί ως ένα βαθμό, πόσο αντιπροσωπευτικοί πιστεύεις ότι μπορεί να είναι οι στίχοι του τραγουδιού «Να την προσέχεις»;
Sanjuro: Σύμφωνα με την απήχηση του, αρκετά. Το θέμα είναι ότι έχουμε θάψει τα αισθήματα μας βαθιά στο χώμα γιατί φοβόμαστε να τα εκφράσουμε μήπως μας πουν δειλούς και ευάλωτους. Όμως είμαστε άνθρωποι, είναι στην φύση μας να είμαστε δειλοί και ευάλωτοι, όπως και το να είμαστε δυνατοί και θαρραλέοι. Έχω εισπράξει αρκετή επίθεση για το συγκεκριμένο κομμάτι, μόνο και μόνο επειδή έθιξα την ψεύτικη μαγκιά κάποιων. Από την άλλη όμως υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία που λάτρεψε το τραγούδι και ταυτίστηκε μ’ αυτο. Συμπερασμα, η αγάπη πάντα θα υπερτερεί.

Music Corner: Μία μερίδα του κοινού κατακρίνει τους Έλληνες καλλιτέχνες της hip hop μουσικής σκηνής  και την πρακτική τους να τραγουδούν σε πίστες και να συνεργάζονται με λαϊκούς καλλιτέχνες. Με άλλα λόγια θεωρούν ότι το hip hop, το οποίο γεννήθηκε στα γκέτο για να εκφράσει τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων, δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη mainstream κουλτούρα. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτή την κριτική;
Sanjuro: Και εγώ έτσι σκαφτόμουν κάποτε αλλά όσο μεγαλώνω γίνομαι πιο ανοιχτόμυαλος. Πλέον αυτό που με ενδιαφέρει, σαν ακροατή, είναι το αποτέλεσμα. Ούτε που τραγουδαει κάποιος ούτε με ποιον, αλλά τι προσφέρει ο συνδυασμός αυτός. Αλλά ακόμα και αυτό είναι υποκειμενικό γιατί η αισθητική του καθενός διαφέρει. Με λίγα λόγια, γούστα είναι αυτά! Όσο για τα γκέτο που ανέφερες τα ακούω βερεσέ όταν μιλάμε για Ελλάδα. Ο καθένας ας ακούει ότι του αρέσει και ότι τον εκφράζει, είναι περριτός ο αλληλοσπαραγμός.

Music Corner: Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά βήματα που σχεδιάζεις;
Sanjuro: Σιγά σιγά ξεκινάω την παραγωγή για την επόμενη ολοκληρωμένη δουλειά μου, συνεχίζοντας να κάνω μουσική με το ίδιο πάθος όπως πρώτα. Από κει και πέρα ότι βρέξει ας κατεβάσει, σπάνια κάνω σχέδια, είμαι πιο πολύ άνθρωπος που ζει για το σήμερα. Την υγεία μας να έχουμε, αγάπη και ότι είναι να ‘ρθει θα ‘ρθει.

———————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μια προσεγμενη συνεντευξη.
    Πολλες αποριες που ειχα γι τον sanjuro απαντηθηκαν σε αυτες τις γραμμες συγχαρητηρια στην δημοσιογραφο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here