24/4/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr

Δώδεκα φωτεινές μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ερμηνευμένες από τη χαρακτηριστική φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη συγκεντρώνονται στο νέο CD «Για Πού Τραβάς Ελπίδα», η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου, στον Ιανό της οδού Σταδίου. Ο χώρος του καφέ όπου δόθηκε η συνέντευξη τύπου ήταν διακοσμημένος με χάρτινα καραβάκια -σύμβολα αθωότητας και αισιοδοξίας-, με τα οποία οι δύο καλλιτέχνιδες, στην πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία, επιθυμούν να μας ταξιδέψουν μουσικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Το ίδιο φιλοδοξούν να κάνουν, άλλωστε, και το καλοκαίρι που μας έρχεται, καθώς θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα με την επιτυχημένη τους παράσταση «Μπαχάρι, Κανέλα και Γιορτή».

Λίγο μετά τις δώδεκα και μισή, δημοσιογράφοι, θαυμαστές και πολλοί φίλοι των δύο καλλιτέχνιδων -μεταξύ των οποίων οι Σταμάτης Κραουνάκης, Στέφανος Κορκολής, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Αποστόλου, Μάγδα Πένσου, Σαλίνα, Κοραλία Καράντη και Στέλιος Διονυσίου- υποδέχθηκαν την Άλκηστη και την Ευανθία μαζί με τους καλεσμένους τους, τη δημοσιογράφο Λένα Αρώνη, τον ηθοποιό και συγγραφέα Λάκη Λαζόπουλο και τον ζωγράφο Παύλο Σάμιο.

Ο κύριος Μάκης Πουνέντης μάς καλωσόρισε εκ μέρους της εταιρείας Heaven, επισημαίνοντας πως «κάθε CD της Άλκηστης είναι για όλους μας μια νέα περιπέτεια» και έδωσε τον λόγο στους καλεσμένους που ήρθαν να μιλήσουν για την καινούργια αυτή δουλειά την οποία είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πριν από την κυκλοφορία της.

Η Λένα Αρώνη τόνισε πως σε κάθε ακρόαση ξεχώριζε και κάποιο άλλο κομμάτι, ενώ αναφέρθηκε στις δύο καλλιτέχνιδες σχολιάζοντας πως πρόκειται για «δύο γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν γι’ αυτό που αγαπούν. Με τη δουλειά τους, μας κάνουν το δώρο να αισθανόμαστε συν-δημιουργοί σε όμορφα πράγματα. Για μένα, η ελπίδα υπάρχει εκεί όπου κάνουν τα βήματά τους η Άλκηστις και η Ευανθία». Η κυρία Αρώνη αποκάλυψε μάλιστα ότι γνώριζε και τις δύο καλλιτέχνιδες από παλιά: Την Άλκηστη από όταν ήταν πρωταθλήτρια και έμεναν και οι δύο στην Καλλιθέα και την Ευανθία από το Ωδείο Αθηνών, όπου «έκανα μαθήματα πιάνου και όλοι μιλούσαν για το πόσο εξαιρετικοί μουσικοί είναι τα μέλη της οικογένειας Ρεμπούτσικα».

Ακολούθησε ένα βίντεο με την ερμηνεία του νέου τραγουδιού «Πέντε Χρόνια Σ’ Ερωτεύομαι», όπως παρουσιάστηκε στην παράσταση «Μπαχάρι, Κανέλα και Γιορτή», τον χειμώνα στο θέατρο Παλλάς, ενώ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε κι άλλα τραγούδια του δίσκου σε πρώτη ακρόαση.

Ο κύριος Παύλος Σάμιος ανέφερε ότι τα νέα τραγούδια των δύο καλλιτέχνιδων του έφεραν στο νου ακούσματα, εικόνες και λόγια των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Τσαρούχη και Μάνου Χατζιδάκι. «Υπάρχει πολλή ενέργεια και δουλειά σε αυτόν τον δίσκο. Ξεχώρισα τα σιγανά ερωτικά τραγούδια που πιάνουν την ψυχή μας βαθειά και επιβεβαιώνουν ότι η συγκίνηση έρχεται πριν από τη λογική», σχολίασε.

Ο κύριος Λάκης Λαζόπουλος επεσήμανε ότι «όλον αυτόν τον δύσκολο καιρό νιώθω ότι κωπηλατούμε με τα σκοινιά δεμένα στο λιμάνι κι αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε στο ίδιο σημείο. Χάρη στην Άλκηστη και την Ευανθία η βάρκα λύθηκε και ταξιδεύουμε σε ωραία καινούργια πέλαγα». Είπε επίσης ότι θεωρεί τη φωνή της Πρωτοψάλτη «διαμαντένια. Μού δίνει την αίσθηση αετού που ανεβαίνει με δύναμη ψηλά!»

Παίρνοντας με τη σειρά της τον λόγο, η συνθέτις Ευανθία Ρεμπούτσικα ανέφερε ότι, αν και με την Άλκηστη γνωρίζονται πολλά χρόνια, αρχικά ήταν διστακτική στο να κάνουν μια δουλειά μαζί, και λόγω της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε και λόγω της κρίσης που περνά η δισκογραφία στην Ελλάδα.

«Όταν τελικά πείστηκα, η Άλκηστις μού είπε “Τώρα θα σε παντρευτώ!” Κι εγώ σκέφτηκα, “Τί θα πει ο Παναγιώτης;”»! Ο σύζυγός της, συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, στον οποίο και αναφέρεται παρακολούθησε με χαρά τη διαδικασία της δημιουργίας του νέου δίσκου, συμβάλλοντας μάλιστα σε αυτήν. Όπως τόνισαν δε και ο ίδιος και η κυρία Ρεμπούτσικα, στα περισσότερα τραγούδια η ερμηνεία της Άλκηστης ήταν από την πρώτη φορά τόσο άρτια που κράτησαν αυτήν την πρώτη εκτέλεση στην τελική έκδοση του CD!

Η ίδια η ερμηνεύτρια δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη δουλειά «Σαν καθαρό νερό που καθάριζε όλες τις σκοτεινές πτυχές του ποταμού που βιώνουμε τώρα». Ανέφερε επίσης πως η Ευανθία Ρεμπούτσικα «με τις μουσικές της που λιώνουν και τα πιο σκληρά σίδερα, συνδυάζει τα χρώματα της Ελλάδος με τη γεύση της Ανατολής». Σχολιάζοντας τον τίτλο του άλμπουμ, τόνισε ότι «Μετά την Ελλάδα, η ελπίδα είναι η δεύτερη πατρίδα μας. Προσωπικά είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα και μπορώ να μεταφέρω μελωδίες με τη φωνή μου».

Η κυρία Πρωτοψάλτη ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κόσμο που παρευρέθηκε στην παρουσίαση και έδωσε τον λόγο στον Στέλιο Διονυσίου, με τον οποίο ερμηνεύει το νέο ντουέτο «Μη Μου Λες Συγγνώμη», αλλά και στους στιχουργούς του CD, Άρη Δαβαράκη, Ελένη Ζιώγα, Ρεβέκκα Ρούσση και Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, οι οποίοι ήταν παρόντες. Όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν ευτυχείς για τη συνεργασία, με την Ελένη Ζιώγα να τονίζει ότι, χάρη σε αυτήν τη δουλειά, βγήκε από ένα σκοτεινό λαγούμι, στο οποίο ένιωθε ότι βρισκόταν εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που περνά η χώρα μας.

Για το τέλος της συνέντευξης τύπου, η Λένα Αρώνη επεφύλασσε μία έκπληξη για την Άλκηστη και την Ευανθία, καθώς είχε πάρει ένα δώρο για την κάθε μια τους: Μία πορσελάνινη κούκλα για την Άλκηστη και μια κούκλα-μπιζουτιέρα για να κρεμά τα κοσμήματα που φορά στις συναυλίες η Ευανθία! Αποκάλυψε μάλιστα ότι το δώρο της Άλκηστης το επέλεξε με αφορμή μια ιστορία που είχε διαβάσει ότι της έσπασαν τη δική της όταν ήρθε παιδί με τους γονείς της από την Αλεξάνδρεια, διότι στο τελωνείο νόμιζαν πως έκρυβε -μέσα στο παιδικό της παιχνίδι- τιμαλφή…!

Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου οι κυρίες Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Ευανθία Ρεμπούτσικα έκαναν αποκλειστικές δηλώσεις στο Music Corner:

Music Corner: Με αφορμή τον πολύ όμορφο και αισιόδοξο τίτλο του CD σας, από πού νομίζετε ότι μπορούμε να αντλήσουμε την ελπίδα για να είναι το μέλλον μας πιο φωτεινό;
Άλκηστις: Είναι μια υπέροχη ερώτηση που έχει πολλές απαντήσεις. Ελπίδα μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από τον πολιτισμό μας, μέσα απ’ τη μουσική, μέσα από τη δουλειά μας και μέσα από τα όνειρά μας.
Ευανθία: Η ελπίδα προέρχεται από εμάς τους ίδιους, μέσα από τα όνειρά μας και πρέπει σε αυτές τις εποχές να είμαστε πιο κοντά, πιο ανοιχτοί και να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο.

Music Corner: Οι δυσκολίες μας φέρνουν και πιο κοντά τον έναν στον άλλο, έτσι δεν είναι;
Άλκηστις: Έχει αλλάξει η εποχή. Υπάρχει μεγάλη διαφορετικότητα στον τρόπο συμπεριφοράς των Ελλήνων. Το νιώθω ότι υπάρχει! Υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον πλησίον, γίνεται ο Έλληνας αυτός που ξέραμε και κοντεύαμε να τον ξεχάσουμε…

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, μιλούν στην Μαρία Αβραμίδου και το MusicCorner.gr

Music Corner: Αυτός που θυμόμαστε και μέσα από τις μουσικές σας, αν μπορώ να το πω αυτό, βάσει της γεύσης που πήραμε από την καινούργια δουλειά…
Άλκηστις: Πιστεύουμε στον λυρισμό…
Ευανθία: Γυρίζουμε πάλι πίσω, ίσως γιατί αυτό το καιρό να νιώθουμε όλο και πιο έντονα αυτό που λένε «κάθε πέρυσι και καλύτερα»… Αισιοδοξούμε όμως για το αύριο και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε!
Άλκηστις: Θα τα καταφέρουμε, ναι! Τουλάχιστον εμείς νιώθουμε τυχερές γιατί μέσα από τη μουσική, μέσα από τα τραγούδια, μέσα από τα λόγια, μπορούμε έστω και για τρία λεπτά να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε…
Ευανθία: Αυτό είναι μια όαση για μας!
Άλκηστις: Να γίνει η ψυχή μας …πεταλούδα!

Music Corner: Επειδή είχα την τύχη να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπαχάρι, Κανέλα και Γιορτή», νομίζω ότι ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που η λέξη ψυχαγωγία είχε ουσιαστικό νόημα. Χαίρομαι, λοιπόν, που μας είπατε ότι θα περιοδεύσετε με αυτήν το καλοκαίρι…!
Άλκηστις: Όντως, θα παρουσιάσουμε αυτήν την παράσταση σε διάφορους χώρους το καλοκαίρι, ίσως με κάποιες αλλαγές στο σκηνικό, λόγω των συνθηκών στα ανοιχτά θέατρα. Το έμψυχο υλικό θα είναι το ίδιο, αλλά θα έχουμε να σας πούμε περισσότερα όταν θα έχουμε ετοιμάσει πλήρως την περιοδεία…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη παρουσίαση…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here