Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
http://vinylmaniac.madblog.gr

Ένας δίσκος ήρθε απ’ τα παλιά
Οι δίσκοι που ποτέ δεν ξεχνάμε…!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η στήλη αυτή του musiccorner έχει ως στόχο να θυμίσει στους παλαιότερους και να προτείνει στους νεότερους μια σειρά από δίσκους 33 στροφών που εκδόθηκαν σε μια «χρυσή» περίοδο για το ελληνικό τραγούδι. Τότε που μεσουρανούσαν μεγάλοι συνθέτες, ποιητές και στιχουργοί, αλλά και ερμηνευτές. Τότε που ένας νέος δίσκος του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μούτση, του Λοΐζου και τόσων άλλων σπουδαίων μουσικών αποτελούσε καλλιτεχνικό και πολιτισμικό γεγονός!
Οι δίσκοι που θα παρουσιάσουμε, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζονται «κλασικοί» κι έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε κάποιους που μπορεί να μην είχαν την αποδοχή και την «αναγνωρισιμότητα» που τους άξιζε την εποχή που εκδόθηκαν, κρύβουν όμως «διαμάντια» που έστω και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι αργά να βγουν στην επιφάνεια…

———————————————————–

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ – ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
«ΕΡΩΤΑ ΜΟΥ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕ» (MINOS MSM 235)

Μπορεί το πολιτικό τραγούδι να βρισκόταν στο προσκήνιο λίγους μήνες μετά τη μεταπολίτευση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούσαν και δίσκοι με «ελαφροερωτικά» κομμάτια. Ένας από αυτούς, ήτανε το «Έρωτά μου ανεπανάληπτε» που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1975 σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Πυθαγόρα, το «δίδυμο» των μεγάλων επιτυχιών για πολλά χρόνια.

Το κύριο ερμηνευτικό βάρος του άλμπουμ ανήκει στην Τζένη Βάνου, για τη φωνή της οποίας νομίζω ότι είναι περιττό να πει οποιοσδήποτε το παραμικρό. Μπορεί πλέον να έχει επιλέξει άλλο δρόμο για να βγάζει τα προς το ζην (έχει ανοίξει ένα μίνι μάρκετ…), όμως οι απίστευτες ερμηνείες της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και στις καρδιές μας…

Επίσης, συμμετέχει ο – πολύ νέος τότε – Σπύρος Σερεμέτης ο οποίος είχε κάποιες «σποραδικές» επιτυχίες αλλά δε μπόρεσε να σταθεί για μεγάλο διάστημα στο χώρο…

Φυσικά, το ομότιτλο τραγούδι ακούστηκε πολύ και πέρασε στο πάνθεον των τεράστιων «σουξέ» της Βάνου, ενώ παραμένει γνωστό μέχρι και σήμερα. Είναι άλλος ένας «κρίκος» στην «αλυσίδα» των «αμαρτωλών ερώτων» που είχε ερμηνεύσει η τραγουδίστρια, καθώς είχε προηγηθεί το «Αν είναι η αγάπη αμαρτία» και ακολούθησε το «Αγάπησα αμάρτησα», αμφότερα σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου…

Εξάλλου, «περπάτησε» κάπως και το «Χάλασε ο κόσμος Βιργινία», ενώ το «Δεν την αλλάζω» περιλήφθηκε την επόμενη χρονιά στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Σερεμέτη με τίτλο «Είσαι το κάτι άλλο». Καλές στιγμές είναι και τα «Αντίο κύριε» και «Πώς με διώχνεις».

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες των δύο ερμηνευτών.

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Έρωτά μου ανεπανάληπτε
02) Στο μαύρο τον κατάλογο
03) Προτού να σε γνωρίσω (Σπ. Σερεμέτης)
04) Λυπάμαι αλλά
05) Χάλασε ο κόσμος (Σπ. Σερεμέτης)
06) Αντίο κύριε
07) Πώς με διώχνεις
08) Δεν την αλλάζω (Σπ. Σερεμέτης)
09) Το κρυφό μας δυαράκι
10) Φεύγω-φεύγω (Σπ. Σερεμέτης)
11) Όλοι μας κλάψαμε
12) Μήπως τρελάθηκα (Σπ. Σερεμέτης)
13) Ανησυχία

ΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ
«ΕΓΩ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑ ΤΗ ΓΗ» (PHILIPS 814 150-1)

Είμαι πολύ περίεργος να μάθω αν και πόσο πούλησε ο συγκεκριμένος δίσκος, ο οποίος κυκλοφόρησε το 1983. Όχι τόσο γιατί το θέμα του έχει να κάνει με τα πάσης φύσεως προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά γιατί ερμηνευτής του είναι ο Πασχάλης ο οποίος ποτέ πριν αλλά και μετά δεν καταπιάστηκε με «κοινωνικά προβλήματα»…

Ο ίδιος αρκετά χρόνια μετά εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι ίσως ήταν μια λάθος επιλογή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση που του είπε ο τότε διευθυντής της Polygram Νίκος Αντίππας: «Αυτό τον δίσκο θα τον κάνεις μόνο πάνω από το πτώμα μου»! Τελικώς έγινε, αλλά πέρασε απαρατήρητος κι αμφιβάλλω αν ο οποιοσδήποτε γνωρίζει ή θυμάται σήμερα έστω κι ένα από τα τραγούδια που περιλαμβάνει. Ίσως ούτε κι ο ίδιος ο ερμηνευτής του…

Γενικότερα, ήταν μια εποχή που ο Πασχάλης «ψαχνόταν» όσον αφορά το μέλλον της καριέρας του. Έπειτα από περίπου 20 χρόνια μεγάλων επιτυχιών είτε ως μέλος των “Olympians” είτε ως σόλο τραγουδιστής, φαινόταν ότι ήθελε να δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα. Η αρχή έγινε με το «Αχ και να μπορούσα» το 1981 και η προσπάθειά του συνεχίστηκε μ’ αυτό το άλμπουμ, ωστόσο η εμπορική αποτυχία του γρήγορα τον «ανάγκασε» να επιστρέψει στα γνωστά «λημέρια» του και να ξανακερδίσει το στοίχημα με το κοινό…

Όσο για τον εν λόγω δίσκο, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπιζε (κι αντιμετωπίζει) ο κόσμος σε όλο τον πλανήτη. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ζωή στην πόλη, οι οπλικοί εξοπλισμοί των «δυνατών», οι αμβλώσεις κ.τ.λ. παρουσιάζονται με πολύ καλούς στίχους της Σώτιας Τσώτου και ωραίες μελωδίες του Δώρου Γεωργιάδη. Το ότι δεν «περπάτησε» εμπορικά δε σημαίνει ότι είναι κακό άλμπουμ. Απλώς, ο κόσμος αποδείχτηκε ότι δεν ήθελε τον Πασχάλη σε τέτοια πράγματα. Αξίζει πάντως να το ακούσετε…

Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει σημείωμα των συντελεστών…

Τα τραγούδια του δίσκου
01) Αλλάζουμε
02) Εγώ ζωγράφισα τη γη
03) Η πόλη αυτή δε μας χωρά
04) Ο τελευταίος Χριστιανός
05) Τα λεφτά
06) Τα διαστημόπλοια
07) Απ’ όλα τα παιδιά ζητώ συγνώμη
08) Η χρυσαλίδα (άμβλωση)
09) Καλώς ήρθες αγάπη
10) Ρωτάνε γιατί νοιάζομαι για σένα
11) Χαμογέλασε στον ήλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here