07/10/13
Γράφει η Ρόζα Βασιλάτου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr

Δεν μιλάμε για άλλο από το 1ο Νιγηριανό Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού, που έλαβε χώρα στον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου!

1st_nigerian_festival_2013_10_ 052

Από την αρχή ήμουν επηρεασμένη θετικά για το Φεστιβάλ και με το μυαλό μου είχα βάλει διάφορα για τα τεκταινόμενα που θα ακολουθούσαν. Ήμουν προετοιμασμένη για μια ζεστή βραδιά με χρώματα, μουσικές και γεύσεις βγαλμένες από την καρδιά της Αφρικής.

Δυστυχώς, ο καιρός δεν μας έκανε την χάρη και όταν βρέθηκα Γκάζι με την βερμουδίτσα μου, είχε βάλει ήδη πολύ κρύο και είχαν μαζευτεί σύννεφα. Παρ’όλες όμως τις καιρικές αντιξοότητες, δεν έπεσα έξω, καθώς αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα “ζεστή” βραδιά!

Το Φεστιβάλ άνοιξε ακριβώς στην ώρα του με χορό από μια ομάδα παιδιών σε παραδοσιακές φορεσιές, μέσα σε μια υπέροχη πανδαισία χρωμάτων και, κυριολεκτικά, όλα τα μάτια και τα χειροκροτήματα είχαν μαζευτεί πάνω τους! Είχαν καταλάβει όλη την κεντρική αυλή και κουνιόντουσαν στον ρυθμό τραγουδώντας, με πολλούς από τους θεατές να τους ακολουθούν διακριτικά με τις παρέες τους.

1st_nigerian_festival_2013_10_ 009

Μια μικρή κοπέλα, με απίστευτο θάρρος ανέβηκε στην σκηνή και μας τραγούδησε μόνη της για την πατρίδα της , ακριβώς πριν πάρει την σκυτάλη χορωδία παιδιών δεύτερης γενιάς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η μουσική της Νιγηρίας είναι αποτέλεσμα του πολιτισμού τους, ο οποίος συνδέεται βαθιά με την πίστη τους στον Θεό. Σε κάθε τραγούδι τους θα μιλήσουν για την πατρίδα τους, θα εκφράσουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους για την φροντίδα του Θεού, και μέσα από τον χορό τους θα εξωτερικεύσουν και θα δημιουργήσουν συναισθήματα που σε κάνουν να θέλεις να αγκαλιάσεις τους πάντες γύρω σου και να μπλεχτείς και εσύ ανάμεσά τους στον ρυθμό!

1st_nigerian_festival_2013_10_ 004

Φυσικά, από όλη αυτή τη γιορτή δεν μπορούσε να λείπει ο MC Yinka που, όπως πάντα, ζέστανε με τη σειρά του τα αίματα, με κομμάτια όπως «Ταξίδεψέ με», «Το κέρμα», «Χαιρετισμός» και «Over There». Όσο καλή διάθεση και να υπήρχε, ο καιρός μας τα χάλασε και ο MC Yinka κάνοντας έξυπνες ρίμες μας παρακάλεσε σε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα με την ελπίδα να φτιάξει ο καιρός… Πράγμα που έγινε!

1st_nigerian_festival_2013_10_017

Ο Adedeji Adetayo μαζί με τους φίλους του, ήρθε να μας κρατήσει συντροφιά και έκανε τον κόσμο να αδιαφορεί για το κρύο που επικρατούσε. Τα όργανα είχαν πάρει φωτιά, με τα σαξόφωνα να σολάρουν, τα κλαρίνα να σιγοντάρουν, τα κρουστά να μην σταματάνε και φυσικά την κιθάρα του Adedeji να μας μαγεύει! Κάπου εδώ, εμείς ξεκλέψαμε λίγο χρόνο και κατευθυνθήκαμε προς το πίσω μέρος της Τεχνόπολης, όπου ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές μαγείρευε ασταμάτητα διάφορα φαγητά της πατρίδας τους, για να δοκιμάσει ο κόσμος που είχε σχηματίσει μια τεράστια ουρά, τις Νιγηριανές γεύσεις!

1st_nigerian_festival_2013_10_032

Το Φεστιβάλ έκλεισε με το όνομα που όλοι περιμένανε, και φυσικά ο λόγος γίνεται για τον Keziah Jones, ο οποίος άνοιξε λέγοντας με προσπάθεια στα Ελληνικά «Είστε φοβεροί!». Δυστυχώς πρόλαβε να πει μόνο 3 τραγούδια, αφού η βροχή ξανάπιασε και χάλασε την βραδιά. «I came here to funk you tonight so, believe me, I’m gonna carry on the show!» και ακριβώς αυτό έκανε, αφού το show συνεχίστηκε στο Hoxton για αυτούς που δεν πτοήθηκαν από την βροχή. Εμείς δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε γιατί είμαστε επιρρεπείς στα κρυώματα!

1st_nigerian_festival_2013_10_ 058

Δεν επαναπαυόμαστε όμως, γιατί αναμένουμε το επόμενο Νιγηριανό Φεστιβάλ, καθώς και όλα τα υπόλοιπα που ελπίζουμε να υπάρξουν!

Συγχαρητήρια στην Πρεσβεία της Νιγηρίας που με την βοήθεια του Δήμου Αθηνών, καθώς και όλων αυτών που συμμετείχαν, μας χάρισαν ένα ταξίδι μουσικής, χορού και γεύσης στη Νιγηρία!

1st_nigerian_festival_2013_10_ 021

 

 

————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here