5/4/2012
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Θανάσης Μαϊκούσης
Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Πρέπει να ήταν πριν τέσσερα-πέντε χρόνια όταν είδα για πρώτη φορά live την Φωτεινή Δάρρα σε μια συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην τηλεόραση. Θυμάμαι ακόμα τη στιγμή που ανέβηκε στην σκηνή και τραγούδησε “Της αγάπης αίματα”. Μαγεύτηκα από την ερμηνεία της! Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισα να την παρακολουθώ και να ψάχνω τη μουσική της.

Το Σάββατο που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να την ακούσω για πρώτη φορά ζωντανά και να μιλήσω μαζί της στο Gazarte, στο Γκάζι όπου είχε πρεμιέρα. Εκεί παρουσιάζει ένα καινοτόμο πρόγραμμα “Εξ’ επαφής” όπως είναι και το όνομα της παράστασης. Δηλαδή θα σπάσουν τα “δεσμά” μεταξύ κοινού και ερμηνευτή… Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη βαρύτητα που έδινε η Φωτεινή στα λεγόμενα του γνωστού συνθέτη και συζύγου της, Δημήτρη Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της πρόβας. Ζητούσε την γνώμη του για τα φώτα, τον ήχο, τη φωνή της…

Πριν την έναρξη της συναυλίας μιλήσαμε μαζί της για την Παράσταση αλλά και για τα σχέδιά της στο μέλλον…

Music Corner: Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεσαι στη σκηνή του Gazarte. Θέλω να μου πεις τις εντυπώσεις σου από το χώρο και από τη “φιλοξενία”
Φωτεινή Δάρρα: Μ’ αρέσει πολύ ο χώρος γιατί δημιουργεί στον κόσμο μια οικειότητα. Δεν είναι ένας φιλικός απλά χώρος, είναι σαν το σπίτι σου και η διάταξή του είναι τέτοια που βοηθάει τον καλλιτέχνη και τον κόσμο να αισθανθούν ότι είναι όλοι μια παρέα. Η σκηνή δεν είναι υπερυψωμένη, στην ουσία βρίσκεσαι κάτω από το κοινό γιατί είναι αμφιθεατρικός ο χώρος, είναι σαν τα αρχαία θέατρα, κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες! Η ακουστική του είναι εξαιρετική και το γεγονός ότι τα πρώτα τραπέζια δεν είναι καν τραπέζια αλλά είναι καναπέδες σου δίνει την εντύπωση ότι είσαι σπίτι σου, έχεις φωνάξει φίλους και τραγουδάς γι’ αυτούς!

Music Corner: Πόσες εμφανίσεις θα κάνετε στη μουσική σκηνή του Gazarte;
Φωτεινή Δάρρα: Είναι άλλη μια εμφάνιση πριν το Πάσχα το Σάββατο 7 Απριλίου και άλλες δύο αμέσως μετά το Πάσχα, δύο Σάββατα 21 και 28 Απριλίου.

Music Corner: Σήμερα θα δούμε ένα πρόγραμμα “Εξ’ επαφής”. Θέλω να μου πεις ποιος είχε την ιδέα για κάτι τέτοιο;
Φωτεινή Δάρρα: Εγώ είχα την ιδέα και πάντα η ιδέα προκύπτει από τον ίδιο τον χώρο και από την ανάγκη τη δική μου κάθε εποχή. Γιατί ξέρεις δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες, δεν αισθανόμαστε το ίδιο ούτε καν από μέρα σε μέρα. Φαντάσου λοιπόν από σεζόν σε σεζόν. Τα πράγματα αλλάζουν και οι κοινωνικές συνθήκες σε επηρεάζουν. Έτσι λοιπόν θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει ως κέντρο την άμεση επαφή με τον κόσμο, της επαφής που είναι τέτοια που δεν μπορείς να κρύψεις κάτι από τον κόσμο. Και είναι αυτή η γλυκιά αγωνία που έχεις όταν οι σχέσεις συσφίγγονται.

Music Corner: Θέλω να μου πεις αν έχεις καθόλου άγχος καθώς αυτό που θα παρουσιάσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο για σένα και για το κοινό κυρίως.
Φωτεινή Δάρρα: Έχω άγχος δημιουργικό. Δηλαδή όπως είπα και πριν έχω μια γλυκιά αγωνία λίγο πριν βγω στη σκηνή. Μια αγωνία όπως αυτή που έχεις όταν πηγαίνεις στο πρώτο ραντεβού! Συναντάς καινούριους ανθρώπους όπως ακριβώς συναντάς έναν άντρα για πρώτη φορά και δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί η βραδιά.

Music Corner: Θέλω να μου μιλήσεις λίγο για τα τραγούδια που θα ακούσουμε σήμερα γιατί έμαθα ότι θα πεις και Bob Dylan που είναι αγαπημένος μου!
Φωτεινή Δάρρα: Ναι είναι επιλογή από τα  καλύτερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ στην ελληνική και την ξένη δισκογραφία. Είναι πολύ δύσκολο γιατί κάνεις στην αρχή μια λίστα πολλών τραγουδιών για να έχεις την δυνατότητα επιλογής μέσα στις πρόβες. Τι παίζεται καλύτερα, τι λες καλύτερα. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να κόψεις κάτι γιατί δεν μπορείς να πεις 50 τραγούδια. Έτσι προσπαθείς να κάνεις ένα πιο συμπυκνωμένο πρόγραμμα και μετά αν θέλει ο κόσμος να ακούσει κι άλλα τραγούδια εμείς πρέπει να τα έχουμε έτοιμα.

Music Corner: Θα σε πάω λίγο πίσω στον Τελευταίο δίσκο σου “Του έρωτα και της αμαρτίας” όπου ακούσαμε διασκευές από τραγούδια της δεκαπενταετίας ’60-’75. Θέλω να μου πεις πως είναι να ερμηνεύεις τέτοια “μεγάλα” τραγούδια αλλά και για την εμπειρία της ηχογράφησης της φωνής σου συγχρόνως με τα όργανα, όπως γινόταν κάποτε…
Φωτεινή Δάρρα: Αυτό είναι εξαιρετικό γιατί η δυναμική είναι τελείως διαφορετική. Είναι πολύ καλύτερο παρ’ όλο που μπορούν να γίνουν λάθη και διακοπές. Δεν είναι στημένο. Δεν είναι όπως όταν βάζεις ακουστικά, κλείνεσαι στον εαυτό σου και τραγουδάς πάνω σε όργανα που έχουν ηχογραφηθεί νωρίτερα και ένα-ένα. Πολλές φορές η γραμμή του μπάσου δεν ξέρει ποιο είναι το τραγούδι, είναι πολύ περίεργο γιατί δεν είναι ένα όργανο που παίζει τη μελωδία οπότε εκεί αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καθόλου την αίσθηση του τραγουδιού. Όταν όμως παίζουν όλοι μαζί η αίσθηση αυτή είναι εντονότατη, βλέπεις και τον άλλον δίπλα, σου κάνει ένα νόημα. Όσο για την εμπειρία του να τραγουδάς τέτοια τραγούδια είναι εξαιρετική γιατί είναι τραγούδια που τα έχω έντονα μυθοποιημένα στο μυαλό μου και συνδεδεμένα στην μνήμη μου με δυνατές καταστάσεις. Το “Αν είναι η αγάπη αμαρτία” παραδείγματος χάριν όλοι το έχουμε ακούσει σε περίοδο που είμαστε ερωτευμένοι. Έχουν μια υπερβολή που όταν όμως είσαι ερωτευμένος ισχύει απόλυτα!

Music Corner: Τώρα ετοιμάζεις κάτι καινούριο δισκογραφικά;
Φωτεινή Δάρρα: Ναι σίγουρα θα κάνουμε κάτι καινούριο. Τώρα θα είναι νέα τραγούδια γιατί αυτό τον κύκλο των παλιών τραγουδιών τον κάναμε. Έπρεπε να τον κάνουμε βασικά γιατί έπρεπε να τα ακούσουν και τα νέα παιδιά. Είναι πολύ ωραίο όταν λες ένα τραγούδι, που έχει ειπωθεί κάποτε από έναν πολύ μεγάλο τραγουδιστή και ένα νέο παιδί το ακούει από εσένα σαν καινούριο και ανατρέχει (καθώς έχουμε μεγάλη δυνατότητα τώρα με το ίντερνετ) και βρίσκει και τις πρώτες εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών.

Music Corner: Θέλω να μου πεις αν αυτό το πρόγραμμα θα το παρουσιάσετε και σε άλλα μέρη για να το δουν ενδεχομένως και κάποιοι άνθρωποι στην επαρχία.
Φωτεινή Δάρρα: Θα είναι διαφορετικό αυτό που θα παρουσιάσουμε σε άλλους χώρους γιατί ποτέ δεν κάνω το ίδιο πρόγραμμα, κάτι αλλάζει πάντα. Εδώ η αίσθηση του χώρου είναι συγκεκριμένη. Όταν όμως κάνεις μια περιοδεία πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου ότι θα βρίσκεσαι σε ανοιχτούς χώρους, ότι ο κόσμος θα θέλει να ακούσει συνολικά τη δισκογραφία σου γιατί σε βλέπει πρώτη φορά και έτσι είναι άλλα τα κριτήρια…

Music Corner: Έχετε προγραμματίσει κάτι;
Φωτεινή Δάρρα: Για το καλοκαίρι όχι. Ενδεχομένως να κάνω κάποια πράγματα αλλά περιοδεία όχι. Έκανα και πέρσι και πρόπερσι. Φέτος θα συνεχίσω κάποιες σπουδές που κάνω στο εξωτερικό, μια εξειδίκευση στο musical.

Κάπως έτσι λοιπόν αφήσαμε τη Φωτεινή Δάρρα να ετοιμαστεί για να υποδεχτεί τους “καλεσμένους” της που είχαν αρχίσει να γεμίζουν τα τραπέζια και τους …καναπέδες του Gazarte. Έτσι πήραμε κι εμείς την θέση μας περιμένοντας την “οικοδέσποινα”. Γύρω στις 11μ.μ. βγήκε στην σκηνή και μας κράτησε συντροφιά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα! Ακούσαμε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία όπως το “Φεύγα”, τραγούδια παλιά αγαπημένα αλλά και ξένες διασκευές των Bob Dylan, Adelle, Amy Winehouse και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια αρκετές φορές κατέβηκε στο κοινό και τραγούδησε μαζί του, έκατσε στο τραπέζια και ήπιε ένα ποτήρι κρασί στην υγειά του κόσμου ενώ όταν αποχώρησε μετά από τρείς ώρες προγράμματος κανείς δεν έφυγε από το μαγαζί και η Φωτεινή Δάρρα επέστρεψε λέγοντας με χιούμορ “Σπίτια δεν έχετε;”!!! Έτσι γύρισε και τραγούδησε ακόμα λίγο για τον κόσμο που της επεφύλασσε ένα δυνατό χειροκρότημα!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here