5/4/2012
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Λάζαρος Πρέμτσης
www.musiccorner.gr

Το τελευταίο διάστημα το Σμυρνέικο τραγούδι έχει την τιμητική του! Είτε με την αποτύπωσή του σε νέες δισκογραφικές εκδόσεις, είτε με ειδικά αφιερώματα σ’ αυτό μέσα από ζωντανές εμφανίσεις, αρκετοί ερμηνευτές το επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο και του δίνουν νέα πνοή. Αφορμή γι’ αυτή την εκ νέου «αναβίωση» του υπέροχου αυτού είδους τραγουδιού είναι ο φετινός εορτασμός των 90 χρόνων απ’ την καταστροφή της Σμύρνης.

Αν μια ερμηνεύτρια δικαιούται να κάνει αφιέρωμα στο σμυρνέικο τραγούδι, τότε αυτή είναι σίγουρα η Γλυκερία. Ήταν το 1981 όταν η νέα τότε και ανερχόμενη τραγουδίστρια με τα πλούσια κατσαρά μαλλιά αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα υλικό λίγο ξεχασμένο αλλά συνάμα τόσο ελκυστικό, το οποίο μάλιστα έτυχε τεράστιας αποδοχής από το ευρύ κοινό, κατατάσσοντας τον δίσκο «τα Σμυρνέικα» μέσα στους πιο επιτυχημένους σε πωλήσεις όλων των εποχών στην Ελλάδα. Η φρεσκάδα της φωνής της Γλυκερίας σε συνδυασμό με τις υπέροχες εκτελέσεις από μια αυθεντική ορχήστρα αποτελούμενη από τους κορυφαίους μουσικούς της εποχής αναβίωσαν με τον πιο επιτυχημένο τρόπο αυτό το είδος του τραγουδιού που για χρόνια γνώρισε μεγάλη άνθηση.

Τριάντα ένα χρόνια λοιπόν μετά τα «Σμυρνέικα» και με αφορμή την φετινή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής η Γλυκερία επιστρέφει στο ρεπερτόριο αυτό που τόσο πολύ αγαπά και δεν χάνει την ευκαιρία να μας θυμίζει μέσα από τις ζωντανές της εμφανίσεις, αυτή τη φορά όμως με μια ολοκληρωμένη μουσική παράσταση που ακούει στον τίτλο «Σμυρνέικο μινόρε». Μια παράσταση που παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Αθηναϊκό κοινό και συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» όλα τα Σάββατα του Μαρτίου και που μεταφέρθηκε και στην συμπρωτεύουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια νέα, πολύ φιλόξενη σκηνή της πόλης το «love casual living». Ήταν μάλιστα τόσο εντυπωσιακή η αποδοχή του κοινού γι’ αυτή την παράσταση, που ενώ είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί αρχικά μια μέρα, το Σάββατο 31 Μαρτίου, προστέθηκε και ακόμη μία, η Κυριακή 1η Απριλίου. Εκείνη, την πρώτη μέρα του μήνα βρεθήκαμε κι εμείς στο casual living και απολαύσαμε μια εξαιρετική παράσταση με πρωταγωνιστή το Σμυρνέικο τραγούδι και με αρώματα και χρώματα της ανατολής.

Η εντυπωσιακή έναρξη του προγράμματος γίνεται με προβολή βίντεο και εικόνες από τη θάλασσα της Σμύρνης, την Κωνσταντινούπολη, το Βόσπορο, την αγορά της Καππαδοκίας, τα καφέ-αμάν και την Αγιά Σοφιά. Ένας αμανές φέρνει κοντά μας την μεγάλη πρωταγωνίστρια της παράστασης, η οποία μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα και μας ξυπνά έντονα συναισθήματα. Η Γλυκερία μας καλωσορίζει και μας εύχεται μια υπέροχη βραδιά. Δεύτερο τραγούδι, το «τι σε μέλει εσένα», ίσως το πιο αγαπημένο τραγούδι από εκείνα που ηχογράφησε πριν από πολλά χρόνια η τραγουδίστρια, που όμως ακούγεται και τραγουδιέται με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το πρόγραμμα είναι πως η  Γλυκερία ναι μεν επέλεξε να μας θυμίσει κάποια από τα ήδη γνώριμα και αγαπημένα στο κοινό σμυρνέικα, που κατά καιρούς αποτύπωσε με τη φωνή της σε δίσκο, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης στηρίχθηκε σε λιγότερο ακουσμένα και αρκετά σπάνια τραγούδια δημιουργών της εποχής όπως ο Τούντας, ο Σέμσης κ.α. αλλά και άλλα αγνώστων δημιουργών που σώζονται και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα. Έτσι λοιπόν εκτός από το «Κουκλάκι», τις «Κούπες», το «Τικ τικ τακ», τον «Μεμέτη» και την «Μαρίτσα τη Σμυρνιά», ακούσαμε και τα λιγότερο διαδεδομένα «Πιάτα», τον «Οσμάν Αγά», τα «Φρύγανα», τον «Μπακαρά» κ.α.

Στην παράσταση αυτή η Γλυκερία δεν είναι μόνη. Στη συντροφιά της έχει σπουδαίους μουσικούς, μια λαμπερή παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από πολλά όργανα όπως ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες αλλά και ακορντεόν. Το τελευταίο αποδίδεται από έναν σπουδαίο σολίστα που έχει γράψει την δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η Γλυκερία σχεδόν στα πρώτα λεπτά του προγράμματος και μετά από τρία τραγούδια, καλωσορίζει στην σκηνή έναν παλιό της γνώριμο, τον κ. Λάζαρο Κουλαξίζη, που μετά από μια διακοπή αρκετών χρόνων, επιστρέφει στην παρέα της. Ο βιρτουόζος του ακορντεόν ενθουσιάζει με τα εμπνευσμένα παιξίματά του το παρευρισκόμενο κοινό που έχει γεμίσει ασφυκτικά το casual living.

Επίσης στην παρέα της Γλυκερίας σύντομα έρχεται και άλλη μια σπουδαία μουσικός αλλά και εξαιρετική ερμηνεύτρια, η χαρισματική Αρετή Κετιμέ ή η Αρετούλα μας, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε. Το γλυκύτατο κορίτσι με τα πολλά ταλέντα, που ξεκίνησε την περιπέτειά της στο Ελληνικό τραγούδι από ηλικία έξι ετών, μας χαρίζει υπέροχες, ψυχωμένες ερμηνείες στα τραγούδια που έχει επιλέξει όπως την «Αγιοθοδωρίτισσα», την «Δημητρούλα», το «Βάλε με στην αγκαλιά σου» κ.α. ενώ καθόλη την διάρκεια της παράστασης ξεδιπλώνει το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι, το μουσικό όργανο που έμαθε δίπλα στον σπουδαίο δάσκαλό της Αριστείδη Μόσχο. Μοναδική στιγμή η σύμπραξή της με τη Γλυκερία στο αγαπημένο της τραγούδι «Το πονεμένο στήθος μου».

Η παρέα ολοκληρώνεται με την τρίτη κυρία, την αγαπημένη τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc. Την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε από την ερμηνεία της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα». Έκτοτε η Dilek έχει συνεργαστεί με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και έχει εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη στο σύγχρονο τραγούδι. Το πρόγραμμά της εκτός από τα ντουέτα που μοιράζεται με την Γλυκερία (ακούγονται τα παραδοσιακά «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» και «Από τα γλυκά σου μάτια») περιλαμβάνει υπέροχες ερμηνείες σε αγαπημένα παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας και Τουρκίας όπως ο «Τσακιτζής» το «Oğlan Oğlan» κ.α.

Από τα πιο δυνατά χαρτιά της παράστασης είναι φυσικά οι υψηλού επιπέδου ερμηνείες της Γλυκερίας, η οποία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά «μαστόρισσα» του είδους. Την φετινή ενασχόληση της με το σμυρνέικο δείχνει να την απολαμβάνει περισσότερο από κάθε τι άλλο έχει κάνει τελευταία και αυτό είναι κάτι που μπορεί να εισπράξει κανείς από τα πρώτα λεπτά της παράστασης. Οιστρηλατημένη από το ακορντεόν του Λάζαρου Κουλαξίζη, η αειθαλής ερμηνεύτρια μας χαρίζει ερμηνείες «κέντημα» στο «Γκέλ γκέλ αμάν» στην «Πασαλιμανιώτισσα», στο «Ούζο όταν πιείς» και σε άλλα αγαπημένα. Η φωνή της μετά από τριάντα πέντε περίπου χρόνια στο τραγούδι παραμένει αψεγάδιαστη και ακούγεται πιο ώριμη και πιο «καθαρή» από ποτέ.

Σε εξαιρετικό επίπεδο όμως βρίσκεται και το έμψυχο υλικό που απαρτίζει την ορχήστρα του «Σμυρνέικου Μινόρε». Υπό την υποδειγματική καθοδήγηση του μετρ Στέλιου Φωτιάδη, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα, ακούμε υπέροχες εκτελέσεις  τραγουδιών που μόνο μια αυθεντική σμυρνέικη ορχήστρα μπορεί να αποδώσει. Ο ήχος από το ούτι, το κανονάκι, το σαντούρι της Αρετής Κετιμέ και το ακορντεόν του Λάζαρου Κουλαξίδη ανακινούν τη μνήμη και το συναίσθημα μας.

Το αφιέρωμα στο Σμυρνέικο τραγούδι μπορεί να ολοκληρώνεται μετά από δυόμισι περίπου ώρες πανδαισίας ήχων και πλούσιων συναισθημάτων με έναν συγκλονιστικό «Ντόκτορ» που μας χαρίζουν από κοινού Γλυκερία, Αρετή και Dilek, ωστόσο η βραδιά συνεχίζεται σε ανάλογο κλίμα, αφού το κοινό είναι αδύνατο να αφήσει τη Γλυκερία να φύγει από τη σκηνή, χωρίς να του θυμίσει κάποια λαικά και ρεμπέτικα τραγούδια. Έτσι λοιπόν η ερμηνεύτρια στήνοντας μια γέφυρα ανάμεσα στα διαφορετικά αυτά είδη τραγουδιού δεν μας χαλάει χατίρι και επιλέγει για το τέλος να θυμηθεί τον αγαπημένο μας Νίκο Παπάζογλου, που έφυγε από κοντά μας πέρσι τέτοιες μέρες, δεν παραλείπει να μας αφιερώσει μια εξαίσια «Πριγκηπέσα», που με τον ήχο της παραδοσιακής ορχήστρας αποκτά άλλη αίγλη ενώ κάνει μια μικρή στάση και σε κάποια ρεμπέτικα του Τσιτσάνη και του Παπαιώαννου.

Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από το Casual living χωρίς να πούμε μια κουβέντα με τις τρεις τραγουδίστριες του προγράμματος. Dilek και Αρετή μας δήλωσαν πόσο ενθουσιασμένες είναι με αυτή τη συνεργασία τους με τη Γλυκερία και φυσικά δεν παρέλειψαν να τονίσουν πόσο λατρεύουν την τραγουδίστρια.

Χαρούμενη και ανεξάντλητη ακόμη και μετά το τέλος της παράστασης η Γλυκερία συνέχισε τα τραγούδια και στο καμαρίνι παρέα με τους φίλους της! Με μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί της ενημερωθήκαμε για τα επόμενα βήματά της, που περιλαμβάνουν εμφανίσεις με το σχήμα του «Σμυρνέικου Μινόρε», αυτή την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Κρήτη, ενώ αρχές Μαΐου επίκειται μια μεγάλη περιοδεία, με το γνώριμο, προσωπικό της πρόγραμμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά η οποία θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα. Στο δισκογραφικό κομμάτι η τραγουδίστρια μας ενημέρωσε πως σύντομα αναμένεται να ηχογραφήσει πολλά από τα τραγούδια που ακούσαμε στην παράσταση «Σμυρνέικο μινόρε», αναβιώνοντας έτσι για δεύτερη φορά τα θρυλικά «Σμυρνέικα» που την ανέδειξαν και την τοποθέτησαν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής μουσικής σκηνής τα τελευταία 35 χρόνια…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here