6/3/2013
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr

Το  «Αριθμός 109», το πρώτο τραγούδι της Αλεξάνδρας Κόνιακ, οπτικοποιήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε και το Music Corner ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τη διαδικασία…

Η Αλεξάνδρα κάλεσε μέσω facebook τους φίλους της να συμμετάσχουν στα γυρίσματα και η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από αρκετούς που έσπευσαν πρωί Κυριακής στην «Αρχιτεκτονική». Από νωρίς η Αλεξάνδρα ξεκίνησε την προετοιμασία της, ρούχα, μακιγιάζ, hair styling, ενώ το επιτελείο της παραγωγής τακτοποιούσε το χώρο και έδινε οδηγίες στο κοινό. Μέχρι να ετοιμαστεί ο χώρος, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη γλυκύτατη ερμηνεύτρια και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν.

MusicCorner: Γεννήθηκες σε μια μουσική οικογένεια. Πόσο επηρεάστηκες από τα ακούσματα που είχες σπίτι σου;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Για την ακρίβεια, ως προς τα ακούσματα, θεωρώ πως είμαι σχεδόν μια μικρογραφία της οικογένειάς μου. Καλώς ή κακώς, μουσικές, είδη, μοτίβα, που δεν προτιμούσαν και δεν επέλεγαν, με παρατηρώ να τα αποφεύγω υποσυνείδητα κι εγώ μεγαλώνοντας. Ο μπαμπάς με την προσήλωση του στα τζαζ και ροκ βινύλια, η μαμά σε πιο κλασικούς δρόμους κι η αδερφή μου στα πολύ εμπορικά της τότε εποχής. Έχω επηρεαστεί σαφώς πάρα πολύ, έχω όμως κι αυτό το μικρόβιο της αναζήτησης που με βοηθά να ανακαλύπτω μελωδίες που δε φανταζόμουν ποτέ πως θα με γοήτευαν.

MusicCorner: Ξεκίνησες την πορεία σου στο τραγούδι από πολύ μικρή ηλικία. Σήμερα, μετά από 9 περίπου χρόνια στη σκηνή, ετοιμάζεις το πρώτο σου video clip. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό το γεγονός;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Το 109, μετά από 9!!! Ελπίζω να είναι συμβολικό αυτό! Να μας φέρει γούρι και τύχη! Μετά από 9 χρόνια λοιπόν, έχω τη χαρά να κουβαλάω άπειρες “μουσικομαγικές” στιγμές. Το ένα βήμα έφερε το άλλο κι η τεράστια ευτυχία ήρθε όταν βρέθηκε στο δρόμο μου το τραγούδι αυτό που στα πλαίσια της κυκλοφορίας του, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και το συγκεκριμένο video clip. Την εμπειρία ενός γυρίσματος την έχω βιώσει και στο παρελθόν, είναι όμως εντελώς διαφορετικό να ετοιμάζεις ένα βίντεο για ένα τραγούδι που το νιώθεις καταδικό σου. Ένα τραγούδι που υπεραγαπώ από τα πρώτα λεπτά δημιουργίας του. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό το δώρο που μου έκανε ο Βαγγέλης Βατσινέας. Η εικονοποίησή του τώρα, δε θα μπορούσε να μην ανατεθεί στον φίλο και υπερταλαντούχο σκηνοθέτη, Φίλιππο Μπουραΐμη. Είχε πολλές κι ενδιαφέρουσες ιδέες όμως καταλήξαμε σε αυτήν, διότι νομίζουμε πως ταιριάζει απόλυτα στο νόημα του τραγουδιού. Το άγχος μου έχει φτάσει στα ύψη βέβαια διότι εκτός του ότι το τρίλεπτο αυτό χρήζει απόλυτου συντονισμού και συγχρονισμού τόσων ανθρώπων, δε θέλω να ταλαιπωρηθεί κανείς! Ευχαριστώ και δημόσια όλους τους φίλους που παραβρέθηκαν στα γυρίσματα, μέσα απ’ την καρδιά μου.

MusicCorner: Το «Αριθμός 109» αποτελεί το πρώτο σου σόλο δισκογραφικό βήμα. Υπάρχει έτοιμο υλικό για ένα πλήρες cd; Σκοπεύεις σύντομα να ηχογραφήσεις κάτι;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Έχουμε αγαπήσει τρία τραγούδια ακόμα, κατά τη διάρκεια της ανεύρεσης υλικού και σκοπεύουμε ήδη εντός των επόμενων ημερών να ηχογραφήσουμε τουλάχιστον δυο εξ’ αυτών. Η παραγωγή είναι ανεξάρτητη, χωρίς την αβέβαιη στέγη κάποιας δισκογραφικής. Τραγούδια ακούμε συνεχώς, με την ελπίδα να βρούμε κι άλλα, τα οποία να μας συγκινούν και σίγουρα επειδή με κατακλύζει το ρομαντικό στοιχείο, στόχος είναι να υπάρξει και μια ολοκληρωμένη δουλειά. Ένα ωραίο κουτάκι που να τα εμπεριέχει όλα τακτοποιημένα! Να αναφέρω εδώ, πως τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο Χρίστος Σερενές. Ένας άνθρωπος που εμπιστεύομαι υπερβολικά και θαυμάζω την ψυχή και το ταλέντο του.

MusicCorner: Η πρώτη σου δισκογραφική συνεργασία ήταν με τους Stavento. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι με τον Χρήστο Δάντη. Πόσο σε έχουν ωφελήσει αυτές οι συνεργασίες; Πόσο σε έχουν «ωριμάσει» μουσικά;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Καθημερινά νιώθω πως οτιδήποτε μπορεί να με εξελίξει μουσικά. Αν θες όντως να μιλήσουμε όμως τόσο ειδικά, η συνεργασία μου με τον Χρήστο Δάντη, που μετράει πια αισίως πέντε χρόνια, μου έχει διδάξει αμέτρητα πράγματα σε πολλούς τομείς κι όχι μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι. Του χρωστάω πολλά. Επιπλέον, έχω παρατηρήσει σημαντική πρόοδό μου μέσα σ’ αυτό το διάστημα και βασικό ρόλο παίζει το γεγονός πως μου δόθηκε η ευκαιρία να συμπράξω επί σκηνής, κι από τόσο μικρή ηλικία, με τόσο εξαιρετικούς μουσικούς. Τα πάντα όμως σε εξελίσσουν θεωρώ. Τα πάντα! Από μια ζεστή αγκαλιά μέχρι το πιο περίεργο γιατροσόφι για το εκνευριστικό κρύωμα απ’ τον καλό σου ηχολήπτη!

MusicCorner: Οι σπουδές σου δεν είναι μόνο μουσικές, αλλά, αν δεν απατώμαι, και θεατρικές. Πόσο πιστεύεις σε έχει βοηθήσει η γνώση της υποκριτικής στη μουσική σου καριέρα;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Δεν έχω κάνει θεατρικές σπουδές. Υπήρξα για τρία χρόνια μέλος της θεατρικής ομάδας του Γεννάδιου Πάτση, όταν ήμουν σε προεφηβική ηλικία και τώρα έχω τη χαρά να ανήκω στην omad@nce. Μια εξαιρετική ομάδα που αποτελείται από χορευτές και ηθοποιούς κατά βάση κι ετοιμάζουμε μια παράσταση για το μήνα χορού στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό σε πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθεσία της Δάφνης Μαρκάκη και χορογραφίες του σπουδαίου Pier Tavernier. Δηλώνω λοιπόν φανατική θεατρόφιλη και σίγουρα βοηθάει η συναναστροφή μου. Έστω και υποσυνείδητα. Έτσι κι αλλιώς στη σκηνή, υποδύεσαι σε κάθε τραγούδι και μια διαφορετική ηρωίδα, μπλεγμένη κάθε φορά και σε μια περίεργη ιστορία. Ερωτική συνήθως…

«Φώτα, θέσεις, μουσική και ΠΑΜΕ». Η έναρξη των γυρισμάτων είναι πλέον γεγονός. Πολλές οι πρόβες, πολλές οι λήψεις. Κάθε φορά και καλύτερα μέχρι που ο σκηνοθέτης φωνάζει «ΝΑΙ» και ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα. Μια τελευταία λήψη, απαραίτητη για «επιβεβαίωση» και το γύρισμα έχει λάβει τέλος, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Η Αλεξάνδρα ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους φίλους που της έκαναν την τιμή να συμμετάσχουν στο πρώτο της video clip και στη συνέχεια την απομονώσαμε και πάλι για δύο τελευταίες ερωτήσεις :

MusicCorner: Κάλεσες τους φίλους σου να συμμετάσχουν στο cip. Πώς αισθάνεσαι για την ανταπόκριση;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για μένα και την καριέρα μου και είναι πάρα πολύ όμορφο και πολύ σημαντικό να έχω κοντά μου ανθρώπους που μου μετέδωσαν τη θετική τους ενέργεια για να ολοκληρωθεί όλο αυτό το εγχείρημα. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο όμορφο τραγούδι που το αγαπώ, εκτιμώ το δημιουργό, αλλά και όλα τα «συστατικά» του κομματιού, μουσική, στίχους, ενορχήστρωση. Ήταν μια ιδέα να γυριστεί μονοπλάνο και δε νομίζω ότι θα μπορούσε να υποστηριχτεί καλύτερα από τους φίλους και τους συγγενείς μου.

MusicCorner: Μιλάμε τέσσερις ώρες μετά την έναρξη. Σωματικά πώς αισθάνεσαι; Νιώθεις κουρασμένη;
Αλεξάνδρα Κόνιακ: Δεν έχω κοιτάξει καθόλου την ώρα. Νιώθω τέλεια. Παρόλο που έχω κοιμηθεί ελάχιστα αισθάνομαι ξεκούραστη. Άνετα θα μπορούσα να ξεκινήσω ένα live όπως είμαι! Είναι και ο χώρος πανέμορφος και νιώθω μεγάλη οικειότητα εδώ μέσα, λόγω του ότι επί δύο χρόνια εμφανιζόμουν εδώ με τον Χρήστο Δάντη. Τον νιώθω πολύ οικείο, πολύ ζεστό, με πολύ φιλόξενους ανθρώπους. Και ένιωσα πολύ καλά που το clip το έκανα εδώ…

Στα γυρίσματα, φυσικά, ήταν και ο Βαγγέλης Βατσινέας, ο δημιουργός του «Αριθμός 109», και δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε:

MusicCorner: Γιατί πήρε αυτόν τον τίτλο το τραγούδι; Τι σημαίνει το «Αριθμός 109»;
Βαγγέλης Βατσινέας: Είναι ένας μυστικός κώδικας που ξεκλειδώνει ένα δωμάτιο. Είναι ένα τραγούδι ερωτικού περιεχομένου με την ηρωίδα να έχει απογοητευτεί και να αποδίδει ένα δριμύ κατηγορώ σ’ αυτόν που την πλήγωσε.

MusicCorner: Είναι ένα «δυνατό» κομμάτι, και μουσικά και στιχουργικά και η φωνή της Αλεξάνδρας είναι η κατάλληλη για να του δώσει την ερμηνεία που πρέπει.
Βαγγέλης Βατσινέας: Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφτηκε το τραγούδι είχα στο μυαλό μου την Αλεξάνδρα, οπότε ταίριαξε απόλυτα. Εκτιμώ πάρα πολύ την Αλεξάνδρα, τη σέβομαι, εκτιμώ τη δουλειά της, το ήθος της, το χαρακτήρα της και την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Είναι ένα κορίτσι που έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές και καλές προτάσεις, αλλά παρέμεινε σταθερή και στη δική μας συνεργασία, παράλληλα με τις άλλες. Και ελπίζω να πάει καλά το τραγούδι, όχι για μένα, αλλά γιατί πιστεύω ότι πραγματικά αξίζει και το τραγούδι και η Αλεξάνδρα.

MusicCorner: Επειδή το κοινό δε σε γνωρίζει ακόμα ευρέως, πες μου λίγα λόγια για τη δουλειά σου.
Βαγγέλης Βατσινέας: Κυκλοφόρησα ένα προσωπικό δίσκο τον Απρίλη του 2010 με τίτλο «Ποινολόγιο», σε δικούς μου στίχους και μουσική, μετά έλειψα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων και τώρα που επέστρεψα ετοιμάζω ένα δεύτερο δίσκο. Παράλληλα γράφω και για άλλους καλλιτέχνες. Το πρώτο κομμάτι είναι αυτό που ακούσαμε σήμερα. Μου αρέσει να γράφω για γυναικείες φωνές και εύχομαι να πάει καλά.

MusicCorner: Το ύφος της μουσικής σου, των τραγουδιών σου;
Βαγγέλης Βατσινέας: Ρομαντικά θα τα έλεγα, δε θέλω να βάλω ταμπέλα έντεχνα ή ροκ. Προσπαθώ να ταιριάξω και στίχους και μουσική. Να μην έχω μόνο καλό στίχο ή μόνο καλή μουσική, αλλά να είναι σε καλό επίπεδο όλα. Να είναι ταιριασμένα σωστά. Δεν πετυχαίνει πάντα, βέβαια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση του «Αριθμός 109» η Αλεξάνδρα από μόνη της με οδήγησε να γραφτεί αυτό το τραγούδι έτσι. Ξέρεις που θέλεις να το δώσεις και σε προδιαθέτει από την αρχή για το πώς θέλεις να βγει. Μουσική κάνουμε, με αγάπη, χωρίς επιτήδευση και συγκεκριμένο στόχο.  

MusicCorner: Το θέμα είναι ότι βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα.
Βαγγέλης Βατσινέας: Σίγουρα είναι ειλικρινές. Αυτό το τραγούδι ξεκίνησε από ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι κάπου στο Νέο Ηράκλειο και είχε μόνο ρομαντισμό μέσα του. Δεν είχε σκοπό και στόχο… «Δόλο» να κερδίσει κάτι… Γράφτηκε για να εκφράσει τη στιγμή εκείνη.

MusicCorner: Κάνεις κάποιες εμφανίσεις αυτόν τον καιρό;
Βαγγέλης Βατσινέας: Όχι ακόμα, είμαι υπό σκέψιν, αλλά χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και δεν είναι όλα στο χέρι μας να γίνουν.

Η σκηνοθεσία του «Αριθμός 109» ανήκει στον Φίλιππο Μπουραΐμη και τον βοηθό του Χρήστο Βενετσιάνο. Τους φωτισμούς ανέλαβε ο Κανέλλος Φωτογιαννόπουλος, τα ενδύματα η Δανάη Ελευσινιώτη ενώ η Σταυρούλα Σγούρου επιμελήθηκε την κόμμωση και το μακιγιάζ της Αλεξάνδρας. Την οργάνωση της παραγωγής διεκπεραίωσε η Βάσια Λακουμέντα.

Εκτός από την Αλεξάνδρα στο video clip εμφανίζονται οι μουσικοί Άλκης Μισυρλής, Χρίστος Σερενές, Βαγγέλης Χριστοδούλου και Τίμος Φαρμάκης.

Δείτε το video clip!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τα γυρίσματα


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here