12/11/2012
Γράφει ο Τάσος Κριτσιώλης
www.musiccorner.gr

Βράδυ Πέμπτης 8 Νοεμβρίου. Το μπαρ «Δον Κιχώτης» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περιμένει εκείνον που με την πορεία του εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι αλλά και την εν γένει στάση του απέναντι στα πράγματα λατρεύτηκε τόσο πολύ από τη νεολαία κι εξακολουθεί να έχει πιστούς οπαδούς. Τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Σκοπός της παρουσίας του εκεί, η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του με τίτλο «Αφετηρία» που κυκλοφόρησε πριν περίπου μια βδομάδα σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

Πηγαίνοντας προς τα εκεί, σκεφτόμουν ότι η επωνυμία αυτού του μπαρ ταιριάζει απολύτως στον ερμηνευτή, καθώς κι ο ίδιος εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι ένας μοναχικός «Δον Κιχώτης» στο χώρο της ελληνικής μουσικής! Σε μια χώρα όπου το ροκ ήταν -κι ας μη γελιόμαστε, είναι- σχεδόν ανύπαρκτο, αυτός ο «αμετανόητος έφηβος» πήρε εξ ολοκλήρου επάνω του το συγκεκριμένο είδος και το ταύτισε πλήρως με το δικό του όνομα…

Επομένως λοιπόν, ως γνήσιος ροκάς ο Παπακωνσταντίνου δε θα μπορούσε να ήταν στην ώρα του στο «ραντεβού» του με τους εκπροσώπους του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου. Αρχικά, το πρόγραμμα έλεγε ότι η παρουσίαση θα ξεκινούσε στις 21:00. Όταν φτάσαμε, μας ενημέρωσαν ότι ο ερμηνευτής θα εμφανιζόταν στις δέκα παρά. Τελικώς, έφτασε στις 22:05 κι ενώ ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος σε σημείο που να μη μπορούμε καν να τον δούμε. Ο γράφων βεβαίως λόγω του ύψους του, κάτι κατάφερε…!

Με την είσοδό του, οι «οπαδοί» του ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα κι εκείνος χαμογελώντας ρώτησε: «Τι έγινε παιδιά; Δεν έχει κανένα σύνθημα»; Αμέσως, το γνωστό «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε» δόνησε την ατμόσφαιρα, αλλά είχε και …σόκιν συνέχεια καθώς προστέθηκε το «κι όσοι δε σ’ ακούνε, να πα να…» κλπ, κλπ…!

Σημειωτέον ότι κατά το χρονικό διάστημα της αναμονής του, τα ηχεία του μαγαζιού έπαιζαν διαρκώς τα τραγούδια του νέου δίσκου του, τα οποία οι περισσότεροι θαμώνες ήδη γνώριζαν και τραγουδούσαν μαζί του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε περάσει ούτε εβδομάδα από τη μέρα που κυκλοφόρησε!

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν είχε πολλά πράγματα να πει για τη νέα του δουλειά: «Όταν αποφασίσαμε με τον Οδυσσέα Ιωάννου να κάνουμε ένα δίσκο, σκεφτήκαμε ότι δε θα έπρεπε να επαναληφθούμε. Έπεσε λοιπόν η ιδέα να δώσουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά που δεν είχαν παρουσία στη δισκογραφία, να γράψουν μουσική σε επτά στίχους του Οδυσσέα και το ανακοινώσαμε στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή ήταν απίστευτη και γι’ αυτά τα επτά τραγούδια, ακούσαμε συνολικά …950 (!) για να διαλέξουμε εκείνα που μας ταίριαζαν καλύτερα!
Έτσι, σκεφτήκαμε να δώσουμε τον τίτλο «Αφετηρία» σ’ αυτή τη δουλειά γιατί έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με καινούργιους συνθέτες που τους δόθηκε η ευκαιρία για μια αφετηρία στην καριέρα τους. Όλοι ξέρουμε ότι η δισκογραφία πηγαίνει κατά διαόλου, αλλά δε μπορούμε να μη δίνουμε βήμα στα νέα παιδιά».

Και πρόσθεσε: «Αυτός ο δίσκος δε μπορεί να λύσει ούτε τα πολιτικά, ούτε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Μπορεί όμως να προσφέρει κατά κάποιο τρόπο μια ηθική βοήθεια, να πει στον κόσμο «υπάρχουμε κι εμείς, μην ανησυχείς». Αυτή τη φιλοδοξία έχουμε και μέσα στους τραγικούς καιρούς που ζούμε, προσπαθήσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους δοκιμαζόμενους Έλληνες».

Στη συνέχεια, ο ερμηνευτής μίλησε και φωτογραφήθηκε με τους θαυμαστές του αλλά και παραχώρησε μίνι συνεντεύξεις στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η βραδιά τελείωσε κάπου εκεί, με τη διανομή στους εκπροσώπους του Τύπου τόσο του CD, όσο κι ενός press kit που το συνόδευε…

Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει και στην Αθήνα την τρέχουσα εβδομάδα…

——————-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here