Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Στο ερώτημα πόσο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει ένας ακόμη νέος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου όταν δεν έχουμε προλάβει ακόμη να αφομοιώσουμε τα τραγούδια της προηγούμενης του δουλειάς που δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο κυκλοφορίας, δεν μπορώ πραγματικά να απαντήσω! Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξηγήσω που αποσκοπεί αυτή η πραγματικά ασυνήθιστη (ακόμα και από τους λεγόμενους εμπορικούς καλλιτέχνες) τακτική που ακολουθεί ο κοσμαγάπητος κατά τα λοιπά ερμηνευτής να εκδίδει δίσκο απαραιτήτως κάθε χρόνο!!! Και να έλεγε κανείς πως δεν έχει μεγάλο ρεπερτόριο στις αποσκευές του!!! Τον άμμο της θάλασσας έχει τραγουδήσει!! Τέλος πάντων… Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη.

Εν προκειμένω πάντως, εδώ και λίγες μέρες, έχουμε στα χέρια μας ακόμη μια νέα δισκογραφική δουλειά για τον αιώνιο ροκά που για δεύτερη συνεχή φορά ερμηνεύει δικές του συνθέσεις σε στίχους αυτή τη φορά του μουσικού παραγωγού και στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου. Ανάμεσα στις πρωτότυπες συνθέσεις στο album «Το παιχνίδι παίζεται» θα συναντήσουμε και δύο διασκευές, το «Μαμά», το τραγούδι των Charles Aznavour και Robert Gall, που καταφέρνει να συγκινήσει από το πρώτο άκουσμα και το «Το πάρτυ αρχίζει» του Adriano Celentano.

Στις ξεχωριστές στιγμές της νέας δουλειάς, που η αλήθεια είναι πως παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια ο Παπακωνσταντίνου, είναι η συνεύρεσή του με τον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο στο τραγούδι «Σαν ναυαγός».

Τη νέα αυτή δουλειά θα παρουσιάσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μαζί με την μπάντα του σήμερα το βράδυ στο Οξυγόνο live.

——-

Κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα ο νέος, ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος του Χρήστου Θηβαίου με τίτλο “Πιο πέρα από τα μάτια“. Στο διπλό αυτό album αποτυπώνονται σχεδόν αυτούσιες οι επιτυχημένες εμφανίσεις του αγαπημένου τραγουδοποιού τον περασμένο χειμώνα στην Κεντρική Σκηνή του “Σταυρού του Νότου”. Όσοι αποκτήσουν την δουλειά αυτή θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Χρήστο Θηβαίο σε τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του, από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων μέχρι και τον πιο πρόσφατο δίσκο του “Πέτρινοι κήποι”, καθώς και εξαιρετικές επιλογές από την παράλληλη δισκογραφία του.

Από την συλλογή αυτή δεν λείπουν βέβαια και κάποιες ενδιαφέρουσες ερμηνείες του Θηβαίου σε αγαπημένα του τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές ενός απόκρυφου Ευαγγελίου», τις «Μέρες αδέσποτες», την «Αγάπη» και τον «Γορίλα» μέχρι τη «Μικρή πατρίδα», τον «Άμλετ της Σελήνης» και το πρόσφατο «Αν χαθείς» αποτυπώνονται τριάντα από τις καλύτερες στιγμές του πλούσιου ρεπερτορίου του, πάντα με το ξεχωριστό του ύφος αλλά και τον ιδιαίτερο τζαζ ήχο της εξαιρετικής του μπάντας.

Σε δύο τραγούδια μαζί με τον Θηβαίο τραγουδά η Emilia Ottaviano, ενώ το δυναμικό παρών στην ηχογράφηση δίνουν παίζοντας πιάνο, ο Θάνος Μικρούτσικος  και ο Γιώργος Ανδρέου. Το album κλείνει με τρεις σπάνιες ηχογραφήσεις – το «Μετάξι» των Σ. Μάλαμα – Ά. Αλκαίου, η «Σιωπή» του Π. Παυλίδη και το «Ημερολόγιο» του ίδιου του Θηβαίου – από τις συναυλίες με τίτλο «Ανάμεσα σε δύο πιάνα» που παρουσίασε ο τραγουδοποιός πριν τέσσερα χρόνια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Όσο για το που μπορούμε να ακούσουμε live τα αγαπημένα αυτά τραγούδια του τραγουδοποιού με την υπέροχη βραχνή φωνή; Το Club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη έχει τη χαρά να υποδέχεται για τέταρτη και τελευταία φορά, για την φετινή σαιζόν, τον Χρήστο Θηβαίο, το Σάββατο 1η Μαΐου! Για μία τελευταία βραδιά, θα ακουστούν τραγούδια γνώριμα κι αγαπημένα, με μοναδικές, διαφορετικές ενορχηστρώσεις! Μαζί του μια εξαιρετική jazz μπάντα, οι φίλοι του, η παρέα του! Σπάνια εκφραστικότητα, ευαίσθητες ερμηνείες και ένα πλήθος αγαπημένων τραγουδιών, με τα οποία έχει συνδεθεί η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, συνθέτουν ένα σκηνικό που γοητεύει και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Για ακόμη μία φορά στο Club του Μύλου ο Θηβαίος θα παρουσιάσει, με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα. Δίπλα στα γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας του, διασκευάζει και ερμηνεύει Pearl Jam, Jeff Buckley, Three Doors Down και άλλους. Πάντα με το δικό του ξεχωριστό ύφος. Δεν θα τον χάσουμε!

 ——-

Τον Ορέστη Ντάντο τον έχουμε παρουσιάσει και στο παρελθόν μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη! Λίγους μήνες πριν κυκλοφόρησε από την Ακτή live ‘n’ studio σε παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου το πρώτο του album με τίτλο «Είναι κι άλλοι σαν κι εμάς» , μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το τραγούδι «Θα πάω όταν γουστάρω» το οποίο συζητήθηκε αρκετά σε διαδικτυακό επίπεδο, πολύ πριν ακόμα δισκογραφηθεί!

Αυτές τις μέρες ο Ορέστης πραγματοποιεί στον Σταυρό του Νότου +plus τις πρώτες του προσωπικές εμφανίσεις με τραγούδια από το πρώτο προσωπικό του album καθώς και με νέα ανέκδοτα κομμάτια. Μετά την πολύ επιτυχημένη του εμφάνιση την περασμένη Πέμπτη στον Σταυρό του Νότου +plus θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο τραγουδοποιό και αυτή την Πέμπτη 29 Απριλίου…

——-

Η πολυσυζητημένη συναυλία της Λένας Πλάτωνος το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου του 2009 στο Παλλάς κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τη Lyra σε διπλό CD. Στην πολύ επιτυχημένη παράσταση που εκτός από τη Λένα Πλάτωνος συμμετείχαν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας, ακούστηκαν όλα τα τραγούδια του διαχρονικού «Σαμποτάζ» καθώς και πολλά άλλα αγαπημένα. Η βραδιά εκείνη αποτυπώθηκε σε ένα διπλό cd και έτσι όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο Παλλάς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους τρείς εξαίρετους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν μετά από σχεδόν 30 χρόνια το ανατρεπτικό όχι μόνο για την εποχή του αλλά ακόμα και για τα σημερινά μουσικά δεδομένα, Σαμποτάζ.

Ένα περίπου χρόνο πριν από την είσοδο του θρυλικού αυτού δίσκου στην τέταρτη δεκαετία ζωής του, οι λαμπεροί καλλιτέχνες που τον δημιούργησαν επάνω στο σφρίγος της νεότητάς τους, έχοντας διανύσει σημαντικά διαστήματα τα χρόνια που μεσολάβησαν, βρέθηκαν για μια και μοναδική συναυλία στην αίθουσα του Παλλάς και ταξίδεψαν το κοινό τους στα μονοπάτια της εξαιρετικής μουσικής τους…

 

——-

Αυτό το δίσκο τον περιμέναμε πολύ καιρό! Πρόκειται για την νέα δισκογραφική δουλειά της Δήμητρας Παπίου που επιτέλους κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τη Λυχνία! Το πολυαναμενόμενο cd της ακριβοθώρητης ερμηνεύτριας έχει τίτλο «Έμαθε η καρδιά» και περιλαμβάνει τραγούδια πολλών και αξιόλογων δημιουργών όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Κώστας Μπαλταζάνης, η Λίνα Δημοπούλου, ο Δήμος Αναστασιάδης, η Δάφνη Αλεξανδρή κ.α.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη πολυσυλλεκτική δουλειά με τραγούδια που άλλοτε φλερτάρουν με το λαϊκό και άλλοτε με την ηλεκτρική μπαλάντα ενώ στο album αυτό η αξιοσημείωτα σεμνή ερμηνεύτρια για πρώτη φορά προσεγγίζει και κάποια μουσικά ρεύματα-έκπληξη που θα συζητηθούν. 

——-

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας χρωστούσαν αυτή την μουσική συνάντηση πολύ καιρό ο ένας στον άλλο. Δυναμικοί εκπρόσωποι του καλού ελληνικού τραγουδιού και οι δύο, μοιράστηκαν αυτό τον χειμώνα για πρώτη φορά τη σκηνή με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρώτη τους συνεργασία υπήρξε δισκογραφική και άφησε πίσω της το single “Εφάπαξ”, το CD “Ξύλινο αλογάκι”, αμοιβαία εκτίμηση αλλά και την υπόσχεση για ένα συναυλιακό ραντεβού.

Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν ο Γιάννης κι ο Λαυρέντης με φορτίο στις αποσκευές τους το ερμηνευτικό τους ταλέντο και το πλούσιο ρεπερτόριο στήνουν μαζί μια απολαυστική και ταξιδιάρικη, συναυλιακή μουσική γιορτή.

Ο Γιάννης Κότσιρας ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της ερμηνείας και ποντάρει στις δυνατότητές του να φλερτάρει με τον ροκ ήχο, με το έντεχνο αλλά και το λαϊκό τραγούδι στις καλύτερές του στιγμές, πάντα με το ίδιο πάθος. Ο ίδιος έχει να διαλέξει από ένα πλούσιο προσωπικό ρεπερτόριο χωρίς να διστάζει να πρωτοτυπήσει.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σπάνια περίπτωση συνθέτη και ερμηνευτή, φέρνει στη σκηνή μία αφοπλιστική ειλικρίνεια, τραγούδια τρυφερά κι εκρηκτικά, ειρωνικά και σουρεάλ, μελωδίες που μπορεί να κρύβουν μία μικρή θλίψη ή να προετοιμάζουν μια μεγάλη επανάσταση! Συμμετέχει η Ζηνοβία Αρβανιτίδη. Τους συνοδεύει μια εξαιρετική οκταμελής ορχήστρα και τους υποστηρίζει – όπως πάντα – μια ηχοφωτιστική παραγωγή υψηλών απαιτήσεων! Αναζητήστε τους σε λίγο καιρό σε όλη την Ελλάδα.

——-

Δυναμική επιστροφή για έναν από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού! Ο Αντώνης Βαρδής μετά την χλιαρή αντιμετώπιση που γνώρισε ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο «Τα όνειρά μας» επέστρεψε με νέο single που ήδη έχει κάνει αίσθηση! Το νέο cd single του αγαπημένου τραγουδοποιού έχει τίτλο “Στην άκρη του ονείρου” και περιέχει 5 τραγούδια τη μουσική των οποίων έχει γράψει ο ίδιος, εκτός από ένα τραγούδι που φέρει την υπογραφή του Ορφέα Σοπαλίδη, ενώ οι στίχοι είναι του μόνιμου συνεργάτη του τα τελευταία χρόνια, του Βασίλη Γιαννόπουλου. Ανάμεσά στα νέα τραγούδια και ένα τρυφερό ντουέτο με την Μελίνα Ασλανίδου με τίτλο «Δεν μετανιώνω».

Ο Βαρδής με αυτή τη δουλειά φαίνεται να βρίσκει τον καλό του εαυτό και καταθέτει πέντε αρκετά αξιόλογες συνθέσεις που έχουν όλα τα εχέγγυα να αγαπηθούν από το κοινό. Μάλιστα το ομότιτλο του mini-album single ακούγεται ήδη δυνατά στα ραδιόφωνα και οι ακροατές το έχουν υποδεχθεί με τεράστια θέρμη.

——-

Μετά την επιτυχία του τραγουδιού του «Ο,τι πιο όμορφο», ο ανερχόμενος ερμηνευτής Στάθης Ραφτόπουλος κυκλοφορεί αυτές τις μέρες τα νέα του τραγούδια. Τέσσερα ολοκαίνουργια τραγούδια σε μουσική Δημήτρη Φωτιάδη και στίχους Βλάσση Αλεξάνδρου, τα οποία κυκλοφορούν σε cd single από τη Heaven με τον γενικό τίτλο «Απ’ την αρχή». Ραδιοφωνικά έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη γεύση με το τραγούδι «Κι όμως» που ακούγεται πολύ!

Μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Στάθης Ραφτόπουλος ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του video clip του εν λόγω τραγουδιού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκάβαλου. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να διακόπτονται ευχάριστα κατά την διάρκεια της ημέρας από θαυμάστριες που ζητούσαν αυτόγραφα και εξέφραζαν την επιθυμία να φωτογραφηθούν μαζί του…

——-

Τον Νίκο Απέργη τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά από την πετυχημένη του παρουσία στο Dream Show 1, όπου μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για την φωνή του, όσο και για το ήθος του και την σκηνική του παρουσία!

Τώρα κυκλοφορεί το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ, με τίτλο «Πάλι ξημέρωσε» με τραγούδια που κινούνται από ρυθμούς pop μέχρι λαϊκά. Τα τραγούδια έγραψαν οι Πάνος Φαλάρας, Ναταλία Γερμανού, Χριστόφορος Γερμενής, Εύριπος, Γιάννης Ιερεμίας, Γιάννης Αργυρός, ενώ σε 4 τραγούδια έγραψε ο ίδιος τη μουσική.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here