Βρέχει μουσική…

Νέα από την Ελληνική μουσική σκηνή…

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος
thmitsop@musiccorner.gr

Δέκα χρόνια πριν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα για να υλοποιήσουν τα μουσικά τους όνειρα. Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε με πολλή δουλειά και απίστευτη όρεξη κι ενθουσιασμό, έκαναν το ένα επιτυχημένο βήμα μετά το άλλο. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, οι Onirama δεν επαναπαύονται. Ακολουθώντας πάντα την καρδιά τους και προσπαθώντας να μην επαναλαμβάνονται, κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ και ωριμότεροι από ποτέ, προχωρούν τη μουσική τους ένα βήμα παραπέρα. «Στη χώρα των τρελών» είναι ο τίτλος του νέου τους άλμπουμ που ηχογραφήθηκε στο Black Rock studio στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Σε αυτό οι Onirama είχαν τη χαρά να συνεργαστούν με τον διάσημο Βρετανό παραγωγό Greg Haver. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ εξελιγμένη δουλειά ως προς τον ήχο αλλά και την ενορχηστρωτική προσέγγιση των τραγουδιών. Ο ήχος τους είναι πιο ηλεκτρικός και βασίζεται κυρίως στις δυνατές και γεμάτες χαρακτήρα κιθάρες ενώ ο στίχος τους ωριμάζει, αγγίζοντας την εύθραυστη ελληνική καθημερινότητα με τον δικό τους ρομαντικό τρόπο. Άλλωστε πρόθεσή τους πάντα είναι να αποτυπώνουν με τη μουσική τους αυθεντικές στιγμές και γνήσια συναισθήματα.

Το «Στη χώρα των τρελών» περιλαμβάνει 12 τραγούδια, δύο από αυτά αγγλόφωνα. Συμμετέχουν συνθετικά ή στιχουργικά ο Kiki Lecendric, ο Γιώργος Σαμπάνης, ο Mark Angelo, ο Evan Hesley, ο Νίκος Μωραΐτης, ο Τρύφωνας Κουτσουρέλης και η Όλγα Βλαχοπούλου ενώ στο τραγούδι «Κομμένα σπαθιά» παίζει σαντούρι η Αρετή Κετιμέ, δίνοντας μία ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά. Το τραγούδι «Εκεί για σένα εγώ» έγραψαν οι Onirama ειδικά για τα Special Olympics και αποτελεί το επίσημο τραγούδι της ελληνικής αποστολής. Εικαστικά το άλμπουμ επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος.

Οι ONIRAMA ανεβαίνουν στο CLUB του ΜΥΛΟΥ, στη Θεσσαλονίκη, για μία μοναδική εμφάνιση τη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

 ——-

Με τίτλο «Το καλύτερο ψέμα» ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει και μας χαρίζει  ένα από τα πιο ωραία του τραγούδια! Μετά την πρώτη τους συνεργασία στη μεγάλη επιτυχία «Το καλοκαίρι μου» ο τραγουδιστής επιλέγει και πάλι τον στιχουργό Νίκο Γρίτση. Την μουσική όπως πάντα γράφει ο ίδιος ο Μιχάλης. Μια μουσική απρόσμενη, δυναμική αλλά και μελωδική ταυτόχρονα, που απογειώνεται μέσα από την ξεχωριστή ερμηνεία του!

H μπαλάντα «Το καλύτερο ψέμα» αποτελεί τον προάγγελο από το νέο ομώνυμο album του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που κυκλοφορεί στις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παράλληλα αυτές τις μέρες γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία το τραγούδι «Έλα κοντά» που συμεριλαμβάνεται στο cd single «Το καλοκαίρι μου» που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. 

——-

Ένα αμαρτωλό έρωτα θα ζήσει σήμερα το βράδυ η Φωτεινή Δάρρα στη σκηνή του Παλλάς! Η ερμηνεύτρια επιλέγει κάποια από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών και τιμά την παράνομη και αμαρτωλή μας σχέση με τα άδικα απαξιωμένα, αλλά πασίγνωστα τραγούδια της δεκαπενταετίας ‘60-’75 σε μια μοναδική βραδιά.

Ερμηνεύτρια υψηλών προδιαγραφών η Φωτεινή Δάρρα ξεχωρίζει για τις ερμηνευτικές και φωνητικές επιδόσεις της τολμώντας να ερμηνεύσει τραγούδια που μετά την πρώτη τους εκτέλεση έμειναν ανέγγιχτα από επανεκτελέσεις λόγω υπερβολικών ερμηνευτικών αλλά και τεχνικών δυσκολιών. «Σ’ αγαπώ (η αγάπη αυτή με πεθαίνει)», η «Σκλάβα», «Ο Αναμάρτητος», «Aγόρι μου», «Απο σένα αρχίζουν όλα», «Τώρα», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ακουστούν σήμερα το βράδυ στο Παλλάς και μάλιστα αποτελούν και το υλικό του νέου album της ερμηνεύτριας που μόλις κυκλοφόρησε από τη lyra με τίτλο «Του έρωτα και της αμαρτίας».

 

——-

Ένα πρόγραμμα με λαϊκή διάθεση και στόχο την καλή διασκέδαση θα μας παρουσιάσουν από αυτή την Παρασκευή και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23.00 και Κυριακή μεσημέρι στις 14.00 στο Stage της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Κότσιρας και ο Δημήτρης Μπάσης. Οι δύο σπουδαίοι λαϊκοί ερμηνευτές οκτώ χρόνια μετά την τελευταία τους συνεργασία ξανασυναντιούνται, έχοντας όμως αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια πολύ περισσότερα αγαπημένα τραγούδια και πολύ μεγάλη διάθεση στο να προσφέρουν ακομπλεξάριστη διασκέδαση και καλή μουσική. Με όλες τις τους μεγάλες επιτυχίες αλλά και με νέο υλικό από τους πρόσφατους live δίσκους τους  υπόσχονται να μας χαρίσουν μια υπέροχη μουσική βραδιά με τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια.

Μαζί τους δύο εξαιρετικές νέες τραγουδίστριες. Η Χρυσούλα Στεφανάκη και η πρωτοεμφανιζόμενη Βάλια Σωμαράκη. Σε αυτή την προσπάθεια συμπράττουν επίσης ο Γρηγόρης Συντρίδης στα τύμπανα, ο Νίκος Νταρίλας στα κρουστά, ο Στέλιος Γούτος στο μπάσο, ο Νίκος Ταλιαδούρος και ο Γεράσιμος Σιούρας στις κιθάρες, ο Βαγγέλης Μαχαίρας και ο Βασίλης Παπαδόπουλος στα μπουζούκια, ο Στέλιος Μαργώνης στο βιολί και στα πλήκτρα και τις ενορχηστρώσεις ο Κώστας Σιντρίδης. Την υψηλή ποιότητα του ήχου εγγυώνται ο Άρης Κουντούρης, ο Λάμπρος Μπούνας και ο Νίκος Βακάλογλου, ενώ το σχεδιασμό του φωτισμού επιμελήθηκε ο Γιώργος Τέλλος. Ο τίτλος της παράστασης «Την είδα απόψε λαϊκά» υποδηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο τη διάθεση των δύο καλλιτεχνών.

——-

Ο Αντώνης Ρέμος, μας παρουσίασε πριν από λίγες μέρες μέσα από Κυριακάτικη εφημερίδα τα δύο καινούργια τραγούδια του, ως προπομπό του άλμπουμ που θα ακολουθήσει σε λίγο καιρό. Ανανεωμένος και κάτω από τη νέα δισκογραφική στέγη της Heaven μας συστήνει δύο νέες επιτυχίες. Την dance διασκευή “Κομμένα πια τα δανεικά” με τους πρωτότυπους ελληνικούς στίχους του Νίκου Μωραΐτη και την ερωτική μπαλάντα “Είναι στιγμές” σε μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

——-

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης, δύο φωνές που αγαπάμε ιδιαίτερα, θέλησαν να εκφραστούν μαζί αυτόν το χειμώνα, να συνυπάρξουν και να μας ταξιδέψουν σε καινούριες μουσικές διαδρομές. Έτσι από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και για περιορισμένες παραστάσεις θα εμφανιστούν στο Παλλάς σε μία μουσική παράσταση όπου Θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αιωρούνται υπέροχα στο χρόνο της ωρίμανσης, τραγούδια αγαπημένα, αλλά και τόσο απρόσμενα τόσο από την ελληνική μουσική σκηνή όσο και από το παγκόσμιο πεντάγραμμο. Η Άλκηστις και ο Μάριος τραγουδούν για την αγάπη με συναίσθημα, ευαισθησία αλλά και πάθος, ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη σκηνή και μας χαρίζουν μια αγκαλιά τραγούδια. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και ουσιαστική συμβολή στην επιλογή του ρεπερτορίου έχουν η Λίνα Νικολακοπούλου με τον Σταμάτη Κραουνάκη.

 

——-

Μια ιδιαίτερη παράσταση  θα λάβει χώρα στο Half Note Jazz Club από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου με μουσικές και τραγούδια που έχουν ως κοινό σημείο το ζωτικό στοιχείο της «ανάφλεξης», της φωτιάς. Μια ιδιαίτερη μουσική πρόταση καταθέτουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος. Ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήσαμε από τη μεγάλη πορεία της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Τραγούδια που συμπληρώνονται από τις σπουδαίες οργανικές συνθέσεις του Μάνου Αχαλινωτόπουλου από το άλμπουμ «Υάκινθος» αλλά και το πρόσφατο «Ζωπυρείν». Ένα ταξίδι, με μουσική και τραγούδια από τη Δύση στην Ανατολή μετ’ επιστροφής με στόχο τον εξαγνισμό μας.

——-

H Sunny Μπαλτζή επιστρέφει στην δισκογραφία και δηλώνει… «σε μία εποχή που όλα έχουν γίνει ψηφιακά, μέχρι και τα συναισθήματα, η καρδιά μου παίζει ακόμα κασέτες…»! Ο τίτλος του νέου της CD συλλογή είναι: «Κασέτα». Highlights του CD τα δύο καινούργια ντουέτα έκπληξη της Sunny! Το πρώτο παρέα με τον «Προμηθέα» του Ελληνικού rock Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Οι όμορφες καταραμένες». Πολυαναμενόμενο από το κοινό της μιας και παίχτηκε σε πολλά live. Ένα ιδιαίτερο κομμάτι που ευελπιστεί να κάνει αίσθηση και να αγαπηθεί, όσο αγαπήθηκε από τους δύο καλλιτέχνες.

Το δεύτερο ντουέτο που ερμηνεύει με τον Dirk Polak τραγουδιστή και ηγετικό μέλος των θρυλικών Ολλανδών MECANO, μια διασκευή του κομματιού ύμνος της post punk σκηνής «LINKS». Επίσης 2 τραγούδια από την εποχή της πρώτης της μπάντας, τους Santa Fila, όπως και το γνωστό από την συμμετοχή στα προκριματικά της Eurovision «GAME OF LIFE» με την τωρινή της μπάντα Second Skin.

Εξίσου ιδιαίτερες και ξεχωριστές στιγμές του CD είναι ένα τραγούδι από παλιότερη παραγωγή της, το «Μαύρο τριαντάφυλλο» ντουέτο με τον Βασίλη Λέκκα, όπως επίσης η διασκευή και ερμηνεία της στη παλιά γνωστή επιτυχία «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», ένα τραγούδι που άφησε εποχή με την φωνή της εκπληκτικής Τζένης Βάνου. 17 τραγούδια, με δυναμικές σύγχρονες παραγωγές, που μπλέκουν αρμονικά με γεύση από αναλογική κονσόλα ήχου.

——-

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με το Γιώργο Νταλάρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μέσα από μια «μουσική οδύσσεια» ήχων και αρμονιών, ο δυνατός performer Μιχάλης Τζουγανάκης μας προσκαλεί σήμερα στο club του Μύλου στη Θεσσαλονίκη να πάμε «Κόντρα στον καιρό» και να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά μας όρια ακολουθώντας τον στα «Ρεύματα του Κόσμου».

Το ανατολίτικο χρώμα της φωνής του και το εύρος της μαζί με το πάθος του Μιχάλη όταν τραγουδά προσδίδουν μιαν άλλη αίσθηση, έναν άλλο ερμηνευτικό αέρα είτε αυτά είναι παραδοσιακά είτε είναι τραγούδια άλλης κατηγορίας. Στη συναυλία αναμένουμε να ζήσουμε μια βραδιά εμπνευσμένη όχι μόνο από τις κρητικές παραδοσιακές μελωδίες και από αγαπημένα δικά του κομμάτια που έχει λατρέψει το κοινό του αλλά και μέσα από κομμάτια άλλων αγαπημένων και καταξιωμένων καλλιτεχνών – δημιουργών της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

——-

Ο Δημήτρης Φάκος έχει ήδη δώσει επιτυχημένα δείγματα γραφής αφού μερικά από τα τραγούδια του τα έχουμε αγαπήσει και τα ακούμε σε όλα τα ραδιόφωνα. Κάποια από αυτά όπως για παράδειγμα το «Εμένα θες» με τον Σάκη Ρουβά, το «Δεν είμαι η μαμά σου» με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, το «Να προλάβω» με τη Ραλλία Χριστίδου, και «Τρέχει τίποτα» με τον Νίκο Μίχα έχουν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Αιτία για αλητεία» που περιλαμβάνει 10 δικά του τραγούδια και μία διασκευή – έκπληξη στις «Θαλασσιές τις χάντρες». Το πρώτο single του άλμπουμ είναι το «Αναδρομικά» που ερμηνεύει μαζί με τους Stavento και έχει ήδη γίνει ραδιοφωνική επιτυχία. Στο άλμπουμ συμμετέχει και η Δόμνα Κουντούρη σε ένα πολύ όμορφο ντουέτο με τον Δημήτρη Φάκο.

——-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here