12/9/2011
Γράφει η Μαρία Κόζαρη
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβριου ,9.00 μ.μ., Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη…

Το θέατρο κατάμεστο… Κυριολεκτικά δεν υπήρχε καμία ελεύθερη θέση στις κερκίδες! Άτομα κάθε ηλικίας που περίμεναν εναγωνίως να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη. Μερικοί ανυπόμονοι θαμώνες  προς αναζήτηση μιας ελεύθερης θέσης, διαπληκτίζονταν με τους διπλανούς τους δίχως δεύτερη σκέψη. Εν τέλει ο χώρος μπροστά και γύρω από τη σκηνή γέμισε ασφυκτικά, το κοινό κυριολεκτικά περικύκλωσε με αγάπη τη νεαρή καλλιτέχνιδα και τελικά όλοι έμειναν ευχαριστημένοι!

Μετά από την επιτυχημένη μουσική διαδρομή της τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο μουσικό στερέωμα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη επανέρχεται δριμύτερη στη σκηνή του θεάτρου Βράχων Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Βύρωνα, παρέα με τους αγαπημένους της φίλους Κωστή Μαραβέγια, Νατάσα Μποφίλιου, Πάνο Μουζουράκη, και Imam Baildi.

Η συναυλία άρχισε με τη δυναμική είσοδο της καλλιτέχνιδας στη σκηνή και το κοινό να την επευφημεί θερμά. Αφού μας καλωσόρισε και μας ευχαρίστησε για τη παρουσία μας στη πρώτη της συναυλία για τη φθινοπωρινή σεζόν, ξεκίνησε με το πρώτο μέρος του live.

Το πρώτο κομμάτι που ερμήνευσε ήταν το “Έλα μαζί μου”, που όλοι έχουμε αγαπήσει από το ντουέτο της Χαρούλας Αλεξίου με τη Δήμητρα Γαλάνη. Στη συνέχεια, σειρά είχε η αισθαντική μπαλάντα “Μικρά Βεγγαλικά” την οποία διαδέχηκε η ανατρεπτική διασκευή του “Bring me to Life” των Evanescence. Η ροή των τραγουδιών κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν, ωστόσο επιβραβεύθηκε, κάτι που φάνηκε από το χειροκρότημα των θαυμαστών της οι οποίοι μπήκαν γρήγορα στον ρυθμό. Τέταρτο κατά σειρά κομμάτι το “Πες μου” της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

Η Ελεωνόρα σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ήταν άκρως επικοινωνιακή και γεμάτη ενέργεια, δείχνοντας συνεχώς την αγάπη της προς το κοινό παροτρύνοντας το να τη συνοδεύσει στα τραγουδια της.

Δεν έχεις κάνει μια τρέλα δική σου ποτέ
Δεν έχεις πει τώρα τρέχα μακριά μου εαυτέ
Δεν έχεις ψάξει την τόλμη που κρύβεται
σε σένα

Η επιτυχία της “αν” – ένα από τα πιο γνωστά της πλέον κομμάτια – έχει ριζώσει βαθιά στη καρδιά των θαυμαστών της.

Άλλη μια πρωτότυπη διασκευή στη συνέχεια, για το δημοφιλές “You don’t love me anymore (No, No,No)” που μας κατέπληξε ενώ ακολούθησε το “With or without you” των U2.

Ξαφνικά, στη σκηνή “εισβάλλει” ο Κωστής Μαραβέγιας και γεμίζει με την funky διάθεση του την ατμόσφαιρα. Απλός, φορώντας ένα στυλάτο κασκέτο και γυαλιά, αρχίζει να αστειεύεται και να επικοινωνεί με το κοινό, κρατώντας από το χέρι την Ελεωνόρα. Το κοινό ξεσηκώθηκε όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγούδησαν το «Δε ζητάω πολλά». Αγκαλιασμένοι, διασκευάζουν το «Μη μιλάς άλλο για αγάπη» του Διονύση Σαββόπουλου υπό τον ήχο του ακορντεόν που τους συνοδεύει.

Ωστόσο, οι εκπλήξεις δε τελείωσαν εδώ…

Από αυτή τη συντροφιά δε θα μπορούσε να λείπει ο αξιαγάπητος Πάνος Μουζουράκης… Οι τρεις καλλιτέχνες μαζί, ερμήνευσαν το «Φίλα με ακόμα» και το «Φεύγω για μένα μια φορά» υπό τις «λιτανείες» του κοινού που τους επιβράβευε συνεχώς με το χειροκρότημα του.

Ξεχωριστά συναιθήματα μου προκάλεσε το ρεφραίν

έλα, και σιχάθηκα να διασκεδάζω
έλα, δε μ’ αρέσει άλλους να κοιτάζω
έλα, δεν με παίρνει άλλο πια να πίνω
έλα, τα ‘χω παίξει και βαρέθηκα να ζω…

Ο λόγος φυσικά για το τραγούδι που έκανε την Ελεωνόρα γνωστή στο ευρύ κοινό και το οποίο μοιράστηκε με το φίλο της Πάνο Μουζουράκη ως ντουέτο.

Η Ελεωνόρα δεν λησμόνησε να αναφερθεί στη συνεργασία της με τη Σάννυ Μπαλτζή στο νέο της δίσκο, την οποία και ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της στους στίχους πολλών από τα νέα της κομμάτια. Μάλιστα είπε για πρώτη φορά, το καινούργιο της τραγούδι «τα λέμε», μια διασκευή της ιταλικής επιτυχίας “bastardo” σε ελληνικούς στίχους της Σάννυ Μπαλτζή.

Οι διασκευές δε σταμάτησαν όμως εδώ… Ακολούθησε το «Δε μας συγχωρώ» του Νίκου Πορτοκάλογλου, «Ο δρόμος» σε πρώτη εκτέλεση από το Λεωνίδα Μπαλάφα, «Εγώ μιλάω για δύναμη» της Δήμητρας Γαλάνη.

Καταχειροκροτήθηκε στη συνέχεια η είσοδος της υπέροχης Νατάσας Μποφίλιου η οποία συνόδεψε την Ελεωνόρα στο “Feelin’ Good “ της Nina Simone και στο “The Quest” της Bryn Christopher. Δύο σπουδαίες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, που ενώθηκαν για τη συγκεκριμένη βραδιά και μας άφησαν άναυδους με τις εκπληκτικές τους ερμηνείες στις παραπάνω διασκευές. Η Νατάσα αφιέρωσε στο κοινό και στην αγαπημένη της φίλη Ελεωνόρα το “Τσιγάρα Βαριά” και καθ’ όλη τη διάρκεια της ερμηνείας τους, αισθάνθηκα μια ανυπέρβλητη συγκίνηση . Ένιωθα πως η χροιά της φωνής των δύο γυναικών είχε ταιριάξει τέλεια ώστε αυτή τους η σύμπραξη να έχει ως απόρροια αυτή τη συγκινησιακή αντίδραση…

Επιστροφή σε τραγούδια του τελευταίου δίσκου της Ζουγανέλη, με ερμηνείες των «Είναι τόσο απλό», «Δεύτερη Φορά», «Η αγάπη αργεί», «Κλαίω και οδηγώ στην αττική οδό».

Η βραδιά πήρε άλλη τροπή  με τη συγκλονιστική ερμηνεία του «Και θα χαθώ» που όλοι έχουμε αγαπήσει από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη καθώς και του «Λεν» του Κώστα Τουρνά.

Για το τέλος, οι Imam Baildi, ένα σχήμα που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις επάξια διασκευάζοντας πολλά αγαπημένα τραγούδια περασμένων δεκαετιών, με ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος που κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα σε balkan beats, παραδοσιακά κομμάτια με electro, gipsy, swing, mambo και latin απόδοση και με εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Ένα από αυτά ήταν και το «Ακρογιαλιές Δειλινά» και το “Λόγια ανταλλάξαμε βαριά” της Μαρίκας Νίνου.

Στη τελική ευθεία της συναυλίας αυτής, η επιλογή των τραγουδιών ήταν απρόβλεπτη για αυτά που μας έχει συνηθίσει η πολλά υποσχόμενη αοιδός! Σε ισπανικούς στίχους το “Una historia de amor” της λατρεμένης Luz Casal, μας αφηγείται μια πονεμένη ερωτική ιστορία, το “Φτάνει φτάνει (η ζωή μου κύκλους κάνει)”, και το “Είναι η αγάπη” από το soundtrack της σειράς «Το νησί», το οποίο και μας το αφιέρωσε ολόψυχα, τονίζοντας το πόσο ευτυχισμένη τη κάναμε με τη παρουσία μας σε αυτή τη πολύ σημαντική για εκείνη συναυλία.

Και ενώ όλοι νομίζαμε ότι οι εμφανίσεις των φίλων της είχαν τελειώσει εδώ, χωρίς να το περιμένουμε, ξαφνικά η Ελεωνόρα προσκάλεσε τον Κώστα Λειβαδά στη σκηνή. Με τον ίδιο στο πιάνο ερμήνευσε το πολύ επίκαιρο «Ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα», ένα τραγούδι με ιδιαίτερα καυστικό στίχο, εμπνευσμένο από τη πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

Φυσικά, οι θαυμαστές της …δε θα επέτρεπαν να λήξει η συναυλία χωρίς encore! Έτσι ήρθε το…

Κόψε και μοίρασε στα δύο
πάντα η αγάπη θέλει δύο,
δυο να γελούν στο ίδιο αστείο
δυο να ζεσταίνουνε το κρύο
δυο να μοιράζονται αμαρτία και θεό…

Μια όμορφη βραδιά έφτασε στο τέλος της και αυτό που εγώ προσωπικά αποκόμισα είναι πως η μουσική έχει σίγουρα τη δύναμη να μας ενώνει και να λειτουργεί ως αντίδοτο στη μελαγχολία που μας έχει κατακλύσει, μπροστά στο τέλμα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη περίοδο. Με μια χροιά τόσο ιδιαίτερη, με μια σκηνική παρουσία άκρως θεατρική και πιο λαμπερή από ποτέ, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μάγεψε το κοινό της για άλλη μια φορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι …έχει δυνατά καλλιτεχνικά γονίδια!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Mια διόρθωση μόνο..η Μποφίλιου τραγούδησε μαζί με την Ελεωνόρα το “Εγώ μιλάω για δύναμη” και όχι το “The Quest”,όπως αναφέρετε.Αυτό το τραγούδησε μόνη της η Ελεωνόρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here