23/5/2014
Γράφει ο Νίκος Φράγκος
Φωτογράφηση: Αφροδίτη Ζαγγανά
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την παρασκευή 16 Μαΐου ο Βασίλης Μπαμπανιάρης παρουσίασε στην Αρχιτεκτονική το καινούργιο του single και εμείς βρισκόμασταν εκεί. Φτάσαμε στο χώρο περίπου στις 10:30 και σύντομα συναντήσαμε τον Βασίλη για δηλώσεις. Είχαμε μαζί του έναν ωραίο διάλογο καθώς ο ίδιος ήταν πολύ πρόθυμος να μας μιλήσει και να απαντήσει σε όλες τι ερωτήσεις μας…

mpampaniaris_live_2014_05_021

MusicCorner: Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Οι πρώτες μου επιρροές ήταν από μικρό παιδί τα ακούσματα της μητέρας μου, που ήταν Χατζής, Λοΐζος, Χατζιδάκις, το νέο κύμα γενικά… Σε συνδυασμό με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που τον άκουσα 5 χρονών. Μετά συνδύασα όλα αυτά με την παρουσία του Bruce Springsteen, που έβλεπα με την κιθάρα, μου άρεσε, μου έμεινε η εικόνα. Αργότερα είδα στην ΕΤ, νομίζω το  1990, συναυλία των Roger Waters και David Gilmour. Εκεί το πράγμα έδεσε και μεγαλώνοντας προστέθηκαν και άλλα rock ακούσματα από την ξένη σκηνή (Πχ. Led Zeppelin), αλλά και από την ελληνική σκηνή (πχ. Παύλος Σιδηρόπουλος). Όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποια παλιά ωραία λαϊκά ακούσματα, από τα ρεμπέτικα μέχρι τον Μπιθικώτση.

MusicCorner: Σήμερα παρουσιάζεις ένα νέο  single θέλεις να μου πεις γι’ αυτό;
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Σήμερα παρουσιάζω το δεύτερο single που βγαίνει από το cd, το πρώτο είναι το «Είναι ψέμα πως είμαι εντάξει», το δεύτερο είναι το «Απόψε το τέλος». Έχω επίσης έτοιμο υλικό που θα δουλέψω τώρα το καλοκαίρι με σκοπό να βγει το τρίτο cd προς το τέλος του χρόνου.

MusicCorner: Θέλεις να μου πεις δύο λόγια για τον κάθε δίσκο;
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Βεβαίως το πρώτο cd αποτελείται από ένα μάζεμα όλων των κομματιών που είχα γράψει (μουσική και στίχους) από 19 χρονών μέχρι τότε. Είχα γράψει βέβαια πολλά κομμάτια αλλά επέλεξα τα 10, ίσως όχι καλύτερα, αλλά αυτά που ήθελα περισσότερο να εκδοθούν. Τα κομμάτια αυτά ανεξαιρέτως προέρχονται από την περίοδο των 20 μέχρι 30 ετών. Όλα αυτά κομμάτια γράφτηκαν σε μία γκαρσονιέρα στο Παγκράτι που έμενα τότε. Επίσης γράφτηκαν σε μία ατμόσφαιρα σκοτεινή γεμάτη καπνό, το αναφέρω γιατί συνήθως φτιάχνεις μία συγκεκριμένη κατάσταση για να γράψεις μουσική.
Το δεύτερο cd τώρα δεν έχει καμία σχέση, το έγραψα στο δρόμο παρατηρώντας ανθρώπους σε διάφορα μέρη, στο μετρό, στον ηλεκτρικό, στο δρόμο γενικά. Παρατηρούσα εμένα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτό ξέρεις είναι πολύ καλή ψυχοθεραπεία, να παρατηρείς ανθρώπους, γνωρίζεις έτσι πολλά πράγματα και για σένα. Εν τω μεταξύ η όλη διαδικασία είχε και πλάκα, γιατί ξέρεις όταν είσαι στο δρόμο και σου έρχεται η έμπνευση, βγάζεις ένα κινητό και αρχίζεις και τραγουδάς μόνος σου, πολλές φορές με έχουν κοιτάξει παράξενα σαν τρελό!

mpampaniaris_live_2014_05_001

MusicCorner: Θέλεις να μου πεις για τα μελλοντικά σου σχέδια;
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν να κάνουν με live, πολλά live, όσο γίνεται περισσότερα live. Έχω μία μπάντα πάρα πολύ καλή, με την οποία έχουμε δέσει καταπληκτικά, ζούμε γενικά πολύ για το live. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τα live είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για ένα μουσικό.

MusicCorner: Τέλος θέλεις να μου πεις για το πως βλέπεις πλέον τη δισκογραφία και γενικά τη βιομηχανία της μουσικής μετά από όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, πως το βιώνει αυτό ένα ανερχόμενος καλλιτέχνης;
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Δεν υπάρχει πλέον δισκογραφία, η δισκογραφία όπως την ξέραμε τουλάχιστον έχει αρχίσει να φθίνει. Πλέον ένας νέος καλλιτέχνης μπορεί να παρουσιάσει τη δουλειά του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το youtube κλπ. Και ίσως αυτό είναι το καλό με τη νέα κατάσταση, μπορείς να ανεβάσεις ότι εσύ θέλεις, όπως θέλεις χωρίς λογοκρισία. Όλα αυτά λειτουργούν θετικά λόγω του ότι έχει πρόσβαση σε εσένα περισσότερος κόσμος, πιο εύκολα κλπ. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδικασία σε ένα βαθμό ευτελίζει και τη μουσική. Το να γράψεις μουσική δεν είναι σαν οποιαδήποτε άλλη δουλειά, καταθέτεις την ψυχή σου, όταν ο άλλος το παίρνει δωρεάν και εύκολα αυτό το πράγμα ευτελίζεται. Δεν μιλάω μόνο για τις οικονομικές απολαβές αλλά και για το σεβασμό που δείχνει στο έργο σου. Σε μία εποχή που ήδη στην Ελλάδα η μουσική έχει ευτελίστει ήδη αρκετά, οι έλληνες δεν σέβονται τους μουσικούς όπως όλους τους άλλους επαγγελματίες.

MusicCornerΣε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!
Βασίλης Μπαμπανιάρης: Και εγώ σας ευχαριστώ…

mpampaniaris_live_2014_05_003

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε επίσης ότι ο καλλιτέχνης μας αποκάλυψε ότι υπάρχει πλάνο αλλαγής του ονόματος από σκέτο Βασίλης Μπαμπανιάρης, σε «Ο Βασίλης Μπαμπανιάρης και οι…» αλλά δεν μας ολοκλήρωσε το όνομα!

Τελειώνοντας την κουβέντα μας επιστρέψαμε στο χώρο της συναυλίας όπου και παρακολουθήσαμε για λίγο τους «ΛΑΘΩΣ» οι οποίοι άνοιξαν τη συναυλία. Ο Βασίλης Μπαμπανιάρης βγήκε δυναμικά με μια ενδιαφέρουσα διασκευή του «Αυτόν τον κόσμο τον καλό» του Ξυλούρη και διατήρησε την ενέργειά του ολόκληρη τη βραδιά, εκτός από κάποιες μπαλάντες, που απαιτούσαν την πιο κατανυκτική προσέγγιση που έδειξε ο καλλιτέχνης. Οι μουσικοί του στάθηκαν αξιοπρεπώς στο ύψος των περιστάσεων και τα όποια προβλήματα στο συνολικό αποτέλεσμα οφείλονται κυρίως σε λάθη στην ηχοληψία. -(κατά τη γνώμη του συντάκτη)-

Ο καλλιτέχνης μας παρουσίασε ανάμεικτα δικά του κομμάτια και πολύ αγαπημένα ροκ και έντεχνα τραγούδια, κυρίως ελληνικά (ακουστήκαν διασκευές από αγαπημένα κομμάτια από τα Υπόγεια Ρεύματα, Παύλο Σιδηρόπουλο και άλλα γνωστά ονόματα της ελληνικής ροκ σκηνής). Το κλίμα ήταν γενικά καλό, αν και το μαγαζί δεν ήταν αρκετά γεμάτο. Ο Μπαμπανιάρης εκτέλεσε αρκετά καλά τις διασκευές που τραγούδησε και εκπροσώπησε με αξιοπρέπεια την νέα ελληνική έντεχνη σκηνή.

mpampaniaris_live_2014_05_015

Σε ότι αφορά τα δικά του κομμάτια παρουσίασε τις καινούργιες του δημιουργίες καθώς και επιτυχίες από τον πρώτο δίσκο του. Όντας κάποιος που μέχρι αρκετά πρόσφατα δεν είχε ακούσει τον εν λόγω καλλιτέχνη, μπορώ να πω ότι τα κομμάτια του δεν ήταν άσχημα. Το ύφος της μουσικής του ακολουθεί την «κλασική» οδό της έντεχνης σκηνής σε ότι αφορά στίχους και μουσική. Θετικό στοιχείο αποτέλεσε επίσης η «κινητικότητα» της μπάντας και του καλλιτέχνη πάνω στη σκηνή, πράγμα γενικά ευχάριστο που αν και δεν αποτελούσε κάποια φοβερή σκηνική παρουσία, σε καλλιτέχνες της συγκεκριμένης σκηνής συνήθως απουσιάζει τελείως, οπότε του το χρεώνουμε ως καλή επιλογή.

Το live κράτησε αρκετά και ο καλλιτέχνης έδειξε ότι σέβεται το κοινό του και δεν το «ξεπετάει» με μερικά από τα προωθούμενα κομμάτια του της παρούσας περιόδου και μερικές επιτυχίες του παρελθόντος, αντίθετα όπως γράφω και παραπάνω έκανε ένα πλήρες πρόγραμμα. Τέλος ως κομμάτι του encore ο καλλιτέχνης μας τραγούδησε μια μπαλάντα ή οποία όπως ανακοίνωσε θα αποτελέσει το επόμενό του single.

Εν κατακλείδι πέρα από τα όποια μικρά (κυρίως τεχνικής φύσεως) κατά την άποψη του συντάκτη λάθη (τα οποία είναι μάλλον αποδεκτά σε ζωντανές εμφανίσεις) ήταν μια ευχάριστη βραδιά στην οποία όσοι επέλεγαν να παραβρεθούν σίγουρα δεν έφευγαν απογοητευμένοι.

mpampaniaris_live_2014_05_026 mpampaniaris_live_2014_05_022

 

Με τον Βασίλη Μπαμπανιάρη έπαιξαν οι μουσικοί:

Στέλιος Πασχάλης : τύμπανα
Αχιλλέας Στέλιος : κιθάρες
Μάριος Γληγόρης : πλήκτρα
Πάνος “Rat” Χριστοφόρου : μπάσο
Ο ίδιος ο Βασίλης Μπαμπανιάρης έπαιξε κιθάρες και φυσαρμόνικα

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here