31/5/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Είναι βράδυ Κυριακής και με το που στρίβουμε από την Αθηνάς στο στενάκι που βρίσκεται ο όμορφος χώρος του Nueva Trova, η φωνή του Γιώργου Καραδήμου ξεχωρίζει μέσα στην ησυχία της βραδιάς: «Δε ρώτησες τόσο καιρό για μένα…». Ο ερμηνευτής και η μπάντα του κάνουν το τελευταίο τους sound check, με έναν αναπάντεχο συνδυασμό της «Αχάριστης» του Τσιτσάνη με το “I Put a Spell on You”! Έτσι, πριν καλά καλά μπούμε στο μαγαζί, καταλαβαίνουμε ότι το live που θα ακολουθήσει μας επιφυλάσσει εκπλήξεις!

Το ρολόι δείχνει έντεκα, όταν οι εξαιρετικοί μουσικοί παίρνουν τις θέσεις τους στη σκηνή και η βραδιά αρχίζει με το «Πολεμάω», με λίγο αλλιώτικο ήχο απ’ ό,τι το έχουμε συνηθίσει. Οι ανατροπές και οι διασκευές, όμως, αποτελούν το σήμα κατατεθέν αυτού του live. Κι εδώ ας μου επιτραπεί να σταθώ ιδιαίτερα στην εκπληκτική funky μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για τον Γιώργο Καραδήμο. Ο Πέτρος Βασιλιάδης στο μπάσο, ο Δημήτρης Μποτσινάκος στα τύμπανα, ο Άγγελος Τσιμιδάκης στην κιθάρα και τα φωνητικά -έκανε κι ένα σύντομο τραγουδιστικό σόλο στο πρώτο μέρος- και ο Ματί Παλαιολόγος στα πλήκτρα και τις ενορχηστρώσεις, μεγαλουργούν. Δημιουργούν διασκευές που ξαφνιάζουν αλλά δεν ξενίζουν τον ακροατή και το ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξίσου πρωτότυπο, ισορροπημένο και άρτιο. Εξοικειωμένοι από τις πρόβες, είναι δεμένοι μεταξύ τους κι έτσι δεν λείπουν αστεία και πειράγματα επί σκηνής, όπως όταν ο μαέστρος επιλέγει να παίξει …Μπαχ ως εισαγωγή στο «Σ’ Ένα Κόσμο Ηλεκτρικό»!

Από τα πιο ευφάνταστα και επιτυχή, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία της παράστασης, είναι τα «παντρέματα» απρόσμενων τραγουδιών. Κάπως έτσι, ακούμε το «Ο Κόσμος σου να Είμαι Εγώ» του Χατζιδάκι μαζί με το “The Windmills of your Mind”, το «Δε Ζητάω Πολλά» του Μαραβέγια, σε συνδυασμό με το «Η Λίζα και η Κορνίζα» του Κραουνάκη και, όπως προείπα, την «Αχάριστη» με το “I Put a Spell on You”, τα οποία αποτέλεσαν και το ανκόρ της βραδιάς.

Στο πρόγραμμα βρίσκουν επίσης τη θέση τους και πρόσφατα τραγούδια -παιγμένα πάντα διαφορετικά, με swing και blues πινελιές-, όπως το «Σ’ Έχω Βρει και Σε Χάνω», των Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμου Ευαγγελάτου, και το «Άλλη Μια Φορά», τραγούδι που έχει γράψει ο Καραδήμος για τη Μελίνα Ασλανίδου. Δεν έλειψαν και τα τραγούδια που γνώρισαν στους περισσότερους τον ταλαντούχο τραγουδοποιό, το «Σε Θέλω Εδώ» και το «Με Πνίγει Τούτη η Σιωπή», σε μια εκδοχή με ακόμη περισσότερα «γκάζια»! Η σούπερ ροκ αυτή διασκευή συνοδεύτηκε εν χορώ απ’ όλους τους θεατές, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους ηθοποιούς Τζένη Μπότση, Θανάση Αλευρά, Παναγιώτη Μπουγιούρη, Πηνελόπη Πλάκα, Κώστα Σπυρόπουλο, Κατερίνα Παπουτσάκη και Σοφία Παυλίδου με τον σύζυγό της, Χρήστο Φερεντίνο, καθώς και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του «Δίεση», Έφη Γαλώνη και Πέτρο Κουμπλή.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με το «Τα Καράβια μου Καίω», μπλεγμένο με την ορχηστρική εισαγωγή του “Where the Streets Have No Name” των U2. «Ο Κόσμος που Αλλάζει» του Αλκίνοου Ιωαννίδη ταίριαξε με το νέο single του Καραδήμου, «Γίνε Αγάπη», ενώ κάθε ένα τραγούδι προσέφερε στον Γιώργο τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό του. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μόνο η εξαιρετική του φωνή που τον κάνει να ξεχωρίζει. Αυτό που τον καθιστά πραγματικά ιδιαίτερο είναι η ικανότητά του να εκφράζει και να ερμηνεύει κάθε λέξη που τραγουδά, μεταφέροντάς μας το συναίσθημα και την αλήθεια του. Έχοντας πλέον τη δική του μπάντα, νομίζω ότι έχει αποκτήσει ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση και, κυρίως, ικανοποιεί την ανάγκη του να πειραματίζεται, παρουσιάζοντας πράγματα διαφορετικά.

Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε το σύντομο αφιέρωμα σε αγαπημένα τραγούδια που μας ταξίδεψαν τουλάχιστον 40 χρόνια πριν, θυμίζοντας κάτι από την ατμόσφαιρα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου: «Φίλε μου» (Έλα Απόψε που Πονάω), «Ποια Νύχτα Σ’ Έκλεψε» και «Κι Εσύ θα Φύγεις», είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές.

Στις ιδιαίτερες στιγμές της συναυλίας συγκαταλέγεται αναμφίβολα το «Άκου», τραγούδι που ο Γιώργος Καραδήμος αφιέρωσε στη μνήμη του σπουδαίου Δημήτρη Μητροπάνου που έφυγε πρόσφατα. Ήταν μία από τις ωραιότερες στιγμές της βραδιάς, όπως άλλωστε και η σχεδόν a cappella ερμηνεία του Γιώργου στο εξαιρετικό «Αυτή η Νύχτα Μένει» του Κραουνάκη.

Καθώς οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν πια περασμένες μία, ο ερμηνευτής και η μπάντα του κράτησαν για το τέλος μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της βραδιάς: «Σταγόνες στο Γιαλό» του Ιωαννίδη, Beatles και “All You Need Is Love”, αλλά και μια ακόμη αναπάντεχη μουσική συνύπαρξη του “The Shape of my Heart” του Sting με το υπέροχο «Η Μέρα Εκείνη δε θ’ Αργήσει» του Λοΐζου. Και μπορεί η μέρα να ήθελε αρκετές ώρες ακόμη μέχρι να ανατείλει, όμως η μουσική βραδιά που περάσαμε ήταν τόσο αλλιώτικα όμορφη που μάλλον ουδείς σκεφτόταν πότε θα ξημερώσει…!

——————

Πριν από την έναρξη του live ο Γιώργος Καραδήμος μίλησε κατ’ αποκλειστικότητα στο Music Corner:

Music Corner: Τί μας ετοιμάσατε γι’ απόψε με την καινούργια μπάντα;
Γιώργος Καραδήμος: Το πρόγραμμα που κάναμε και ο λόγος που το κάναμε ταιριάζει σε μία φράση από το “RENT”, το μιούζικαλ που έπαιξα πέρυσι. Σκεφτόμουν πόσο δίκιο είχε ο συγγραφέας του, Jonathan Larson, όταν έγραφε: «Το αντίθετο στον πόλεμο δεν είναι η ειρήνη, είναι η δημιουργία». Κι επειδή ζούμε ένα είδος πολέμου, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με πάρα πολύ κόπο και πάρα πολλές ώρες προβών, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να βγει σε διπλό CD με διασκευές! Το ξεχωριστό δεν είναι μόνο τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει, τα οποία είναι ιδιαίτερα και κάποια απ’ αυτά έχουν και χρόνια να ακουστούν σε μουσική σκηνή, είναι και ο τρόπος που θα τα παρουσιάσουμε. Έχουμε πάρει τραγούδια από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, τα οποία θεωρούμε ότι είναι διαμάντια -ίσως και κάποια λίγο αδικημένα- και με τη funky μπάντα σε ενορχηστρώσεις του Ματί Παλαιολόγου, τους δώσαμε μια τελείως άλλη πνοή. Αυτό όμως συνέβη και σε τραγούδια νεότερα, όπως της Νατάσσας Μποφίλιου, το «Σ’ Έχω Βρει και Σε Χάνω», το οποίο είναι εδώ τελείως αλλαγμένο.

Music Corner: Οπότε μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις…
Γιώργος Καραδήμος: Νομίζω πως ναι! Μόνο εκπλήξεις έχει το πρόγραμμα…!

Music Corner: Με αφορμή αυτό που είπες ότι όντως ζούμε τώρα ένα είδος πολέμου, αλλά και το καινούργιο σου τραγούδι, «Γίνε Αγάπη», του οποίου οι στίχοι είναι πολύ επίκαιροι και επηρεασμένοι από την όλη κατάσταση, πώς το βιώνεις εσύ όλο αυτό και από πού αντλείς αισιοδοξία;
Γιώργος Καραδήμος: Η αισιοδοξία μου πηγάζει μέσα από την τέχνη, μέσα απ’ αυτό που αγαπάω. Ο καθένας παλεύει από το μετερίζι του και προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Τα πράγματα σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολα και όλοι έχουμε και θυμό και αγανάκτηση και το αίσθημα της αδικίας… Αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε είναι η ελπίδα μας ότι αρκετά πράγματα είναι στο χέρι μας. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθίσουμε και να υπομένουμε οτιδήποτε μάς πλασάρουν ως θέσφατο. Νομίζω ότι ο λαός έχει δύναμη!

Music Corner: Σε ότι αφορά τις επερχόμενες εκλογές, προσωπικά νομίζω ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι να ξανανιώσουμε αξιοπρεπείς κι ότι μπορούμε να ονειρευτούμε ξανά…
Γιώργος Καραδήμος: Ακριβώς! Αυτό είναι το πιο σημαντικό! Δεν είναι μόνο το θέμα των χρημάτων… Είναι αυτό ακριβώς που είπες, δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο, ειλικρινά!

Music Corner: Θα μας πεις και δυο λόγια για τα μελλοντικά σου επαγγελματικά σχέδια;
Γιώργος Καραδήμος: Απόψε είναι το πρώτο live αυτής της καινούργιας μπάντας και είναι και για μένα σημαντικό γιατί έχω καιρό να βγω να κάνω live! Ελπίζω να πάει καλά και θα κοιτάξουμε να κάνουμε όσο περισσότερες συναυλίες μπορούμε και το καλοκαίρι. Δισκογραφικά, υπάρχουν σχεδόν έτοιμα τα νέα τραγούδια σε ενορχηστρώσεις του Ματί Παλαιολόγου, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θα δούμε…

*** ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ: Ο Γιώργος Καραδήμος θα εμφανίζεται στο Code στο Γκάζι από Παρασκευή 8 Ιουνίου. Μείνετε συντονισμένοι στο Music Corner για περισσότερες λεπτομέρειες!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here