13/6/2013
Γράφει ο Απόστολος Γκολφινόπουλος
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Οι VERSUS δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2000 στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Παπαβασιλείου και το Σταύρο Σωτήραλη. Οι δύο φίλοι άρχισαν να πειραματίζονται μουσικά σ’ ένα συνοικιακό στούντιο και το 2003 ηχογραφούν το πρώτο τους demo το οποίο περιείχε 3 συνθέσεις. Το 2004 και ενώ ήδη έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αττική, κυκλοφορούν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Είναι κάτι παιδιά…”. Το συγκεκριμένο κομμάτι ξεχώρισε από την πρώτη του ακρόαση στις τάξεις της ελληνόφωνης rock μουσικής σκηνής. Μετά από αυτήν την περίοδο ακολουθεί μια παύση της μπάντας λόγω υποχρεώσεων και η επιστροφή τους το 2009 φέρνει ένα ακόμα demo, unplugged αυτή τη φορά. Το 2010 φέρνει ριζικές αλλαγές στον ήχο τους οι οποίες είναι αισθητές και αυτό αποδεικνύεται τον Μάιο του 2011 με το ΕΡ “Μέχρι το τέλος” που περιέχει 4 τραγούδια, με σκοπό την προώθηση και την επαναφορά της μπάντας στο προσκήνιο.

Το 2013 οι VERSUS με τους: Γιώργο (φωνή, κιθάρα), Σταύρο (τύμπανα), Ηλία (κιθάρα), Σταύρο (μπάσο), ετοιμάζουν νέο υλικό και κυκλοφορούν ένα digital single, με τίτλο “Τρελός“.

versus_live_2013_06_03

Παρασκευή βράδυ, στις 7 Ιουνίου βρεθήκαμε στο Mike’s Irish Bar για να παρακολουθήσουμε τους VERSUS επί σκηνής. Ενάντια, όπως είναι και το όνομά τους, στον ποδοσφαιρικό αγώνα και στον αγώνα μπάσκετ που καθηλώνουν τους Έλληνες στους καναπέδες τους, τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή και τα έδωσαν όλα. Παλιά και καινούρια τραγούδια και κάποιες αγγλόφωνες διασκευές, έδεσαν τόσο όμορφα μεταξύ τους, που πραγματικά δεν καταλάβαμε πότε πέρασαν δύο ολόκληρες ώρες. Το συγκρότημα είναι πολύ δεμένο, ο ήχος άψογος, τα λάθη μηδαμινά και δείχνουν πόσο πολύ αγαπούν αυτό που κάνουν. Πραγματικά το πρόγραμμα που παρουσιάζουν στον κόσμο είναι πολύ καλό και τα τραγούδια τους τα οποία έχουν ελληνικό στίχο έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική. Ακούγοντας τα καινούρια τους τραγούδια καταλαβαίνεις ότι οι VERSUS έχουν πολλά να δώσουν στην Ελληνική μουσική σκηνή. Αν έχετε την ευκαιρία να τους δείτε ζωντανά, μην τους χάσετε!

versus_live_2013_06_04

Πριν από την εμφάνισή τους είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά που με προθυμία απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

MusicCorner: Με λίγα λόγια ποιοι είναι οι VERSUS?
VERSUS: Γιώργος (φωνή, κιθάρα), Σταύρος (τύμπανα), Ηλίας (κιθάρα), Σταύρος (μπάσο). Είμαστε μια παρέα που παίζουμε μουσική, γράφουμε τραγούδια γι’ αυτό που ζούμε και βιώνουμε. Αυτοί είναι οι VERSUS, απλά πράγματα, συναίσθημα, βιώματα και εκφραζόμαστε με τη μουσική.

MusicCorner: Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα, αφού ξέρω ότι έχετε ξεκινήσει αρκετά παλιά ?
VERSUS: Έχουμε κυκλοφορήσει ένα δίσκο, κάποια singles, και τώρα ξαναμπαίνουμε πιο δυναμικά στην Ελληνική σκηνή, με πειραματισμούς και καινούρια πράγματα. Σ’ αυτό παίζουν ρόλο και τα καινούρια μέλη της μπάντας, ο Ηλίας (κιθάρα) και ο Σταύρος (μπάσο). Στην ουσία οι VERSUS σοβαρεύονται από εδώ και πέρα.

MusicCorner: Έχετε ένα καινούριο τραγούδι, το οποίο θα το ακούσουμε απόψε?
VERSUS: Ναι, “Τρελός”, αλλά όχι μόνον αυτό. Θα παίξουμε και τρία τέσσερα καινούρια κομμάτια.

MusicCorner: Δηλαδή να υποθέσω ότι βρίσκεστε στη διαδικασία δημιουργίας καινούριου cd?
VERSUS: Ναι βέβαια, γράφουμε καινούρια τραγούδια και ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά, να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις μετά το καλοκαίρι και να το έχουμε έτοιμο μετά τα Χριστούγεννα, το πολύ μέχρι τον Μάρτιο.

versus_live_2013_06_01

MusicCorner: Είστε μια Ελληνόφωνη μπάντα. Υπάρχει περίπτωση να γράψετε και ξένο στίχο?
VERSUS: Ναι, ένα τραγούδι ήδη ετοιμάζεται. Σ’ αυτή τη δουλειά σίγουρα θα έχουμε και ξένο στίχο. Μπορεί να το βάλουμε σαν bonus track.

MusicCorner: Έχετε ήδη έναν δίσκο και τώρα ετοιμάζετε καινούριο. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα, πόσο δύσκολο είναι να βγουν στην κυκλοφορία τα καινούρια τραγούδια?
VERSUS: Είναι πάρα πολύ δύσκολο, δυσκολότερο ίσως από ποτέ με τον κλασσικό τρόπο που ξέραμε μέχρι τώρα. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, τα studios βρίσκονται σε μαρασμό, η μπάντα πρέπει να ξοδέψει πολλά χρήματα για να κυκλοφορήσει μια δουλειά. Η ψυχολογική φόρτιση που έχει ο κάθε ένας από εμάς με αυτά που ζούμε στη Ελλάδα είναι αρνητικός παράγοντας, αλλά αν το δούμε από την άλλη πλευρά, ίσως αυτή η κατάσταση λειτουργήσει σαν έμπνευση και βγουν κάποια τραγούδια με μηνύματα. Σ’ αυτόν τον δίσκο, παρ’ ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, θα δώσουμε μεγάλο βάρος και στην παραγωγή.

MusicCorner: Σήμερα παίζετε εδώ στο Mike’s, έπεται και συνέχεια, κάτι στη περιφέρεια?
VERSUS: Αύριο παίζουμε στο Remedy με  τον Γιώργο Τσίγκο, το άλλο Σάββατο σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Πασαλιμάνι και προχωράμε. Για την περιφέρεια το ψάχνουμε. Έχει δυσκολέψει πολύ αυτό το κομμάτι με τις ζωντανές εμφανίσεις. Αν δεν πρόκειται να βάλουμε χρήματα από την τσέπη μας, θα πάμε και στην περιφέρεια.

MusicCorner: Τελειώνοντας τι μας έχετε ετοιμάσει απόψε?
VERSUS: Έχουμε ετοιμάσει 10 – 11 δικά μας τραγούδια, παλιά και καινούρια, και κάποιες διασκευές που μας αρέσουν και δείχνουν την ταυτότητα του καθενός μας, από την δεκαετία του ’60 μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία. Έχουμε αρκετό classic rock.

MusicCorner: Παιδιά σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνετε και σήμερα και στην ολοκλήρωση του νέου cd.
VERSUS: Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη.

versus_live_2013_06_16

Για την ιστορία αναφέρω τα τραγούδια που ακούσαμε: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ – ΣΚΟΝΗ ΠΕΤΡΕΣ ΛΑΣΠΗ – ΝΤΟ – THRILL IS GONE – COME TOGETHER – PERSONAL JESUS – ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ – HUSH – ARE YOU GONNA GO MY WAY – HAVE A CIGAR – ΦΑΛΤΣΕΣ ΕΠΟΧΕΣ – ΕΜΠΟΛΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΤΡΕΛΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ – ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ – SHOULD I STAY OR SHOULD I GO – ROADHOUSE BLUES – WHOLE LOTTA LOVE – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ – ΕΔΩ – ΑΔΙΕΞΟΔΟ – SEVEN NATION ARMY – VOODOO CHILE.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here