30/5/2012
www.musiccorner.gr

Οι βυζαντινοί και οι ελληνικοί παραδοσιακοί ήχοι ταξιδεύουν στην Εσθονία με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή!

Στις 17 Ιουνίου 2012, οι αρχέγοντες βυζαντινές και ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες θα ταξιδεψουν στην αρχαιότερη εκκλησία της πρωτεύουσας της Εσθονίας (Holly Spirit Church, Tallinn), με την αγγελική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, της σημαντικότερης ελληνικής γυναικείας φωνής στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής και μίας από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της ελληνικής παράδοσης, την οποία ανέδειξε ως συνεχίστρια του έργου του, ο ίδιος ο Χρόνης Αηδονίδης, ο κορυφαίος Δάσκαλος της Ελλάδας.

Η Νεκταρία Καραντζή είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, απ’ άκρη σε άκρη στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους.

Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία.

Είναι Νομικός, με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Υπήρξε συνεργάτης του Επικ. Καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Νικολάου Λίβου, του νομικού περιοδικού “Ποινικά Χρονικά” των νομικών εκδόσεων Π. Σάκκουλας και των δικηγορικών γραφείων του Βασίλη Βενέτη και του Πλάτωνα Νιάδη.

Η φωνή της, ευαίσθητη και αέρινη, κινείται στους δρόμους της παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, εκεί που “ακουμπά” η ψυχή της. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια.

Είναι επίτιμη Πρόεδρος του “Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών” και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία – Ιστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική. Συμμετείχε, ψάλλοντας, στο ιστορικό συλλείτουργο ελλήνων και βουλγάρων που τελέστηκε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ortakoy Βουλγαρίας.

Έχει λάβει μέρος σε κάποιες ιδιαίτερα ξεχωριστές συναυλίες και παραστάσεις, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: το Αφιέρωμα για τα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στην παράδοση (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), το Αφιέρωμα στα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Μ.Α.), σε Συναυλία, υπό την αιγίδα και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (Κωνσταντινούπολη), σε Συναυλία και μουσικολογική ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα «EthomusiKa» του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Παρίσι), στο 6ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, σε μουσική παράσταση αφιερωμένη στον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, μαζί με την Άννα Συνοδινού και τον τ. Πρύτανη Γ. Μπαμπινιώτη, σε αφιέρωμα μνήμης για την Άλωση της Πόλης, πλαισιώνοντας εισήγηση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, σε πλήθος παραστάσεων και ημερίδων του “Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης” και σε μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο Συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων του Λαογραφικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ.α. Συμμετείχε επίσης στην σειρά εκπομπών της ΕΤ1, με τίτλο: “Επικράνθη” (παραγ. 2005) με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, που γυρίστηκε στον Μυστρά, η οποία έχει αποσπάσει άριστες κριτικές και προβάλλεται κάθε Μεγάλη Εβδομάδα από την κρατική τηλεόραση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here