29/7/2013
www.musiccorner.gr

Δύο από τους σημαντικότερους δίσκους του ελληνικού τραγουδιού – σημεία αναφοράς του καταλόγου της Sony Music –  πρόκειται να κυκλοφορήσουν ξανά σε δίσκο βινυλίου, για πρώτη φορά μετά την πρώτη τους έκδοση, με νέα ηχητική επεξεργασία, απευθυνόμενες στους φίλους των δίσκων βινυλίου, καθώς και σε μια νέα γενιά δισκόφιλων.

Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου και για το «Μαμά Γερνάω» του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου με την Τάνια Τσανακλίδου.

Το «Ρεμπέτικο» που έντυσε μουσικά την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δίσκους του ελληνικού ρεπερτορίου και θα επανακυκλοφορήσει ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Οι δύο δημιουργοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μουσικό έργο αναφορά στο ρεμπέτικο τραγούδι, που αν και χρονικά απείχε δεκαετίες από την εποχή του ρεμπέτικου, κατάφερε να συνδεθεί απευθείας μαζί του με ένα θαυμαστό τρόπο και να ακούγεται σα να γράφτηκε στην χρυσή εποχή του.

rempetiko_2013_07_001

Από τo album ξεχωρισαν τα τραγούδια «Το Δίχτυ», το «Μάνα Μου Ελλάς», το «Μπουρνοβαλιά», το «Πρακτορείο» και το «Καίγομαι Καίγομαι». Τα τραγούδια αποδίδουν οι Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, Κώστας Τσίγκος, Κώστας Ματζόπουλος, Νίκος Μαρασκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η πρωτοεμφανιζόμενη Σωτηρία Λεονάρδου.

Στο «Μαμά Γερνάω» ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της συνεργασίας τους και η Τάνια Τσανακλίδου δίνει σπαρακτικές ερμηνείες που άφησαν εποχή. Το album αν και αρχικά δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, αναγνωρίστηκε στη διάρκεια των χρόνων ως ένα έργο μεγάλης μουσικής και συναισθηματικής δύναμης και έμεινε κλασικό. Τραγούδια όπως το ομώνυμο, το «Μοίρες», το «Γυφτάκι», το «Πάτωμα» και το «Ζελατίνα» έχουν μείνει διαχρονικά. Φέτος κλείνει τα 25 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία.

mama_gernaw_2013_07_001Την εικαστική επιμέλεια των επανεκδόσεων είχε ο Πέτρος Παράσχης.

Τα επετειακά συλλεκτικά βινύλια θα κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood Records.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here