13/2/2014
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ύρια Χωριανοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βράδυ μιας πολύ κουραστικής Δευτέρας -λίγο το κρύωμα που με ταλαιπωρεί, λίγο η ψυχική κόπωση από αρκετές μαζεμένες αναποδιές-, ωστόσο, όσο πλησιάζω στον «Σταυρό του Νότου Plus», τόσο δυναμώνει μέσα μου η αίσθηση ότι πρόκειται να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Η μουσική, άλλωστε, έχει πάσης φύσεως θεραπευτικές ιδιότητες. Δεν διαψεύστηκα!

Η εξαιρετική παράσταση που ετοίμασαν για την πρεμιέρα των εμφανίσεών τους η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης, πήρε τον τίτλο της νέας δισκογραφικής τους δουλειάς, η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου. «Καινούριο Φιλί», λοιπόν, -όπως είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Θέμης κάποια στιγμή της βραδιάς «Μας βγάλατε την ψυχή μέχρι να καταλήξουμε αν το καινούριο γράφεται με γάμμα ή χωρίς!»- και, γύρω στις 10:30, μαζί με τη Γιώτα Νέγκα και την εξαιρετική μπάντα τους κάνουν την είσοδό τους στη σκηνή.

negka_karamouratidis_live_2013_02_19

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, οι ερμηνείες της Γιώτας Νέγκα μας καθηλώνουν. Κινείται με απίστευτη άνεση ανάμεσα σε διαφορετικού ύφους τραγούδια, από τα «Έχω Ένα Σχέδιο», «Επεμβαίνεις» και «Μέρες Αδέσποτες» έως «Τα Λουστράκια» και το «Θα Κλείσω το Παράθυρο».

Κάθε της ερμηνεία κυριολεκτικά αστράφτει: Από καθαρότητα, από αλήθεια, από αυθεντικότητα. Όσο την άκουγα σκεφτόμουν ότι δεν είναι μόνο η σπάνια και εξαιρετική της χροιά που την κάνει να ξεχωρίζει. Νομίζω, άλλωστε, ότι στο τραγούδι η φωνή είναι απλά το μέσο για να επικοινωνήσεις συναισθήματα. Η ψυχή είναι αυτή που πρέπει να τραγουδά και η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει μέσα από την ψυχή της, με την αλήθεια της, η οποία είναι αδύνατον να μην σε συγκινήσει! Όπως εξαιρετικά εύστοχα είχε γράψει ο Ηλίας Κατσούλης, είναι σαν «ηρωίδα τραγουδιών του Τσιτσάνη, γελαστή και πικραμένη, μαγική και μαγεμένη».

negka_karamouratidis_live_2013_02_09

Στο πρόγραμμα ακούσαμε όλα τα τραγούδια του επερχόμενου δίσκου, σε στίχους των Γεράσιμου Ευαγγελάτου, Λήδας Ρουμάνη -ήταν αμφότεροι παρόντες στη βραδιά- Οδυσσέα Ιωάννου, Δημήτρη Χαλιώτη, αλλά και του ίδιου του Θέμη Καραμουρατίδη. Πέραν των «Σε Ευθεία Γραμμή» και «Αγάπη στις Επαναλήψεις», τα οποία γνωρίζουμε ήδη από τη ραδιοφωνική τους πορεία, οι ακριβείς τίτλοι των περισσότερων τραγουδιών θα μας αποκαλυφθούν την ερχόμενη Δευτέρα με την κυκλοφορία του CD.

Ένα από τα μεγαλύτερα ατού της παράστασης είναι οι επιλογές των τραγουδιών και το πέρασμα από το ένα στο άλλο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το εξαιρετικό δέσιμο του «Έχω Άνθρωπο» με το «Η πιο Μεγάλη Ώρα», αλλά και το ταίριασμα στις «Μεγάλες Αγάπες» με «Τα καντήλια».

Η Γιώτα Νέγκα κάνει εντελώς δικά της τραγούδια που γνωρίσαμε από τη φωνή της Νατάσσας Μποφίλιου και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, όπως τα «Να ‘σαι Καλά», «Εγώ Μεγάλωνα για Σένα» και «Κοίτα Εγώ». Ξεχώρισαν επίσης το «Θρυψαλάκι», το πρώτο τραγούδι στο οποίο συνεργάστηκαν με τον Θέμη Καραμουρατίδη, αλλά και το πρόσφατο «Σ’ Αγαπώ θα Πει».

negka_karamouratidis_live_2013_02_16

Ο Θέμης Καραμουρατίδης μας χαρίζει μια ανατριχιαστική ερμηνεία, μόνο με πιάνο, στο «Εν Λευκώ», το οποίο αφιέρωσε στον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με τη Γιώτα Νέγκα να τραγουδά μόνο συνοδεία ακορντεόν ανάμεσα στους θεατές, το νέο τραγούδι «Το Τέλος του Κόσμου».

Το δεύτερο μισό άνοιξε με το ομότιτλο «Καινούριο Φιλί», ένα πανέμορφο λαϊκής μελωδικής γραμμής τραγούδι, το οποίο σου προκαλεί μια άμεση οικειότητα. Ο Θέμης τραγουδά τις «Μέλισσες», η Γιώτα τον «Θερμοσίφωνα» και το «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ.», ενώ οι ερμηνείες της σε τραγούδια όπως η «Δραπετσώνα», «Τα Ξένα Χέρια» και το «Και τι δεν Κάνω» καθιστούν προφανή τον σεβασμό, την κατανόηση και την αγάπη που έχει για το λαϊκό τραγούδι, το οποίο με το άγγιγμα της φωνής και της προσωπικότητάς της είναι σαν να μας αποκαλύπτει νέες του όψεις.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην αληθινά συγκινητική ερμηνεία της στο σπουδαίο «Έχω Έναν Καφενέ», η οποία δυστυχώς δεν περιγράφεται με λέξεις –απλά τη νοιώθεις. Τα εύσημα ανήκουν βεβαίως και στον Θέμη Καραμουρατίδη και τους εξαιρετικούς μουσικούς, καθώς το τραγούδι ξεκίνησε σχεδόν a capella με τους ήχους των οργάνων να προστίθενται σιγά σιγά, με πρώτον αυτόν του μπουζουκιού, δημιουργώντας αξεπέραστη συναισθηματική ένταση. Από τη βραδιά, δεν θα μπορούσε επίσης να λείπει το εξαιρετικό «Με τα Μάτια Κλειστά», το οποίο ακούσαμε σε μια λίγο πιο jazz-blues εκδοχή του.

negka_karamouratidis_live_2013_02_22

Για το ανκόρ, σειρά είχαν οι παρόντες φίλοι των δύο καλλιτεχνών. Ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος συνόδεψε με το μπουζούκι τη Γιώτα Νέγκα στη «Διαθήκη», τονίζοντας ότι «Για μια τόσο μεγάλη τραγουδίστρια, όσα λόγια και να πω θα είναι λίγα». Η Μελίνα Ασλανίδου ερμήνευσε «Το Λάθος» και η Νατάσσα Μποφίλιου το «Μέχρι το Τέλος», αποσπώντας αμφότερες τη χορωδιακή συμμετοχή και το χειροκρότημά μας.

Η βραδιά έκλεισε γλυκά, με Νέγκα και Καραμουρατίδη να μας τραγουδούν ακουστικά ένα ακόμη από τα νέα τους τραγούδια. Αναχωρώντας από τον «Σταυρό του Νότου Plus» αρκετά λεπτά μετά τη 1:30, ένοιωθα μια ζεστασιά που την είχα ανάγκη. Και ευτυχώς η Γιώτα και ο Θέμης θα την προσφέρουν με την απλοχεριά που τους χαρακτηρίζει για αρκετές Δευτέρες ακόμη…

negka_karamouratidis_live_2013_02_13

Λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης, οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν κατ’ αποκλειστικότητα στο MusicCorner!

MusicCorner: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας και ο δίσκος «Καινούριο Φιλί»;
Γιώτα Νέγκα: Ήρθε με ένα τηλεφώνημα που ήταν το τρίτο κατά σειρά! Πολύ όμορφα, πολύ απλά, είπα στον Θέμη «Θέλεις να κάνουμε τώρα αυτόν τον δίσκο που λέγαμε τόσον καιρό μαζί;» Μου είπε, «Ναι, θέλω!», ήταν τέλειο το timing και ξεκινήσαμε με πολλή αγάπη, άμεσα σχεδόν, να δουλεύουμε τα τραγούδια και να φτιάχνουμε τον δίσκο.
Θέμης Καραμουρατίδης: Ήταν πραγματικά το πιο κατάλληλο timing, γιατί ήμουν σε μια φάση που έλεγα πολύ έντονα ότι θέλω να κάνω κάτι. Μπορεί να το σκεφτόμουν και την ίδια μέρα που με πήρε η Γιώτα και μου είπε «Θέλεις;» Γιατί της είπα αμέσως ναι! Στη δουλειά μας συνήθως έχεις πέντε υποχρεώσεις, πρέπει να βάλεις τα πράγματα κάτω, να τα δεις. Εδώ είπαμε αμέσως «Πάμε!» κι έτσι έγινε.

MusicCorner: Τι ξεχωρίζετε στην κυρία Νέγκα;
Θέμης Καραμουρατίδης: Ως καλλιτέχνις είναι μια υπέροχη τραγουδίστρια, μια υπέροχη φωνή, ένας πολύ συναισθηματικός καλλιτέχνης, ειλικρινής, που τραγουδάει και αποκαλύπτεται κάθε φορά το συναίσθημά της, όποιο και αν είναι αυτό. Είναι μια μεγάλη λαϊκή φωνή –και μια μεγάλη φωνή γενικότερα. Απλώς τονίζω το λαϊκή γιατί είναι μεγάλο προσόν και σπάνιο. Είναι χαρακτηριστικό που δεν το έχουν πολλές φωνές.

MusicCorner: Αν μου επιτρέπετε, το ίδιο ισχύει και με την αυθεντικότητά της.
Θέμης Καραμουρατίδης: Βεβαίως! Και ως άνθρωπος και φίλη πια, είναι αξιολάτρευτη.

negka_karamouratidis_live_2013_02_04

MusicCorner: Στη συνεργασία σας με τον Θέμη, υπήρξε κάτι που να σας ξάφνιασε;
Γιώτα Νέγκα: Με ξάφνιασε ευχάριστα από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο τραγούδι που μου έστειλε. Η ψυχή μου περίμενε ότι θα μ’ αγγίξει, αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ πόσο πολύ θα με συγκινήσει. Μου το ‘στειλε την επόμενη μέρα από το τηλεφώνημα. Μου είπε «Έχω κάτι, άκουσέ το, σε φαντάζομαι εκεί». Το λάτρεψα στην κυριολεξία. Και κάθε τραγούδι που ερχόταν μετά ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Θέλω να πω για τον Θέμη ότι καταρχήν είμαστε δύο Παρθένοι και ευτυχώς συνεννοούμαστε τέλεια! Ως άνθρωπος είναι γλυκός, καθαρός, γειωμένος, όσο και στα σύννεφα ως καλλιτέχνης. Αλλά την κρίσιμη στιγμή μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να είναι –πράγμα πολύ σημαντικό. Είναι ο ήρεμος καταλύτης της παρέας, αυτός που φτιάχνει και βάζει τα πράγματα σε μία τάξη και τους δίνει το πιο ωραίο τους χρώμα. Είναι φιλόξενος καλοσυνάτος, πλακατζής… Και ως συνθέτης, είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι με όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια που έχει γράψει μέσα στα χρόνια που τον έχουμε γνωρίσει, μου απέδειξε περίτρανα αυτό που υποπτευόμουν: Το πόσο συνδεδεμένος βαθιά είναι με το λαϊκό τραγούδι, με τη ρίζα μας, και πόσο πολύ το σέβεται, κοιτώντας παράλληλα μπροστά. Αυτό για μένα ήταν το πιο σπουδαίο, αυτό που μου ‘δωσε την πιο πολλή χαρά και ένοιωσα τόσο κοντά μαζί του.

MusicCorner: Αν κρίνουμε από τον τίτλο του δίσκου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια δουλειά αισιόδοξη, θετικής στάσης;
Θέμης Καραμουρατίδης: Έχει θετική στάση από κατασκευής και από διάθεσης. Τώρα, αν το υλικό, τα τραγούδια, είναι θετικά, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Γιατί θετικό είναι οτιδήποτε μπορεί να σε πάει μπροστά και να σε κάνει να μην είσαι παθητικός, να σε ενεργοποιήσει. Οτιδήποτε σου δίνει τη δυνατότητα να νοιώσεις, για μένα είναι θετικό.
Γιώτα Νέγκα: Είναι καθάριος, ανθρώπινος και αγαπησιάρικος τίτλος.

MusicCorner: Υπάρχει κάτι άλλο που ετοιμάζετε πέρα από τις παραστάσεις σας εδώ στον «Σταυρό του Νότου Plus»;
Γιώτα Νέγκα: Έχουμε την κυκλοφορία του δίσκου την επόμενη βδομάδα από την Feelgood Records. Σχεδιάζουμε πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να είναι απολύτως ανακοινώσιμο.
Θέμης Καραμουρατίδης: Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι σε αυτό που θα σας παρουσιάσουμε απόψε!

MusicCorner: Ανυπομονούμε να σας ακούσουμε, λοιπόν! Ευχαριστούμε και καλή σας επιτυχία!
Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης: Εμείς ευχαριστούμε! Ελπίζουμε να σας αρέσει η παράσταση και να την απολαύσετε όσο κι εμείς!

negka_karamouratidis_live_2013_02_03

Στην παράσταση έπαιξαν οι μουσικοί:
Γιώργος Μπουλντής: μπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά
Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν
Νίκος Κατσίκης: μπουζούκι, μαντολίνο, κιθάρες

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here