«Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε έρχεται η μουσική και προσφέρει απάγκιο. Το να βρισκόμαστε και να τραγουδάμε όλοι μαζί μας δίνει δύναμη.»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Σπύρος Σταυρόπουλος
Music Corner – 10/9/2013

Η Μελίνα Ασλανίδου στα δέκα χρόνια παρουσίας της στα μουσικά πράγματα έχει μια ζηλευτή πορεία. Όμορφα τραγούδια στις αποσκευές τις, σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου στο πλευρό της από το 2001 που ξεκίνησε με τους «Απέναντι» μέχρι και σήμερα.

Το ραντεβού μας είχε αέρα θαλασσινό αφού δόθηκε στο Μικρολίμανο, λίγα μέτρα μακριά από το Βεάκειο θέατρο. Εκεί στις 12 Σεπτεμβρίου παρέα με φίλους θα δώσει μια συναυλία με αγαπημένα της τραγούδια και θα μεταφέρει με τον δικό της μοναδικό τρόπο το συναίσθημά των τραγουδιών αυτών σημαδεύοντας –πού αλλού;- κατευθείαν στην καρδιά…!

aslanidou_interview_2013_09_02

Music Corner: Πώς ήταν για σένα το καλοκαίρι που πέρασε;
Μελίνα Ασλανίδου:
Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ όμορφο. Έζησα πολύ όμορφες βραδιές. Συνδύασα και τη δουλειά και τις διακοπές. Ήταν ένα καλοκαίρι …αγκαλιά!

Music Corner: Φέτος μεταξύ άλλων στις εμφανίσεις σου καταπιάστηκες με τραγούδια του Μανώλη Χιώτη και του Βασίλη Τσιτσάνη. Πόσο εύκολο ήταν το εγχείρημα;
Μελίνα Ασλανίδου:
Έχω μελετήσει αρκετά τα παλιά λαϊκά τραγούδια. Είμαι γνώστης. Τα τραγούδια αυτά μπορεί να φαίνεται ότι είναι εύκολα αλλά δεν είναι. Έχουν δικούς τους δρόμους και μυστικά. Είναι άλλη η τοποθέτηση της φωνής τελείως διαφορετική. Σίγουρα ξαναφρέσκαρα στη μνήμη μου τα τραγούδια αυτών των δύο πολύ μεγάλων συνθετών της ελληνικής μουσικής ιστορίας. Τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μανώλη Χιώτη είναι σπουδαία και μεγάλα τραγούδια. Μέσα από αυτά μελέτησα και τον τρόπο με τον οποίο τραγουδούσαν οι παλιές τραγουδίστριες. Μπήκα σ’ έναν τελείως διαφορετικό κόσμο.

Music Corner: Υπάρχουν σήμερα αντίστοιχα μεγάλοι δημιουργοί αλλά και μεγάλα λαϊκά τραγούδια, που αξιώνουν αντίστοιχη θέση στην ελληνική μουσική ιστορία;
Μελίνα Ασλανίδου:
Ο χρόνος θα το δείξει αυτό, δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες που έχουν χτίσει τις δικές τους «κολώνες» στο οικοδόμημα που λέγεται ελληνικό τραγούδι και ελληνική μουσική. Δεν πιστεύω ότι αυτό τελειώνει. Αλλάζει και διαφοροποιείται, όπως άλλωστε και ο υπόλοιπος κόσμος. Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της ανθρώπους που εκφράζουν το γίγνεσθαι.

Music Corner: Πώς βλέπεις την ελληνική μουσική σήμερα;
Μελίνα Ασλανίδου:
Είμαι αισιόδοξη. Η δημιουργία δεν σταματάει ποτέ. Δεν σταματάει ποτέ ένας καλλιτέχνης να θέλει να εκφράζεται. Υπάρχουν πολλοί συνθέτες στο «δρόμο» που κάνουν συναυλίες και έχουν πολύ ωραία πράγματα να πούνε. Εγώ φέτος το καλοκαίρι έχω πάει σε δυο-τρεις πολύ ωραίες συναυλίες.

Music Corner: Ήσουν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που εκτός των άλλων αυτό το καλοκαίρι συμμετείχες και στις εκδηλώσεις στο προαύλιο της ΕΡΤ. Πιστεύεις ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να ασχολείται με τα κοινά και να έχει ανοιχτή πολιτική τοποθέτηση;
Μελίνα Ασλανίδου:
Ο κάθε καλλιτέχνης έχει το δικαίωμα της άποψής του και το δικαίωμα να εκφράζει αυτή του την άποψη είτε είναι πολιτική είτε όχι. Πάντα προσπαθώ να είμαι κοντά σε αυτό που πιστεύω. Οι πράξεις μας είναι αυτές που δηλώνουν ποιοι είμαστε. Θέλω οι πράξεις μου να είναι πράξεις ενός καλού ανθρώπου που προσπαθεί να κάνει καλά πράγματα.

aslanidou_interview_2013_09_06

Music Corner: Στη συναυλία εκείνη είχες πει μέσα από το τραγούδι «Δεν έχω διεύθυνση» πως «Δεν έχουμε μνήμη και είμαστε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έχουμε μνήμη». Γιατί πιστεύεις πως είμαστε λαός που ξεχνάει;
Μελίνα Ασλανίδου:
Ίσως γιατί πονάμε; Σου απαντώ με ερώτηση. Ξεχνάμε όταν πονάμε. Καμιά φορά ίσως και να είναι καλό να μην έχουμε μνήμη. Τα βασικά πράγματα όμως δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Πρέπει να είμαστε μαχητές και να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα μας ενθυμούμενοι αυτά που έχουν κάνει άλλοι μαχητές πριν από εμάς.

Music Corner: Πώς βιώνεις την κρίση ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης;
Μελίνα Ασλανίδου:
Όπως όλοι μας. Γενικά περνάμε δύσκολες στιγμές. Εκεί έρχεται η μουσική και προσφέρει απάγκιο. Το να βρισκόμαστε και να τραγουδάμε όλοι μαζί μας δίνει δύναμη. Γίνονται και συναυλίες αφιλοκερδώς για καλούς σκοπούς. Τέτοιες πράξεις μας κάνουν ενεργούς πολίτες σε αυτή την κοινωνία. Ήρθε η ώρα να πιάσει ο ένας το χέρι του άλλου και ο καθένας να βοηθήσει με τον τρόπο του. Γι’ αυτό κι εμείς στη συναυλία στο Βεάκειο έχουμε κρατήσει τα εισιτήρια σε πολύ χαμηλή τιμή (8 και 10 ευρώ). Ίσως έτσι, σιγά σιγά και ο καθένας με τον τρόπο του, βοηθήσει να φτιάξουμε μια πολύ όμορφη κοινωνία.

Music Corner: Γεννήθηκες στη Στουτγκάρδη αλλά σε μικρή ηλικία επέστρεψες στην Αθήνα. Θα το σκεφτόσουν να ξαναφύγεις στο εξωτερικό δεδομένης της κατάστασης στη χώρα μας;
Μελίνα Ασλανίδου:
Επέστρεψα πολύ μικρή από τη Γερμανία αλλά δε σου κρύβω ότι θα μου άρεσε να μείνω στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται όμως να φύγω από τη χώρα μου. Θα μείνω και θα παλέψω όσο μπορώ. Και για το πείσμα σας θα αντέχω που λέει και το τραγούδι. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από τη δουλειά κάνω ταξίδια στο εξωτερικό και αλλάζω παραστάσεις. Όταν όμως πηγαίνεις έξω, έστω και για λίγο, σου φαίνονται όλα σχεδόν τέλεια. Και εκεί όμως οι άνθρωποι κάνουν τον αγώνα τους, που ίσως να είναι και πιο σκληρός. Τουλάχιστον οι Έλληνες έχουμε ένα πολύ δυνατό DNA. Είμαστε παθιασμένος λαός. Αν θέλουμε να πετύχουμε πράγματα και ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Έχουμε προσπαθήσει και τα έχουμε καταφέρει.

Music Corner: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος καλλιτεχνικός σου φόβος;
Μελίνα Ασλανίδου:
Ο φόβος είναι μία λέξη η οποία βρίσκεται απέναντι από την αγάπη. Εγώ σαν άνθρωπος προσπαθώ με νύχια και με δόντια να κρατιέμαι από την αγάπη. Έτσι κι εγώ αγαπάω πάρα πολύ τη μουσική. Όταν λοιπόν υπάρχει αληθινή αγάπη δεν υπάρχει χώρος για το φόβο.

Music Corner: Πώς αξιολογείς την πορεία που έχεις διανύσει μέχρι σήμερα; Είσαι αντικειμενικός κριτής;
Μελίνα Ασλανίδου:
Είμαι αυστηρός κριτής και αυτό μπορώ να στο πω με απόλυτη σιγουριά. Ίσως αυτό να με βοηθάει σε αυτό που έχω επιλέξει να κάνω. Μέσα σε αυτά τα χρόνια βλέπω τεράστιες αλλαγές. Όταν πρωτοτραγούδησα στην Αθήνα δίπλα στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα είχα την χαρά και την τιμή να βρίσκονται στο κοινό ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και η Μαρινέλλα. Για έναν καλλιτέχνη που αγαπάει αυτό που κάνει είναι σημαντικό να γνωρίσει τέτοιες προσωπικότητες. Είναι άνθρωποι που εγώ σαν παιδί τους είχα πάρα πολύ ψηλά και δεν πίστευα ποτέ ότι θα τους γνωρίσω. Από τότε μέχρι σήμερα; Δεν έχω λόγια για να στο περιγράψω!

aslanidou_interview_2013_09_01

Music Corner: Λειτουργείς με τη λογική ή το συναίσθημα;
Μελίνα Ασλανίδου:
Είναι πολύ σημαντικό το συναίσθημα να συνταιριάζεται με τη λογική. Αν λειτουργείς μόνο συναισθηματικά μπορεί να κάνεις τραγικά λάθη. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε λάθος αποφάσεις. Το συναίσθημα είναι λογικό να οδηγεί τους καλλιτέχνες, γιατί αυτό μεταφέρουν στον κόσμο. Πολλές φορές όμως είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί σε παγίδες. Άλλες φορές μπορεί να σε σώσει. Προσπαθώ να τα συνταιριάζω και αν καμιά φορά η λογική βρίσκεται πιο χαμηλά προσπαθώ να τα φέρω σε ισορροπία, ώστε να πάρω τις σωστές αποφάσεις.

Music Corner: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζεις στη ζωή σου;
Μελίνα Ασλανίδου:
Κάθε φορά αυτά αλλάζουν. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου ασχολούμαι αρκετά με τη δουλειά μου. Έχω δώσει ίσως λίγο παραπάνω βάρος σε αυτή. Σίγουρα η οικογένεια είναι πολύ ιερό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Η οικογένειά μου είναι πολύ σημαντική για μένα όπως και οι φίλοι μου.

Music Corner: Έχεις συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και πρόσφατα ο Αντώνης Ρέμος και οι Vegas. Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να δεχτείς ή να απορρίψεις μια συνεργασία;
Μελίνα Ασλανίδου:
Με τον Αντώνη μας συνδέει φιλία ετών και ήταν θέμα χρόνου το πότε θα συνεργαστούμε. Το ευχαριστήθηκα πολύ και πέρασα πάρα πολύ ωραία. Είπαμε όμορφα τραγούδια. Οι φωνές μας κουμπώνουν ωραία και ταιριάζουν τα ηχοχρώματά μας. Τους Vegas τους γνώρισα φέτος και είναι πολύ καλά παιδιά και πολύ ταλαντούχοι σε αυτό που κάνουν. Ήταν μια από τις πολύ όμορφες συνεργασίες που είχα. Είναι πολλά τα πράγματα που προσέχεις όταν είναι να πεις το ναι σε μια συνεργασία αλλά το βασικό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συνεργασία. Σίγουρα δεν κάνω κάτι αν δε με αφορά το ρεπερτόριο και ο τρόπος που θα παρουσιαστεί. Φυσικά παίζουν ρόλο και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Music Corner: Μουσικά σε ποιον χώρο εντάσσεις τον εαυτό σου;
Μελίνα Ασλανίδου:
Πρέπει να βάλω μια ταμπέλα πάνω από το κεφάλι μου; Είμαι λάτρης του καλού ελληνικού τραγουδιού, είτε είναι rock, είτε είναι pop είτε είναι λαϊκό. Μου αρέσουν τα καλά τραγούδια. Αυτά που μπορώ να ακουμπήσω επάνω τους για να εκφράσω το συναίσθημά μου.

Music Corner: Πιστεύει ότι ο κόσμος αποδέχεται εύκολα κάτι διαφορετικό από τον καλλιτέχνη που ακολουθεί ή δεν ξεφεύγει από όσα έχει συνηθίσει;
Μελίνα Ασλανίδου:
Όταν κάτι «δένει» αρέσει και στον κόσμο. Μπορεί στην αρχή να είναι επιφυλακτικός και να έχει περιέργεια να δει αν θα είναι ταιριαστό. Αν αυτό που του παρουσιάσεις τον ακουμπήσει έχεις επιτύχει. Δεν πρέπει να είμαστε στενόμυαλοι. Ας κάνουμε ότι λέει η καρδιά μας και ας μην αρέσει στον κόσμο. Ας φάμε τα μούτρα μας. Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθος επιλογές. Δεν είμαστε τέλειοι. Πειραματιζόμαστε και βλέπουμε μέχρι πού πάει. Μέχρι πού αντέχουμε. Σίγουρα δε θα έκανα κάτι πολύ extreme.

aslanidou_interview_2013_09_05 aslanidou_interview_2013_09_04

 

Music Corner: Πώς είσαι ως συνεργάτης; Απαιτητική ή πιο συγκαταβατική;
Μελίνα Ασλανίδου:
Με τα πράγματα που αφορούν εμένα πολλές φορές είμαι αρκετά αυστηρή αλλά πιστεύω πως έχω κατανόηση και δίνω χώρο στους συνεργάτες μου για να μπορέσουν μέσα από αυτό που εγώ θέλω να βγάλω προς τα έξω να δώσουν κι εκείνοι τον καλύτερό τους εαυτό. Έτσι γίνονται πολύ ωραίες παραστάσεις, όταν όλοι όσοι συμμετέχουν είναι εκεί 100%.

Music Corner: Τα «Δεν έχω διεύθυνση» και «Καλοκαίρι Αγκαλιά…» είναι προάγγελοι ενός ολοκληρωμένου δίσκου που αν δεν κάνω λάθος αναμενόταν από το Φεβρουάριο. Γιατί καθυστέρησε;
Μελίνα Ασλανίδου: Ο παραγωγός μου έλεγε πως τα πράγματα θα γίνουν όταν είναι όλα εντάξει. Δε μας βιάζει κάτι. Θα βγει μέσα στο Φθινόπωρο χωρίς να μπορώ να σου πω κάτι πιο συγκεκριμένο.

Music Corner: Έχεις γράψει στο Facebook ότι το εξώφυλλό του δίσκου θα είναι οικολογικό με σεβασμό στο περιβάλλον. Έχεις οικολογικές ανησυχίες; Να σε φανταστώ να διαχωρίζεις τα σκουπίδια σου και να ανακυκλώνεις;
Μελίνα Ασλανίδου:
Ναι, αυτό ισχύει, το κάνω. Στο εξωτερικό στην Ιταλία για παράδειγμα, τα σκουπίδια τα πηγαίνουν σε ένα μέρος όπου τα καίνε και με αυτή τη φωτιά έχουν όλοι θέρμανση στα σπίτια τους. Αυτό σημαίνει οικολογική συνείδηση. Θα ήθελα πολύ να το δω αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Σιγά σιγά αλλάζουν τα πράγματα και οι Έλληνες ευαισθητοποιούνται. Πρέπει να πιστεύουμε γιατί άμα χάσουμε και την πίστη μας δε θα μείνει τίποτα. Πιστεύω στο θαύμα. Μπορεί κάτι να γίνει και να αλλάξουν.

Music Corner: Είσαι άνθρωπος του διαδικτύου. Τι σε ευχαριστεί και τι σε ενοχλεί σε αυτού του είδους της επικοινωνία με τον κόσμο;
Μελίνα Ασλανίδου:
Αυτή η επικοινωνία μου αρέσει πάρα πολύ και θα ήθελα να υπήρχε τότε που κι εγώ ήμουν πιο μικρή, γιατί όταν ήθελα να μιλήσω με τους καλλιτέχνες που αγαπούσα έγραφα γράμμα και δε μου απαντούσαν ποτέ. Αυτό το έχω σαν παιδικό απωθημένο. Τώρα με το διαδίκτυο έχω βρει τη χαρά μου. Ανά πάσα στιγμή μπορώ να επικοινωνήσω με όλους τους φίλους μου και αυτό μου αρέσει πολύ. Σε όλα τα καλά βέβαια υπάρχουν και τα αρνητικά, αλλά όταν δε θέλω να επικοινωνήσω δεν επικοινωνώ. Αυτή η επικοινωνία προσαρμόζεται στη διαθεσιμότητα του χρόνου και γενικά στις περιστάσεις.

Music Corner: Αφιερώνεις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή;.
Μελίνα Ασλανίδου:
Έχω μια συχνή επαφή με το internet. Δεν κάθομαι ποτέ μπροστά στο computer, αφού πλέον όλα μπορούν να γίνουν μέσω κινητού. Εδώ βλέπεις στις συναυλίες να έρχονται παιδάκια, να τραβάνε βίντεο και το ανεβάζουν απευθείας στο internet. Αυτό δε θα το έβλεπες πριν μια δεκαετία. Ήμουν στο καράβι και δίπλα μου ήταν ένα παιδάκι με το laptop και παραπονιόταν στη μαμά του γιατί δεν είχε Wi-Fi! Τα πράγματα αλλάζουν και εγώ είμαι ανοιχτή στη θετική αλλαγή. Υπάρχει μια πληροφόρηση αλλά πρέπει να υπάρχει και σωστή καθοδήγηση για να μη γίνεται κατάχρηση. Αν αυτό γίνεται με υγιές τρόπο είναι σωστή επικοινωνία.

aslanidou_interview_2013_09_03

Music Corner: Στις 12 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστείς στο Βεάκειο παρέα με φίλους. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτή τη συναυλία.
Μελίνα Ασλανίδου:
Η συναυλία στο Βεάκειο είναι το πιο σημαντικό γεγονός για μένα. Για πρώτη φορά θα γίνει μια μεγάλη συναυλία με αγαπημένους φίλους. Θα ήθελα να είναι και άλλοι φίλοι μου καλλιτέχνες αλλά δε χωρούσαμε! Ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή να κάνω μια αντίστοιχη συναυλία και να είναι όλοι. Σε αυτή τη βραδιά θα είναι ο Γιώργος Παπαδόπουλος που υπογράφει συνθετικά και κάποια τραγούδια του καινούριο δίσκου. Ο Αντώνης Μιτζέλος με τον οποίο μας ενώνει ένα καινούριο τραγούδι που λέγεται «Ο χρόνος νικά» και θα βγει για τις ανάγκες μιας ταινίας. Αυτό το κομμάτι θα το πούμε πρώτη φορά στο Βεάκειο. Έχουμε και άλλες πρωτιές σε αυτή τη συναυλία. Θα γίνουν ωραία πράγματα γι’ αυτό και το περιμένω πως και πως! Θα είναι η Sunny Μπαλτζή και θα τραγουδήσουμε για πρώτη φορά μαζί «Το Κρύο και η μοναξιά», ένα καινούριο τραγούδι που θα είναι στο δίσκο. Θα είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος αγαπημένος φίλος και σπουδαίος συνθέτης. Θα είναι η Γλυκερία που τη λατρεύω και την αγαπώ πάρα πολύ. Θα είναι ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μιχάλης Τζουγανάκης που θα μας φέρει έναν κρητικό αέρα και ο Παντελής Θαλασσινός. Η συναυλία αυτή θα είναι γεμάτη με τη μουσική που μου αρέσει. Παράδοση, βυζαντινά, rock τραγούδια, pop με ωραίο στίχο.

Music Corner: Σχεδιάζεις κάτι για το χειμώνα;
Μελίνα Ασλανίδου:
Είμαι σε κουβέντες. Έχω κάτι πολύ όμορφο στο μυαλό μου και ελπίζω να συμβεί και να είναι έτσι όπως το φαντάζομαι!

————

*** Ευχαριστούμε το εστιατόριο “Ήρωας” στο Μικρολίμανο για τη φιλοξενία
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here