16/2/2012
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr

Το Σάββατο που μας πέρασε, παραβλέψαμε τη συνεχή και ενίοτε δυνατή βροχή, και βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας, στο Cabaret Voltaire, για να παρακολουθήσουμε τους «Νεφελόπετρα».

Η αλήθεια είναι ότι μας έκανε εντύπωση το όνομα του γκρουπ, αλλά και η πρώτη ακρόαση της δουλειάς του, μας έκανε να αναρωτηθούμε για τη μουσική που παίζει. Μουσική που έχει στοιχεία από διάφορα είδη, αλλά με ακουστική κιθάρα, βιολί, φλάουτο και κρουστά, ακόμα μας μπερδεύει και δυσκολευόμαστε να «κατηγοριοποιήσουμε». Οι επιλογές τους, πάντως, κινούνται στη soul, blues, jazz και ατμοσφαιρική μουσική.

Φτάσαμε στο μαγαζί και ανεβήκαμε στον όροφο που ετοιμάζονταν οι καλλιτέχνες. Έντονα μακιγιάζ, άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερες ενδυματολογικές επιλογές και …φτερά στις πλάτες της Γιώτας και της Νεφέλης, η οποία επιμελείται και το styling όλων των καλλιτεχνών, όπως διαπιστώσαμε.

Μέσα στον «πυρετό» της προετοιμασίας, καταφέραμε να πάρουμε κάποιες δηλώσεις από τον Πέτρο Πολίτη και τη Νεφέλη Μαρκάκη, τους «νονούς» και επικεφαλής του συγκροτήματος. Η πρώτη μας ερώτηση, φυσικά, ήταν για την προέλευση του ονόματος και αν προέρχεται από τη Νεφέλη.

Νεφέλη: Από το Νεφέλη και το Πέτρος. Είμαστε ζευγάρι!

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για τις εμφανίσεις σας.
Πέτρος: Έχουμε εμφανιστεί άλλες δύο φορές εδώ, έχουμε παίξει στο Eliart, στο ΡΥΘΜΟΣ Stage στην Ηλιούπολη, θα παίξουμε στη Λιβαδειά στις 25 του μηνός και στις 13 Μαΐου στο Tiki Bar, ενώ μας περιμένει μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη στο Regency Casino στις 22 Μαρτίου. Αυτά προς το παρόν.

Music Corner: Σε τι φάση βρίσκεστε;
Πέτρος: Γράφουμε συνέχεια, διασκευάζουμε κομμάτια. Γράφουμε δική μας πρωτότυπη μουσική και διασκευάζουμε τραγούδια, jazz κυρίως.

Music Corner: Το μουσικό σας στιλ πως το προσδιορίζετε;
Πέτρος: Από ατμοσφαιρική μουσική ως jazz musical.
Νεφέλη: Είναι ένα δικό μας στιλ που υπάρχει σε όλες τις διασκευές και τα original κομμάτια μας. Αυτό που προσπαθούμε είναι να είμαστε ζωντανοί, να είμαστε άμεσοι με το κοινό, να έχουμε κάποια εφέ που να δημιουργούν ευχάριστη διάθεση, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία μαγεία σε όσους έρχονται να μας δουν. Ότι δεν είναι κάτι γήινο και πραγματικό. Ότι είναι κάτι εξωπραγματικό!

Music Corner: Αν κρίνω από το μακιγιάζ, αυτό το πετυχαίνετε σίγουρα! Δισκογραφικά πόσο έχετε προχωρήσει;
Πέτρος: Έχουμε κάποια «σκόρπια» κομμάτια που είναι ανεβασμένα στο internet. Τις επόμενες βδομάδες θα προσπαθήσουμε να ηχογραφήσουμε κάποιο δίσκο που θα βγει στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουν προτεραιότητα τα live.

Music Corner: Ανεξάρτητη παραγωγή;
Πέτρος: Ναι, ανεξάρτητη παραγωγή, γιατί έχει καεί η γούνα μας (γέλια)! Η ανεξάρτητη παραγωγή είναι η καλύτερη. Ούτως ή άλλως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ειδικά για τη μουσική που παίζουμε.
Νεφέλη: Δεν υπάρχει κάτι στην Ελλάδα που να συμπίπτει με το δικό μας στιλ.

Music Corner: Από το λίγο που άκουσα τη δουλειά σας, ίσως να είστε και οι μοναδικοί…
Πέτρος: Μιλάμε για την Ελλάδα, καθώς δεν το δημιουργήσαμε εμείς το είδος. Υπάρχει στο εξωτερικό, το αγαπάμε, μας αρέσει και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε την ατμοσφαιρική μουσική πρωτότυπα. Προτιμάμε όμως να ακούσετε τη μουσική μας και να μη μιλάμε τόσο πολύ εμείς γι’ αυτήν.

Music Corner: Είδα ότι το συγκρότημα αποτελείται από πέντε μέλη, αλλά εδώ βλέπω τουλάχιστον 7-8 καλλιτέχνες.
Νεφέλη: Είναι guest που προέρχονται από μία άλλη ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε. Είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια που πηγαινοερχόμαστε. Ο ένας κάνει guest στον άλλον.

Στη συνέχεια το γκρουπ μας συστήθηκε. Εκτός από τον Πέτρο που παίζει κιθάρα και τη Νεφέλη που παίζει βιολί, στο φλάουτο είναι η Γιώτα Καραμούτσιου, στα κρουστά ο Στέφανος Παπαδόπουλος και στη φωνή η Στέλλα Σμυρνάκη. Guest της βραδιάς ήταν οι Γιάννης Φίλιας, Αλεξάνδρα Κόνιακ και Βαγγέλης Κρανιώτης, ενώ η Νάστα Κοντοπίδη πρόσθεσε μια αιθέρια νότα στην παράσταση με τα χορευτικά της.

Λίγο αργότερα, τα παιδιά πήραν τις θέσεις τους στη σκηνή και ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με δικές τους δημιουργίες, το «Φως – Σκοτάδι» και το «Ξόρκι». Η εμφάνισή τους σε συνδυασμό με τη μουσική τους, έδωσαν πραγματικά έναν τόνο «μαγείας» στο live. Από το πρώτο μέρος, ξεχωρίσαμε τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του συγκροτήματος στα “Roots”, “Minor Swing”, “Fly Me To The Moon” και βέβαια τα “Chicago Blues”.

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα, όπου η Νεφέλη και η Στέλλα άλλαξαν εμφάνιση, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με τους guests της βραδιάς Γιάννη Φίλια και Βαγγέλη Κρανιώτη να ερμηνεύουν τα “Be Italian» και το “Hitler In My Heart”, ενώ λίγο αργότερα η Αλεξάνδρα Κόνιακ μας «μέθυσε» με τις ερμηνείες της στο “Rolling In The Deep” της Adele και το “Down On My Knees” της Ayo. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσαμε την άποψη των «Νεφελόπετρα» στο “Roxanne” των Police, αλλά και την ερμηνεία του “Hit The Road Jack” που έγραψε ο Percy Mayfield και έκανε επιτυχία ο Ray Charles. Με μια ακόμα επανάληψη του τραγουδιού, ολοκληρώθηκε η παράσταση των Νεφελόπετρα και των guests.

Με την ολοκλήρωση του όντως ατμοσφαιρικού live, «επιστρέψαμε» στην πραγματικότητα και αφού συγχαρήκαμε τους συντελεστές και μιλήσαμε λίγο ακόμα με τον Πέτρο, πιο χαλαρά πλέον, καληνυχτίσαμε και αποχωρήσαμε. Τα συμπεράσματά μας από το live; Πολύ θετικά. Και φωνητικά και μουσικά, όλοι οι καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν ήταν άριστοι. Στο μουσικό αποτέλεσμα της παράστασης, έδωσαν έναν άλλο «αέρα» οι χορευτικές φιγούρες της γλυκύτατης Νάστας.

Το είδος της μουσικής των «Νεφελόπετρα», ακόμα και μετά την παράσταση, δεν θα το κατηγοριοποιήσουμε. Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε μια σύνθετη «ταμπέλα» αφού και το συγκρότημα παίζει σύνθετη μουσική, με επιρροές από τουλάχιστον τέσσερα είδη. Θα πούμε απλά ότι οι επιλογές τους, οι πρωτότυπες μελωδίες τους αλλά και οι διασκευές τους δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν άρτιο.

Κατά συνέπεια, δε μπορούμε παρά να προτείνουμε σε όλους όσοι αρέσκονται σε blues, soul, jazz και ατμοσφαιρική μουσική, να βρεθούν σε μια επόμενη εμφάνιση των «Νεφελόπετρα». Είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσουν ένα live που ξεχωρίζει. Για όσους, πάλι, δεν έχουν «σχέση» με τα ανωτέρω είδη, πιστεύουμε ότι αν παρακολουθήσουν τους «Νεφελόπετρα» θα τα αγαπήσουν…!

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here