6/4/2012
Γράφει η Φωτεινή Κοκκινάκη
Φωτογράφηση: Μίνα Ρήγα 
www.musiccorner.gr

Η πρώτη γνωριμία έγινε όταν διάβασα  το δελτίο τύπου για το release party του άλμπουμ των Biotech, με τον απαισιόδοξο αλλά και άκρως εναρμονισμένο με την σημερινή εποχή, τίτλο «Alive We Die». Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον κι έτσι την Κυριακή 1/4, βρεθήκαμε στο Koo Koo για να τους γνωρίσουμε κι από κοντά!

Την αλήθεια όμως θα την πω, φτάνοντας στο Γκάζι, κρατούσα μικρό καλάθι, όπως κάνω πάντα όταν πρόκειται να δω μια μπάντα για πρώτη φορά. Επιφύλαξη που με ευχαρίστηση σπεύδω να διευκρινίσω, ότι δεν επιβεβαιώθηκε!

Στις 9 ακριβώς, με λίγη καθυστέρηση όπως …είθισται στα live, οι Biotech ανέβηκαν στην σκηνή. Αρχικά τόσο η αμηχανία αλλά και ένα σχετικό άγχος από τα πέντε μέλη που απαρτίζουν το συγκρότημα, ήταν στοιχεία ευανάγνωστα, σύντομα όμως ο πάγος έσπασε και η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε μετά από τις απαραίτητες συστάσεις. Σημαντικός παράγοντας, που σαφώς συνέβαλε με τον τρόπο του ήταν το κοινό, που γέμισε το Koo Koo ανυπομονώντας να ακούσει την παρουσίαση των τραγουδιών, που όπως μας μαρτύρησε η Μαρία, η φωνή της μπάντας, μετά από μεγάλη διαδρομή και προσπάθεια, κατάφεραν να βγάλουν σε ολοκληρωμένο άλμπουμ.

Η μουσική τους όμορφη αλλά και δυναμική, με λόγια γεμάτα νόημα, αλλά και αλήθειες. Στίχοι ηλεκτρισμένοι αλλά και άμεσοι, περνούσαν  κατευθείαν το νόημα που ήθελαν να μας μεταδώσουν οι πέντε τους. Ένα ιδιαίτερο πάντρεμα ηλεκτρονικής και ροκ μουσικής που δεν άφησε αδιάφορο απολύτως κανέναν από το κοινό, το οποίο προσέφερε απλόχερα το χειροκρότημα του έπειτα από το τέλος κάθε τραγουδιού. Και θέλω να υπογραμμίσω την υπέροχη και πραγματικά ξεχωριστή φωνή της Μαρίας Τομπάζου που έντυσε με πολύ ιδιαίτερο χρώμα το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.

«Alive We Die», «Freeze From The Sun», «Sex Cars and R’n’B» είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του άλμπουμ που ακούσαμε εκείνη τη βραδιά, ενώ θέλω να αφιερώσω ιδιαίτερη μνεία σε μια εξαιρετική διασκευή στο κομμάτι «Wandering Star» των Portishead το οποίο ενορχηστρώθηκε δια χειρός Biotech με πολύ όμορφο τρόπο.

Η γεύση που μας άφησε η βραδιά ήταν άκρως ικανοποιητική. Ένα μείγμα χαράς αλλά και ευεξίας. Αυτό το φωτεινό χρώμα που διακρίνεις τριγύρω, όταν έχεις ανακαλύψει κάτι που αξίζει. Και οι Biotech αξίζουν την προσοχή μας και με το παραπάνω…!

——————

Λίγο πριν το live είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον μπασίστα των Biotech, τον Κωστή Βήχο.

Music Corner: Ποια είναι η αίσθηση  σας λίγα λεπτά πριν από την  παρουσίαση του άλμπουμ; Υπάρχει  αγωνία;
Biotech / Κωστής Βήχος: Ναι υπάρχει αγωνία. Ειδικά  όταν φτάνεις στο σημείο να παρουσιάσεις τη δουλειά σου και μάλιστα  έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η ετοιμασία του CD πήρε αρκετό καιρό. Είναι αυτό το περίεργο συναίσθημα, ότι επιτέλους θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη τη δουλειά μας. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούσαμε συναυλίες και παίζαμε ουσιαστικά αυτά τα κομμάτια αλλά απόψε θα παίξουμε και τέσσερα καινούρια κομμάτια γιατί ουσιαστικά δουλεύουμε και το υλικό για το δεύτερο δίσκο. Γι’ αυτά έχουμε περισσότερη αγωνία αλλά γενικά η αποψινή βραδιά για εμάς είναι η συνολικότερη παρουσίαση της δουλειάς μας.

Music Corner: Μίλησέ μου για το group, μιας και οι υπόλοιποι …μας έχουν κρυφτεί και δεν είναι εδώ να μας μιλήσουν!
Biotech / Κωστής Βήχος: Το group είναι η εξέλιξη μιας άλλης μπάντας, την οποία είχε ξεκινήσει ο κιθαρίστας μας, ο Ανέστης ο Ψαραδάκος μαζί με τον Ηλία τον Καραχάλιο που παίζει drums, με τελείως διαφορετικό ύφος μουσικής. Αυτό με τα χρόνια εξελίχθηκε και πήρε την τελική του μορφή, όπως είμαστε σήμερα, το 2007, μετά την παρουσία μας στο διαγωνισμό του Νάκα. Εκεί δηλαδή δόθηκε το έναυσμα για να πάρει το group την τελική του μορφή και να αρχίσει να δουλεύει πια αυτό το υλικό. Πήγαμε στο διαγωνισμό χωρίς άγχος, τελείως στα χαμένα, φτιάξαμε τα τέσσερα πρώτα κομμάτια και χωρίς να υπάρχει στόχος να κερδίσουμε, πήραμε το πρώτο βραβείο! Αυτή ήταν και η αρχή για να ετοιμάσουμε μια δισκογραφική δουλειά. Μας βγήκε αβίαστα, δεν δυσκολευτήκαμε να δέσουμε μεταξύ μας.

Ο Κωστής Βήχος των Biotech, με τη Φωτεινή Κοκκινάκη του MusicCorner.gr

Music Corner: Θέλω να μου μιλήσεις λίγο και για την μουσική σκηνή  στην Ελλάδα. Είναι εύκολο το να κάνεις  ένα ξεκίνημα στην εποχή που διανύουμε; Γιατί  γενικά η δισκογραφία έχει αλλάξει  ριζικά…
Biotech / Κωστής Βήχος: Ναι, σίγουρα τίποτα δεν είναι το ίδιο και η άποψή μου είναι ότι θα αλλάξει πολύ περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. Το Ίντερνετ έχει βοηθήσει σε αυτό και βοηθάει πολύ και τις ξενόγλωσσες μπάντες αλλά και τις μικρές μπάντες, όπως εμείς. Σαφώς είναι πολύ δύσκολο για τέτοια σχήματα να βρουν συναυλιακή στέγη αλλά και δισκογραφική. Είναι πολύ δύσκολο να ακουστείς σε ένα ευρύ κοινό όταν ξεκινάς με κομμάτια τα οποία δεν είναι εύκολα στο άκουσμα και έχουν δύσκολο στίχο. Ευτυχώς υπάρχει πλέον το Ίντερνετ, υπάρχουν  και site σχετικά, υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι μπορεί και μια μπάντα που γράφει απλά μουσική στο υπόγειό της να την ηχογραφήσει και να τη βγάλει στο Διαδίκτυο…

Music Corner: Άρα είναι εύφορο διάστημα για ξεκινήματα και για πειραματισμούς!
Biotech / Κωστής Βήχος: Για μένα ναι, είναι. Όσο κι αν δε φαίνεται. Είναι οξύμωρο, έχουμε οικονομική κρίση, το οποίο από τη μια δε βοηθάει καθόλου σε αυτό αλλά τελικά βοηθάει τις μικρές μπάντες να μπορούν να δουλεύουν δημιουργικά. Χωρίς να σκέφτονται το οικονομικό. Ασχολούνται αποκλειστικά καλλιτεχνικά πλέον με τη δουλειά τους και προσπαθούν να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Πλέον μπορείς να κάνεις …του κεφαλιού σου, η έκφραση είναι στο 100%! Μακάρι λοιπόν και η δική μας δουλειά να αρέσει στον κόσμο και να αγκαλιάσει την προσπάθειά μας. Γιατί αυτό είναι, μια προσπάθεια. Είμαστε μαζί με όλες τις μπάντες που προσπαθούν.

Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα το “Alive We Die” να έχει μια καλή πορεία, αλλά και καλή συνέχεια στα σχέδια των Biotech!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here