7/1/2013
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Πριν μας βάλουν γρήγορες DSL γραμμές internet και γίνει μόδα το εβδομαδιαίο …excel με τις σειρές για κατέβασμα, η μόνη μας δίοδος για καλές αμερικάνικες σειρές ήταν το Star και τα συνοικιακά videoclub (Rest In Peace!).

Μία από αυτές τις σειρές που σημάδεψαν τους νέους των mid-00s ήταν το “The OC”. Η σειρά, που στο ελληνικό κοινό ήταν γνωστή ως “California Teens”, ακολουθούσε τις ζωές τεσσάρων εφήβων σε μία “ζάμπλουτη” κομητεία της Νότιας Καλιφόρνια. Εκτός από τα δράματα, τα κλάματα και τα πολυτελή πάρτι, η σειρά είχε να επιδείξει και κάτι ακόμη, που μέχρι τότε δεν πρόσεχε κανείς στις αμερικάνικες εφηβικές σαπουνόπερες: τη μουσική…

Ο δημιουργός του “The OC”, Josh Schwartz, και ο παραγωγός McG, που έχει σκηνοθετήσει πολλά διάσημα videoclip, ήθελαν η μουσική να αποτελεί έναν …έξτρα χαρακτήρα της σειράς. Γι’ αυτό το λόγο “στρατολόγησαν” την Alexandra Patsavas. Το όνομα της ελληνοαμερικανίδας είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη μουσική επιμέλεια ταινιών και σειρών. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη μουσική του “Grey’s Anatomy” και την επιτυχία του “Chasing Cars” των Snow Patrol, καθώς και τα soundtrack των ταινιών της σειράς “Twilight”, που είναι το μόνο που αξίζει σε όλο αυτό το υπερεκτιμημένο τσίρκο.

Alexandra Patsavas

Η Patsavas επικεντρώθηκε κυρίως στην indie μουσική και τις μπάντες που εκπροσωπούσαν το είδος τότε. Ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες, ο “θεούλης” Seth Cohen ήδη από το πρώτο επεισόδιο αναφέρει την αγαπημένη του μπάντα “Death Cab for Cutie”, ένα underground emo συγκρότημα που τότε έκανε τα πρώτα σοβαρά του βήματα στην mainstream μουσική.

Η μουσική επιλεγόταν με δύο τρόπους: είτε διάλεγαν ένα τραγούδι που ταίριαζε σε μία σκηνή είτε δημιουργούσαν μία σκηνή αποκλειστικά και μόνο για να ταιριάζει στα τραγούδια που είχε στο μυαλό της η Patsavas και ο Schwartz. Η μουσική έγινε ισχυρό όπλο στα χέρια των marketeers του καναλιού Fox και κυκλοφόρησαν έξι συλλογές με κομμάτια που ακούγονταν στις τέσσερις σεζόν της σειράς. Μία από τις συλλογές μάλιστα είναι ουσιαστικά ένα χριστουγεννιάτικο album, αφού περιέχει μόνο τραγούδια ανάλογης θεματολογίας πάντα σε indie rock κλίμα.

Στη σειρά εμφανίζονται πολλοί μουσικοί. Οι Rooney ήταν οι πρώτοι που έκαναν την εμφάνιση τους σε ένα επεισόδιο της πρώτης σεζόν, παίζοντας την επιτυχία τους “I’m Shakin’”. Στη δεύτερη σεζόν οι δημιουργοί εισήγαγαν το Bait Shop, ένα ροκ club όπου σύχναζαν οι πρωταγωνιστές. Εκεί τραγούδησαν live οι Modest Mouse και οι Walkmen, αλλά και ένα μικρό άγνωστο συγκρότημα από το Las Vegas, οι The Killers. Μέσω της σειράς έγινε διάσημο το συγκρότημα του Brandon Flowers και ο πρώτος τους δίσκος “Hot Fuss” εκτοξεύθηκε σε πωλήσεις μετά την παρουσίαση των “Smile Like You Mean It” και “Mr Brightside”. Κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν στο Bait Shop εμφανίστηκαν και οι Subways, που τραγούδησαν το “Rock n’ Roll Queen”, πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστό.
(σ.σ. Συγγνώμη για την before-it-was-cool hipster αντιμετώπισή μου, αλλά δεν μπορώ να ακούω πόσο “τα σπάνε” τραγούδια που έχω στο iPod μου από το 2005 και ακούγονται πλέον στο DC και το W.)

Το “The OC” έγινε δίαυλος και για πολλούς καλλιτέχνες που ήθελαν να προβάλουν τη μουσική τους. Το single των Beastie Boys “Ch- Check it out”, το “Cool” της Gwen Stefani, το “Sometimes You Can’t Make It On Your Own” των U2, το “Hide and Seek” της Imogen Heap και το “Fix You” των Coldplay είναι λίγα μόνο από τα τραγούδια που ακούστηκαν για πρώτη φορά σε επεισόδια της σειράς. Ο Beck τον Μάρτιο του 2005 παρουσίασε πέντε ολοκαίνουργια τραγούδια από τον νεοκυκλοφορηθέντα δίσκο του “Guero” σε ένα επεισόδιο της σειράς που τα media αποκάλεσαν “Beck-isode”.

Ακόμη η Patsavas ανάθεσε σε indie rock συγκροτήματα να διασκευάσουν γνωστά τραγούδια. Έτσι μπορούμε πλέον να ακούσουμε μοναδικές διασκευές των “Forever Young” των Alphaville, “Blue Light” των Engineers, “Maybe I’m Amazed” του Paul McCartney, “Fall At Your Feet” των Crowded House και του “Hallelujah” του Leonard Cohen, κομμάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της νεανικής σειράς (και μας έχει προσφέρει πολύ κλάμα!).

Η σειρά τέλειωσε το 2007, μετά από μία μέτρια από πλευρά τηλεθέασης τέταρτη σεζόν. Ωστόσο έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε η αμερικάνικη τηλεόραση να πάρει στα σοβαρά τη μουσική και να μην την χρησιμοποιεί μόνο ως background αλλά και ως βάση για τις σειρές της.

Για τους μη μυημένους στη μουσική του OC, παραθέτω μία μίνι playlist με κάποια σημαντικά κομμάτια της σειράς.

  1. California” – Phantom Planet
  2. Eastern Glow” – The Album Leaf
  3. Popular Mechanics For Lovers” – Beulah
  4. Blue Light” – Bloc Party
  5. A Lack of Color” – Death Cab for Cutie
  6. You Got Me All Wrong” – Dios Malos
  7. Kids with Guns” – Gorillaz
  8. Dice” – Finley Quaye & William Orbit
  9. Reason is Treason” – Kasabian
  10.  “Something Pretty” – Patrick Park
  11.  “Cartwheels” – The Reindeer Section
  12.  “The Way We Get By” – Spoon
  13.  “Hello Sunshine” – Super Furry Animals
  14.  “Forever Young” – The Youth Group
  15.  “Hallelujah” – Imogen Heap
  16.  “Smile Like You Mean It” – The Killers
  17.  “Into Dust” – Ashtar Command
  18.  “Orange Sky” – Alexi Murdoch
  19.  “I Turn My Camera On” -Rock Kills Kid
  20.  “The End’s Not Near” – Band of Heroes

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here