15/11/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Ερμίνα Δημητρίου
www.musiccorner.gr

Τι συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στον Ιανό στο κέντρο της Αθήνας; Η Alexandra Gravas μαζί με φίλους και συνεργάτες μας μίλησαν και μας έδωσαν μία πρώτη γεύση από το “On the wings of love”! Ή καλύτερα, για να αναφέρουμε και ολόκληρο τον τίτλο, “On the wings of love… Με του έρωτα τις ευωδιές, Songbook 1”. Το “Songbook 1” μαρτυράει τον προορισμό αυτού του album και το “καλλιτεχνικό σχέδιο” για τη δημιουργία μίας συλλεκτικής έκδοσης με μουσικές επιλογές από την ίδια την ερμηνεύτρια, όπως μας είπε και η ίδια, λίγο μετά την παρουσίαση του δίσκου.

gravas_live_2013_11_10_plessas

Το “On the wings of love” αποτελείται από έντεκα τραγούδια, ελληνικά και ξένα, που ηχογραφήθηκαν σε διάφορα studios στην Ευρώπη! Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτόν το δίσκο ως ένα “απόσταγμα” από τις μουσικές εμπειρίες που έχει ζήσει η Alexandra Gravas. Οι επιλογές είναι καθαρά δικές της και η ερμηνεία τους σε αυτόν το δίσκο, μας φέρνει στο μυαλό το χαρακτηρισμό που έδωσε πολύ εύστοχα στην Alexandra Gravas, ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, όταν της είπε ότι είναι “μία σοπράνο με λαϊκή καρδιά”. Εμείς λοιπόν ακούσαμε το πρώτο μέρος της συλλογής, την οποία έχει στα σχέδιά της η Alexandra το “On the wings of love”, με δυνατούς συντελεστές και συνεργασίες. Στο ζεστό χώρο του Ιανού, εκτός από την Alexandra Gravas, ακούσαμε να μιλάνε για τον δίσκο αλλά και για την ίδια, τον αγαπημένο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, το Γιώργο Ψυχογιό, τον Πανταζή Τσιάρα και το Δημήτρη Μπουραντά. Την εκδήλωση άνοιξε η Έλλη Ρουμπέν, δίνοντας ως συντονίστρια το λόγο στους ομιλητές του “καλλιτεχνικού πάνελ”!

gravas_live_2013_11_17

Το λόγο πήρε πρώτος ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος δήλωσε, πως παραμένει ένα “ανήσυχο παιδί που εξακολουθεί να τρέχει πρωί βράδυ σε όλες τις άκριες του κόσμου” και αυτό είναι κάτι που δεν τον αφήνει να ευχαριστηθεί τη “συγκλονιστική καριέρα” της Alexandra Gravas! Ο καθηγητής management και συγγραφέας, Δημήτρης Μπουραντάς, είπε στη συνέχεια σε σχέση με την καριέρα της αγαπημένης σοπράνο ότι ο “τρόπος που την πέτυχε είναι εντυπωσιακός, χωρίς προϋποθέσεις και μόνο με τη θέληση και τις αξίες να κάνεις μία τέτοια καριέρα!”. Αναφέρθηκε και εκείνος στην ποιότητά της ως άνθρωπος ενώ είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με τη συμβολή της στο τραγούδι ότι “αναδημιουργεί την παράδοση και τη συνεχίζει”.

gravas_live_2013_11_11_plessas

Ο Πανταζής Τσιάρας, ραδιοφωνικός παραγωγός στο 3ο πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον Kosmos δεν παρέλειψε να κάνει ένα σύντομο σχόλιο για την κατάσταση στην ΕΡΤ. Σε σχέση με την Alexandra Gravas είπε “Δυστυχώς, δεν την ήξερα. Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για ‘μένα!” και σχετικά με τη φωνή της “Διαπίστωσα τη μεγάλη ευαισθησία της φωνής της και την εκφραστική της δυνότητα με μία μελαγχολική διάθεση που ερμηνεύει πολλές από τις συνθέσεις!”. Τέλος, ο πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Γιώργος Ψυχογιός, πήρε το λόγο, κάνοντας μία μικρή αναφορά στην πρώτη του συνάντηση με την Alexandra Gravas το 2007 αλλά και την αρχική επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισε αυτόν το δίσκο ως ένα “cross over”, η οποία ανατράπηκε άμεσα με αυτό  το “χρώμα της φωνής της που μπορεί να πει τα πάντα”.  Είπε ακόμη χαρακτηριστικά ότι “όλα αυτά δε θα ήταν τίποτα, αν αυτό που έβγαζε η φωνή αυτή, δεν είχε συναίσθημα και αυθεντικότητα!”. “Αυτές οι μεσαίες συχνότητες της Alexandra είναι το μεγαλύτερο δώρο, νομίζω, που σου έχει κάνει ο θεός, μαζί βέβαια και με το άλλο δώρο, το ότι το ήθος σε συνοδεύει μέσα σε αυτό το μεγάλο ταλέντο που υπάρχει σε ‘σένα!”> Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια που έκαναν οι ομιλητές, πλέκοντας με όμορφα λόγια το εγκώμιο της Alexandra Gravas!

gravas_live_2013_11_21

Κάπως έτσι λοιπόν και μετά από τις συστάσεις και τα σχόλια σχετικά με το δίσκο, η Alexandra Gravas, με τη συνοδεία του πιάνου, ερμήνευσε τέσσερα από τα τραγούδια που θα ακούσετε στο “On the wings of love”. Ακούσαμε την “Καθαρή Δευτέρα”, αλλά και ένα ακόμη τραγούδι του Μίμη Πλέσσα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο και το οποίο τραγούδησε στη σκηνή του Ιανού, η Ελληνίδα mezzo soprano, το “Παραθύρι”. Στη συνέχεια ερμήνευσε το “Autumn leaves”, μία από τις αγγλόφωνες επιλογές αυτού του δίσκο, το οποίο αφιέρωσε στη μητέρα της, αλλά και σε όλες τις μητέρες! Φτάνοντας προς το κλείσιμο, ακούσαμε και το μαγικό “Νύχτα μαγικιά” σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και σε στίχους του αδερφού του, Γιάννη. Η Alexandra Gravas ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τα όμορφα λόγια που είπαν για εκείνην. Λίγο αργότερα, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της τόσο για το δίσκο, όσο και για την καλλιτεχνική και προσωπική της πορεία ως τώρα.

gravas_live_2013_11_14_plessas

Music Corner: Από όσα τραγούδια που ακούσαμε ξεχωρίζετε το “Παραθύρι”; Λίγο νωρίτερα ο κύριος Πλέσσας είπε ότι είναι ένα τραγούδι που αγαπάτε πολύ.
Alexandra Gravas:
Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια του δίσκου. Ο Πλέσσας για ‘μένα είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Τα δύο αυτά κομμάτια που ακούσαμε εδώ, είναι σα να γραφτήκανε σήμερα! Είναι ένα τρομερό φαινόμενο αυτό! Μου κάθονται τόσο καλά στη φωνή και το να έχεις τον ίδιο τον Πλέσσα στο πιάνο να σε συνοδεύει, σου βγάζει τα πάντα! Δηλαδή, πιο αυθεντική ερμηνεία με τον ίδιο συνθέτη που είναι τέτοια προσωπικότητα, όπως ο Πλέσσας. Είναι μεγάλη τύχη που μπορώ να είμαι μαζί του!

Music Corner: Έχετε συνεργαστεί πολλές φορές μαζί του, όπως και με το Μίκη Θεοδωράκη…
Alexandra Gravas: Έχω συνεργαστεί με τον κύριο Πλέσσα σε τρεις μεγάλες συναυλίες, μία στη Γερμανία και δύο εδώ, στην Ελλάδα. Ήταν στο Ολυμπιακό Στάδιο και μία στο Ρίο Αντίρριο, που με είχε καλέσει ως special guest και τον είχα καλέσει εγώ, ως special guest στη δική μου συναυλία στην Όπερα της Φρανκφούρτης πέρσι. Ήταν μεγάλη μου επιθυμία να έρθει, δεν είχε έρθει ξανά στη Γερμανία. Ήταν μαζί μου στη σκηνή και ήταν πολύ συγκινητικό!

Music Corner: Πείτε μας για την καταγωγή σας και τη σχέση που έχετε με την Ελλάδα…
Alexandra Gravas:
 
Είμαι γεννημένη στη Γερμανία από Έλληνες γονείς, μεγάλωσα στη Γερμανία, έζησα στη Γερμανία, σπούδασα στο Λονδίνο, δεν έχω ζήσει στην Ελλάδα ποτέ. Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι οικογενειακές, δηλαδή όλοι οι συγγενείς μου είναι στην Ελλάδα, η μόνη που μετανάστευσε είναι η μαμά μου, όλοι οι άλλοι είναι εδώ. Έρχομαι για διακοπές συνέχεια, από μικρό παιδάκι πάντα στην Ελλάδα!

gravas_live_2013_11_03

Music Corner:  Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, μου τράβηξε την προσοχή το ότι έχετε σπουδάσει μεταξύ άλλων και Φιλοσοφία. Όλα αυτά τα ωραία λόγια που ακούστηκαν για εσάς, ότι είστε ένας άνθρωπος ποιοτικός, ότι έχετε ήθος , πιστεύετε ότι έχει σχέση με το πέρασμά σας από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές;
Alexandra Gravas: 
Καλλιεργεί. Αυτό που λέμε “γνώση” καλλιεργεί. Πρέπει να έχεις γνώσεις για τα πάντα. Όταν μιλάμε για Φιλοσοφία, είναι η γνώση της ζωής, το ψάξιμο αλλονών “μεγάλων” που κάποτε ήρθαν σε αυτόν τον πλανήτη και ψάχνανε για το νόημα της ζωής. Είναι καλό να ασχολείσαι και με τις απόψεις του αλλουνού, επάνω σε ένα τόσο ψηλό πνευματικό θέμα, όπως είναι η Φιλοσοφία. Και βέβαια σε επηρεάζει, σε κάνει να σκέφτεσαι για να βρεις το δικό σου πνευματικό δρόμο μαζί με αυτό που κάνεις. Γιατί η μουσική σε εκφράζει, η φωνή σε εκφράζει, είναι πολύ σημαντικά και πάνε όλα χέρι χέρι, δε μπορείς να τα ξεχωρίσεις! Αυτό που είμαι εγώ, έγινα μέσω όλων αυτών των πραγμάτων που έχω ζήσει, διαβάσει και αυτό που βγαίνει ύστερα, είναι ένα αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πράγματα γιατί έχουν ένα νόημα για τον εαυτό μας και αν ο θεατής το καταλάβει αυτό, ακόμη πιο ωραία! Δηλαδή, κάνεις κάτι πολύ εγωιστικά για ‘σένα, ως καλλιτέχνης και όταν ο κόσμος σε καταλάβει, είναι το αποκορύφωμα.

Music Corner: Το “Songbook 1” που υπάρχει στον τίτλο του δίσκου, τι σημαίνει;
Alexandra Gravas:
Θα έρθουν κι άλλα! Ό,τι έχει να κάνει με δική μου προσωπική δουλειά από εδώ και πέρα θα είναι με Songbooks. Να ‘μαστε καλά και γεροί και πολλά χρόνια να έχουμε μπροστά μας!

Music Corner:  Και τα τραγούδια θα είναι από Έλληνες συνθέτες;
Alexandra Gravas:
 Όχι, δεν είναι απαραίτητο καθόλου! Θα είναι ό,τι θέλω εγώ. Δηλαδή, έχω πάρει το τιμόνι τελείως στα χέρια μου και αυτά είναι τα “δικά μου” πράγματα. Άλλες παραγωγές που είναι με άλλους συνθέτες, που είναι δικές τους παραγωγές και έργα, είναι άλλα πράγματα. Ό,τι έχει να κάνει με προσωπικά θα είναι πάντα στα “Songbooks”. Θέλω να γίνει συλλεκτική έκδοση!

Music Corner: Θεωρείτε εφικτό ένα μουσικό είδος, όπως είναι η Όπερα, που το ακούει πιο λίγος κόσμος, να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό;
Alexandra Gravas:
 Ναι. Το βλέπω συνεχώς σε συναυλίες που κάνω. Να σου δώσω ένα παράδειγμα… Πέρσι με καλέσανε να τραγουδήσω στη Ρόδο. Με είχε ακούσει κάποιος από το Δήμο με είχε ακούσει σε μία συναυλία που είχα κάνει στη Βιέννη και μου είπε “θέλω να έρθεις στη Ρόδο να τραγουδήσεις!”. Πήγα στη Ρόδο, τραγούδησα στο κάστρο και ήρθανε 1.500 άτομα. Τραγούδησα ελληνικά τραγούδια περισσότερο. Φέτος ξαναπήγα και ήρθαν 3.000! Δηλαδή, ο κόσμος που ήρθε, δεν ήτανε της “Όπερας”, τραγούδησα ρεπερτόριο εκτός κλασικής μουσικής! Με τον τρόπο που άκουσες σήμερα, σαν ένα μικρό δείγμα και όπως είναι και στο cd. Και βέβαια τους αγγίζει τους ανθρώπους! Από τη στιγμή που τους δίνεις αγάπη και ειλικρίνεια με αυτό που τραγουδάς, σε καταλαβαίνουνε οι πάντες! Ο Γιώργος ο Χωραφάς, ο ηθοποιός, μου είπε κάτι πολύ όμορφο το Μάιο που με άκουσε στις Βρυξέλλες, είπε “Είσαι σοπράνο με λαϊκή καρδιά”. Λέω, θα το πάρω αυτό, μου αρέσει!

gravas_live_2013_11_02

Music Corner:  Και πως μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή με το μουσικό είδος της Όπερας; Ένας τρόπος είναι να κάνετε εσείς μουσικές επιλογές που είναι πιο κοντά στον κόσμο. Ο κόσμος τι μπορεί να κάνει;
Alexandra Gravas:
 Να πάει στην Όπερα! Να πάει στην Όπερα να ακούσει και κάτι άλλο! Δηλαδή όταν βομβαρδίζεις ένα παιδί, ένα μικρούλι 10 χρονών για παράδειγμα, συνεχώς μόνο με rap και άλλα είδη, που είναι όλα καλά, αλλά δεν του δίνεις την ευκαιρία έτσι να δει και κάτι άλλο. Δε του δίνεις την ευκαιρία να ακούσει κάτι. Μετά, θα πει εκείνος “Δε γουστάρω” ή “Μ’ αρέσει”! Αυτό είναι. Δώσε την ευκαιρία. Έτσι κάνω εγώ στο παιδάκι μου, είναι τεσσάρων χρονών. Τον αφήνω, ακούει απ’ όλα. Τώρα του αρέσουν πάρα πολύ οι Queen, “We are the champions”. Ok, good! (Γέλια). Να δίνεται η ευκαιρία και να κάνει μετά ο άλλος τις δικές του επιλογές. Δε μου αρέσει να είσαι δικτατορικός, τίποτα δεν πρέπει, ακούς από όλα και μετά βλέπεις εσύ τι κάνεις.

Music Corner:  Ποια είναι τα πιο άμεσα σχέδια που έχετε;
Alexandra Gravas: 
Την επόμενη Τρίτη με το καλό, θα είμαστε στο Half Note! Έχω special guest το Γιώργο Ψυχογιό, έχω τον Αντρέα Μπουτσικάκη, το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Παναγιώτη Μάργαρη, τον κιθαρίστα, το Μίμη Πλέσσα και χαίρομαι πολύ που θα έχουμε μία ωραία βραδιά μαζί. Μετά ξαναέρχομαι στην Ελλάδα 15 Δεκέμβρη στο Ίδρυμα Κακογιάννη και τραγουδάω το project μου “Ο Καβάφης σε πέντε γλώσσες”. Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Γερμανικά.

Music Corner: Κλείνοντας, θέλετε να μας κάνετε και ένα σχόλιο για την ποίηση του Καβάφη με αφορμή το project σας;
Alexandra Gravas: 
Εγώ σαν αγράμματη Ελληνίδα, δεν έχω πάει ελληνικό σχολείο (Γέλια). Ο Καβάφης είναι ο πρώτος Έλληνας ποιητής που ασχολήθηκα, στα 14. Και γιατί έγινε αυτό; Γιατί; Και αυτό πάλι μέσω του τραγουδιού. Ένας φίλος μου μελοποίησε Καβάφη, ήθελε να κάνει ένα demo και χρειαζόταν μία φωνή. Και λέω “Εντάξει, θα ‘ρθω να σου το κάνω!”. Ήταν ένα demo που ήταν για το Νταλάρα τότε. Και έτσι τραγούδησα και λέω “Τι είναι αυτά που λέει εδώ;”. Κι έτσι, γνώρισα τον Καβάφη. Μέχρι και σήμερα ο Καβάφης είναι μέσ’ την καρδιά μου, μεσ’ τη ψυχή μου. Τώρα, μόλις γύρισα από τη Χιλή και το Mexico City, τραγούδησα αυτό το project. Χαίρομαι πολύ, γιατί ο Καβάφης είναι άμεσος, πολύ άμεσος, για ‘μένα τουλάχιστον. Και είναι τελείως “τώρα”. Δηλαδή αν διαβάσεις το “Περιμένοντας του βαρβάρους” είναι σα να γράφτηκε σήμερα.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live…

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here