31/7/2013
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τη Δευτέρα που μας πέρασε το Φεστιβάλ Αμαρουσίου “έριξε αυλαία” (προσωρινά τουλάχιστον, γιατί θα συνεχίσει τον Σεπτέμβριο) με τον καλύτερο τρόπο. Στη σκηνή του Αμαλίειου ήταν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και βέβαια ο κόσμος αν μη τι άλλο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα (είναι γνωστό πως ο Θανάσης έχει φανατικούς υποστηρικτές που τον ακολουθούν παντού). Όταν φτάσαμε στο χώρο του Αμαλίειου η συναυλία μόλις είχε ξεκινήσει. Φτάσαμε λίγο αργοπορημένοι καθώς επί μισή ώρα ψάχναμε για θέση πάρκινγκ. Παρά την έναρξη της συναυλίας ο κόσμος συνέχιζε να καταφθάνει στο σημείο. Πολλές παρέες κάθονταν στον δρόμο, άκουγαν και έπιναν το ποτό τους, άλλοι ήταν στην παιδική χαρά που είναι ακριβώς δίπλα και παρακολουθούσαν από εκεί ενώ η “ουρά” στα εκδοτήρια των εισιτηρίων έφτανε ως τον δρόμο!

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_ 051

Τη στιγμή που μπήκαμε στο θεατράκι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου τραγουδούσε το “Σαν Μικέλε” και εν συνεχεία τον “Μάντη Τειρεσία”. Αργότερα ανέβηκε στη σκηνή …ξυπόλητη, η Ματούλα Ζαμάνη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό και μας τραγούδησε “Τα λάφυρα της νύχτας” και τον “Τρυγητή”. Η Ματούλα ξεσήκωσε το κοινό με την διάθεση και τη θετική της ενέργεια αλλά και με τραγούδια όπως “Τα παξιμάδια”,  ενώ καθώς αποχωρούσε από τη σκηνή, για να κάνει ένα διάλειμμα, χειροκρότησε όσους άκουγαν τη συναυλία από την διπλανή παιδική χαρά!!! Επίσης και ο Βιολιστής του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο Φώτης Σιώτας τραγούδησε το “Κάτω από το μαξιλάρι” και το “Αερικό”. Έτσι η εναλλαγή ερμηνευτών σε συνδυασμό με τα αγαπημένα τραγούδια του Θανάση καθώς και η πλούσια ενορχήστρωση από την οκταμελή μπάντα του δεν σε άφηναν ούτε λεπτό αδιάφορο. Χαρακτηριστικό είναι πως καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ακόμα και όταν τραγουδούσε είτε ο Φώτης Σιώτας, είτε η Ματούλα, ο αγαπημένος τραγουδοποιός καθόταν σε μια γωνία στο πίσω μέρος της σκηνής και παρακολουθούσε, σιγοτραγουδούσε και έπινε το ποτό του.

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_047

Έπειτα ήταν η σειρά του Θανάση να πάρει ξανά το μικρόφωνο και αφού επεσήμανε πως “Δεν μιλάμε πολύ γιατί πρέπει να τελειώσουμε δώδεκα η ώρα ακριβώς και εμείς θέλουμε να πούμε όσα περισσότερα τραγούδια μπορούμε” συνέχισε με τραγούδια αγαπημένα από το σύνολο της δισκογραφίας του. Ακούσαμε μεταξύ άλλων τα “Σιμούν”,  “Όταν χαράζει”, “Ανδρομέδα”, “Στην κοιλάδα των Τεμπών” και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα “Πεχλιβάνης” και “Αποσπερίτης”. Όμως εκεί που έγινε κυριολεκτικά χαμός ήταν στον “Διάφανο”.  Έβλεπες ένα ολόκληρο θέατρο να χορεύει στο ρυθμό, να εκτοξεύονται νερά και μπύρες ενώ μέχρι και οι καθήμενοι σε αυτό το σημείο συμμετείχαν ενεργά. Αξιοσημείωτο είναι πως οι πιο “θερμόαιμοι” θαυμαστές αρκετές φορές λίγο έλειψε να πετάξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα!

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_ 052

Ύστερα φύγαμε για λίγο από την Ελλάδα και ταξιδέψαμε στο Μεξικό με το “Φορτίνο Σαμάνο”. “Αν είχαμε δέκα σαν τον Φορτίνο Σαμάνο θα είχαν αλλάξει οι ζωές μας” ήταν το σχόλιο του Λαρισαίου τραγουδοποιού. Κάπου εκεί ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε (κι ενημέρωσε κι εμάς) πως έγιναν συλλήψεις δημοσιογράφων της ΕΡΤ στον Υμηττό. Τότε από μερίδα του ακροατηρίου ακούστηκε το σύνθημα “φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες” όμως ο Θανάσης τους απάντησε πως “δεν θα κρεμάσουμε κανέναν. Αν θέλουμε μια ανθρώπινη κοινωνία δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε απάνθρωπα μέσα” κι έτσι εισέπραξε τα χειροκρότημα του συνόλου των παρευρισκομένων. Λίγο νωρίτερα σε μια από τις πολλές επανεμφανίσεις της Ματούλας είχε ακουστεί ένα άλλο σύνθημα: “Ματούλα ζούμε για να σε …παντρευτούμε” και η απάντηση της νεαρής τραγουδίστριας φυσικά ήταν “παιδιά μην φύγετε, θα σας βρω μετά!”.

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_ 009

Κάπως έτσι λοιπόν με αστεία, πολιτικές συζητήσεις, όμορφες μελωδίες και εξιστορήσεις (αυτό ακριβώς δηλαδή που κάνεις και με την παρέα σου) πέρασε αυτή η βραδιά και σου άφηνε ακριβώς αυτό το συναίσθημα. Πως συναντήθηκες με φίλους να τα πείτε, να πιείτε και να τραγουδήσετε. Άλλωστε έτσι είναι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κι η παρέα του… δικοί μας άνθρωποι. Η συναυλία τελείωσε με το “Νυχτέρι” και ο …δικός μας άνθρωπος μας αποχαιρέτησε με τα παρακάτω λόγια. “…κρατηθείτε παιδιά, θα τα ξαναπούμε… και ότι είπαμε να μείνει μεταξύ μας”. Γι’ αυτό κι εγώ δεν τα έγραψα όλα…!

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_035

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αφού συζήτησε για ώρα με όλους όσους περίμεναν και παρά την κούραση του, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απαντήσει σε 2-3 ερωτήσεις μου.

Music Corner: Έχεις χρόνια να παίξεις στο Μαρούσι. Πως σου φάνηκε η υποδοχή που σου επεφύλασσε ο κόσμος;
Θ. Παπακωνσταντίνου: Ναι είχαμε να παίξουμε στο Μαρούσι 4-5 χρόνια. Απόψε ήταν εξαιρετικά! Ίσως η καλύτερη φετινή εμφάνιση. Ο κόσμος ήθελε να παίξουμε κι άλλο αλλά δεν γίνεται. Υπάρχουν σπίτια εδώ γύρω και άνθρωποι που θέλουν να κοιμηθούν. Το έχω πει πολλές φορές και ακούγεται συντηρητικό αλλά πάνω από την επιθυμία είναι η ευγένεια.

Music Corner: Λένε πως για να κάνει κάποιος τη δουλειά που κάνεις εσύ, πρέπει να είναι στην Αθήνα ή σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο. Εσύ αντιθέτως ζεις στο χωριό σου, στη Λάρισα. Πως είναι για έναν καλλιτέχνη να ζει σε χωριό;
Θ. Παπακωνσταντίνου: Ναι, μένω σ’ ένα χωριό πολύ μακριά απ’ την Λάρισα. Το έχω επιλέξει και είναι μια χαρά. Δεν ξέρω αν είναι πιο δημιουργικό αλλά είναι πιο καλά για εμένα γιατί η φύση μου δίνει πολλά πράγματα, με γεμίζει. Συγκριτικά, εδώ στην Αθήνα γίνονται πολύ ωραία πράγματα και συναυλίες που εμείς τις χάνουμε αλλά τα υπόλοιπα… ο ελεύθερος χρόνος, το μέτρο που μας δίνει η φύση, δεν τα αλλάζω με τίποτα.

thanasis_papakonstantinou_amalieio_2013_07_064

Music Corner: Μετά τον δίσκο με τον Γιάννη Χαρούλη “Μαγγανείες”, ετοιμάζεις κάτι καινούριο δισκογραφικά;
Θ. Παπακωνσταντίνου: Ναι, το χειμώνα πιστεύω ότι κάτι θα κάνουμε δισκογραφικά. Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις τώρα το καλοκαίρι και από τον χειμώνα θα αφιερωθώ πρώτα στον δίσκο και μετά σε οτιδήποτε άλλο…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here