6/3/2012
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Μίνα Θεοχάρη
www.musiccorner.gr

Για ακόμα μία φορά ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στον Πειραιά, και συγκεκριμένα στο Passport,  για να μας χαρίσει μία πολύ ξεχωριστή βραδιά! Μαζί του είχε φυσικά μία μεγάλη και εκλεκτή παρέα αποτελούμενη από την Ματούλα Ζαμάνη, με την κρυστάλλινη φωνή και το …ατίθασο μαλλί, τον Φώτη Σιώτα (βιολί – τραγούδι), τον Δημήτρη Μυστακίδη (ακουστική κιθάρα), τον Κώστα Παντελή (ηλεκτρική κιθάρα), τον Σωτήρη Ντούβα (τύμπανα), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα – φλικόρνο) και τον Αντώνη Μαράτο (λαούτο – μπάσο).

Όταν μπήκα στο μαγαζί, γύρω στις 10:30, ήταν ήδη γεμάτο. Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι, καθώς αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο και πιο ένθερμο κομμάτι του κοινού του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο καλλιτέχνης και οι μουσικοί του βγήκαν στη σκηνή για να ετοιμάσουν τα όργανα και να ελέγξουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Το κοινό περίμενε αλλά έδειχνε ανυπόμονο. Λίγη ακόμα αναμονή και τα φώτα τελικά έσβησαν για να ξεκινήσει η βραδιά με ένα δυνατό χειροκρότημα και με το τραγούδι «San Michele» από τον τελευταίο δίσκο του καλλιτέχνη «Ο ελάχιστος εαυτός». Τα πρώτα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν το  «Βάλια Κάλντα», το «Ομίχλη», το οποίο τραγούδησε εξαιρετικά ο Φώτης Σίωτας και το γλυκό κομμάτι «Φιλί αμέθυστο» που ερμήνευσε με πολύ ευαισθησία η Ματούλα Ζαμάνη. Μετά τα πρώτα αυτά κομμάτια, το κοινό ζεστάθηκε και άρχισε να δείχνει όλο και πιο έντονα τον ενθουσιασμό του στα τραγούδια που ακολούθησαν. Κάποια από αυτά ήταν το  «Τρία Ρουμπαγιάτ», το «Κάτω από το μαξιλάρι», το «Ήμερος ύπνος» όπου όλοι μαζί τραγουδούσαν «όμως το πιο γλυκό βιολί το παίζει ο θάνατος…», το  «Διάφανος» και το «Όταν χαράζει» με το πολύ δυνατό και ατμοσφαιρικό ορχηστρικό μέρος. Κάπου εκεί το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα του διαλλείματος.

Το δεύτερο και σίγουρα πιο δυνατό μέρος της μουσικής παράστασης άνοιξε η Ματούλα και το …κοινό τραγουδώντας «Αχ ζωή μάγισσα να σε μάθω άργησα» από το τραγούδι «Όταν τραγουδάω». Αφού το κοινό μαζί με τη Ματούλα άρχισαν να φωνάζουν «Πού ‘σαι Θανάση;» εκείνος ανέβηκε και πάλι στη σκηνή και άρχισε να τραγουδά ένα τραγούδι, το οποίο όπως είπε ο ίδιος μιλάει γι’ αυτά που δεν γίνονται, το «Σαν αστραπή».

Καθώς προχωρούσε η βραδιά, μέσα στο Passport άρχισε να επικρατεί το κλίμα που δημιουργείται πάντα στις συναυλίες του καλλιτέχνη. Το κοινό τραγουδούσε δυνατά, χόρευε και φώναζε συνεχώς «Γεια σου Θανάση!», «Θανάση ζούμε για να σ’ ακούμε!», «Δώσε πόνο Θανάση!». Και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου όμως δεν σταμάτησε στιγμή να επικοινωνεί με το κοινό του, όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια αλλά και μέσα από τα αστεία του και το χαμόγελό του, που δεν έχασε ούτε στιγμή.

Στο υπόλοιπο της βραδιάς ακούστηκαν τραγούδια όπως το «Παλιά πληγή», «Ο Πεχλιβάνης», το «Μιλώ για ‘σένα» σε μία τέλεια εκτέλεση από την ορχήστρα και τη Ματούλα, η «Ανδρομέδα», το «Στις χαραυγές ξεχνιέμαι»,το «Έρημα κορμιά» και το «Αερικό» μετά το τέλος του οποίου το κοινό άρχισε να φωνάζει «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελία», όπως γίνεται συνήθως στις εμφανίσεις του τραγουδοποιού.

Τώρα αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι ως το πιο δυνατό του δεύτερου μέρους, θα επέλεγα εκείνο στο οποίο ακούστηκαν τα εξής τραγούδια: «Η κοιλάδα των Τεμπών», «Στην Αμερική» και «Ο Πινόκλης» του Δημοσθένη Ζάττα. Τα τρία αυτά τραγούδια μιλούν για την ξενιτιά. Πριν  από κάποιο καιρό μπορεί να πιστεύαμε ότι πρόκειται για τρία τραγούδια που περιγράφουν μία δύσκολή αλλά περασμένη εποχή, σήμερα όμως αισθανόμαστε ότι γίνονται όλο και πιο επίκαιρα. Δυστυχώς, απ’ ότι  φαίνεται ότι ο γερο – πλάτανος θα χάσει και πάλι την ησυχία του…

Η ώρα είχε περάσει και ο πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του. Η φράση του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Αρκετά παίξαμε, φτάνει τώρα!» αναστάτωσε το κοινό. Κάποιοι φώναξαν «Όχιιιιιι!» κάποιοι άλλοι «Ρε Θανάση τι λες τώρα που θα παίζεις ως τις 4 η ώρα!» και ένας από τους πιο ένθερμους φάνηκε πολύ αποφασισμένος όταν είπε: «Αν δεν τραγουδήσεις τον Αποσπερίτη δεν φεύγεις!». Τελικά αυτό έγινε! Ο Θανάσης έμεινε μόνος του στη σκηνή και μας καληνύχτισε με τον «Αποσπερίτη».

Όλοι όσοι βρεθήκαμε στο Passport εκείνη τη βραδιά δεν διασκεδάσαμε απλώς, ψυχαγωγηθήκαμε! Ακούσαμε όμορφα και μεστά από νοήματα λόγια και μαγευτικές μελωδίες, που υποστηρίχθηκαν άψογα από την εξαιρετική ορχήστρα και τις φωνές του Θανάση Παπακωνσταντίνου, της Ματούλας Ζαμάνη, του Φώτη Σιώτα και του Δημήτρη Μυστακίδη. Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης, που αποποιείται πεισματικά την ταμπέλα του έντεχνου, καταφέρνει συνδυάζοντας στοιχεία από την ελληνική μουσική παράδοση και τις νεωτερικές μουσικές φόρμες να παράγει πραγματική τέχνη και να μαγεύει σε κάθε εμφάνιση του το κοινό του. Έτσι μάγεψε και εμάς!

Αν δεν βρεθήκατε την προηγούμενη Παρασκευή στο Passport μην στεναχωριέστε, δεν χάσατε την ευκαιρία, καθώς οι εμφανίσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο Παρασκευοσάββατα (9, 10, 23 και 24 Μαρτίου). Μην τις χάσετε!


Λίγο μετά το τέλος της του προγράμματος βρεθήκαμε μαζί με τη φωτογράφο του MusicCorner, Μίνα Θεοχάρη, στα παρασκήνια για να μιλήσουμε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Εκεί συναντήσαμε μία μικρή αναστάτωση καθώς πριν από εμάς είχαν φτάσει κάποιοι θαυμαστές του γνωστού τραγουδοποιού για να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Εκείνος χαμογελαστός, όπως πάντα, μίλησε σε όλους και φυσικά και σε εμάς…

Όπως μας δήλωσε, η βραδιά μπορεί να μην άρχισε τόσο δυναμικά, αλλά τελικά εξελίχθηκε πολύ καλά. Μας τόνισε, επίσης ότι η επαφή με τον κόσμο μέσα από τις εμφανίσεις μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικές στιγμές σε έναν καλλιτέχνη αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δημιουργός αγγίζει ουσιαστικά το απόλυτο. Τέλος, μας μίλησε για τη σχέση του δημιουργού με το δημιούργημά του και μας εξήγησε ότι το έργο του εκάστοτε καλλιτέχνη δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τον ίδιο. Ένας δημιουργός μπορεί, παραδείγματος χάριν, να γράψει ένα τραγούδι για τις εμπειρίες κάποιου άλλου ανθρώπου, όποτε το τραγούδι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κομμάτι του εαυτού του…

Η ώρα ήταν αρκετά περασμένη και δεν θελήσαμε να τον κουράσουμε παραπάνω, τον καληνυχτίσαμε και πήραμε και εμείς το δρόμο του γυρισμού…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here