8/7/2014
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Μάριος Γκούβας
www.musiccorner.gr

Πέμπτη χρονιά που το θέατρο Badminton βγάζει τραπεζάκια έξω φιλοξενώντας αυτή τη φορά ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις. Έτσι από τις 2 Ιουλίου και για κάθε Τετάρτη του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου στη σκηνή του αύλειου χώρου διεξάγεται ένας …πόλεμος! Ένα πόλεμος άστρων, όπως τον έχει εμπνευστεί η Ματθίλδη Μαγγίρα, η οποία λίγο λεπτά πριν την πρεμιέρα, ως άλλη πριγκίπισσα Λέα, μας είπε δυο λόγια για την ανατρεπτική σατιρική παράσταση που υπογράφει αλλά και για τον αιώνιο διχασμό του Έλληνα…

polemos_astron_live_2014_07_002

————

MusicCorner: Πρεμιέρα στο Badminton για τον «Πόλεμο των Άστρων», που πραγματεύεται τον χρόνιο διχασμό των Ελλήνων. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο sequel του «Ένσκυλον Εντέχνως» που παρουσιάσατε το Χειμώνα;
Ματθίλδη Μαγγίρα:
Το «Ένσκυλον Εντέχνως» ήταν εσωτερικής φύσης. Έδειχνε το τι συμβαίνει στην Ελλάδα μόνο. Πώς παλεύουν μεταξύ τους οι καλλιτέχνες, ειδικά στον μουσικό χώρο και στο τραγούδι. Και στον θεατρικό χώρο υπάρχει βέβαια το αντίστοιχο εμπορικοί-ποιοτικοί. Τελικά βάζουμε ταμπέλες χωρίς λόγο, γιατί το καλό τραγούδι είναι αυτό που μένει στον χρόνο. Εδώ εμπλέκονται και οι ξένοι καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν θυμώσει πάρα πολύ γιατί οι Έλληνες τους κλέβουν τα μουσικά είδη, τα στυλ, ακόμα και τα μαλλιά. Θα δείτε πολλές κλοπές και μάλιστα θα δούμε και κλοπές ξένων καλλιτεχνών από ξένους καλλιτέχνες. Είναι ενισχυμένη παράσταση γι’ αυτό και μιλάμε για Πόλεμο των Άστρων πια.

polemos_astron_live_2014_07_025

MusicCorner: Το Δελτίο Τύπου της παράστασης κάνει λόγο για «το μεγάλο μειονέκτημα των Ελλήνων, τον αιώνιο διχασμό». Πιστεύετε πως μπορεί ο Έλληνας να ζήσει χωρίς δίπολα, όταν αυτά φαίνεται να υπάρχουν σε όλη την ιστορία του;
Ματθίλδη Μαγγίρα
: Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Θεωρούμε ότι οι Έλληνες αποκτούνε δύναμη όταν είναι ενωμένοι. Επειδή μόνιμα είμαστε διχασμένοι, έχουμε χάσει τη δύναμή μας γι’ αυτό και είμαστε έρμαια, είτε των ηγετών που υποτίθεται ότι εμείς επιλέγουμε, είτε των απ’ έξω γιατί έτσι θέλουν εκείνοι. Αν όμως εμείς ενωθούμε δε θα παραπαίουμε από εδώ και από εκεί. Θα μπορούμε να έχουμε τις δικές μας αποφάσεις και τη δική μας κουλτούρα χωρίς να μιμούμαστε, γιατί κατά την άποψή μου κάνουμε κακές μιμήσεις. Δεν έχουμε εκτιμήσει τον δικό μας πλούτο από άποψη μουσικής και γενικά τέχνης. Δεν έχουμε καταλάβει ποια είναι η δική μας ταυτότητα. Δεν ξέρουμε αν είμαστε ανατολίτες ή δυτικοί ή τελικά τίποτα από αυτά τα δύο. Μπορεί να είμαστε και ένα φίλτρο που παίρνει από την ανατολή, φιλτράρει και δίνει στη δύση. Το παιχνίδι για μένα χάθηκε όταν εμείς αρχίσαμε να παίρνουμε από τη δύση, χωρίς να δημιουργούμε κάτι δικό μας.

polemos_astron_live_2014_07_032

MusicCorner: Να έρθουμε στα μουσικά μιας και σήμερα θα ακούσουμε πολλά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Πιστεύετε πως οι διαχωριστικές γραμμές ωφέλησαν ή έβλαψαν τη μουσική και το τραγούδι;
Ματθίλδη Μαγγίρα
: Σαφώς και έβλαψαν. Τι θα πει έντεχνο; Ότι δεν είναι έντεχνο είναι εξώτεχνο; Βρίσκεται έξω από την τέχνη; Ο Τσιτσάνης θεωρούνταν λαϊκός. Δεν τον έπαιζαν τα ραδιόφωνα. Ήταν εξώτεχνος; Η Μπέλλου το ίδιο. Ξαφνικά ξυπνήσανε οι έντεχνοι και αναγνωρίσανε τους παλιούς καλούς λαϊκούς και τους ενέταξαν στα δικά τους στρατόπεδα. Τουλάχιστον μέχρι το ’80 δεν ακούγονταν στα ραδιόφωνα αυτοί οι άνθρωποι. Αργότερα αναγνωρίστηκε η αξία τους. Κακά τα ψέματα ο Έλληνας μπορεί να θέλει να ζει σαν Ευρωπαίος ή Αμερικάνος αλλά στα μπουζούκια πάει και τη βρίσκει τελικά. Αυτόν τον διχασμό πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να τον σκεφτόμαστε, γιατί κατ’ αρχάς είναι εσωτερικός διχασμός.

MusicCorner: Κάτι που βρίσκεται όμως κωδικοποιημένο στο DNA μας πόσο δύσκολα μπορεί να αλλάξει;
Ματθίλδη Μαγγίρα
: Όταν έχεις παιδεία, όπου παιδεία σημαίνει μελετώ και βλέπω το παρελθόν, αναγνωρίζεις ότι αυτό είναι ένα μειονέκτημα των Ελλήνων. Όταν το αναγνωρίσω αυτό, έχω λύσει το μισό μου πρόβλημα. Το άλλο μισό θέλει δουλειά με τον εαυτό μου για να αποβάλω αυτό το μειονέκτημα και να το κάνω πλεονέκτημα. Αυτό σημαίνει παιδεία. Το ότι διαιωνίζεται αυτό το πράγμα, σημαίνει ότι είμαστε απαίδευτοι και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιο είναι το αδύναμο σημείο μας για να το δουλέψουμε και να το κάνουμε δυνατό.

polemos_astron_live_2014_07_061

MusicCorner: Η ομάδα Μαγγίρα-Αγγελάκης-Πολίτης φαίνεται ότι έχει δέσει και πάει καλά.
Ματθίλδη Μαγγίρα
: Ναι. Να πω ότι προστέθηκε ο Δήμος Μπέκε και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε γιατί είναι πολύ ταλαντούχος. Είναι αποκάλυψη. Μπορεί να κάνει ότι θέλει με τη φωνή του και κάνει απίστευτες μιμήσεις. Δεν το ήξερα, δεν το περίμενα και έχω εκπλαγεί μαζί του. Η ομάδα συνεχίζει να υπάρχει και να ενισχύεται. Όποιος θέλει και μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος μας είναι ευπρόσδεκτος.

MusicCorner: Θα εμφανίζεστε στο Badminton τις Τετάρτες του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Το κενό του Αυγούστου πώς θα γεμίσει;
Ματθίλδη Μαγγίρα
: Εγώ κάνω και θέατρο. Είμαστε στο έργο TOC TOC στο ACRO & ΘΕΑΜΑΤΑ και θα παίζουμε εκεί Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τον Αύγουστο.

————

polemos_astron_live_2014_07_030

Με έντονη περιέργεια για το τι κρύβουν οι κλειστές πράσινες κουρτίνες της σκηνής, βρήκαμε τις θέσεις μας στα τραπεζάκια του Badminton, το προαύλιο του οποίου εδώ και μερικά χρόνια προσφέρει μια όμορφη διέξοδο για τα καλοκαιρινά μας βράδια. Εν αναμονή της έναρξης, ξεχωρίσαμε ανάμεσα στο κοινό την Μπέτυ Μαγγίρα, η οποία δε θα μπορούσε να λείπει από την πρεμιέρα της αδερφής της, τον Παντελή Καναράκη, τον Άρη Πλασκασοβίτη, την Ελευθερία Ελευθερίου, την Ευσταθία, την Άριελ Κωνσταντινίδη, τον Στέλιο Διονυσίου, τον Φώτη Μεταξόπουλο και τον Γιώργο Πολυχρονίου.

Σαράντα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης η σκηνή άνοιξε και εμφανίστηκαν οι τέσσερις πρωταγωνιστές της παράστασης μονομαχώντας με φωτόσπαθα …Πόλεμος των Άστρων γαρ. Τρεις ώρες αργότερα είχαν παρελάσει μπροστά από τα μάτια μας πάνω από 30 καλλιτέχνες της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής.

polemos_astron_live_2014_07_038

Μέρος Α΄: Elvis Presley, Σάκης Ρουβάς, Michael Jackson… Τέρης Χρυσός, Tom Jones, Shirley Bassey, Μαρινέλλα… Rod Stewart, Tina Turner… Ποιος μιμήθηκε, δανείστηκε ή έκλεψε στοιχεία από ποιον; Άντζελα Δημητρίου, Βασίλης Λέκκας, Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Καρράς… Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των τεσσάρων τραγουδιστών;

Μέρος Β’: Γωγώ Τσαμπά, Δήμητρα Γαλάνη, Ευσταθία, Καίτη Γκρέη, Χρόνης Αηδονίδης, Conchita, Πάολα… Ποιος ορίζει τι είναι έντεχνο και τι όχι; Ποιος βάζει διαχωριστικές γραμμές και τελικά γιατί να πρέπει και στη μουσική να υπάρχει ο διχασμός που επικρατεί σε κάθε πτυχή της ζωής του Έλληνα;

polemos_astron_live_2014_07_059

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει ή τουλάχιστον προσπαθεί να δώσει απαντήσεις ο «Πόλεμος των άστρων» και η τετράδα Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιάννης Αγγελάκης, Προκόπης Πολίτης και Δήμος Μπέκε. Τα καταφέρνει; Σε μεγάλο βαθμό ναι. Οι καλλιτέχνες φωνητικά ήταν εξαιρετικοί. Ο Δήμος Μπέκε αποδείχθηκε πράγματι κρυφό ταλέντο κάνοντας τη μίμηση να μην ξεχωρίζει από το πρωτότυπο. Ο Προκόπης Πολίτης ήταν συγκλονιστικός ως Χρόνης Αηδονίδης, ενώ ο Γιάννης Αγγελάκης απλώς ξεκαρδιστικός ως Μαρίζα Κωχ, Ελένη Φουρέιρα και Γωγώ Τσαμπά. Η Ματθίλδη Μαγγίρα από την άλλη πλευρά κατάφερε να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα του κοινού ως Shirley Bassey και έδειξε για άλλη μια φορά τις χορευτικές της ικανότητες ως Michael Jackson. Έξυπνα κείμενα, έξυπνο χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές, πολλά κοστούμια, πολλές μιμήσεις!

polemos_astron_live_2014_07_056

Στα μείον τις βραδιάς θα πρέπει σίγουρα να μετρήσουν τα λάθη που ήταν περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως δικαιολογεί μια πρεμιέρα. Λάθη στα φώτα, στα μικρόφωνα, στα ηχητικά αποσπάσματα, στα λόγια και τα τραγούδια, που αν και έγιναν προσπάθειες να καλυφτούν με κωμικό τρόπο τελικά υπερίσχυσαν και άφησαν μια μικρή αίσθηση ανοργανωσιάς. Επιπλέον, η ίδια η διάρκεια της παράστασης (τρεις ώρες στο σύνολό της) φαίνεται να κούρασε τον κόσμο ιδίως στο δεύτερο μέρος όπου οι μεταβάσεις από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη δεν ήταν τόσο ευρηματικές όσο στο πρώτο και ουσιαστικά στο μεγαλύτερο μέρος ο εκάστοτε καλλιτέχνης έλεγε ένα ή δύο τραγούδια του και στη συνέχεια απλώς παρουσίαζε τον επόμενο.

Παρόλα αυτά, αν τη δούμε απολογιστικά, η βραδιά εκπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό το σατιρικό σκοπό της, προσπαθώντας παράλληλα να περάσει σαν μήνυμα αυτό που πολύ εύστοχα παρατήρησε η Ματθίλδη Μαγγίρα: «Βάζουμε ταμπέλες χωρίς λόγο, γιατί το καλό τραγούδι είναι αυτό που μένει στον χρόνο».

polemos_astron_live_2014_07_042

Η Ταυτότητα της Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ματθίλδη Μαγγίρα
Κείμενα: Ματθίλδη Μαγγίρα – Γιάννης Αγγελάκης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Τσοκάνης
Video: Γιώργος Λυρώνης
Μοντάζ: Θανάσης Παπαθανασίου – Γιώργος Λυρώνης
Επιμέλεια φωτογραφικού υλικού: Σταύρος Καναβάκης

Παίζουν και τραγουδούν:
Ματθίλδη Μαγγίρα
Γιάννης Αγγελάκης
Προκόπης Πολίτης
Δήμος Μπέκε
Φιλική συμμετοχή ο Κώστας Βουτσάς στο Video

Παίζουν οι μουσικοί:
Πλήκτρα – φωνητικά: Γιώργος Τσοκάνης
Ντράμς: Βασίλης Φατούρος
Πλήκτρα, μπουζούκι, κιθάρα: Βαγγέλης Χουβαρδάς
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Μαλισσόβας

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ