11/7/2014
www.musiccorner.gr

Με μία αξιοπρόσεκτη πορεία το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, δεκατέσσερα χρόνια τώρα έχει κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση ως μία ιδιαίτερη και σημαντική  διοργάνωση, μοναδική στο είδος της στον ελληνικό χώρο, η οποία συνδυάζει την καλλιτεχνική αρτιότητα παρουσίασης με υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου εκδηλώσεις, όπως ακριβώς αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί έναν ιερό χώρο όπως είναι το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή.

Το 14ο, πλέον,  Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται από την Παρασκευή 29 Αυγούστου έως την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

festival_patmou_2014_07_02_baltas
Άλκης Μπαλτάς

Το Φεστιβάλ της Πάτμου έχει γίνει σημείο αναφοράς πολλών ξένων επισκεπτών, γεγονός που ενισχύεται ακόμη περισσότερο, σήμερα, με την ανάπτυξη που  γνωρίζει ο θεματικός τουρισμός. Όλοι όσοι το επισκέπτονται απολαμβάνουν τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν την επίσκεψή τους στο Ιερό Σπήλαιο με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του νησιού και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής,  που ανυψώνουν το πνεύμα και αντανακλούν το θείο και τα έργα των ανθρώπων.

festival_patmou_2014_07_01

Στα 14 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών, και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης αλλά και της καθολικής παράδοσης στον ανοικτό αμφιθεατρικό του χώρο.

Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Mία συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο δύο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών: των 400 χρόνων του μοναδικού ζωγράφου  Δομίνικου Θεοτοκόπουλου – Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων του αγαπημένου συνθέτη  Μάνου Χατζιδάκι,  που συνοδεύεται από προβολές εικόνων από τα έργα του πρώτου και τη ζωή του δεύτερου, με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με Μαέστρο τον και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Άλκη Μπαλτά.Tην εξαιρετική Παιδική Χορωδία Κέρκυρας, με Μαέστρο την Χριστίνα Καλλιαρίδου που θα παρουσιάσει παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από όλο τον κόσμο βασισμένα στην θρησκευτική παράδοση, ενώ ύμνους από το Βυζαντινό, μεταβυζαντινό, καθώς και το σύγχρονο ρεπερτόριο της Ψαλτικής Τέχνης με έμφαση στην Κρητική και Κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση θα αποδώσει η  Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης.

festival_patmou_2014_07_03_thalassinos

Επιπλέον, στην καθιερωμένη Συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος, φέτος, ο Παντελής Θαλασσινός με τη συνοδεία οργανικού συνόλουθα τραγουδήσει ελληνικά τραγούδια που οι στίχοι τους αναφέρονται στη Φύση, ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές Βωβού Κινηματογράφου, για μικρούς και μεγάλους, τις οποίες συνοδεύουν μουσικά, ζωντανά επί σκηνής ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, (την εκπληκτική ταινία “Ο Χρυσοθήρας” του Τσάρλι Τσάπλιν) και 10 μουσικοί, 4 εκτελεστές οργάνων και 6 χορωδοί του φωνητικού συνόλου “Eklipsis”, με Μαέστρο τον  Ματθαίο Λεγάκη που θα ντύσουν με την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Σφυρή το αριστούργημα του Carl Theodor Dreyer “Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ”.

festival_patmou_2014_07_04_paidiki_xorodia_kerkyras

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

1)  Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης “Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης”
Χοράρχης: Μιχαήλ Στρουμπάκης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορικής Μουσικολογίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Η χορωδία στα προγράμματά της παρουσιάζει ύμνους από το Βυζαντινό, μεταβυζαντινό, καθώς και το σύγχρονο ρεπερτόριο της Ψαλτικής Τέχνης με έμφαση στην Κρητική και Κωνσταντινουπολίτικη ψαλτική παράδοση.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει :

  • Μέλη από την εορτή του προστάτη του Σωματείου Αγίου Ανδρέα Κρήτης.
  • Μέλη από την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
  • Μέλη Κρητών Μουσικοδιδασκάλων

———————–

2) Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Δύο μεγάλοι Έλληνες: Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο) και Μάνος Χατζιδάκις
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Μαέστρος:  Άλκης Μπαλτάς
Σολίστ : Βασίλης Γισδάκης (τραγούδι)

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Ελ Γκρέκο και των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι.

Η συναυλία έχει δύο ενότητες.

  • Στην πρώτη προβάλλονται θρησκευτικοί πίνακες του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου ενώ, παράλληλα, η ορχήστρα  ερμηνεύει έργα κλασικής μουσικής. Δύο παρουσιαστές  διαβάζουν, ελληνικά και αγγλικά, σύντομα κείμενα για τη ζωή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
  • Στην δεύτερη ενότητα προβάλλονται φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Μ. Χατζιδάκι, και δύο παρουσιαστές διαβάζουν κείμενα που αναφέρονται στο έργο του. Ένας κατ’ εξοχήν γνώστης της Χατζιδακικής μουσικής, o Βασίλης Γισδάκης (στενός συνεργάτης του συνθέτη)  ερμηνεύει τραγούδια από το έργο “Ρωμαϊκή Αγορά” σε ενορχήστρωση Βίκυς Στυλιανού.

 ———————–

3) Κυριακή 31 Αυγούστου 2014, στις 20:30
Παντελής Θαλασσινός – Συναυλία για την Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος

Ο γνωστός τραγουδιστής τραγουδά ελληνικά τραγούδια που οι στίχοι τους αναφέρονται στη Φύση. Συμμετέχει η τραγουδίστρια Νανά Μπινοπούλου. Τις φωνές συνοδεύει οργανικό σύνολο (λαούτο, μπουζούκι, βιολί, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο, κοντραμπάσο)

———————–

4) Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
Ο Χρυσοθήρας

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα δοθεί μία παράσταση που θα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Την προβολή της θρυλικής βουβής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν  επενδύει μουσικά ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παίζοντας στο πιάνο γνωστά κομμάτια και αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή.

 ———————–

5) Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
Το Πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωρραίνης)

Ένα από τα διασημότερα έργα του βουβού κινηματογράφου (σκηνοθεσία Carl Theodor Dreyer, 1928).
Την ταινία έχει επενδύσει με πρωτότυπη μουσική ο συνθέτης Γιάννης Σφυρής.  Συμμετέχουν 10 μουσικοί, 4 εκτελεστές οργάνων και 6 χορωδοί του φωνητικού συνόλου “Eklipsis”, υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Λεγάκη.
Το έργο εξιστορεί με συγκλονιστικό τρόπο την ιστορία της Ιωάννας της Λωρραίνης, που είχε τεθεί επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων εναντίον των Άγγλων κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.
Οι Γάλλοι στρατιώτες θεωρούσαν την Ζαν ντ΄ Αρκ ως άγια γυναίκα που στάλθηκε από τον Θεό για να βοηθήσει την πατρίδα της. Όταν, τελικά, το 1429 αιχμαλωτίστηκε από τους Άγγλους,   δικάστηκε από δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας. Κατηγορήθηκε για μαγεία και ως αιρετική και καταδικάστηκε να καεί ζωντανή.
Το 1920 η Καθολική Εκκλησία αποκατέστησε την Ζαν Ντ’ Αρκ και την ανακήρυξε Αγία.

———————–

6)  Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, στις 20:30
Παιδική Χορωδία Κέρκυρας
Μαέστρος : Χριστίνα Καλλιαρίδου

Η εξαιρετική και με πλούσια δράση “Παιδική Χορωδία Κέρκυρας” θα αποδώσει χορωδιακά έργα από την Κέρκυρα, την Ελλάδα και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, με βασική θεματολογία εμπνευσμένη από  την θρησκευτική παράδοση.

Μερικά από τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν είναι παραδοσιακά και άλλα  ανήκουν στην  έντεχνη μουσική. Τα κείμενα των τραγουδιών είναι στα ελληνικά, λατινικά, αγγλικά και γαλλικά.

********

14ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

29 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2014

Υπαίθριος χώρος του Ναού της Αποκάλυψης.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30

Η  είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

*** Το Φεστιβάλ στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- Τμήμα Τουρισμού Δωδεκανήσου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και  το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here