7/4/2014
Γράφει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος
Φωτογράφηση: Ύρια Χωριανοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μεσοβδόμαδα, Τετάρτη βράδυ… Βγαίνοντας από το σπίτι σκεφτόμουν διάφορα άσχετα. Καθ’ οδόν για τον Σταυρό του Νότου Club όμως η ανοιξιάτικη αύρα και ο ζεστός βραδινός αέρας που με “χτύπησε” μου έφτιαξαν τη διάθεση! Ήμουν πλέον πανέτοιμος να ακούσω την ταλαντούχα Κατερίνα Μακαβού. Η συγκεκριμένη Τετάρτη ήταν, τουλάχιστον για εμένα, μια περίεργη μέρα για live, αλλά όπως αποδείχτηκε και το live ήταν “περίεργο” (με την καλή έννοια), ιδιαίτερο θα έλεγα. Καλεσμένος της Κατερίνας Μακαβού ήταν ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πριν την έναρξη της συναυλίας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τους δύο καλλιτέχνες.

Music Corner: Πώς νιώθεις γι’ αυτό το live με τον Φοίβο Δεληβοριά; Καθώς με αυτό, ολοκληρώνονται οι χειμερινές σου εμφανίσεις.
Κατερίνα Μακαβού:
Το live το περίμενα καιρό γιατί μου είχε λείψει να παίξουμε με ολόκληρη τη μπάντα. Το χειμώνα το είχαμε κάνει ακουστικό το σχήμα. Ο Φοίβος είναι από τους καλλιτέχνες που εκτιμώ πολύ στον χώρο και είναι μεγάλη μου χαρά γιατί δεν έχουμε παίξει ποτέ ξανά μαζί κάπου.

Music Corner: Για το καλοκαίρι έχεις ετοιμάσει κάποιες εμφανίσεις;
Κατερίνα Μακαβού:
Κάποια live που θα προκύψουν θα τα κάνουμε, αλλά προς τα παρόν είμαστε χαλαροί με αυτό. Ετοιμάζουμε τώρα τον τρίτο δίσκο μου οπότε θα αφοσιωθούμε εκεί.

Music Corner: Θες να μας πεις για τον νέο δίσκο;
Κατερίνα Μακαβού:
Δεν ξέρω τι να πω για τον δίσκο καθώς βρίσκεται ακόμα σε βρεφική φάση. Όσον αφορά τις συνεργασίες είναι στο στυλ του δεύτερου δίσκου μου. Δηλαδή υπάρχουν και τραγούδια δικά μου αλλά και τραγούδια γραμμένα από συνεργάτες. Τα πράγματα με τις εταιρίες είναι λίγο περίεργα πια και μάλλον θα κυκλοφορήσει όπως ο δεύτερος δίσκος μου που ήταν τελείως ανεξάρτητη παραγωγή.

makavou_delhvorias_live_2014_04_001

Music Corner: Έχεις συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες. Σωκράτης Μάλαμας, Διονύσης Σαββόπουλος κ.α. Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελες, αλλά δεν έχει τύχει ακόμα να συνεργαστείς;
Κατερίνα Μακαβού:
Ναι! Ο Δήμος Μούτσης. Αλλά απ’ όσο ξέρω έχει αποχωρήσει λίγο από τα πράγματα, δεν είναι τόσο ενεργός. Εκτιμώ όμως πάρα πολύ την πορεία του και τα τραγούδια που έχει γράψει.

Music Corner: Έχεις κάνει ένα κύκλο σεμιναρίων Θεατρικής Παιδείας και Κινησιολογίας. Τι είναι αυτό που σε κερδίζει στο θέατρο; Σε ενδιαφέρει το θέατρο το ίδιο όσο η μουσική;
Κατερίνα Μακαβού:
Για να σου πω την αλήθεια δεν έχω σχέση με το θέατρο. Έχω κάνει κάποια πράγματα που είναι κομμάτια του θεάτρου και τα έκανα γιατί θεωρούσα πως θα με βοηθήσουν σε αυτό που κάνω ήδη με τη μουσική. Δεν έχω βλέψεις θεατρικές …προς το παρόν τουλάχιστον. Πιστεύω πως το θέατρο είναι πιο ολοκληρωμένη τέχνη και από τη μουσική. Τα έχει όλα μέσα.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς μας μίλησε για την Κατερίνα Μακαβού, το «ελαφρό» τραγούδι αλλά και για την… αρμένικη βίζιτα (τίτλος των παραστάσεών του)!!!

Music Corner: Σήμερα είσαι καλεσμένος της Κατερίνας εδώ. Δεν πιστεύω να το κάνεις «Αρμένικη Βίζιτα»;
Φοίβος Δεληβοριάς:
(Γέλια) Όχι, όχι.. σήμερα θα είμαι ευγενής. Έχουμε πολλά κοινά με την Κατερίνα και εκτός από τα δικά μας τραγούδια που θα πούμε, βρήκαμε ότι έχουμε κοινές καταβολές ως προς το εξής.. θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρούς τους «ελαφρύς» δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα πούμε ένα τραγούδι του Αττίκ που είναι μια τεράστια δραματική ιστορία και θα πούμε κι ένα τραγούδι της Αρλέτας. Νομίζω πως η Κατερίνα συνεχίζει αυτό τον κόσμο. Έναν κόσμο παρεξηγημένο από την κεντρική άποψη του ελληνικού τραγουδιού. Ακόμα και ο τίτλος που δόθηκε «ελαφρό τραγούδι»… είναι σαν όλο το άλλο να είναι σοβαρό και αυτό όχι. Δεν είναι έτσι.. και τραγουδοποιοί όπως η Κατερίνα το «τουμπάρουν» πάρα πολύ ωραία όλο αυτό.

makavou_delhvorias_live_2014_04_004

Music Corner: Σε είδαμε τελευταία στο «ένα τραγούδι για την Κεφαλονιά», ως guest στο Live «Ρόδες United» και τώρα εδώ. Έχεις στα σχέδια μια ολοκληρωτικά δική σου συναυλία;
Φοίβος Δεληβοριάς:
Τέλειωσε η «Αρμένικη Βίζιτα» στο Passport, κράτησε δύο μήνες, πήγε πολύ καλά. Και θα την ταξιδέψουμε και όλο το καλοκαίρι. Έχουμε ως στόχο όμως να ηχογραφηθούν τα καινούρια κομμάτια μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ώστε να κυκλοφορήσει ο δίσκος Νοέμβριο από την Inner ear, αν όλα πάνε καλά.

Ύστερα από αυτές τις σύντομες συζητήσεις επιστρέψαμε στις θέσεις για να δούμε τους δύο καλλιτέχνες στη σκηνή. Η αλήθεια είναι πως το live άργησε να ξεκινήσει αλλά η Κατερίνα μας αποζημίωσε γι’ αυτή την αναμονή, με την εμφάνισή της. Δεν μπορώ να πω ότι ο κόσμος είχε γεμίσει τη μουσική σκηνή αλλά ήταν αρκετός για να συμπληρωθούν τα τραπέζια του Σταυρού του Νότου Club! Αυτό μου άρεσε γιατί είχε δημιουργηθεί μια εντελώς οικογενειακή-φιλική ατμόσφαιρα. Επίσης (με μία-δύο εξαιρέσεις) δεν άκουγες ψιθύρους από παντού, όπως γίνεται συχνά σε άλλες συναυλίες. Όλοι σέβονταν και άκουγαν με θρησκευτική ευλάβεια την Κατερίνα. Είχαν πάει για να ακούσουν μουσική και όχι για να κουτσομπολέψουν.

makavou_delhvorias_live_2014_04_006

Γύρω στις έντεκα παρά, οι μουσικοί πήραν τις θέσεις τους και μας καλωσόρισαν μ’ ένα ορχηστρικό, άκρως ατμοσφαιρικό κομμάτι. Η Κατερίνα Μακαβού ακολούθησε με το ανοιξιάτικο φόρεμά της και μας ταξίδεψε σε μιαν άλλη εποχή. Οι μπαλάντες τις, οι χαρούμενες μελωδίες τις, η jazz χροιά της σε συνδυασμό με τους ελληνικούς στίχους σου έδιναν κάτι εντελώς καινούριο που δεν έχεις ξανά ακούσει. Η εικόνα της Κατερίνας με την κιθάρα της πάνω στη σκηνή με πήγε πίσω… σε ερμηνεύτριες όπως οι Hope Sandoval και η Catpower που είναι από τις αγαπημένες μου. Όταν μάλιστα τραγούδησε και το “Fade into you” των Mazzy star η εικόνα αυτή ολοκληρώθηκε. Μεταξύ άλλων ακούσαμε κομμάτια από τα δύο πρώτα άλμπουμ της καθώς και ακυκλοφόρητα που θα συμπεριλαμβάνονται στον νέο της δίσκο.

makavou_delhvorias_live_2014_04_013

Παρέα με τον Φοίβο Δεληβοριά «αφηγήθηκαν» υπέροχα το «Οργανάκι» του Αττίκ με τη συνοδεία μόνο των πλήκτρων και άφθονη θεατρικότητα και από τους δύο. Ο Φοίβος επανεμφανίστηκε στο encore για να αφιερώσει στην Κατερίνα το αγαπημένο του κομμάτι «Το καλοκαίρι θα ’ρθει» και μετά από δυόμιση ώρες περίπου live, η όμορφη βραδιά έκλεισε με τους δύο τραγουδοποιούς να ερμηνεύουν το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» του Μάνου Χατζηδάκι.

makavou_delhvorias_live_2014_04_022

Υπάρχουν πολλές εικόνες και σκέψεις που δεν μπορώ να μεταφέρω στο κείμενο. Ας πούμε ο χορός, στα όρια «έκστασης», της Κατερίνας με κλειστά μάτια επί σκηνής, ή η εξαιρετική μπάντα που την πλαισιώνει. Αλλά πιστεύω πως για να τα νιώσετε κι εσείς πρέπει να πάτε να τους δείτε, δεν φτάνει να τα γράψω. Πάντως νομίζω πως και ασφυκτικά γεμάτος να ήταν ο χώρος πάλι δεν ακουγόταν «κιχ» γιατί η Κατερίνα Μακαβού έχει κάτι μαγικό που σε παρασύρει. Εγώ καθ’ όλη την διάρκεια δεν πήρα το βλέμμα μου από πάνω της… σάλεψα μόνο στο διάλλειμα (μπορεί να νόμιζαν πως έπαθα και κάτι). Σίγουρα θα την ξανά ακούσω με την πρώτη ευκαιρία.

makavou_delhvorias_live_2014_04_016

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τo live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here