27/1/2014
www.musiccorner.gr

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει το album «Ευγενικά Τραγούδια» που μας παρουσίασαν ο Λάκης Παπαδόπουλος με τη Μαρία Τσαρούχα, σας παρουσιάζουμε ακόμα ένα κομμάτι από το δίσκο τους.

«Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», σε μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη και στίχους του Δημήτρη Ευαγγελίδη. Το «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» είναι μία ακόμα εξαιρετική διασκευή από τη Μαρία Τσαρούχα.

Όταν τα παλιά τραγούδια, διασκευάζονται από σημερινές όμορφες φωνές, μπορούν να ακουστούν οποιαδήποτε εποχή και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μοναδικό!

papadopoulos_tsarouxa_2013_10_01

Συμπληρώνοντας μια θητεία 30 χρόνων στο τραγούδι, ο Λάκης υπογράφει πια με το επίθετό του (Παπαδόπουλος), αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τη νεανική ευαισθησία και τις ανησυχίες του «Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ».

Παραμένει ένας προικισμένος τραγουδοποιός, με γερές μουσικές βάσεις, βαθιά μελωδική φλέβα κι εσωτερική αίσθηση του ρυθμού.

Αν κι έχει αποδείξει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τις συνταγές της εμπορικής δισκογραφίας, παρόλ’ αυτά δεν επαναπαύεται σε δοκιμασμένα στερεότυπα, διατηρώντας ένα προσωπικό ύφος και ήθος, με ποιότητα και συνέπεια στις επιλογές του.

Έτσι, σ’ αυτή την καινούργια δισκογραφική του πρόταση, «Ευγενικά Τραγούδια», φέρνει στην επιφάνεια τις λυρικές μελωδίες κάποιων εκλεκτών μουσικών του «προγόνων», κυρίως από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, μέσα από τις διασκευές του, αποδέχεται την «εκλεκτική συγγένεια» που τον συνδέει μαζί τους και αποχρωματίζει τις μαυρόασπρες φωτογραφίες τους με ηχοχρώματα τολμηρά και ευφάνταστα. Και πετυχαίνει.

Αυτή η μουσική «κληρονομιά» αναβαπτίζεται στη τζαζ-ροκ φύση του κι από την ένωσή τους προκύπτει ένας προσωπικός κώδικας έκφρασης που συνδυάζει αρμονικά το παλαιό με το σύγχρονο, το μοντέρνο με το διαχρονικό.

H ενορχήστρωση, λιτή και προσεγμένη, έρχεται να συνδυαστεί με τις ερμηνείες των τραγουδιών από τον ίδιο τον Λάκη και τη Μαρία Τσαρούχα, η οποία με ευαισθησία και θεατρικότητα καταθέτει την αίσθηση μιας νεότερης γενιάς απέναντι σ’ αυτό το ρεπερτόριο.

Έτσι, κατορθώνουν να «αερίσουν» αυτά τα «ευγενικά τραγούδια», να τα συστήσουν και να τα επικοινωνήσουν σ’ ένα νεότερο ακροατήριο, χαρίζοντάς τους μια «δεύτερη ζωή» που επιβεβαιώνει τη δύναμη και τη γοητεία τους στο σήμερα!

από κείμενο του κ. Λάμπρου Λιάβα

… «κομμάτια» …της ψυχής μου
… «κομμάτια» …της παιδικής μου ηλικίας
… «κομμάτια» …που επιθυμώ να είναι ζωντανά και σήμερα

Καλλιτέχνες που με έκαναν και με κάνουν ευτυχισμένο και καλύτερο άνθρωπο….

Νιώθω μεγάλη ευθύνη γιατί πρώτη φορά έχω την τιμή να υπηρετήσω ολοκληρωμένο κύκλο δώδεκα ευγενικών τραγουδιών, υπέροχων ανθρώπων –δημιουργών!

Δεν κρύβω την συγκίνηση που αισθάνομαι όταν τα ακούω και δεν τα ξεχνάω βέβαια ακόμα και εάν έχουν περάσει ατέλειωτα χρόνια…

Συνταξιδιώτης η αγαπημένη μου, πολυσύνθετη Μαρία Τσαρούχα…

Λάκης Παπαδόπουλος

 

Το να τραγουδάς ότι αγαπάς είναι διαφορετικό από το να αγαπάς ότι τραγουδάς… είναι μια άσκηση ελευθερίας….

Με τον Λάκη μοιάζουμε. Ο «χώρος» στον οποίο χωράει η κάθε δημιουργία δική του ή δική μου ξεχωριστά έχει κοινές συνισταμένες, εμπεριέχει ως βασικά κίνητρα την αγάπη, την επιθυμία, το ρίσκο, την εμπιστοσύνη στο πρωτεύον ένστικτο, την αποδόμηση. Με αυτές τις έννοιες ως συστατικό της συνεργασίας μας ο Λάκης δόθηκε στα «ευγενικά τραγούδια», εγώ ερμήνευσα.

Σε ευχαριστώ φίλε μου Λάκη για την χαρά που μου χαρίζεις!

Και ευχαριστώ όλους τους σπουδαίους δημιουργούς που τους γνώρισα μέσα από τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν, κάθε τραγούδι μια ιστορία που ανήκει σε όλους εμάς, κάθε ιστορία άφθαρτη να ακμάζει σε παρόντα χρόνο, ακόμα και εάν οι μενεξέδες δεν υπάρχουν πια…

Μαρία Τσαρούχα

Το album «Ευγενικά Τραγούδια» κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία από τη Final Touch (distributed by Cobalt)

Ακούστε το δυνατά… Χωρίς να ενοχλείτε τους διπλανούς σας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here