11/4/2012
Γράφει ο Μάριος Γκούβας
Φωτογράφηση: Μελίνα Δοσίου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Για τις 5 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο το live της Fide Köksal στο Passport του Πειραιά και είχαμε φροντίσει από πολύ νωρίτερα να έχουμε ελεύθερη αυτή τη μέρα για να το παρακολουθήσουμε! Το ότι κληθήκαμε να ετοιμάσουμε και το ρεπορτάζ ήταν ένα τυχαίο γεγονός, καθώς θα βρισκόμασταν ούτως ή άλλως εκεί, αφού η γλυκύτατη Fide μας είχε ενημερώσει για την εμφάνισή της εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Και, φυσικά, δε θ’ αφήναμε την ευκαιρία να την ακούσουμε ζωντανά, να πάει χαμένη.

Πόσο μάλλον στην παρουσίαση των νέων της τραγουδιών, παρέα με ορισμένους εκ των συνδημιουργών τους, σε ένα «γεμάτο» πρόγραμμα και με τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα να δίνει για μια ακόμα φορά το «παρών» δίπλα στη νεαρή καλλιτέχνιδα. Και όταν λέμε καλλιτέχνιδα το εννοούμε με όλη τη σημασία της λέξης, καθώς η Fide Köksal δεν είναι μόνο μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, αλλά μια ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα, καθώς έχει γράψει τους στίχους σε όλα της τα νέα τραγούδια και έχει συμβάλει στις συνθέσεις τριών εκ των κομματιών στο πλευρό του στενού της συνεργάτη Νάσσου Σωπύλη.

Στην παρουσίαση του άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει αργότερα προς μεγάλη μας απογοήτευση, βρέθηκαν αρκετοί από τους συνθέτες των νέων τραγουδιών της Fide, όπως ο Νίκος Κυπουργός και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, αλλά και οι μουσικοί Νάσσος Σωπύλης, Γιώργος Στογιώργης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Σπύρος Τσούτσης, Leslie Jones, Biomass, Cihan Turkoglu, καθώς και ο Παντελής Θαλασσινός. Το live ξεκίνησε κάπως …απότομα. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει για πότε η Fide με τους μουσικούς της ανέβηκε στη σκηνή και ξεκίνησε την ερμηνεία του “Basit”, ενός εκ των τριών τραγουδιών στα οποία συνυπογράφει και τη μουσική.

Την «εισαγωγή» στο live που περιμέναμε νωρίτερα, η Fide την έκανε μετά το “Basit”, ίσως για να της φύγει το άγχος, καθώς η σεμνότητα που τη διακρίνει της προκαλεί ένα ιδιαίτερο τρακ, με αποτέλεσμα να «δυσκολεύεται» να πει πολλά πράγματα από μικροφώνου. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη που έχουμε σχηματίσει προσωπικά. Μάλλον προτιμάει να ερμηνεύει, αν και οι απόψεις της δείχνουν έναν ώριμο και πολύ συγκροτημένο άνθρωπο και είναι πολύ ευχάριστο να την ακούει κανείς.

Η Fide συνέχισε με το «Ένα καράβι», μία σύνθεση του Μίμη Πλέσσα, και μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους ακούσαμε σχεδόν όλα τα νέα τραγούδια της. “Havada” και “Buyu” σε μουσική της ίδιας και του Νάσσου Σωπύλη, “Ben Olayim” και “Rahime” σε μουσική Νίκου Κυπουργού, “Bize Sadece Ask Lazim” και “Roots and Memories” σε μουσική Γιώτη Κιουρτσόγλου, «Δρόμοι της θάλασσας» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, “Bir Seyler Yapmayi Dene” σε μουσική Dogan Sovuksu. Κάπου εκεί ήρθε η ώρα για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα να ανεβεί στη σκηνή.

Ο Κος Πλέσσας, κρατώντας τη Fide από το χέρι, της έπλεξε το εγκώμιο τονίζοντας όχι μόνο τα φωνητικά της προσόντα, αλλά κυρίως την ευγένεια της ψυχής και την γλυκύτητα της παρουσίας της. Στοιχεία που μας έχουν κάνει κι εμάς να ξεχωρίσουμε τη Fide από πολλούς καλλιτέχνες και να την έχουμε τοποθετήσει ψηλά στην εκτίμησή μας τόσο για τη φωνή όσο και για το χαρακτήρα της. Με τον Μίμη Πλέσσα, λοιπόν, στο πιάνο, η Fide ερμήνευσε το «Αιγαίου Φως», που βρίσκεται στον πρώτο δίσκο της αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα υπάρχει και στο νέο της άλμπουμ, και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με το «Βρέχει πάλι απόψε», και πάλι σε σύνθεση του Μίμη Πλέσσα.

Μετά από ένα πολύ σύντομο διάλειμμα, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το παραδοσιακό «Από ξένο τόπο» και συνεχίστηκε με το τελευταίο από τα νέα κομμάτια της Fide, το “Kime Soyleyim Derdimi” σε μουσική Armenak Markosyan. Λίγο αργότερα ακούσαμε το “Hiroshima”, το ποίημα του Nazim Hikmet που μελοποίησε ο Zulfu Livaneli, το «Παράπονο ξενιτιά» και το “Gel Gel Kayikci”. Ήταν η ώρα του Παντελή Θαλασσινού να ανέβει στη σκηνή και να τραγουδήσει μαζί με τη Fide τα «Κράτα για το τέλος» και «Ανάθεμά σε», δύο ντουέτα που θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό, καθώς όταν δύο τόσο μελωδικές φωνές ερμηνεύουν μαζί, δημιουργούν μια άλλη ατμόσφαιρα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τα “Baharat”, “Izmirli Yarim” και “Yarim Istanbul”, που κι άλλες φορές η Fide έχει κρατήσει για το τέλος, ενώ στο encore ακούσαμε και πάλι το “Rahime”.

Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, οι καλεσμένοι μουσικοί …ανεβοκατέβαιναν στη σκηνή συνοδεύοντας τη Fide και τους «σταθερούς» συνεργάτες της, Νάσσο Σωπύλη, Σόλη Μπαρκή, Δημήτρη Στασινό, Μιχάλη Καταχανά.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, περιμέναμε υπομονετικά για να συγχαρούμε τη Fide και να σχολιάσουμε μαζί της το εξαιρετικό της live. Εκείνη, με τη σεμνότητα που τη διακρίνει, μας ευχαρίστησε ευγενικά και μας καληνύχτισε χωρίς να έχει διάθεση να «θριαμβολογήσει». Πώς να μην την αγαπάμε μια τέτοια καλλιτέχνιδα;

Fide, σ’ ευχαριστούμε!

*** Διαβάστε επίσης την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε προ ημερών η Fide Köksal στο MusicCorner και τη Μαριάνα Πουτακίδου: www.musiccorner.gr/?p=46007 

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here