1/11/2012
Γράφει η Βερόνικα Αντωνιάδου
Φωτογράφηση: Αρετή Σταυροπούλου
www.musiccorner.gr

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μας υποδέχτηκαν στην «Ακτή Πειραιώς» λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα τους και μας έδωσαν μια μικρή αλλά γλυκιά γεύση από τη νέα μουσικοθεατρική παράσταση “Ο καλός , ο κακός και ο άσχημος” που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου.

Μια από τις ήδη πιο πολυσυζητημένες συνεργασίες της χρονιάς, αναμένεται να μας εντυπωσιάσει και να μας χαρίσει στιγμές διασκέδασης αλλά και συγκίνησης, η οποία «παντρεύει» τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο, με το Μιχάλη Χατζηγιάννη να συμμετέχει και στα θεατρικά δρώμενα.

Στην παρέα τους συμπεριλαμβάνεται ο Τζώνυ Βαβούρας, ο Γιώργος Μάγκας, η Μαρία Διακοπαναγιώτου (γνωστή στο κοινό και ως Τασούλα του Κίτσου!) και η Βαλάντω Τρύφωνος.

Αναφορικά με τον τίτλο της παράστασης, ο Γιάννης Ζουγανέλης σχολίασε ότι όλοι είμαστε καλοί, κακοί και άσχημοι και αυτή την δική τους αλήθεια έχουν αναλάβει να προβάλλουν με τη δυναμική της ψυχής τους ενώ εκμυστηρεύτηκε «Ντρέπομαι πάρα πολύ. Όσο μεγαλώνω -σε αυτή τη διαδικασία του θεάματος- αντί να ισορροπώ με λιγότερη αγωνία, όλο μεγαλώνει η αγωνία. Ελπίζω ο κόσμος που πάντα είναι το κριτήριο να με αποδεχτεί γιατί δεν έχω ματαιοδοξικές εντιλήψεις».

 

Ο Σάκης Μπουλάς δήλωσε ότι θέλωντας να κάνουν κάτι διαφορετικό ανέτρεξαν στα πιο παλιά χρόνια για να βάλουν λίγη από την «παλιά τρέλα». Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος προσωπικά είχε την ανάγκη να μην λείψει ο ήχος κάποιων ανθρώπων όπως του Λ. Μαχαιρίτσα, του Ν. Άσιμου, των Κατσιμιχαίων από το πρόγραμμα.

Με τη σειρά του, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης πρόσθεσε «Οι άνθρωποι που αξίζουν πραγματικά, ακόμα κι αν προέρχονται από διαφορετικούς δρόμους, όταν συναντηθούν μπορούν να φτιάξουν κάτι μοναδικό και όμορφο. Αυτό στην περίπτωσή μας λειτουργεί εξαιρετικά. Θα το δείτε και στην πράξη».

—————–

Μιλήσαμε με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της παράστασης μετά το τέλος της παρουσίασης και λίγο πριν συνεχίσουν με την τετράωρη πρόβα τους αφού οι προετοιμασίες για την πρεμιέρα συνεχίζονται πυρετωδώς…

Music Corner: Πως προέκυψε η συνεργασία με το Μιχάλη Χατζηγιάννη;
Γιάννης Ζουγανέλης: Η συνεργασία αυτή είναι πολύ ωραία, αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες οι οποίες δημιουργούν μια αρμονία, αποδεχόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου, προχωράμε πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα της προσωπικότητας του άλλου. Εγώ έτσι πάντα σκέφτομαι. Ο Χατζηγιάννης είναι ένα παιδί που ηλικιακά τον περνάμε είκοσι χρόνια περίπου, μιας άλλης γενιάς η οποία άνθισε την περίοδο που στην Ελλάδα ζούσαμε μια ψευτοευδαιμονία κι αυτή η γενιά κουβαλάει κι αυτή την αφέλεια και την ελαφρότητα. Ο Μιχάλης θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα από την άλλη πλευρά γιατί είναι ένα παιδί αυτοδημιούργητο, που δυνάμωσε με την επιλογή του κόσμου, έλαμψε και μόλις έλαμψε άρχισε αμέσως η αμφισβήτηση – γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ένα θέμα… Πέφτουν τα φώτα όταν λάμπει κάποιος, ασχολούνται με την προσωπική του ζωή, αυτό το lifestyle το οποίο θεωρώ πως ήταν ότι πιο καταστροφικό υπήρξε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό βίωμα. Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που ανήκουν –ας λέμε- σε άλλο είδος. Εγώ τον περιθάλπτω και με μια στοργικότητα διότι νιώθω και δάσκαλός του αφού είμαι και μεγαλύτερός του. Ξέρετε πόσες φορές στο παρελθόν ήθελα να συνεργαστώ με ανθρώπους που φαινομενικά δεν είχαμε αισθητική συγγένεια; Την οποία δεν πιστεύω βέβαια! Πρέπει να καταλάβουμε ότι το καλό και το κακό υπάρχει παντού και το περισσότερο κακό υπάρχει στο φαινομενικά καλό. Σκεφτείτε το αυτό…

Music Corner: Ίσως έχετε δίκιο!
Γιάννης Ζουγανέλης: Αυτούς να προσέχετε!

Music Corner: Μηνύματα περνάτε μέσα από την παράσταση;
Γιάννης Ζουγανέλης: Φυσικά και υπάρχουν μηνύματα. Γιατί το θέμα στη ζωή, πολιτικά και κοινωνικά, είναι με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Είσαι με τους βολεμένους; Είσαι με αυτούς που βιώνουν το άδικο; Μηνύματα υπάρχουν και μέσα από τα τραγούδια μας και μέσα από τη στάση μας την ιδεολογική και την πολιτική μας θέση. Αντιστρατευόμαστε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιδρούσαν όλα αυτά τα χρόνια επιλέγοντας αυτή τη μορφή της εξουσίας αλλά βέβαια φταίνε λιγότερο από τους εξουσιάζοντες, όσο και να είναι αντανάκλασή μας.

Music Corner: Η κρίση που περνάει η χώρα σας απασχολεί;
Γιάννης Ζουγανέλης: Η κρίση είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Μας απασχόλησε όμως και η κρίση αξιών που έλαβε χώρα μετά την οικονομική κρίση γιατί σκεφτόμαστε μόνο με γνώμονα το χρήμα…

Music Corner: Συνεργάζεστε και με νέα παιδιά. Ποια η γνώμη σας για τη νέα γενιά;
Γιάννης Ζουγανέλης: Η νέα γενιά είναι η πιο αδικημένη γενιά που υπάρχει. Είναι αυτή η γενιά η οποία δεν της παρέχεται βήμα να εκφραστεί αλλά δεν υποστηρίζεται και από τη δική μου γενιά! Αμφιβάλλουν πολύ οι πατεράδες και οι μανάδες για τα παιδιά τους.

 

Music Corner: Θα λέγατε ότι είναι μια «ευνουχισμένη» γενιά δηλαδή;
Γιάννης Ζουγανέλης: «Ευνουχισμένοι» είναι οι πατεράδες και οι μανάδες. Τα παιδιά θέλουν βήμα για να ανθίσουν. Κι όσο μπορούμε δίνουμε…

—————–

 

Music Corner: Σε βλέπουμε να συμμετέχεις σε ρόλους σε αυτή την παράσταση.
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Κάνω μια μικρή προσπάθεια να ξεφύγω από την καθιερωμένη μου ιδιότητα με τη βοήθεια πάντα του Γιάννη Ζουγανέλη και του Σάκη Μπουλά, στα όρια των δυνατοτήτων μου γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα ήταν καθόλου εύκολο. Συμμετέχω και μπορώ να πω ότι το διασκέδασα με την καρδιά μου.

 

Music Corner: Στην αρχή ήσουν διστακτικός;
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ναι ήμουν γιατί είχα να το κάνω αυτό από τη …Β’ δημοτικού (γέλια)! Όσο εύκολα αποστηθίζω στίχους τόσο δύσκολο μου είναι τα κείμενα μιας παράστασης ή κάτι άλλο. Νομίζω όμως ότι θα τα καταφέρω.

 

Music Corner: Σας είδαμε και σε ένα τραγούδι που λέτε και οι τρεις μαζί, το «Ελλάδα οικόπεδο, αποικία και παράγκα».
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ναι ένα τραγούδι σε στίχους Σάκη Μπουλά, ένα τραγούδι που φτιάχτηκε με πολύ αυθορμητισμό, με πολύ αγάπη κι αυτό φανερώνει πόσο οικεία είναι αυτή η παρέα.

Music Corner: Τελικά η Ελλάδα είναι οικόπεδο;
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η Ελλάδα είναι πολλά πράγματα μαζί. Και οικόπεδο και αποικία και παράγκα. Την αγαπάμε όμως πολύ και δεν την αφήνουμε με τίποτα! Είμαστε εδώ και θα πολεμήσουμε για όλα. Εμείς με τη μουσική τουλάχιστον.

Music Corner: Τους όρους εμπορικός και ποιοτικός τους αποδέχεσαι;
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Καθόλου, καθόλου! Δυστυχώς έχουν βλάψει πολύ το ελληνικό τραγούδι, είναι κάτι που αλλοίωσε πάρα πολύ τη δισκογραφία και τη βιομηχανία της μουσικής. Το ποιοτικό πρέπει να είναι και εμπορικό γιατί διαφορετικά δεν θα είχε νόημα…

—————–

 

Music Corner: Ποια τα συναισθήματά σου για αυτή τη συνεργασία;
Johnny Βαβούρας: Είναι μεγάλη μου χαρά που με κάλεσε ο Γιάννης ο Ζουγανέλης να δουλέψουμε πάλι μαζί κι ομολογώ είμαι ενθουσιασμένος καθώς είναι και η πρώτη φορά που είμαστε σε μεγάλη μουσική σκηνή. Είμαι 35 χρόνια στο χώρο αλλά δεν ήμουν ποτέ σε μεγάλη σκηνή. Ήμουν σε μεγάλες συναυλίες αλλά δεν έχω παίξει ποτέ σε έναν τέτοιο πολυχώρο και να παίζω κάθε εβδομαδα. Μου φαίνεται πάρα πολύ ωραίο γιατί έχουμε μια πολύ ωραία παρέα, υπάρχει καλή χημεία μεταξύ όλων των παιδιών, υπάρχει η πλάκα, υπάρχει αγάπη, γνώρισα καινούργια άτομα τα οποία είναι εξαιρετικά. Είναι σαν να ανακαλύπτεις ας πούμε την …Αμερική!

 

Music Corner: Υπάρχει κάτι στα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον που θέλεις να μοιραστείς μαζί μας;
Johnny Βαβούρας: Ετοιμάζω μια συνεργασία με τον εξαιρετικό κλαρινετίστα τον Γιώργο Μάγκα που θα παίξει κλαρίνο με ροκ βάσεις και θα ξεκινήσω κι ένα project που θα λέγεται “Johnny Vavouras and his friends – Unplugged the Beetles” και με βάση την αγάπη που έχω για τους Beetles, καλώ όλους μου τους φίλους και γνωστούς μου από την ελληνική μουσική σκηνή – τα πιο απίθανα άτομα – από τη Μαρία Φαραντούρη μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Πορτοκάλογλου, τον Μαχαιρίτσα, την Υβέτ Τζάρβις να τραγουδήσουμε μαζί unplugged Beetles! Θα κάνω πρόταση μέχρι και στους αδεφούς Βαμβακάρη να παίξουμε ένα τραγούδι των Beetles που είναι χασαποσέρβικο!

Music Corner: Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την παράσταση στην Ακτή;
Johnny Βαβούρας: Περνάμε μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας, να μη μας παίρνει από κάτω η κρίση, να μπορούμε να παλέψουμε. Δυστυχώς δεν ελέγχουμε το παιχνίδι, το ελέγχουν άλλοι κι αυτοί οι άλλοι είναι πουλημένοι και έχουν πουλήσει τη χώρα και τα ιδανικά μας, την ιστορία μας και την υπερηφάνειά μας κι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κρεμαστούν και δεν λυπάμαι καθόλου γι’ αυτά που παθαίνουν. Όπως αυτο το τελευταίο που έπαθε ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, το γιουχάρισμα, και λίγο ήταν για μένα. Τον θεωρώ από τους πλέον υπεύθυνους. Πιστεύω λοιπόν ότι περνάμε αυτά τα μηνύματα, να δώσουμε χαρά, γέλιο αλλά μέσα από όλα αυτά να περάσουμε και το πρόβλημα. Υπάρχει όμως το μήνυμα χαράς, ότι θα βγούμε από όλο αυτό, ότι παιδιά χαμογελάτε, θα περάσουμε καλά και με πολλά και με λίγα!

*** Δυστυχώς δεν διαθέτουμε περισσότερο οπτικό υλικό, καθώς μετά τη παρουσίαση άγνωστοι άνοιξαν το αυτοκίνητο του φωτογράφου μας και του έκλεψαν τη φωτογραφική μηχανή και φυσικά το υλικό της βραδιάς… Ελλάς 2012…

—————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…
*** Ευχαριστούμε την Αρετή Σταυροπούλου για τη παραχώρηση των φωτογραφιών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here