14/12/2012
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Νατάσσα Ασημακοπούλου
www.musiccorner.gr

Βρεθήκαμε το βράδυ της Δευτέρας, στην πρεμιέρα της Γιώτας Νέγκα στη “Χελώνα” στο Γκάζι και ακούσαμε μία σείρα από αγαπημένα λαϊκά τραγούδια! Ο καινούριος χώρος της “Χελώνας” υποδέχτηκε θερμά το αθηναϊκό κοινό για ένα αξέχαστο μουσικό δίωρο. Πολλοί αγαπημένοι δημιουργοί και ερμηνευτές, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Μάνος Ελευθερίου και ο Μιχάλης Βιολάρης, έδωσαν το παρόν στο ξεκίνημα των μουσικών εμφανίσεων της Γιώτας Νέγκα, με τίτλο, “Με τα μάτια κλειστά“. Δε θα μπορούσε να λείπει από τη βραδιά ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία της παράστασης.

Με τρία κείμενα του Νίκου Μανιάτη, που μας μετέφεραν σε αθηναϊκές συνοικίες ξεκίνησε το πρόγραμμα της Δευτέρας. Η Γιώτα Νέγκα, στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή για να ανοίξει τη βραδιά με το “Ποιος αντέχει απόψε μόνος” του Μανώλη Μητσιά. Ακολούθησαν “Τα παιδιά της καταιγίδας”, η “Μαριάνθη των Ανέμων” και το “Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι”, ενώ στην οθόνη από πίσω φαινόταν μία από τις χαρακτηριστικές σκηνές από την ταινία “Στέλλα”. Το κλίμα παρέπεμπε σε παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

Ακούστηκαν κλασσικά κομμάτια από δημιουργούς όπως ο Άκης Πάνου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Απόστολος Καλδάρας. Δε θα μπορούσαν να μη συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και τα καθιερωμένα τραγούδια από το δίδυμο Κραουνάκη-Νικολακοπούλου, όπως το “Κυκλοφορώ κι Οπλοφορώ”, “Το σίδερο” και τα “Λαϊκά”.  Χωρίς παύση, το πρόγραμμα συνέχισε με το “Τα μάζεψα τα πράγματα” και το “Έρημοι δρόμοι”.

Απολύτως αφοσιωμένη επάνω στη σκηνή και με λίγα λόγια η Γιώτα Νέγκα έκανε ένα σύντομο σχόλιο για το πως ξεκίνησε να τραγουδάει: “Μια μακρινή μου θεία τραγούδαγε στα πανηγύρια, αυτή με έμαθε να τραγουδάω. Τρομερή γυναίκα…“. Με τη συνοδεία του Γιώργου Ζαχαρίου στο πιάνο και του Νίκου Κατσίκη στο μπουζούκι, ακούσαμε και άλλες πολλές γνωστές μελωδίες, περασμένες μια και καλή στη μνήμη μας. Η χρονολογική προέλευση των κομματιών εναλλασσόταν, αφού ακούσαμε από το “Πάρε τα χνάρια” και το “Σώσε με”, μέχρι το πολύ πιο πρόσφατο “Χρόνια σαν τριαντάφυλλα” σε μία μοναδική ερμηνεία.

Προς το τέλος, η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε και το κομμάτι που δάνεισε το όνομά του στη σειρά παραστάσεων στη “Χελώνα”, το “Με τα μάτια κλειστά”, αλλά και τα “Σούξου Μούξου Του” και “Απόψε θέλω να πιω”. Δύο φορές κατέβηκε από την σκηνή για το συνεπές κλείσιμο του προγράμματος και ο κόσμος την κάλεσε ξανά. Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει, τραγούδησε το “Αυτή η νύχτα μένει”, όπου το δεύτερο μισό το είπε σχεδόν μόνο του το κοινό! Μία βραδιά πλούσια από συναισθήματα, που ήταν, όπως είπε και η Γιώτα Νέγκα “αδύνατο να κλείσει“, αλλά έπρεπε “στέλνοντας το χαιρετισμό μας εκεί πάνω“, με το “Πρωινό Τσιγάρο”, αφιερωμένο στη μνήμη του Άλκη Αλκαίου…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here