7/11/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση: Ερμίνα Δημητρίου
www.musiccorner.gr

Το βράδυ του Σαββάτου ήταν όπως πάντα γεμάτο κίνηση και κόσμο στην περιοχή του Κεραμεικού. Εμείς αφήσαμε πίσω την πλατεία με τα νυχτερινά clubs και bars και για ακόμη μια φορά φτάσαμε στον πολύ όμορφο χώρο του Χυτηρίου, ο οποίος μέρα με τη μέρα εμπλουτίζει την ιδιαίτερη διακόσμησή του στον εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν είχα επισκεφθεί το χώρο του θεάτρου του Χυτηρίου, ένα χώρο πολύ όμορφο, ζεστό και ατμοσφαιρικό, ακριβώς όπως η μπάντα που φιλοξενούσε στη σκηνή του εκείνο το βράδυ: οι The Moka Band. Εννιά νέα παιδιά άπλωσαν τα όργανά τους στη σκηνή και οι θέσεις του αμφιθεάτρου γέμιζαν μέχρι τις 22:30 που ξεκίνησε μια βραδιά γεμάτη soul και blues ήχους, ήχους παλιούς και συνάμα μοντέρνους μέσα από τις φρέσκες φυσιογνωμίες των The Moka Band.

moka_band_live_2013_11_11

Πριν ανέβουν στη σκηνή, μίλησα με τα παιδιά και μου υποσχέθηκαν ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι ότι δε με απογοήτευσαν καθόλου. Άνοιξαν τη μουσική τους παράσταση με το κομμάτι «Bells» της Lhasa de Sela, σε μια δική τους διασκευή που σφράγισε έμπρακτα την υπόσχεσή τους.

Δε μπορούσα να φανταστώ εννιά νέα παιδιά στην Ελλάδα να παίζουν και να τραγουδούν μαύρη μουσική. Περίμενα ότι θα είχαν επιλέξει κάτι πιο μοντέρνο, κάτι πιο ελαφρύ από το είδος. Μα τα παιδιά επέλεξαν το δύσκολο δρόμο: ένα πρόγραμμα με αυθεντική blues και soul μουσική, πέφτοντας κατευθείαν σε κομμάτια – θρύλους, όπως «I’d rather go blind», «Midnight blues», «This is a man’s world», «I just want to make love to you», «Hoochie Coochie Man» και τόσα άλλα κλασικά κομμάτια της μαύρης μουσικής. Τη Γιώτα Δημητρακοπούλου συντρόφευαν και διαδέχονταν πού και πού στα φωνητικά ο Νίκος Γιανναράς και ο Παναγιώτης Μπέτσας, καθώς το μεγάλο χειροκρότημα έλαβε ο μόλις 16 χρονών Ραφαήλ Μελετέας, ο οποίος έπαιζε σαξόφωνο και φυσαρμόνικα σα να είχε ζήσει τη μουσική αυτή και την κουλτούρα της για χρόνια.

moka_band_live_2013_11_14

Τα παιδιά ήταν πραγματικά απολαυστικά, με ένα πρόγραμμα πολύ προσεγμένο και ατμοσφαιρικό, ένα κοινό να σιγοτραγουδά ή να χτυπά παλαμάκια στο ρυθμικό «Hit the road Jack» και εκτελέσεις αξιοπρεπείς και μουσικά άρτιες. Στην αρχή, θα μπορούσε κανείς να τους δει λίγο σφιγμένους, λίγο «flat» πάνω στη σκηνή. Όταν όμως η φωνή της Γιώτας λύθηκε, η πρώτη αυθεντική κραυγή στο «Work it out» της Hannah Williams ακούστηκε και τα βλέμματα άρχισαν να παίζουν στη σκηνή, τα παιδιά απέδειξαν πως είναι θέμα χρόνου να το πάρουν πάνω τους, όπως έκαναν και με το καινούργιο κομμάτι «I wish I could» από Coffee Break Cookies, στο οποίο έδωσαν τη δική τους πινελιά.

moka_band_live_2013_11_16

Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια από νέα παιδιά που τολμούν να μπουν στα λημέρια της blues και soul μουσικής για να δώσουν κάτι νέο, κάτι δικό τους. Τα δείγματα της νέας τους δουλειάς ήταν αρκετά για να μας κάνουν να περιμένουμε τον πρώτο τους δίσκο.

Δείτε όμως τι μου είπαν λίγο πριν παρουσιάσουν τη δική τους μουσική παράσταση…

Music Corner: Πείτε μας με δυο λόγια πως ξεκινήσατε σαν The Moka Band και ποιο θα λέγατε ότι είναι το στοιχείο σας.
The Moka Band: Αρχικά ξεκινήσαμε ως η ΜΟΚΑ, Μουσική Ομάδα Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, η οποία αποτελείται από εθελοντές που ασχολούνται με την προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης. Αργότερα, επειδή κάποια από μας δέσαμε, γίναμε λίγο πιο αυτόνομοι, κάναμε αυτή τη μουσική ομάδα και την ονομάσαμε The Moka band. Από κει και πέρα αναλάβαμε κάποια projects, με συγκεκριμένη θεματική μουσικής κάθε φορά. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από μια συναυλία, ώστε να μην είμαστε μια ακόμα «live-άδικη» μπάντα. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε μια μουσική παράσταση, ώστε να ακούς κάτι και το άκουσμα να γεμίζει μέσα από την εικόνα.

Music Corner: Πώς δέσατε εννέα μουσικοί;
The Moka Band: Το περίεργο και το όμορφο είναι ότι ο καθένας έρχεται από το δικό του χώρο, έχει τη δική του χροιά. Έχουμε ακούσματα από rock, metal, jazz, soul, blues μέχρι ρεμπέτικο. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το εγχείρημα (γιατί για αυτό πρόκειται) είναι δύσκολο να το δέσεις και να το κάνεις δυνατό και να έχει συνοχή. Είπαμε λοιπόν ο καθένας να δώσει το δικό του στοιχείο. Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική επηρεασμένη κυρίως από τη blues και τη soul μουσική, έχοντας κάποια στοιχεία jazz και rock. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ατμόσφαιρα σε όλα τα κομμάτια μας.

moka_band_live_2013_11_07

Music Corner: Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε δικά σας κομμάτια που θα ακούσουμε σήμερα;
The Moka Band: Ναι, είμαστε σε διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής δίσκου, με τον παραγωγό Νίκο Ξύδη στο studio «Παράγκα». Ο δίσκος αναμένουμε να κυκλοφορήσει μέσα στο χειμώνα, αρχές του 2014. Τα μηνύματα και τον ήχο που θέλουμε να δώσουμε, θα τα γνωρίσετε καλύτερα μέσα από το δίσκο.

Music Corner: Τα δικά σας κομμάτια θα κινηθούν επίσης σε blues και soul ρυθμούς, όπως η σημερινή παράσταση;
The Moka Band: Αυτή την ερώτηση κάναμε και εμείς στους εαυτούς μας. Δε μας είναι εύκολο να βάλουμε μια ετικέτα. Η ατμόσφαιρα είναι κοινός παρονομαστής σε όλα μας τα κομμάτια. Συμφωνούμε όλοι στο να μη βάζουμε ταυτότητα στη μουσική, αλλά να την υπερασπιζόμαστε ως έχει.

moka_band_live_2013_11_03

Music Corner: Επιλέγετε, επομένως, ως βάση είδη άλλης εποχής. Πώς είναι όμως να δημιουργείς νέα κομμάτια με μέτρα και τεχνικές παλαιότερων μουσικών, οι οποίοι έζησαν πριν χρόνια, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον;
The Moka Band: Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική σκηνή δεν έχει στηρίξει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο. Δεν ξέρουμε κιόλας αν μπορεί. Δε θέλουμε να παίξουμε κάτι επειδή είναι εμπορικό. Θέλουμε να παίξουμε κάτι δικό μας. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή όσον αφορά στη μουσική! Μας αρέσει πολύ η soul και η blues. Η δεύτερη, για παράδειγμα, έβγαζε προς τα έξω αισθήματα και εκφράσεις ανθρώπων καταπιεσμένων. Υπήρχε ρατσισμός, ανεργία, δουλεία. Αν τα φέρουμε λίγο δίπλα-δίπλα, πόσο διαφέρουμε εμείς με την Αμερική του ‘30;

Όσον αφορά στα μέτρα, θεωρούμε ότι μπορούμε να δώσουμε το δικό μας χαρακτήρα. Στο εξωτερικό, πολλά συγκροτήματα πατάνε πάνω στη soul για παράδειγμα, βγάζοντας λίγο πιο μοντέρνο ήχο. Εμάς όμως, μας αρέσει ο παλιός ο ήχος. Θέλουμε να το κρατήσουμε αυτό και όλοι έχουμε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα το καταφέρουμε.

Η blues είναι από τις μουσικές που εκφράζουν έντονα συναισθήματα και πηγάζει από τις πραγματικές δυσκολίες του άλλου, δεν είναι όπως μια rock μπαλάντα. Σήμερα δεν είμαστε και σε πολύ διαφορετική κατάσταση από της εποχής εκείνης. Είμαστε εδώ που είμαστε, ίσως πάμε και σε κάτι χειρότερο. Δεν είναι δύσκολο να το εμπνευστείς.

Music Corner: Μετά το Χυτήριο, τι σχέδια έχετε;
The Moka Band: Δεν έχουμε κλεισμένη ημερομηνία, αλλά θα βρεθούμε σε κάποιους χώρους της Αθήνας. Μόλις βγει ο δίσκος, θα κάνουμε μια περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα, προς Θεσσαλονίκη. Όταν ανακοινωθούν ημερομηνίες και χώροι, θα τα αναρτήσουμε στην προσωπική μας σελίδα, www.themokaband.com.

Οι The Moka Band είναι οι:
Γιώτα Δημητρακοπούλου – φωνή
Νίκος Γιανναράς – κιθάρα, φωνή
Πάνος Μπέτσας – κιθάρα, φωνή
Ταξιάρχης Κωστάκης – κιθάρα
Παναγιώτης Πανούσης – κιθάρα
Θοδωρής Υφαντής – μπάσο, υπεύθυνος ομάδας
Χρήστος Αργύρης – πιάνο
Θωμάς Μελετέας – κρουστά
Ραφαή Μελετέας – πνευστά

 —————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here