4/1/2013
Γράφει η Βασιλική Πολυκάρπου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Ο ζεστός χώρος της “Χελώνας” άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί το αθηναϊκό κοινό για ένα ακόμη εκρηκτικό και αξέχαστο μουσικό πρόγραμμα. Όπως κάθε Παρασκευή και Σάββατο, έτσι και την περασμένη Παρασκευή, κατά τις 10 το βράδυ, ξεκίνησε η νέα μουσικοθεατρική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Σπείρα Σπείρα, “η Αγκαλιά η Μεγάλη“. Η “αγκαλιά” της Σπείρας γέμισε στην κυριολεξία, αφού δεν έβρισκες ούτε μία θέση για να κάτσεις μέσα στο μαγαζί!

Με μία αναδρομή από τους πιο “κλασσικούς” δίσκους του Σταμάτη Κραουνάκη, μέχρι και το πρόσφατο “Εδώ Είμαστε”, με τον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, για τρεις περίπου ώρες, η ομάδα της Σπείρας μαζί με τον εμπνευστή της βραδιάς, μας χάρισαν μία μοναδική εμπειρία με μεγάλη ποικιλία και ζωντάνια. Ο Χρήστος Γεροντίδης, ο Σάκης Καραθανάσης, ο Μπάμπης Γούσιας, η Κρινιώ Νικολάου, ο Χρήστος Μουστάκας, ο Jerome Kaluta, η Αναστασία Έδεν, ο Γιώργος Στιβανάκης και ο Κώστας Μπουγιώτης, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με τις δυναμικές και ξεχωριστές για τον καθένα εκτελέσεις, μέσα από τραγούδια και σκετσάκια.

Μερικά από τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν, τα “Κόκκινα Γυαλιά”, το “Ξημερώνει πάλι”, το “Πόσο σ’ αγαπώ”, αλλά και τα πιο κλασσικά που έχουν ριζώσει για τα καλά και έχουν στιγματίσει την ελληνική μουσική από το δίδυμο “Νικολακοπούλου-Κραουνάκη”, όπως η “Σωτηρία της ψυχής”, τα “Λαϊκά” και το “Τρίτο Στεφάνι”. Στο πιάνο, εκτός από τον “Κράου”, ήταν ο Άρης Βλάχος, ενώ στην κιθάρα ο Δημήτρης Σιούμπος. Η Αναστασία Έδεν συνόδευε αντίστοιχα τις μουσικές με άρπα, δίνοντας μία ξεχωριστή αίσθηση, πέρα από αυτήν που έχουμε συνηθίσει από τις ηχογραφήσεις.

Ακούστηκαν πολύ σημαντικά κομμάτια, αλλά δε γίνεται να μη ξεχωρίσω την εκτέλεση του “Λήσταρχου Νταβέλη” από τον Σάκη Καραθανάση σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Το πρόγραμμα αποτελείται κυρίως από τραγούδια του ίδιου, ακούστηκαν όμως και κομμάτια άλλων συνθετών, όπως του Γιάννη Σπανού και του Μάνου Λοΐζου, σε “κανονική” μορφή ή σε …μορφή παρωδίας! Μία ακόμη πολύ έντονη και ανατριχιαστική εκτέλεση ήταν της Κρινιώς Νικολάου με το “Un ano de amor”, ίσως το πιο “αλλιώτικο” από τα τραγούδια της βραδιάς.

Πρόκειται σίγουρα για ένα πρόγραμμα “πολλών κυβικών”, βαριά φορτισμένο από συναισθήματα χαράς, λύπης, γεμάτο αγάπη… Ταυτόχρονα βέβαια, δεν έλειπε και η κοινωνική ματιά των καλλιτεχνών με την πολιτική σάτιρα που προσέφερε στον κόσμο μεγάλες δόσεις γέλιου, ειδικά με το κομμάτι του δασκάλου “Ιωακείμ Δουράμπεη” από τον Μπάμπη Γούσια, που περιέγραψε μέσα σε ένα τρίλεπτο την Ιστορία της Ελλάδας.

Μέσα από την εμφάνισή του ο Σταμάτης Κραουνάκης επιβεβαίωσε και πάλι το χαρακτηρισμό του “ιερού τέρατος” που του αποδίδεται συχνά από ανθρώπους από το χώρο της τέχνης και όχι μόνο. Πραγματικά, ένα βράδυ που δεν πρέπει να λείπει από τα σχέδια κανενός που θέλει να ξέρει “τι παίζει” με τις μουσικές σκηνές στην Αθήνα. Ο θεατής θα δει κάτι καινούριο, πολύχρωμο, γεμάτο ζωή, ενώ θα ακούσει και τα πιο κλασσικά κομμάτια, ανανεωμένα από νέους ταλαντούχους ανθρώπους που σίγουρα έχουν πολλά να δώσουν, φεύγοντας οπωσδήποτε κερδισμένος και γεμάτος συναισθήματα…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here