Γράφει η Ζωή Σεμερτζίδου
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
27/9/2010
www.musiccorner.gr

Όταν ενώνονται σε μία σκηνή οι μουσικές συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου με τις  ερμηνείες της Έλλης Πασπαλά και της Γιώτας  Νέγκα, είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα. Και όταν αυτό συναντάται με φίλους καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Κορακάκης, η Dilek Koc, οι Palyrria, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Μάριος Στρόφαλης και τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζανίνη οι προσδοκίες αυξάνονται! Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων δράσης των Γιατρών του Κόσμου βρεθήκαμε τη Παρασκευή 24/9 στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη για μία συναυλία η οποία ήταν αφιερωμένη στην ανεκτίμητη δράση τους.

Κατά την είσοδό μας στο Θέατρο Πέτρας μας υποδέχθηκαν τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζανίνη  προϊδεάζοντάς μας για τις μουσικές διαδρομές που θα ακολουθήσουν. Λίγο πριν τις 21.00, αφού έχουμε πάρει θέση στο κατάμεστο Θέατρο, παρακολουθούμε μία ταινία μικρού μήκους η οποία αφορά στη δράση των Γιατρών του Κόσμου. Στην  30λεπτή αυτή προβολή, παρακολουθούμε τις αποστολές τους σε όλο τον κόσμο από το έτος δημιουργίας τους, δηλαδή από το 1990, έως σήμερα. Μία παρουσίαση της εθελοντικής και χωρίς διακρίσεις βοήθειας τους προς όλους του συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη για την βιολογική, καταρχήν, επιβίωσή τους.

Μετά το τέλος της προβολής και αφού μας έδωσαν ευχαριστίες για την παρουσία μας ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος του δήμου Πετρούπολης αλλά και ο αντιπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου, υποδεχθήκαμε στη σκηνή με ένα ένθερμο χειροκρότημα τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Έλλη Πασπαλά, τη Γιώτα Νέγκα αλλά και όλους τους μουσικούς που θα τους πλαισίωναν καθ’ όλη τη βραδιά.

Οι πρώτες μελωδίες ήταν γνωστά τραγούδια που έχει συνθέσει ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ευανθία Ρεμπούτσικα όπως τα “Ενός λεπτού φιλί”, “Λευκό μου Γιασεμί”, “Μην ονειρεύεσαι” και “Ένας έρωτας φθηνός” τα οποία ερμήνευσαν η Έλλη Πασπαλά και η Γιώτα Νέγκα. Τη σκυτάλη πήρε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, η οποία με το βιολί της (…το οποίο αποτελεί “σήμα κατατεθέν” του ταλέντου της!) και συνοδευόμενη από κανονάκι και τουμπερλέκι, μας μάγεψε κυριολεκτικά ερμηνεύοντας δικές της συνθέσεις  από soundtrack κινηματογραφικών ταινιών όπως “Babam Ve Oglum”, “Πολίτικη Κουζίνα” και “Uranya”. Οι μουσικές εκτελέσεις γνώριμων μελωδιών από κάθε γωνιά του κόσμου  κατάφεραν να διεγείρουν όλες τις αισθήσεις μας και να αποσπάσουν ακόμα πιο δυνατά χειροκροτήματα!

Την Ευανθία Ρεμπούτσικα, στη συνέχεια, διαδέχτηκαν η Έλλη Πασπαλά, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η σπουδαία Τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, οι οποίοι συνέχισαν να μας ταξιδεύουν σε πιο ανατολίτικους ρυθμούς. Οι δύο τραγουδίστριες μοιράστηκαν απολαυστικά ντουέτα σε συνθέσεις του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Λίγο αργότερα ανεβαίνει στη σκηνή ο τραγουδιστής και ηθοποιός Άγγελος Παπαδημητρίου, ο οποίος με την ήρεμη και απαλή φωνή του ερμηνεύει δύο τραγούδια του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Ακολουθούν οι Palyrria οι οποίοι με το μοναδικό τους μουσικό στυλ  (παραδοσιακή μουσική εμπλουτισμένη με electro ήχους) μας χαρίζουν έθνικ μελωδίες με κρητική λύρα, νταούλι και γκάιντα. Στη συνέχεια αφεθήκαμε στις γνωστές μουσικές συνθέσεις για το σινεμά και το θέατρο του Μάριου Στρόφαλη. Σιγοτραγουδήσαμε μαζί του τραγούδια όπως το “Μέσα σ’ ένα κουτάλι νερό” και το “Να μ’ αγαπάς” δίνοντας μας ο ίδιος τον ρυθμό.

Τον Μάριο Στρόφαλη διαδέχεται ο Κωστής Μαραβέγιας (αλλαγή-έκπληξη στη θέση της Νατάσας Θεοδωρίδου). Αν και όχι τόσο καλά οργανωμένος, λόγω του έκτακτου της παρουσίας του, κατάφερε να σηκώσει τους ακροατές  και να τους οδηγήσει πιο κοντά στη σκηνή. Ερμήνευσε τραγούδια με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο σε πιο ποπ ρυθμούς αλλά και συνόδευσε με το ακορντεόν του την Ευανθία Ρεμπούτσικα σε τραγούδια από την κινηματογραφική ταινία της “Πολίτικης Κουζίνας”.

Συνέχεια έχει ο Βαγγέλης Κορακάκης. Ο γνήσιος λαϊκός συνθέτης και ερμηνευτής με το μπουζούκι του και τη  φωνή της Γιώτας Νέγκα μας μετέφεραν σε πιο λαϊκά μονοπάτια.

Με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δημιουργία της μη Κυβερνητικής ανθρωπιστικής διεθνούς οργάνωσης των Γιατρών του Κόσμου παρακολουθήσαμε ένα μουσικό πρόγραμμα καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι κατάφεραν να διευρύνουν τους μουσικούς μας ορίζοντες, χαρίζοντας μας τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής και ξένης μουσικής. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με τη συμμετοχή φίλων τραγουδιστών και μουσικών κατάφεραν να μας μαγέψουν με τις καταπληκτικές συνθέσεις τους ενισχύοντας, έτσι, το έργο της οργάνωσης. Από μέρους μας, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” προς όλους τους συντελεστές της μουσικής παράστασης που απολαύσαμε όσοι βρεθήκαμε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας αλλά και ένα μεγάλο “μπράβο” σε αυτούς, με την ελπίδα ότι πάντα θα βρίσκονται γιατροί που θα είναι πρόθυμοι να βοηθούν ανιδιοτελώς ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, σε οποιοδήποτε μέρος της γης και αν βρίσκονται.

Δεν έχω παρά να κλείσω ενστερνιζόμενη και εγώ τα λόγια του ποιητή Τάσου ΛειβαδίτηΌταν δε ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί” …

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη συναυλία

 

 
 
 

 

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here