Απρίλιος 2012
www.musiccorner.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Five Boxes

Το πέντε είναι ο μαγικός αριθμός του νέου nano-cd των Νάνων που κυκλοφορεί ως ανεξάρτητη παραγωγή με τίτλο Five Boxes. Οι συνειρμοί, φωτεινοί ή/και σκοτεινοί, ξεκινούν ήδη από το εξώφυλλο όπου απεικονίζονται πέντε ομόκεντρα πεντάμετρα πεντάγωνα σε μαύρο φόντο.

Το πενταμελές γκρουπ μας παρουσιάζει εδώ πέντε ολόφρεσκα κομμάτια, ασύμμετρα κιβωτισμένα και δεμένα γερά με τα πεντάδεσμα του εγχώριου αντεργκράουντ ροκ. Ο στίχος είναι αγγλικός ή μάλλον… αμερικάνικος και η παραγωγή συνυπογράφεται από τον Ασκληπιό Ζαμπέτα, συνδυάζοντας μοναδικά το νανο-θεϊκό του όνομα και το μεγα-λαϊκό του επίθετο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μάστερινγκ έχει ως μάστορα τον Χρήστο Μέγα.

Voice in a Cage

Το εμβληματικό κομμάτι του cd που λειτουργεί ως προπομπός μέσα από ένα θαυμάσιο νάνο-βιντεοκλίπ. Το μπάσο του Αλέξη και τα τύμπανα του Κώστα χτίζουν ατμόσφαιρες και προϋπαντούν τις κιθάρες του Πάνου και του Ασκληπιού. Μια σειρήνα στριγκλίζει συναγερμό λίγο πριν μπει η χέβι ροκ φωνή του Σίμου. Το απ τέμπο συνεχίζεται μέχρι την πλήρη αποκάλυψη του Γιάννη Μαρίνου με το γαλαξιακό του τρομπόνι. Το σύνολο ισορροπεί οργανικά και αναπτύσσεται σε κύκλους με τις κιθάρες να μονομάχονται το τρομπόνι. Στο δεύτερο μέρος η φωνή του Σίμου γίνεται σταδιακά πιο θρασιάρικη, υπόγεια και αγαναχτισμένη, λες και βγαίνει μέσα από μια χοάνη. Τα πέντε κουτιά στο εξώφυλλο είναι κλουβί και τηλεβόας στον καταληκτικό στίχο “I feel misplaced”.

Nothing is the Same

Οι στίχοι της Χριστίνας Νάνου βρίσκουν ιδανική έκφραση στη μεστή φωνή της Σεμέλης Ταγαρά, σ’ ένα δυομισάλεπτο κομμάτι που φλερτάρει με την αφηγηματική μπαλάντα και την ακουστική της κιθάρα. Στις παύσεις των λυρικών καραδοκούν σκληρές ηλεκτρικές κιθάρες, οι οποίες αναλαμβάνουν βαρύ έργο πριν το δεύτερο κουπλέ σε ένα δυναμιτιστικό φινάλε όπου τίποτε δεν είναι και δεν ακούγεται ίδιο. Ακόμα και το βοκόντερ αυτοσχεδιάζει. Τα πέντε κουτιά μοιράζουν με τριαντάφυλλο (oκ εικοσπεντάφυλλο). Η Σεμέλη ανθίζει και αναγεννάται όπως η άνοιξη.

Another Day

Ξεκίνημα που στοιχειώνει και εισάγει σε κλίμα αμφι-θεατρικό και πεισιθάνατο. Το βιολί του Μιχάλη Βρέττα και η φωνή του Σίμου μας πηγαίνουν πίσω στις καλές μέρες του Μοντερέι, του αρτ ροκ και της ψυχεδέλειας. Οι στίχοι του ακολουθούν νωχελικά το ποίημα της Σύλβια Πλαθ A Better Resurrection. Κάπου μια παύση ρυθμική όπου ακούγονται μόνο πιατίνια και λίγο μπάσο. Μετά και πάλι οι κιθάρες πηγαινοέρχονται αγωνιωδώς στα τάστα τους. Μια άλλη ανάσταση θα ξημερώσει… αλλά τώρα νυχτώνει καθώς το βιολί μας υπνωτίζει και φθίνει αργά… ανάμεσα σε κάποια –δήθεν– ανέμελα σφυρίγματα. Τα κουτιά θυμίζουν τώρα μαύρη τρύπα. Το βιντεοκλίπ παραπέμπει στον μπονιουελικό Άγγελο Εξολοθερευτή.

Northern Wall

Επιστροφή στα σκληρά γκαραζιάρικα μονοπάτια του Βορινού κλειστοφοβικού Τείχους. Μέσα στο δωμάτιο ή μέσα στο κεφάλι μας; Απόηχοι από τους Νάνους του ’95 και του ’96, ολική επαναφορά, επικές κιθαριές και φωνητικά Straight from Hellas. Παγωμένες δεύτερες φωνές τριβελίζουν το μυαλό και μεταστοιχειώνουν τις σκέψεις. Τα πέντε κουτιά γίνονται άσυλο, καταφύγιο, παλιά αποθήκη και απομόνωση όπως η κάτοψη του Dogville. Το τρομπόνι ρετάρει στις πιο μπάσες μπάσταρδες γραμμές του. Γειώνεται κι απογειώνεται ταυτόχρονα.

Sylvia

Τετάρτη 18 Απρίλη. Η ψυχεδέλεια επιστρέφει με την Σύλβια Πλαθ του τίτλου και του ποιήματός της April 18. Μαζί της και η Σεμέλη Ταγαρά σε μια παραψυχολογική ερμηνεία, βαθιά και ιδιόρρυθμα αισθησιακή ως το μεδούλι του κρανίου. Το τρομπόνι εκτροχιάζεται προς την κουλ τζαζ. Ένα είδος γλυκιάς μελαγχολίας διαπερνά τον μαϊλσντεϊβισικό φλοιό της σύνθεσης. Οι κιθάρες τρενάρουν στις ράγες του χωροχρόνου. Και στο τέλος μένουν μόνες ν’ αναρωτιούνται κουβεντιάζοντας. Η μαύρη τρύπα των κουτιών οδηγεί σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Five Boxes / Πέντε όλα

Εν κατακλείδι το Five Boxes είναι μεταμνημονιακό ροκ χωνευτήρι, γεμάτο μικροεκπλήξεις και νανο-εκρήξεις. Η Σεμέλη παίρνει σκυτάλη από την Χριστίνα, την Ευανθία και την Σούζυ. Ο Μαρίνος κι ο Βρέττας εισάγουν καινά δαιμόνια. Οι πέντε κορφές της κολεκτίβας, δεμένοι όσο ποτέ, ανοίγουν πέντε κουτιά της Πανδώρας και υπόσχονται ακόμη πιο καυτά λάιβ. Αρχής γενομένης την Παρασκευή 27 Απριλίου στο ΓαίαLive. Μπείτε χωρίς να πληρώσετε… Από που θα βγείτε να δούμε…

Ή ελάτε προετοιμασμένοι κατεβάζοντας το πεντάηχο Five Boxes από το www.nanoi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here