17/2/2012
Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογράφηση: Μελίνα-Σοφία Βαρβαρέζου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μια μέρα μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου και τα τραγικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινήσαμε για τη μουσική σκηνή Αυλαία, όπου θα λάμβανε χώρα η δεύτερη προγραμματισμένη εμφάνιση της Μελίνας Κανά και της Λιζέτας Καλημέρη (η πρώτη αναβλήθηκε λόγω ασθένειας ενός μέλους της ορχήστρας).

Με νωπές ακόμα τις μνήμες των πρόσφατων γεγονότων, τα συναισθήματά ήταν ανάμεικτα και η ατμόσφαιρα λίγο βαριά, αλλά αυτό δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με το live των δύο ερμηνευτριών. Τουναντίον μάλιστα, μολονότι από τις συζητήσεις των περισσοτέρων δεν έλειπαν οι αναφορές στις πρόσφατες εξελίξεις, μπορούσε να διακρίνει κανείς μια βαθύτερη ανάγκη και επιθυμία για μουσική διαφυγή από τα αδιέξοδα των ημερών.

Συνεπείς στο ραντεβού μας φτάσαμε στην Αυλαία γύρω στις 22.00 και μερικά λεπτά αργότερα ήμασταν ήδη στο καμαρίνι και συνομιλούσαμε με τις δύο ερμηνεύτριες…

————————————–

Music Corner: Τα τελευταία χρόνια σας βρίσκουμε μαζί επί σκηνής αρκετά συχνά και αυτή την επιλογή σας την αγκαλιάζει και ο κόσμος. Είναι εύκολη η συνεργασία δυο ανθρώπων που πέρα από μουσικούς, συνδέονται και με οικογενειακούς δεσμούς;
Μελίνα Κανά: Είναι εύκολο και μας έρχεται και πιο φυσικά γιατί γνωριζόμαστε πολύ καλά. Είμαστε από τα αδέρφια που έχουν ζωντανή σχέση και αυτό είναι νομίζω που λειτουργεί και αρέσει στον κόσμο. Επιπλέον, εμένα μου αρέσει πολύ η Λιζέτα ως τραγουδίστρια και οι επιλογές της.
Λιζέτα Καλημέρη: Επειδή είμαστε και οι δύο σε αυτό το χώρο και ζούμε με τον τρόπο που ζουν όσοι δουλεύουν τη νύχτα και κάνουν αυτό το επάγγελμα, μας είναι πολύ δύσκολο να βρισκόμαστε στο άλλο επίπεδο σχέσης. Σαν αδέρφια στερούμαστε τις συναντήσεις, οπότε χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεύρεση.

Music Corner: Τι είναι εκείνο που θαυμάζετε η μία στην άλλη ως καλλιτέχνη;
Μελίνα Κανά: Κατ’ αρχάς μου αρέσει ο τρόπος που τραγουδάει και το χρώμα της φωνής της. Μου αρέσουν οι επιλογές της και τα τραγούδια που έχει πει και μου αρέσει που κρατάει μια σταθερή πορεία και δεν παρεκκλίνει από αυτό που κάνει, με όποιο κόστος και αν έχει αυτό.
Λιζέτα Καλημέρη: Τα ίδια θα πω κι εγώ, συμπληρώνοντας ότι μου αρέσει το μπρίο της. Είναι κάτι που δεν το έχω, ενώ η Μελίνα το έχει σαν προσωπικότητα. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως και πάντα συμβαίνει στα αδέρφια.

Music Corner: Έχετε 25 χρόνια εμπειρία σε ζωντανές εμφανίσεις. Με τι διάθεση βλέπετε να έρχεται σήμερα ο κόσμος σε ένα live;
Μελίνα Κανά: Με πολύ καλή διάθεση θα έλεγα. Έχω τη μνήμη από τις παραστάσεις με τον Παντελή Θαλασσινό και η Λιζέτα είχε τις δικές τις στιγμές με το Μπάμπη Στόκα. Ο κόσμος έρχεται με πολύ δίψα να διασκεδάσει, να χαλαρώσει, να ακούσει κάτι που θα του δημιουργήσει μια αισιοδοξία και θα του δώσει κουράγιο, γιατί πραγματικά όλοι ζοριζόμαστε πάρα πολύ. Αυτό βαραίνει σαν ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι μας, ακόμα και όταν δεν έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα, με την έννοια ότι δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να πεινάμε. Αυτό δε σημαίνει κάτι. Αυτό το πράγμα είναι σαν ίσκιος. Ο κόσμος όμως μέσα από αυτό το ζόρι αρχίζει και διαλέγει πού θα πάει, γίνεται πιο ουσιαστικός στη συμμετοχή του και πιο εκλεκτικός στην επιλογή του.
Λιζέτα Καλημέρη: Έχει μπουχτίσει ο κόσμος από το πολύ φτιασίδωμα και το περιτύλιγμα, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά σε όλα τα πράγματα. Έτσι επιλέγει και απολαμβάνει πράγματα που είναι πιο φυσικά και πιο άμεσα.

Music Corner: Αυτή τη μουσική έχει ανάγκη ο κόσμος σήμερα;
Λιζέτα Καλημέρη: Τη μουσική που είναι αυτό που δηλώνει. Αυτό μας λείπει σήμερα. Δεν πρέπει να υπάρχει το ψέμα.

Music Corner: Τι έχετε επιλέξει να μας παρουσιάσετε σήμερα;
Μελίνα Κανά: Πολλά τραγούδια που έχουν ηχογραφηθεί με τη φωνή μας και αρκετές επιλογές από αγαπημένα άλλων ανθρώπων, που αγαπάμε και σεβόμαστε μέσα στο χώρο. Έχουμε και κάποιες εκπλήξεις. Μια μικρή αναφορά σε παλιά λαϊκά τραγούδια, που όταν ξεκινούσαμε ήταν και είναι ακόμα για μας μεγάλο σχολείο. Από εκεί και πέρα ό,τι άλλο προκύψει!

Music Corner: Μετά την εμφάνιση στην Αυλαία τι ακολουθεί;
Λιζέτα Καλημέρη: Από το καλοκαίρι που μας πέρασε έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε κάποιες εμφανίσεις μαζί στην επαρχία σε αντίστοιχους χώρους.
Μελίνα Κανά: Εγώ θα εμφανιστώ για άλλα δύο διήμερα με τον Παντελή Θαλασσινό «Δίπλα στο ποτάμι».

Music Corner: Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία!

————————————–

Στη σκηνή της Αυλαίας βρισκόταν από νωρίς ο Νίκος Ξυνός, επιφορτισμένος να προθερμάνει μουσικά τον κόσμο. Επιτυγχάνοντας στο έπακρο το στόχο του, λίγο μετά τις 23.00 παραχώρησε τη θέση του στους δύο μουσικούς που συντροφεύουν σε αυτή την παράσταση τη Μελίνα Κανά και τη Λιζέτα Καλημέρη. Ο Νίκος Μέρμηγκας στο μπουζούκι, το λαούτο και το μαντολίνο και ο Βαγγέλης Κονταράτος στις κιθάρες πήραν τις θέσεις τους, υποδέχτηκαν στη σκηνή τις δύο αδελφές και μας χάρισαν όλοι μαζί το «Αερικό» και την «Πνοή του ανέμου».

Η Μελίνα Κανά, αφού καλωσόρισε τον κόσμο, τον ευχαρίστησε θερμά. Εξομολογήθηκε πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις ήταν πολύ στενοχωρημένη και δεν ήθελε να τραγουδήσει, άλλαξε όμως γνώμη, αφενός επειδή είχε το αδερφάκι της δίπλα της, αφετέρου επειδή ένιωσε τη θέρμη του κόσμου που της έφτιαξε τη διάθεση. Έτσι ζήτησε από το κοινό να τραγουδήσει μαζί τους και να τους δώσει κουράγιο. Ο κόσμος φυσικά ανταποκρίθηκε στην παράκλησή της. Άλλες φορές σιγόνταρε χαμηλόφωνα και άλλες τραγουδούσε με τέτοια δύναμη ταρακουνώντας όλο το χώρο.

Το πρόγραμμα και στα δύο μέρη του ήταν ίσα μοιρασμένο. Πρώτη η Μελίνα Κανά με τη γνήσια λαϊκή ερμηνεία της, αλλά και το μπρίο στη σκηνική της παρουσία -δίκαιος ο χαρακτηρισμός από την αδερφή της- μας χάρισε γνωστές της επιτυχίες μεταξύ των οποίων τα «Μ’ ένα γιατί», «Γέλα ψυχή μου», «Στη φωτιά» και «Μιλώ για σένα». Ερμήνευσε συγκινημένη τη «Φεϊρούζ» την οποία αφιέρωσε στις κελαϊδίστριες εκείνες που μας χαρίζουν στιγμές με τα τραγούδια τους, μας μαθαίνουν μια άλλη διάσταση και κάποια στιγμή φεύγουν, εννοώντας φυσικά τις αδικοχαμένες Whitney Houston και Amy Winehouse. Δεν έπαψε στιγμή να συνομιλεί με τον κόσμο και διακριτικά να απομακρύνεται από το μικρόφωνο αφήνοντάς τον να τραγουδήσει μαζί της «Να βάλω τα μεταξωτά», «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα», «Ούτε μέση ούτε άκρη», πριν υποδεχτεί ξανά την αδερφή της και αποχωρήσει με τη σειρά της από τη σκηνή.

Η Λιζέτα Καλημέρη ξεκίνησε το πρόγραμμά της με τα «Ξωτικά», τραγουδώντας μας “Βγήκαν στους δρόμους οι τρελοί / φωτιές ανάβουν στη βροχή” και λέγοντάς μας πως αυτές τις μέρες δε φτάνει μόνο η σιωπή και ο θυμός, αλλά χρειάζεται και η τρέλα. Με χιούμορ αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα στο μόνιτόρ της, που την έκανε να ξεκινήσει λάθος του «Παραβάτες» και συνέχισε το υπόλοιπο μέρος του προγράμματός της από το μικρόφωνο της αδερφής της, κάτι που όπως χαριτολογώντας είπε δεν ήθελε να κάνει, γιατί της θύμιζε τη θέση της ως μικρής αδερφής! Από το πρόγραμμά της φυσικά δεν έλειψαν «Οι τρεις ανθοί», οι «Λαθροκυνηγοί», η «Σαλώμη», το «Ήτανε αέρας», ενώ και εκείνη με τη σειρά της σχολίαζε μονολογώντας, εξαιτίας της πολλής τηλεόρασης που όπως μας εκμυστηρεύτηκε παρακολούθησε την προηγούμενη μέρα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με αντίστοιχο τρόπο και μετά το διάλειμμα, σε ένα χορταστικό πρόγραμμα που άγγιξε σε διάρκεια τις τρεις ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του περιελάμβανε κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία των δύο ερμηνευτριών, που με την πορεία τους στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, έχουν για προίκα τους πολύ σημαντικά τραγούδια. Η επιλογή αυτή αξίζει να αναφερθεί και να επαινεθεί, καθώς λίγοι είναι εκείνοι πλέον που επιχειρούν κάτι αντίστοιχο και δεν καταφεύγουν στην «εύκολη λύση» των παλιών αγαπημένων διαχρονικών λαϊκών τραγουδιών. Ακόμα και το λαϊκό μέρος που αποτελούνταν από διασκευές, περιελάμβανε κομμάτια που δεν ακούμε πολύ συχνά σε ζωντανές εμφανίσεις και αυτό είναι προς τιμήν των δύο ερμηνευτριών.

Εξίσου ξεχωριστές στιγμές ήταν και οι συγκλονίστηκες ερμηνείες των «Γιατί φουμάρω κοκαΐνη (Μ’ έμπλεξε ένας μόρτης)» και «Να ’μαν πουλί». Όλοι λένε ότι ο καλός τραγουδιστής φαίνεται στο live. Ο εξαιρετικός τραγουδιστής φαίνεται στο a capella και με αυτά τα τραγούδια η Μελίνα Κανά και η Λιζέτα Καλημέρα απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι πραγματικά εξαιρετικές τραγουδίστριες, με πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.

Σίγουρα θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα γι’ αυτό το live, όπως λ.χ. για τους δύο απίστευτους δεξιοτέχνες, που πλαισίωναν τις ερμηνεύτριες και που με δύο όργανα σε κάθε τραγούδι μας έδιναν την ψευδαίσθηση ότι είχαμε μπροστά μας ολόκληρη ορχήστρα ή για την απίστευτη χημεία των δύο κυριών επί σκηνής ή ακόμα και για την ένταση με την οποία ο κόσμος στο τέλος ζητούσε επίμονα να μην τελειώσει η βραδιά. Ας αφήσω όμως κάτι και για μια επόμενη φορά… Ευτυχώς οι δύο αδελφές μας έταξαν και άλλες αντίστοιχες εμφανίσεις…!

———–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here