9/1/2012
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Θαλίνα Καρπούζη
www.musiccorner.gr

Τον λένε Θάνο Λόst! Και δεν είναι καθόλου χαμένος…! Τον συναντήσαμε προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς (θέλαμε να υποδεχτούμε το νέο έτος με ένα Glam τρόπο) στα αγαπημένα μας Εξάρχεια, στο After Dark, παρέα με το θεότρελο group του. Είναι οι Lost Bodies και αν δεν τους έχετε δει ποτέ Live τότε ή είστε 50άρηδες που γαλουχηθήκατε στις Μπουάτ ή … πρέπει να σπεύσετε όσο είναι καιρός! Στο κείμενο που ακολουθεί θα προσπαθήσω να εξηγήσω το γιατί (αν και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να περιγράψω με λέξεις αυτό που συμβαίνει σε κάθε τους Live!)

Τη συναυλία άνοιξε λίγο μετά τις έντεκα ο Άγγελος Κυρίου, ένας νεαρός πολυπράγμων μουσικός, ο οποίος έδωσε μια μοναδική performance για μια ολόκληρη ώρα …με τη πλάτη γυρισμένη στο κοινό! Από την αρχή φαινόταν ότι αυτό δεν θα ήταν ένα συνηθισμένο Live!

Λίγο μετά  τις δώδεκα, τη σκυτάλη πήραν οι Lost Bodies και ξεκινήσαμε την περιδίνηση σε ένα βράδυ που θα μας μείνει αξέχαστο… Όλοι ήμασταν πλήρως συντονισμένοι στα κύματα ενέργειας που εξέπεμπε η μπάντα. Σωλήνες, ο Κέρμιτ, βροχή, Πάτερ Ζωσιμάς. Αυτά κι άλλα τόσα αγαπημένα κομμάτια, παιγμένα ζωντανά από καταπληκτικούς μουσικούς, μας  ταξίδεψαν για πάνω από δύο ώρες σε ένα δυνατό Live με παρεϊστικη ατμόσφαιρα, παρά τον πολύ κόσμο.

Κεντρική εμβληματική περσόνα του group ο Θάνος Λόst. Ευφυής, χαρισματικός, βλάσφημος, ειρωνικός, χαμογελαστός, τραγουδά και σχολιάζει, συνομιλεί με τον κόσμο παράλληλα, σαν να είμαστε όλοι μια παρέα από τα παλιά…

Και το γλέντι συνεχίζεται. Μιλάμε για πολύ χορό! O Θάνος με τη μπάντα του, “τα παιδιά του”, όπως τα αποκαλεί αυθόρμητα, μας ξεσηκώνουν για τα καλά. Το μαγαζί σείεται από το χορό και το τραγούδι, όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι μαζί συντονισμένοι σε ένα από τα καλύτερα Live τους.

Οι Lost Bodies είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις μπάντας, που ενώ κάνει περιορισμένες εμφανίσεις της μιας βραδιάς και δεν ασχολούνται τα Μέσα μαζί τους (στην ουσία δεν ασχολούνται ούτε αυτοί με τα Μέσα!) έχουν ένα φανατικό κοινό που είναι εκεί πάντα, σε κάθε ραντεβού. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα μου μετά από κάθε τους Live, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα όμως είναι ότι οφείλεις να τους ακούσεις να παίζουν ζωντανά έστω και μια φορά στη ζωή σου. Θυμάσαι αυτές τις ηλίθιες λίστες που βγάζουν τα glossy περιοδικά με τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις; Ε, αυτό σίγουρα είναι ένα από αυτά! Και αν ανήκεις στη μερίδα των γενετικά καθαρών καρδιών, τότε σίγουρα θα τους αγαπήσεις. Γιατί θα σου θυμίσουν κομμάτια του εαυτού σου. Γι’ αυτό σπεύσε σε κάποιο από τα επόμενα Live τους όσο προλαβαίνεις!

Μετά τη συναυλία και τις κλασικές αναμνηστικές φωτογραφίες αλλά σε αποδόμηση (όπως θα δείτε στη φωτογραφία μου με τη μπάντα (!) υιοθετώ το ρόλο της ορκισμένης fan σε παράκρουση που αγγίζει τα είδωλά της από κοντά!), πιάσαμε μια ωραία κουβέντα με το Θάνο για την ιστορία αυτών των “Χαμένων Κορμιών”, που έχει γίνει κάτι σαν αστικός μύθος εδώ και 25 χρόνια περίπου. Αξίζει τον κόπο γιατί ο Θάνος “τα λέει” ωραία…!

Music Corner: Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για όσους τυχόν δε γνωρίζουν την ιστορία του group… Τα ιδρυτικά μέλη είστε δύο… Εσύ και ο Αντώνης. Πόσα χρόνια πριν ξεκινήσατε να γράφετε μαζί μουσική;
Θάνος Λόst: Ήμασταν πολύ καλά φιλαράκια και γειτόνοι με τον μαστρ–Αντώνη, (Καλλιθεάτες). Θυμάμαι όταν έφυγα από το σπίτι μου στην εφηβεία, πούλησα όλα μου τα υπάρχοντα (μαζί και ότι μπορεί να είχε αξία από τα πράγματα των γονιών μου) και ο Αντώνης αγόρασε τους δίσκους μου (ακόμα μου χρωστάει τα φράγκα). Μουσική παίζαμε από πολλά χρόνια, από το ’86 όμως αρχίσαμε να φτιάχνουμε αυτό που θα στεγάζονταν κάτω από τον τίτλο Lost Bodies.

Music Corner: Παρολαυτά ο Αντώνης δεν παίζει ποτέ ζωντανά σε καμία συναυλία, αλλά εσύ έχεις δημιουργήσει μια δεμένη μπάντα από νεαρούς -σε ηλικία- και ταλαντούχους μουσικούς με τους οποίους εμφανίζεστε στα διάφορα Live. Πώς προέκυψε αυτός ο διαχωρισμός;
Θάνος Λόst: O Αντώνης δεν άντεχε την επανάληψη των κομματιών για να κάνουμε πρόβες και να παίξουμε ζωντανά και δεν ένιωθε καλά  πάνω στη σκηνή, μπροστά στα φώτα. Έτσι φτιάξαμε με τα παιδιά την μπάντα η οποία αυτή τη στιγμή είναι στην μεγαλύτερή της ακμή. Τώρα η μπάντα τα σπάει. Εκτός του ότι σαν μουσικοί πηδάνε αστακοουρές και ξυλόσομπες μαζί, είναι και εξαιρετικοί άνθρωποι! Ο Αντώνης έρχεται και μας βλέπει στα live, αλλά στην ουσία είναι ένας άνθρωπος εντελώς δοσμένος στην μουσική με έναν τρόπο που τον κάνει αντικοινωνικό, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας!

Η Πέννυ Ζαμπούκα με τους Lost Bodies...

Music Corner: Χαμένα Κορμιά λοιπόν… Ευρηματικός τίτλος… Πως προέκυψε το όνομα του group;
Θάνος Λόst: Εξαιτίας ενός ευτράπελου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, στην πλατεία Δαβάκη  στην Καλλιθέα, μια μέρα πήγαμε να προβοκάρουμε μια συζήτηση πολιτική (προοδευτικοί μεν αλλά όχι των άκρων) και μας ‘πιασαν κάτι τύποι με αμπέχονα να μας λιντσάρουν. Εμείς τότε είχαμε μακριά μαλλιά, σκισμένα ρούχα, οπότε λέει ο leader: “αφήστε τους, χαμένα κορμιά είναι δεν τους βλέπετε;” έτσι γλιτώσαμε το ξύλο, οπότε θεωρήσαμε γουρλίδικο αλλά και γουστόζικο το όνομα και το υιοθετήσαμε…!

Music Corner: Ηχογραφείτε λοιπόν κασέτες για μεγάλο διάστημα και ξαφνικά σας τηλεφωνεί ο Γιάννης Αγγελάκας για να σας προτείνει να κυκλοφορήσετε σε cd τα τραγούδια σας…
Θάνος Λόst: Μεγάλοι και πωρωμένοι κασετουργοί, παρόλο που η Lazy dog μας προτείνε να βγάλουμε βινύλιο, εμείς ήμασταν ανένδοτοι, να μην ξεπουληθούμε. Οι δουλειές μας στηρίχτηκαν πάρα πολύ από τα εναλλακτικά ραδιόφωνα που αφθονούσαν εκείνη την εποχή αλλά και από τα fanzine με αποτέλεσμα να μας έχει ακούσει πολύς κόσμος χωρίς ποτέ να έχουμε εμφανιστεί ζωντανά. Αυτό δημιούργησε και άθελά μας ένα θρύλο γύρω από το όνομά μας. Τελικά μετά από 9 χρόνια περίπου ο Αγγελάκας μας προτείνει να κυκλοφορήσουμε τις δουλειές από τις κασέτες σε cd για να μην χαθούν. Στην κυριολεξία το κατα-ευχαριστηθήκαμε πρώτα από όλα γιατί περάσαμε πάρα πολύ καλά με τους μάγκες από Θεσσαλονίκη, όχι μόνο με τον Αγγελάκα, αλλά και με τον Τίτο στο στούντιο, τα παιδιά από τη Lazy Dog, τον Σίμο που έφτιαξε τα εξώφυλλα. Γενικά αυτή η κυκλοφορία έγινε με πολύ πολύ κέφι, αγάπη και μεράκι και εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα.

Music Corner: Και φτάσατε αισίως τα 9 cd’s συν ένα το 2008 με τίτλο suck my best of. Υπάρχουν κομμάτια τα οποία φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ, όπως πχ το “οκτάωρο” , ή το “Αρκετά”... Δεν είστε στο καθημερινό  playlist των ραδιοφώνων, δεν δίνετε συχνά συνεντεύξεις, παρολαυτά ακόμα και μετά από τόσα χρόνια έχετε φανατικό κοινό που γεμίζει τα Live σας. Πως νιώθεις που σε πλησιάζει ειδικά νέος κόσμος και γνωρίζει τα τραγούδια σας; Πίστευες ότι θα είχε τόση διάρκεια στο χρόνο το group;
Θάνος Λόst: Να σου πω του στραβού το δίκιο, όταν είδα την πρώτη κριτική που κάνανε στην κασέτα μας -και που ήταν διθυραμβική- έμεινα με ανοιχτό το στόμα! Δεν πίστευα ότι μια δουλειά που έγινε με μικρόφωνα στο σπίτι, δίχως echo στη φωνή και γυαλιστερές ηχογραφήσεις, θα είχε αγαπηθεί τόσο πολύ από τον κόσμο. Πίστευα ότι το ελληνικό κοινό θα ήταν πιο συντηρητικό αλλά ευτυχώς διαψεύστηκα. Η όλη φάση των Lost Bodies είναι η interactive επικοινωνία με τον κόσμο, που στο live γίνεται με τελετουργικό μολυσματικό τρόπο. Πάρα πολύ μου αρέσει που το κοινό μας είναι ανακατεμένο σε ηλικίες και στυλ. Δυστυχώς, κομμάτια όπως το “Αρκετά” η το “Γελάστε” γίνονται όλο και πιο επίκαιρα μια και η καταστολή, η αποκτήνωση και το ξεσάλωμα του κεφαλαίου γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτα.

Music Corner: Και φτάνουμε στο περιβόητο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μισουρίδη “Lost Bodies”.
Θάνος Λόst: Το γατόνι ο Γιάννης Μισουρίδης μας άκουγε από τις κασέτες και γούσταρε την δουλειά μας. Μια ημέρα με είδε στο δρόμο αλευρωμένο στην κυριολεξία (δούλευα οικοδόμος και εκείνη την ημέρα, κάναμε ανακαίνιση σε σπίτι και γκρεμίζαμε τοίχους κ.λ.π). Με ρωτάει αν είμαι ο Θάνος από λόst και μου λέει ότι δουλεύει επαγγελματικά με το ντοκιμαντέρ και θα ήθελε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για εμάς. Άντε λέω άλλος ένας παλαβός που λέει ότι θέλει να κάνει ταινία ή ξέρω γω τι και τελικά διακτινίζεται στο διάστημα, αλλά τελικά ο Μισουρίδης το εννοούσε και το έκανε και μάλιστα πάρα πολύ καλό. Σκεφτόμαστε να το παίξουμε σε κανέναν χώρο συνδυάζοντάς το με live, μια άλλη σκέψη είναι να το ανεβάσουμε στη σελίδα μας στο youtube – www.youtube.com/lostbodies. Επίσης όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθεί το blog μας http://www.lostbodies.gr/blog/ ή μπορούν να γραφτούν στο newsletter του site μας http://www.lostbodies.gr/ για να μαθαίνουν τις “τρέχουσες εξελίξεις”.

Music Corner: Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα cds των Lost Bodies;
Θάνος Λόst: Δυστυχώς τα περισσότερα έχουν εξαντληθεί αλλά το “suck my best of” , το “Brutal” και το “Όσμωση” μπορούν να βρεθούν στα δισκάδικα αλλά και σε όλα τα …μεγάλα σουβλατζίδικα! (γελάει).

Music Corner: Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;
Θάνος Λόst: Ακούω πολύ διαφορετικά πράγματα και όταν φτιάχνω ένα cd για την αφεντιά μου, ανακατεύω από hardcore και όπερες μέχρι free jazz, punk, experimental, avantgarde, αναρχικά τραγούδια του 19ου αιώνα, νανουρίσματα των πυγμαίων, Καίτη Γκρέυ κ.λ.π. Αυτή η άποψη, μου έχει στοιχίσει τον εκδιωγμό μου από ένα ραδιοφωνικό σταθμό, όπου αφού είχα στην κυριολεξία ξύσει τον πάτο με κομμάτια από underground συγκροτήματα, μετά πέταξα το “Ώ, ρε Βελούχι μου” από τη δισκογραφία του Σίμωνα Καρρά! Οπότε μπαίνει μέσα ο υπεύθυνος και μου λέει “μπήκαν άλλοι στη συχνότητά μας, παίζει δημοτικά”!!! Οπως καταλαβαίνεις, ήταν η τελευταία μου εκπομπή! Πάντως δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανώτερη και κατώτερη μουσική, παραδείγματος χάριν δεν είναι ανώτερο το “Adagio” του Albinoni από το “Too drunk to fuck” των Dead Kennedys, και αντίστροφα.

Music Corner: Αληθεύει ότι σκοπεύεις να φύγεις από την Ελλάδα; Μόνιμα;
Θάνος Λόst: Ναι. Θα πάω στη Βραζιλία μιας και η γυναίκα μου είναι Βραζιλιάνα και έχει εκεί δουλειά. Είναι μια πραγματικά δύσκολη απόφαση, πρώτα από όλα γιατί θα αφήσω τα παιδιά μου πίσω, την μπάντα, αλλά τουλάχιστον ελπίζω ότι δεν θα χάσω την εξέγερση, μόλις ξεκινήσει θα πάρω το αεροπλάνο και θα έρθω πίσω JET!

Music Corner: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που φεύγεις;
Θάνος Λόst: Λόγοι υγείας με αναγκάζουν να φύγω. Μου κόβουν αναίτια την αναπηρική σύνταξη, οπότε είναι αδύνατο να αγοράζω τα φάρμακά μου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς τη βοήθεια του ταμείου. Απλές ιστορίες καθημερινής ελληνικής τρέλας…

——————-

Οι Lost Bodies θα εμφανιστούν ζωντανά το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Βοτανικό κήπο. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:  http://chimeres.info/blog/2011/12/20/chimeres-festival-2012/

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here