6/2/2013
Γράφει η Μαρίνα Σκοπελίτου
Φωτογράφηση: Δέσποινα Δραπανιώτη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Κάτω στον Πειραιά, στο λιμάνι… κατέβηκε ο Γιάννης Κότσιρας την περασμένη Παρασκευή 2 του μηνός. Η αποκέντρωση έχει ξεκινήσει όπως λέει και η συνάδελφος Πέννυ Ζαμπούκα και αυτό αρέσει πολύ σε εμάς τους Πειραιώτες που θέλουμε η πόλη μας να αποτελέσει πλέον τόπο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων!

Πλατεία Κοραή, 9 ή ώρα… Κόσμος βρίσκεται μαζεμένος έξω από το παλιό σινεμά που σήμερα στεγάζει το Passport. Αναμονή μισής ώρας –πάλι καλά που δεν έκανε κρύο– και οι πόρτες επιτέλους ανοίγουν. Ο κόσμος καταφθάνει συνέχεια και το μαγαζί φυσικά γεμίζει.

11 παρά και η σκηνή του Passport υποδέχεται την πενταμελή ορχήστρα και τον πρωταγωνιστή της βραδιάς. Γλυκά με το «Βαλς της μικρής…», από την τελευταία δουλειά του τραγουδιστή, άνοιξε ένα πρόγραμμα που διήρκησε 3 περίπου ώρες και περιελάμβανε πολλά κομμάτια από τον ολοκαίνουργιο δίσκο του Γιάννη Κότσιρα «Μουσικό Κουτί», παλαιότερα και πολύ αγαπημένα (όπως φάνηκε και από το χειροκρότημα του κοινού) τραγούδια του και διαχρονικά έργα άλλων καλλιτεχνών τα οποία συνηθίζει να ερμηνεύει στις εμφανίσεις του.

Θα κάνω μια παρένθεση εδώ για να σας πω για το «Μουσικό Κουτί», το οποίο κυκλοφόρησε λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2012. Ο Γιάννης Κότσιρας μας είπε ότι πρόκειται για μία δουλειά που φανερώνει τα «σώψυχα» όλων όσων συμμετείχαν στη δημιουργία του. Εγώ θα σας πω ότι πρόκειται για μια αξιόλογη δουλειά, από αυτές που κυκλοφορούν σπανίως στις μέρες μας και πρέπει να ακούσετε.

Αλλά ας συνεχίσω με τα τραγούδια της βραδιάς. Στο πρώτο μέρος ακούσαμε το «Θα σπάσω 7 ποτήρια», το «Θαλασσί της θάλασσας», το νέο «Κάντε όλοι στην άκρη», το «Σεντόνι», το «Τίποτα» και το αγαπημένο μου και τόσο αισιόδοξο «Κάνε το χειμώνα καλοκαίρι».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Κότσιρας παρέδωσε το μικρόφωνο στη νεαρή τραγουδίστρια Σαββέρια Μαργιολά, η οποία ερμήνευσε το «Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ όταν σε θέλω» του Αλκίνοου Ιωαννίδη, το «Θέλω να αλλάξεις το εισιτήριο» και το «Σύννεφα του γιαλού».

Επιστροφή και πάλι στη σκηνή και το πρώτο μέρος κλείνει με το καινούργιο τραγούδι «Όλα είναι ψέματα» και το «Εφάπαξ».

12 και μισή και το πρόγραμμα ξαναξεκινά με ένα ακόμα βαλς, «Το βαλς των χαμένων ονείρων»… Το δεύτερο μέρος ήταν σίγουρα πιο δυνατό από το πρώτο. Τι να πρωτοθυμηθώ; Το «Φύλακας άγγελος» και τη φυσαρμόνικα του Γιάννη Κότσιρα, το «Αχ! Ελλάδα», τη «Φάμπρικα» ή «Το μπλουζ των Βαλκανίων», ένα ακόμη καινούργιο τραγούδι;

Σίγουρα όμως η πιο δυνατή στιγμή όλης της βραδιάς ήταν όταν ο καλλιτέχνης ερμήνευσε τη «Ρόζα» και το «Ερωτικό» και μας παρακίνησε να τραγουδήσουμε μαζί του καθώς «…τόσο σημαντικά τραγούδια πρέπει να τα τραγουδάμε πάντα μαζί!». Όλοι μαζί λοιπόν τραγουδήσαμε και νιώσαμε τα λόγια του μεγάλου Άλκη Αλκαίου: «Ποια νυχτωδία το φως σου έχει πάρει/ και σε ποιόν γαλαξία να σε βρω/ Εδώ είναι Aττική, φαιό νταμάρι/ Κι εγώ ένα πεδίο βολής φτηνό/ που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι». Τι άλλο να πεις;

Ήταν πραγματικά μία εξαιρετική βραδιά. Ο Χρήστος Αλεξάκης στα πλήκτρα και τις ενορχηστρώσεις, ο Βαγγέλης Μαχαίρας στα έγχορδα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο, ο Κώστας Μιχαλός στις κιθάρες και ο Γρηγόρης Συντρίδης στα κρουστά αποτελούσαν μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Η επιλογή των τραγουδιών ήταν πέρα για πέρα πετυχημένη και ο Γιάννης Κότσιρας όπως πάντα μοναδικός!

 

Κλείνοντας να σας πω ότι αξίζει να βρεθείτε στο Passport αυτή τη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Θα περάσετε πολύ καλά. Πιστέψτε με!

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here