20/12/2011
Γράφει η Πέννυ Ζαμπούκα
Φωτογράφηση: Γρηγόρης Θανόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου η παραδοσιακή ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με πρώτο καλεσμένο το Γιώργο Νταλάρα! Φυσικά το musiccorner ήταν εκεί απο νωρίς!

Ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος, γεγονός που επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας πως ο κόσμος, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να διακρίνει και να στηρίξει την ποιοτική ψυχαγωγία. Προφανώς η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο απο ποτέ επιτακτική στις μέρες μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις έντεκα, με την ορχήστρα σε πλήρη απαρτία: ο Αποστόλης Βαλαρούτσος, ο Κυριάκος Γκουβέντας,  ο Σταύρος Κουσκουρίδας,ο Νίκος Μέρμηγκας, ο Ανδρέας Παππάς, ο Γιάννης Πλαγιανάκος, ο Φίλιππος Ρέτσιος,  ο Γιώργος Τσιατσούλης και φυσικά ο  Ανδρέας Κατσιγιάννης, που είχε και τη διεύθυνση της ορχήστρας, ήταν όλοι εκεί, παρέα με δυο νέους τραγουδιστές, το Θοδωρή Μέρμηγκα και την Ανατολή Μαργιόλα (σε αντικατάσταση της Ασπασίας Στρατηγού, στην οποία αφιέρωσαν και τη βραδιά).

Ξεκίνησαν παίζοντας δύο ορχηστρικά κομμάτια, με πρώτο φυσικά το Εμβατήριο της Σμύρνης, και για την επόμενη μία ώρα μας ξαναθυμήσανε παλιά αγαπημένα τραγούδια, παραδοσιακά αλλά και δικές τους συνθέσεις, δημιουργώντας ένα όμορφο ζεστό κλίμα, και προετοιμάζοντας μας ιδανικά για το δεύτερο μέρος του προγράμματος, που ξεκίνησε με την εμφάνιση του Γιώργου Νταλάρα. Αν και είχε …ξεσυνηθίσει, όπως σχολίασε με χιούμορ, τους μικρούς χώρους, η ερμηνεία του όπως πάντα, ήταν μοναδική, και είπε τραγούδια του που είχαμε καιρό να ακούσουμε ζωντανά. Στη συνέχεια μας ξαναθύμησε την δεύτερη του ιδιότητα και ως τραγουδοποιός, παρέα άλλοτε με την κιθάρα κι άλλοτε με το μπουζούκι του, μας τραγούδησε δικές του συνθέσεις, όπως το πολύ γνωστό φτερωτό μου τραγουδάκι, σε στίχους Κώστα Φασουλά, που το έχουμε ακούσει δισκογραφικά από την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ένα από τα πολύ όμορφα δικά του κομμάτια που μοιράστηκε μαζί μας ήταν και ένα ανέκδοτο, σε στίχους του Λάζαρου Ανδρέου, με τίτλο Τί το θέλεις.

Μετά απο μια ώρα πάνω στη σκηνή, αποχώρησε ο Γιώργος Νταλάρας και η βραδιά συνεχίστηκε  με τους εξαιρετικούς Θοδωρή Μέρμηγκα και Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, αλλά και με τις αναπάντεχες εμφανίσεις των μέχρι τότε απλών θεατών, Μπάμπη Τσέρτου και Παναγιώτη Λάλεζα πάνω στη σκηνή! Φυσικά το κέφι απογειώθηκε μέχρι τις δύο τα ξημερώματα περίπου, με αφιερώσεις και “παραγγελιές” από τον κόσμο, τις οποίες η ορχήστρα έσπευδε να εκτελέσει!

Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, με ωραία τραγούδια, που μας ταξίδεψαν σε παλαιότερες εποχές και μας έδωσαν χαρά και ελπίδα. Στην τελική, εφόσον τα κατάφεραν οι παλαιότεροι, που αντιμετώπισαν τόσες κακουχίες και το ‘ριχναν στο τραγούδι και το χορό, γιατί να μην τα καταφέρουμε κι εμείς;

————————-

Και για  όσους τυχόν δε γνωρίζουν, αξίζει να αναφερθούμε λιγάκι (με τη συνδρομή της βικιπαιδείας) στη διαδρομή αυτής της  ορχήστρας και στη σπουδαία προσπάθεια που κάνει για να διαφυλάξει την παράδοση.

H Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, είναι ελληνική ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής. Το όνομά της έλκει την καταγωγή του απο την πιο διάσημη Ελληνική ορχήστρα που δημιουργήθηκε στη Σμύρνη και έκανε το γύρο του κόσμου σχεδόν 100 χρόνια πριν, την Εστουδιαντίνα. Στα χνάρια αυτής της ιστορίας και αυτών των μουσικών δημιουργήθηκε το 1998 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας η νέα Εστουδιαντίνα, μια πολυπληθής ομάδα νέων ανθρώπων που ασχολούνται καθημερινά με την ορχήστρα και εν γένει με την μουσική. Πρόκειται για μια ορχήστρα, η οποία, αφομοιώνοντας νέα στοιχεία, προσπαθεί να δημιουργεί και να προτείνει νέες μουσικές φόρμες με σκοπό την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων νέων στην γνήσια Ελληνική μουσική. Έχουν πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο αριθμό συναυλιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,  με την σύμπραξη γνωστών ερμηνευτών της Ελληνικής μουσικής, αποσπώντας πάντοτε εξαιρετικές κριτικές. Η Εστουδιαντίνα, εκτός από τις συναυλιακές της εμφανίσεις, προσπαθεί επίσης να διασώσει και να διαδώσει, μέσω δισκογραφικών παραγωγών, το υλικό πάνω στο οποίο δουλεύει, τη μουσική και των παλιών Σμυρνιών συνθετών. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2004 εκδόθηκε η πρώτη δισκογραφική συλλογή με τον τίτλο «Σμύρνη» και παραγωγό το Γιώργο Νταλάρα, δίσκος που απέσπασε τη διάκριση του καλύτερου δίσκου της χρονιάς και που μέσα σε δύο μήνες έφτασε και ξεπέρασε τα 40.000 αντίτυπα…

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here