19/3/2013
Γράφει η Πέννυ Γέρου
Φωτογράφηση:  Σπύρος Σταυρόπουλος
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Έχουν περάσει μόνο πέντε μήνες από τότε που ανακοινώθηκαν τελευταία φορά οι εμφανίσεις του Λεωνίδα Μπαλάφα στο Σταυρό του Νότου Club. Πριν από μερικές μέρες, τα δελτία τύπου έγραφαν πως επιστρέφει στον ίδιο χώρο για μερικές ακόμη εμφανίσεις. Παρόλο που τον Οκτώβρη ήμουν εκεί, επέστρεψα κι εγώ μαζί του, την Παρασκευή 15 Μαρτίου για ένα ακόμη βράδυ γεμάτο “πειραγμένες” μουσικές, όπως μόνο ο ίδιος ξέρει. Κάτι μου έλεγε μέσα μου πως ήθελα μια ακόμη δόση από “Όλα”, “Μάνα”, “Πλάτανο” και πολλά άλλα αγαπημένα κομμάτια από τις τρεις δισκογραφικές δουλειές που έχουμε απολαύσει κατά καιρούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο το πρόγραμμα άργησε μισή ώρα με 45 λεπτά να ξεκινήσει… Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά την έναρξη του προγράμματος, το μαγαζί συνέχιζε να γεμίζει. Αρκετοί, μάλλον, ήρθαν υποψιασμένοι. Ο Λεωνίδας και η μπάντα του μας καλωσόρισαν με ένα ορχηστρικό κομμάτι, ένα κομμάτι που συνδύαζε πλήκτρα, τύμπανα, κιθάρα, τρομπέτα και άλλα όργανα που υπήρχαν πάνω στη σκηνή. Το καλωσόρισμα αυτό ήταν ένας από τους λόγους που συνειδητοποίησα γιατί μου αρέσει τόσο πολύ ο ήχος του Λεωνίδα: πολυμορφικός, σύγχρονος και παραδοσιακός μαζί, με την ηλεκτρική κιθάρα, τα τύμπανα και την τρομπέτα να δίνουν ένα σχεδόν funk στοιχείο, ενώ το κλαρίνο να θυμίζει κάτι από παράδοση της βόρειας Ελλάδας.

Το πρόγραμμα των κομματιών δεν απέκλινε ιδιαίτερα απ’ ό,τι είχαμε παρακολουθήσει το φθινόπωρο. Στο πρώτο μέρος, η διάθεση ήταν αρκετά πιο σκοτεινή και βαριά. Η “Φυλακή” δε μπορούσε παρά να μας θυμίσει πόσο ελεύθεροι δεν είμαστε, ακόμα κι αν δε φοράμε αλυσίδες. Κομμάτια κυρίως από τον τελευταίο δίσκο “Ας ρίχνει και χαλάζι” συνόδευαν τον κόσμο, ο οποίος ίσως έκανε αρκετή ώρα να “ζεσταθεί” και να μπει στο κλίμα της βραδιάς. Αργότερα οι ήχοι έγιναν λίγο πιο ρυθμικοί και στο μυαλό μας ήρθε ο Κύριος Κ.. Μπορεί να μην ήταν εκεί, αλλά καθώς ο Λεωνίδας μας είπε μια ιστορία “Κουτσομπολιού” και άλλη μια για τη ζωή του “Παύλου” στο χωριό, εμείς φανταστήκαμε την ιδιαίτερη φωνή και παρουσία του πάνω στη σκηνή του Σταυρού του Νότου! “Πλάτανος”, “Ταξίδι για να σε βρω” και “3 ευχές” μας θύμισαν κάτι από το Λεωνίδα του 2009…

Το πρώτο διάλειμμα ήρθε αρκετά γρήγορα μάλλον και το δεύτερο μέρος ήταν καθαρά η ώρα του κεφιού και της ανόδου στην ψυχολογία όλων μας. “Μια συγγνώμη” ντυμένη με ρούχα κρητικής μαντινάδας έκανε τον κόσμο να χορεύει συνεχώς φωνάζοντας: “Δεν ξέρω αν είμαι λογικός αν είμαι θυμωμένος, μπορεί να είμαι νευρικός μπορεί και μεθυσμένος… σίγουρα μεθυσμένος!“. “Ταξίδι για να σε βρω”, “Θα σε κλέψω μια βραδιά”, “Για το ράδιο”, “Ζουλού” και ο – ύμνος του καλοκαιριού πλέον – “Πυροσβεστήρας” ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχίσει ο κόσμος να χορεύει με τα χέρια ψηλά, σαν να προσπαθεί να ενώσει για λίγο την ενέργειά του με αυτή του Λεωνίδα.

Το πρόγραμμα, ως συνήθως, κράτησε ως αργά. Πέρα από τα ήδη γνωστά του κομμάτια, το βράδυ της Παρασκευής ακούστηκε και ένα καινούργιο κομμάτι που ετοίμασε ο Λεωνίδας. Το κομμάτι αυτό, όπως είπε και ο ίδιος είναι η διασκευή της διασκευής! Το κομμάτι λέγεται “Γοργά” και θυμίζει πολύ το επετειακό κομμάτι του Μιχάλη Σουγιούλ, “Παιδιά της Ελλάδος”.

Όσο περνά ο καιρός συνειδητοποιώ πως ο Λεωνίδας αλλάζει. Συγκρίνω τον εκρηκτικό Λεωνίδα του 2009 με το βαρύ και εσωτερικό Λεωνίδα του 2013. Οι ομοιότητες λίγες και σταθερές. Δεν ξέρω γιατί μοιάζει σα να έχει στρέψει τη μουσική του προς τα μέσα, προς τον εαυτό του. Η ερμηνεία του στα παλιά του κομμάτια είναι σα να μη στηρίζεται πλέον από τον ίδιο, από το “μέσα” του. Αντιθέτως, στα καινούργια του κομμάτια τον είδα πιο σίγουρο, πιο σταθερό στο βήμα του και τη φωνή του. Ίσως είναι οι καιροί, ίσως είναι ο ίδιος ο Λεωνίδας Μπαλάφας που αλλάζει μέσα στο χρόνο. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος που βλέπουμε να δοκιμάζει κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια. Ίσως πάλι, να ήταν και η μέρα! Όπως και να’ χει, ο Λεωνίδας μας έχει δώσει μπόλικο υλικό να αγαπάμε και ελπίζουμε να συνεχίσει να μας δίνει μουσικές ιδιαίτερες και στίχους ανανεωμένους. Είθε κάθε αλλαγή να είναι για καλό!

——————-

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here