15/5/2014
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Βράδυ Δευτέρας και το θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Πειραιώς έχει γεμίσει από νωρίς. Αφορμή για να βρεθούμε εκεί ήταν η ταλαντούχα Κορίνα Λεγάκη και η παράσταση που δημιούργησε με αφορμή τον νέο της δίσκο, με τον πολύ όμορφο και πρωτότυπο τίτλο “Kymatographos”, ο οποίος κυκλοφορεί από το label Karma της PolyMusic, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Μάργαρη. Περισσότερα για το CD αλλά και για την ίδια την καλλιτέχνιδα, μπορείτε να μάθετε από τη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα η Κορίνα στο MusicCorner.gr και την Ανδρονίκη Τσατσαρώνη.

Ας επιστρέψουμε όμως στον όμορφο χώρο του θεάτρου που φιλοξενούσε τη συναυλία… Λίγο μετά τις 21:00 τα φώτα χαμηλώνουν και ακούμε τον ήχο της θάλασσας. Η μορφή της τραγουδίστριας στη video προβολή βυθίζεται μέσα στα κύματα, ενώ η Κορίνα Λεγάκη κάνει με αργά βήματα την εμφάνισή της στη σκηνή, ερμηνεύοντας το “Despedida” του Antonio Pinto.

korina_legaki_live_2014_05_001

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τραγούδια που μάθαμε μέσα από κινηματογραφικές ταινίες και μας παροτρύνει να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο. Από την Ιταλία και την υπέροχη μουσική του Nicola Piovani για το «Η Ζωή Είναι Ωραία» με το τραγούδι “Beautiful That Way”, τον συνήθως συννεφιασμένο αλλά πάντα γοητευτικό ουρανό του Παρισιού με το “Sous le Ciel de Paris”, έως τη Λατινική Αμερική του Astor Piazzolla και το “Yo Soy Maria” ή το μουσικό σύμπαν του Preisner όπως «αποκαλύφθηκε» στη «Διπλή Ζωή της Βερόνικα». Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της βραδιάς, οι ερμηνείες της Κορίνας Λεγάκη στο απαιτητικό “O Pastor”, το διαχρονικό “Nature Boy”, αλλά και το υπέροχο “Querer”, το οποίο ανέδειξε με την εξαιρετική χορογραφία του ο Στέλιος Κατωπόδης.

korina_legaki_live_2014_05_011

Η φωνή της Λεγάκη είναι εξαιρετική και οι ερμηνείες της φανερώνουν ότι ξέρει να «χάνεται» μέσα στο σύμπαν κάθε τραγουδιού. Η πανέμορφη κίνηση των χεριών της εντείνει το συναίσθημα, ενώ η παράσταση διέθετε επίσης προσεγμένες video-προβολές δια χειρός Νεφέλης Σωτηράκη, αλλά και πολύ ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, τους οποίους σχεδίασε ο Μάκης Αναστασάκης.

Να επισημάνω, επίσης, ότι όλα τα τραγούδια που ακούσαμε ήταν διασκευασμένα με ιδιαίτερο τρόπο, γεγονός που έκανε πολύ διαφορετική την εμπειρία από το άκουσμά τους. Γενικά, το ρεπερτόριο της βραδιάς ήταν, κατά τη γνώμη μου, πολύ «ειδικό» -δεν ξέρω, δηλαδή, τί απήχηση μπορεί να είχε σε πιο «ανυποψίαστο» κοινό. Διέθετε, πάντως, υψηλό συναίσθημα.

korina_legaki_live_2014_05_021

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε δημιουργίες ελλήνων ποιητών. Η αρχή έγινε με τη «Σαπφώ», τραγούδι στο οποίο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποίησε στίχους της αρχαίας μας ποιήτριας. Ακούσαμε επίσης τα «Ταγκό για Τρεις» και «Μη Μου Μιλάς», σε μουσική του Δημήτρη Μαραμή και ποίηση του Μιχάλη Γκανά, αλλά και το αγαπημένο «Με την Πλάτη» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Λίνας Νικολακοπούλου σε μια αλλιώτικη διασκευή.

Μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη και της Πολυδούρη έδωσε τη σκυτάλη σε υπέροχες δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι, όπως «Η Μαριάνθη των Ανέμων», και το «Νυν και Αεί» του Σταύρου Ξαρχάκου, αμφότερα σε ποίηση Νίκου Γκάτσου.

korina_legaki_live_2014_05_026

Το επίσημο πρόγραμμα της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την τρυφερή ερμηνεία της Κορίνας Λεγάκη στην «Ωραία Κοιμωμένη» του Δημήτρη Μαραμή σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά. Το ανκόρ που ακολούθησε χτύπησε (συναισθηματική) φλέβα: «Αγάπη που ‘γινες Δίκοπο Μαχαίρι» και μέσα σε μια στιγμή όλοι οι θεατές της παράστασης μετατράπηκαν σε χορωδία. Το κλείσιμο έγινε με την επανάληψη του “Despedida”. Στα ισπανικά, άλλωστε, σημαίνει «αποχαιρετισμός»…

korina_legaki_live_2014_05_027

Στην παράσταση συμμετείχαν οι εξαιρετικοί μουσικοί:
Ενορχήστρωση, πιάνο, electronics: Γιώργος Κατσάνος
Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής
Τύμπανα: Γιάννης Νοταράς

Φιλική συμμετοχή: Στέλιος Κατωπόδης, χορευτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Σκηνογραφία / προβολή: Νεφέλη Σωτηράκη
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Κατσιάνος
Σχεδιασμός φώτων: Μάκης Αναστασάκης

korina_legaki_live_2014_05_022

———————–

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από την παράσταση

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here