8/9/2014
Ρεπορτάζ / Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr

Πρώτη εβδομάδα επιστροφής από διακοπές και η κατάσταση πάει κάπως έτσι: άμμος στο αμάξι – αλάτι στη ζώνη, μαυρισμένοι συνάδελφοι (αυτοί που έχουν γυρίσει!), wallpaper της αγαπημένης σου παραλίας, από πίσω να παίζει το “Καλοκαίρι” του Σαββόπουλου και όλα σου δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να πάρεις. Εσύ όμως είσαι εκεί: στο γραφείο, ανάμεσα στον τρίτο καφέ και το facebook. Κι εκεί ακριβώς το βλέπω: “Αρμένικη Βίζιτα” στα Μέθανα. Και δεν είχα πάει ούτε σε εκείνη που έκανε ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πειραιά τον χειμώνα, αλλά -το βασικό- ούτε καν στα Μέθανα. Κανονίστηκε λοιπόν! Να κάνουμε και τα ιαματικά μας, να αντέξουμε τη νέα σεζόν, που λένε και στις πίστες…

Σάββατο πρωί είμαστε ήδη εκεί και δροσιζόμαστε στο Βαθύ, με σκοπό να αντέξουμε την επίσκεψη στο ανενεργό (ποτέ δεν ξέρεις!) ηφαίστειο. Η βόλτα στο λιμάνι των Μεθάνων στη συνέχεια, αν και μας προξένησε μια πρόσκαιρη κατάθλιψη λόγω της παντελούς εγκατάλειψης του μέρους με τα πολλά όμορφα κτίρια μιας άλλης εποχής και του κεντρικού πεζόδρομου με τα φοινικόδεντρα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, δεν ήταν αρκετή να μας χαλάσει τη διάθεση, καθώς σκεφτόμασταν αυτό που θα ακούγαμε το βράδυ. Φτάνοντας στο Ανοικτό Θεατράκι Καμμένης (www.methanavolcano.gr/open.htm), στους πρόποδες του ηφαιστείου, ακολουθώντας το πέτρινο μονοπατάκι με μοναδικό φωτισμό τα αστέρια, ήμουν πια σίγουρη για τη μαγευτική βραδιά που θα ακολουθούσε.

delivorias_live_2014_08_007

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει κάποιος μένοντας στην Αθήνα είναι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει όποιον καλλιτέχνη θέλει. Και αν δεν μπορεί τώρα, ε, σε καμιά βδομάδα σίγουρα… Στην επαρχία πάλι, είναι διαφορετικά. Μπορεί να μην τον βλέπει όποτε θέλει, σίγουρα όμως, όταν τον δει, θα είναι αρκετό μέχρι την επόμενη φορά (αν υπάρξει!). Είναι η μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται, το μέρος, οι άνθρωποι, η θάλασσα, ο αυτοσχέδιος φωτισμός της σκηνής με κάποιον που κατά διαστήματα κουνάει 2 φακούς για να κάνει εφέ… Δεν ξέρω… Πάντως σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που σου μένει στο μυαλό και δεν συγκρίνεται με κανέναν αθηναϊκό, κλειστό χώρο.

Κάπως έτσι ήταν και εδώ: Ένα πέτρινο, ανοιχτό θεατράκι, με μια ελιά στην άκρη της σκηνής μοναδική του διακόσμηση. Το ταβερνάκι απέναντι ας μην το σχολιάσω γιατί θα βγω εκτός θέματος και θα θυμηθώ τις κραιπάλες του καλοκαιριού! Και κάπως έτσι ο Φοίβος με τους δύο φανταστικούς μουσικούς του, τον Κωστή Χριστοδούλου και τον Σωτήρη Ντούβα έρχονται και μας ταξιδεύουν. Δεν έχει νόημα να αναφέρω τα τραγούδια -όσοι έχετε πάει, ξέρετε, όσοι όχι, κακώς! Είναι όμως αυτή ατμόσφαιρα που περιέγραψα παραπάνω που κάνει ακόμη και τραγούδια δεκαετίας να τα ακούς αλλιώς. Πιο όμορφα. Πιο ζεστά.

delivorias_live_2014_08_001

Μοναδική αναφορά που θα κάνω σε τραγούδι είναι ο επίλογος αυτής της βίζιτας -επαναλαμβάνω, όσοι έχετε πάει, ξέρετε. “Είμαστε βλαμμένοι, διαταραγμένοι” χορεύοντας παράλληλα Παπάκια. Και θα το κάνω για να δώσω ένα απτό παράδειγμα της διαφορετικής ατμόσφαιρας που περιγράφω τόση ώρα. Το ίδιο πράγμα είχαμε χορέψει και τότε, το 2004 αν θυμάμαι καλά, στο Μετρό, στους Αμπελόκηπους, με την προσθήκη του Ζακ Στεφάνου στην παρέα. Το ίδιο -με μικρές παραλλαγές- χορέψαμε και τώρα. Ε, είναι όμως διαφορετικό, ρε παιδί μου, να το κάνεις μέσα στους 4 τοίχους ενός μαγαζιού και να καταπιέζεσαι και διαφορετικό σε έναν ανοιχτό χώρο που, εκτός των άλλων, σου δίνει την ευκαιρία και να ξεπιαστείς και να εκφραστείς όπως, όσο και όπου θες.

delivorias_live_2014_08_004

Κάπως έτσι λοιπόν, ακούγοντας μεταξύ άλλων και τον “Σεπτέμβρη” του, μπήκαμε λίγο σε φθινοπωρινή διάθεση, πήραμε την απαραίτητη ενέργεια, γυρίσαμε Αθήνα, πλύναμε το αμάξι να φύγει η άμμος και το αλάτι, ρωτήσαμε τους μαυρισμένους συναδέλφους για συμβουλές περί ήλιου και αντηλιακών για να ξέρουμε την επόμενη, βάλαμε wallpaper εκείνο το χαμόγελο που κοιτάει την αγαπημένη μας παραλία και στο κασετόφωνο εκείνη την αγαπημένη φθινοπωρινή λίστα που μας αρέσει να ακούμε ακόμα και το καλοκαίρι.

Και όλα θα πάνε καλά όσο οι εποχές γυρίζουν. Καλό φθινόπωρο, λοιπόν!

…κάθε Σεπτέμβρη θα γεμίζουν όλα φως…

Αποκλειστικές φωτογραφίες του Music Corner από τη συναυλία

——————-

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here