7/3/2014
www.musiccorner.gr
Γράφει η Εβίτα Μπουρμά
Οκτώ περίπου μήνες μετά την βράβευση του με το υψηλότερο βραβείο πολιτισμού από την Γαλλία, ο Ιρλανδός τραγουδιστής των U2, Paul Hewson, ή όπως είναι ευρέως γνωστός, Bono, απασχολεί και πάλι την διεθνή κοινή γνώμη, με την δράση του έξω από το χώρο της μουσικής.
Εκπροσωπώντας την εκστρατεία “ONE” (www.one.org), μια οργάνωση 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ενάντια στην φτώχεια και τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, και καλεσμένος του Ιρλανδού πρωθυπουργού Enda Kenny, παραβρέθηκε εχθές στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο.
Η είσοδος του στην αίθουσα έγινε υπό τους ήχους της μουσικής του. Ο ίδιος, απευθυνόμενος στη συνέχεια τόσο προς τους ηγέτες και τους συνέδρους, όσο και προς καγκελάριο Angela Merkel που ήταν παρούσα, μίλησε έντονα συναισθηματικά για την χώρα του, για την έξοδο της από την κρίση, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποκλειστικά επίτευγμα του λαού και όχι της Τρόικας.
“Θέλω να βγάλω μια πελώρια, πελώρια κραυγή. Την μεγαλύτερη κραυγή έχω στην καρδιά μου για τον Ιρλανδικό λαό που τα κατάφερε. Θα ήθελα να μπορούσα να πω ότι ήταν η Τρόικα, αλλά νομίζω τα καταφέραμε μόνοι μας παρά την Τρόικα. Ο ιρλανδικός λαός “απεγκλώβισε” ο ίδιος τον Ιρλανδικό λαό”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ευρώπη και πως θα έπρεπε να την αντιλαμβανόμαστε: “Παρ’ όλη την πρόοδο και όλα τα επιτεύγματα, σχεδόν 60 χρόνια μετά τη συνθήκη της Ρώμης, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι μια οικονομική ένωση, αλλά δεν έχει ενοποιηθεί και κοινωνικά. Η Ευρώπη είναι μια σκέψη που χρειάζεται να γίνει συναίσθημα”.
Και συνέχισε “Συγκινούμαστε όταν σκεφτόμαστε την Ευρώπη; Κι αν όχι, γιατί όχι; Υπάρχουν 54 χώρες στην Αφρικανική ήπειρο και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές, αυτοαποκαλούνται Αφρικανοί, πόσοι από εμάς αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ευρωπαίους; Πιστεύω θα το κάναμε και εμείς αν εκτός από δεσμούς συμφέροντος μας ένωναν δεσμοί αγάπης”.