11/3/2013
www.musiccorner.gr

O διαπρεπέστερος alto σαξοφωνίστας, ο σπουδαίος Kenny Garrett, θα βρίσκεται για 2 σπάνια live στο Gazarte, στις 29 & στις 30 Μαρτίου. Ένας μουσικός υψηλής κλάσης το όνομα του οποίου θεωρείται δικαίως συνώνυμο του free spirit καθώς αποτελεί την προσωποποίηση της διαρκούς εξέλιξης και της ανταλλαγής ερεθισμάτων. Ένας λάτρης και πιστός υπηρέτης της jazz που όμως είναι πάντα ανοιχτός στους νεότερους μουσικούς και στους συγγενείς με αυτόν καλλιτέχνες, που περνάει με χαρακτηριστική άνεση από το be bop, στη funk και στην pop, επιβεβαιώνοντας με πάθος το ελεύθερο πνεύμα και τα υψηλά καλλιτεχνικά standards του.

Κατά την διάρκεια μιας απαστράπτουσας καριέρας που μετράει περισσότερα απο 30 χρόνια, ο Kenny Garrett έχει καθιερωθεί ως ο καλύτερος alto σαξοφωνίστας της γενιάς του. Από την εποχή του πρώτου του gig με την Duke Ellington Orchestra μέχρι τα επόμενα χρόνια και τις συνεργασίες του με μουσικούς όπως οι: Freddie Hubbard, Woody Shaw, Art Blakey & The Jazz Messengers ή τον Miles Davis, ο Garrett έχει προσφέρει έναν δυναμικό, πλούσιο, πάντα μελωδικό και αληθινά ξεχωριστό ήχο σε κάθε μουσική συνεύρεση.

Ο Garrett γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι τον θυμούνται από την 5χρονη παρουσία του δίπλα στον Miles Davis, τον κατά πολλούς μέντορά του, αφού έχει ομοιότητες με αυτόν, τόσο στο πνεύμα όσο και στις χειρονομίες..Ο Garrett έπαιζε συχνά με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό όπως κι ο Miles Davis. Οι συγκρίσεις δεν λείπουν λοιπόν, κάτι που ο ίδιος πλέον το έχει συνηθίσει αλλά λέει γι’αυτό χαρακτηριστικά:

 «Το γεγονός οτι ήμουν στην μπάντα του Μiles επί 5 ολόκληρα χρόνια, είναι ένας δεσμός που θα βρίσκεται πάντα εκεί. 5 καλά χρόνια της ζωής μου που δεν ξεχνώ και που υπήρξαν η μόνη περίοδος που βρισκόμουν σταθερά σε ένα μουσικό σχήμα. Αρκετοί με γνώρισαν μέσα από αυτήν την μπάντα και έτσι αργότερα ήρθαν και στα δικά μου live. Είναι πλέον μέρος της προσωπικής μου ιστορίας και εννοείται ότι είμαι πολύ περήφανος για αυτήν. Όμως έκτοτε, χαράσω σταθερά το δικό μου όνομα και το δικό μου μουσικό στίγμα. Όλο αυτό είναι κομμάτι της ιστορίας και καλό είναι να μείνει εκεί. Κάθε φορά που οι άνθρωποι αναφέρουν τον Kenny Garrett, προφανώς θα κάνουν κι έναν συσχετισμό με τον Miles Davis, αλλά την ίδια στιγμή όταν αναφέρουν και τον Herbie Hancock πάντα αναφέρουν τον Miles ή τον Wayne Shorter. Μετά από λίγο συνηθίζεις σ’αυτό και απλώς προχωράς» (allaboutjazz.com)

Tις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Kenny Garrett ως bandleader πλέον έχει επίσης δείξει και ένα ώριμο συνθετικό ταλέντο. Στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του (Mack Avenue Records), το Seeds From The Underground (ήδη προτεινόμενη για 2 βραβεία Grammy), γίνεται φανερό ότι όλες οι ποιότητες του Garrett όχι μόνο έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά αλλά  τον έχουν επιπλέον εφοδιάσει με μία νέα πλατφόρμα για να επεκτείνει τους ορίζοντές του και να μεταδώσει το μουσικό του όραμα ακόμα πιο καθαρά. Το Seeds From The Underground (μτφ.Σπόροι από το υπέδαφος) είναι μια δυναμική επιστροφή στο format του ξεκάθαρα ακουστικού κουαρτέτου που πραγματικά αναδεικνύει τις εκπληκτικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του σπουδαίου αυτού σαξοφωνίστα. Για άλλη μια φορά όμως το άλμπουμ αυτό, γεμάτο αυθεντικές συνθέσεις, αποτελεί έναν φόρο τιμής σε εκείνους που τον ενέπνευσαν και τον επηρέασαν, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε καλλιτεχνικό. «Όλα τα τραγούδια εδώ είναι αφιερωμένα σε κάποιον» διευκρινίζει ο Garrett. “Και οι «σπόροι» έχουν φυτευτεί, έμμεσα ή άμεσα, από ανθρώπους που υπήρξαν καθοριστικοί στην προσωπική μου εξέλιξη».

Στην Αθήνα, λοιπόν, στις 29 & 30 Μαρτίου, στο Gazarte, συναντάμε τον Kenny Garrett για δύο θαυμάσιες jazz live εμπειρίες. Με το κουαρτέτο του και τους σπόρους από την πλούσια σοδειά του μαζί με ιστορίες μιας ολόκληρης ζωής που έχουν γραφτεί επί σκηνής με ήχους, νότες και υπογραφές γιγάντων της παγκόσμιας jazz σκηνής. Θα είμαστε όλοι εκεί!

29 & 30 Μαρτίου 2013 | Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι

Ώρα έναρξης: 22.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: A ΖΩΝΗ 50€ / Β ΖΩΝΗ  40€/  Γ ΖΩΝΗ 30€ / ΟΡΘΙΟΙ 20€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here