6/2/2013
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Ματίνα Φουντούλη
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Λίγα λεπτά πριν από τις 23:00, η ανανεωμένη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτη. Ο Πάνος Σουρούνης προθερμαίνει την ατμόσφαιρα της βραδιάς στα decks κι εμείς σπεύδουμε στα καμαρίνια για να συνομιλήσουμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παράστασης «Τα Άπαντα», Πάνο Μουζουράκη και Θανάση Αλευρά. Ακολουθούν οι ανατρεπτικές αποκλειστικές τους δηλώσεις στο Music Corner:

Music Corner: Το δελτίο τύπου της παράστασης αναφέρει ότι, για να την παρακολουθήσουμε, θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Θεού! Τί θα γίνει απόψε;
Πάνος Μουζουράκης: Δεν ξέρω ποιος τα έγραψε αυτά! Δεχόμαστε βοήθεια και από άλλες θρησκείες!
Θανάσης Αλευράς: Θεός να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι! Ο Θεός βοηθός, πάντα!
Πάνος Μουζουράκης: Γενικότερα είμαστε πολύ άνετοι σ’ αυτά τα θέματα της θρησκείας. Ανεξιθρησκία υπάρχει εδώ και καιρό στη χώρα μας και πρέπει να υπάρχει και σ’ όλο τον πλανήτη, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν άπειροι τρόποι να δεχθείς τον Ιησού Χριστό.
Θανάσης Αλευράς: Αυτό που θα παρακολουθήσετε είναι μεγάλο πρόγραμμα, ριψοκίνδυνο πρόγραμμα, οπότε θέλει και μια βοήθεια για να βγει εις πέρας.

Music Corner: Το να συνεργαστείτε ήταν ιδέα της Ελένης Γκασούκα;
Πάνος Μουζουράκης: Η Ελένη ήρθε και μου είπε, «Ξέρεις κανέναν που να τραγουδάει καταπληκτικά, να παίξει και λίγο, να έχει χιούμορ και ίσως να γράφει και δικά του τραγούδια;». Της λέω, «Γιατί;». «Γιατί θα ήθελα να κάνω κάτι μ’ έναν τέτοιο τύπο και τον Θανάση Αλευρά»! Και λέω, «Τότε θες …εμένα!».

Music Corner: Είστε και οι δύο εξαιρετικοί σε αυτό που κάνετε…
Πάνος Μουζουράκης: Αυτό είναι το πρόβλημά μας! Αυτό που κάνουμε το κάνουμε εξαιρετικά, αλλά …δεν ξέρουμε τι κάνουμε!

Music Corner: Ποια στοιχεία ξεχωρίζετε ο ένας στον άλλον;
Θανάσης Αλευράς: Στον Πάνο ξεχωρίζω… (σταματάει και σκέφτεται λίγο)
Πάνος Μουζουράκης: Και μπήκε με τόση φόρα!
Θανάσης Αλευράς: Έχω πολλά να ξεχωρίσω, στάσου! Λοιπόν, θαυμάζω τον Πάνο! Το ταλέντο του είναι πολύπλευρο. Φωνητικά θεωρώ ότι είναι από τις πιο ωραίες -ροκ να πω;- φωνές. Νομίζω ότι έχει όλα τα στοιχεία να είναι performer, να κάνει σύνθετα θεάματα, γιατί έχει φοβερή ενέργεια. Ξεχωρίζω επίσης τη σκέψη του που δεν σταματάει ποτέ να δημιουργεί ιδέες.
Πάνος Μουζουράκης: Εγώ στον Θανάση ξεχωρίζω καταρχήν το γεγονός ότι ξέρει να εκτιμά πολύ όμορφα τους ανθρώπους! Είναι πολύ προσεκτικός στις επιλογές και τις συνεργασίες του…
Θανάσης Αλευράς: Κάπου εδώ χρειάζεται η βοήθεια του Θεού που λέγαμε!
Πάνος Μουζουράκης: Σοβαρά τώρα, αισθάνομαι τυχερός και ευλογημένος γι’ αυτήν τη συνεργασία, για το γεγονός ότι μπορώ και στέκομαι δίπλα σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Ντρέπομαι να παίξω μαζί του! Μπαίνω σε μια διαδικασία να ψωνιστώ λίγο και να πω, «Εντάξει, γαμάς! Μπορείς δίπλα του!». Είμαστε σχεδόν το ίδιο πράγμα και ίσως και αντίθετο ταυτόχρονα…

Music Corner: Συμπληρώνεστε ίσως…
Θανάσης Αλευράς: Είμαστε και οι δύο Δίδυμοι του ’79…
Πάνος Μουζουράκης: …με ωροσκόπο Αιγόκερω!

Music Corner: Στον Σταυρό του Νότου θα βρίσκεστε όλες τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη πάρει παράταση…
Θανάσης Αλευράς: Συνεχίζουμε πια όσο πάει…
Πάνος Μουζουράκης: Μην το λες αυτό! Κάθε βδομάδα, μπορεί να είναι και η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ βδομάδα! Να έρθετε όσο προλαβαίνετε! Όποιος το χάσει… (γέλια)

Music Corner: Κύριε Αλευρά, θέλω να μου πείτε και δυο λόγια για τη συμμετοχή σας στο δίσκο «Όλα τα Ναι του Κόσμου», τα έσοδα του οποίου διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό.
Θανάσης Αλευράς: Είχα την τύχη να τραγουδήσω κι εγώ ένα πολύ ωραίο τραγούδι, το «Σ’ Αγαπώ θα Πει», σ’ αυτό το πολυσυλλεκτικό CD. Υπάρχουν σχέδια για να γίνει η παρουσίασή του και μια μεγάλη συναυλία κάποια στιγμή.

Από τη συνομιλία που προηγήθηκε, φαντάζομαι ότι η παράσταση που θα δούμε -να σημειώσουμε εδώ ότι είναι ακατάλληλη για ανηλίκους-, θα είναι, αν μη τι άλλο, ανατρεπτική. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Θανάσης Αλευράς ξεκινούν «Τα Άπαντα» με διάθεση καμπαρέ, με μια εισαγωγή που λέει ο ένας στα ελληνικά και ο άλλος στα αγγλικά και το τελευταίο χαρακτηριστικό νούμερο από το μιούζικαλ «Σικάγο». Ο Πάνος παρουσιάζει τη δική του διασκευή στο “If I Were a Rich Man”, με έμφαση στο σεξ, ο Θανάσης όμως αντιλέγει ότι, αν είχε λεφτά, θα επέλεγε μασάζ και τζακούζι! Για το κλείσιμο της εισαγωγής, οι δυο τους παίρνουν για λίγο τις θέσεις του Ewan McGregor και της Nicole Kidman, προκειμένου να ερμηνεύσουν το υπέροχο “Elephant Love Medley” από την ταινία “Moulin Rouge!”.

Με πάντοτε έκδηλη τη διάθεση αυτοσαρκασμού, ο Πάνος Μουζουράκης δένει τις δικές του «Αφορμές» με το “Mad About You”, δηλώνοντας ότι το δεύτερο δεν ήταν επιτυχία! Ο Θανάσης Αλευράς κερδίζει τις εντυπώσεις με μία μπλουζ εκδοχή του «Μην Της Το Πεις» και ο Πάνος σπεύδει να του ξανακλέψει την παράσταση, δηλώνοντας και τραγουδώντας πως, ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν ο καθένας έχει την ελπίδα να λάμψει κάποτε και το δικό του αστέρι, το πιο λαμπρό αστέρι είναι το δικό του!

Οι δύο πολυτάλαντοι ηθοποιοί και τραγουδιστές ερμηνεύουν τα «Ίσως», «Κι Εσύ να Χάνεσαι» και «Φεύγω για Μένα», όλα τους τραγούδια από συνεργασίες του Μουζουράκη. «Ρε Θανάση, ωραία ήταν όλα αυτά, αλλά μία συνεργασία ονειρευόμουν πάντα να κάνω», λέει εκείνος. «Ε, πες ποια μήπως σε βοηθήσω! Εδώ πήρα τη θέση του Κραουνάκη!», ανταπαντά εύστοχα ο Αλευράς. Περιχαρής ο Μουζουράκης φορά το καπέλο του και βάζει και στον Θανάση ένα, το οποίο έχει μπροστά τη φωτογραφία του Πάνου! Αυτή είναι η συνεργασία των ονείρων του – με τον εαυτό του!

Το σπάνιο υποκριτικό ταλέντο, το χιούμορ και το απίστευτο timing του Αλευρά, συμπορεύονται ιδανικά με την πληθωρικότητα, την τρέλα και την απίστευτη ενέργεια του Μουζουράκη. Οι δυο τους δημιουργούν ένα αξιοζήλευτο και πάντα ετοιμόλογο ντουέτο, από το οποίο το μόνο σίγουρο είναι οι ανατροπές! Έτσι, στο πρώτο μέρος της παράστασης, -μη ρωτήσετε πώς ακριβώς, πρέπει να το δείτε!- συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος και ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Φοίβος με τον Φοίβο Δεληβοριά! Ο Μουζουράκης αυτοσαρκάζεται για πολλοστή φορά ερμηνεύοντας το «Το πιο Γλυκό Κομμάτι», το οποίο είχε ντύσει μουσικά διαφήμιση σοκολάτας, τυλιγμένος με ένα σεντόνι πάνω στο οποίο προβάλλονται διάσημα λογότυπα! Ευχαριστεί τους… χορηγούς και, τονίζοντας ότι θα τραγουδάει πάντα ό,τι του αρέσει, επιλέγει το εξαιρετικό «Κλειστά τα Στόματα» του Αντώνη Ρέμου. Πανικόβλητος ο Θανάσης Αλευράς έρχεται ξανά στη σκηνή για να …ξορκίσει το κακό με σταυρό και σκόρδα και το πρώτο μέρος κλείνει με το χαρακτηριστικό ντουέτο από τους «Δαίμονες»!

Το δεύτερο μέρος της παράστασης ξεκινά με τον «πληκτρά» της παρέας, Μιχάλη Κατσαρό, να ζητά την άδεια από τον «Κύριο Πάνο» να παίξει …Μπαχ! Παίζει όντως δύο πρελούδια, ο Μουζουράκης τον συγχαίρει κι ερμηνεύει το δικό του, υπέροχο «Τώρα Αυτό πώς να Σ’ το Πω» μιξαρισμένο με το soundtrack του “The Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, καθώς, όπως επισημαίνει, όταν είδε τη συγκεκριμένη ταινία, εμπνεύστηκε για να ολοκληρώσει το τραγούδι του. Ακολουθούν οι πιο πρόσφατες «Πλημμύρες» συνδυασμένες με το «Είμαστε Αλάνια», αλλά και το τραγούδι από τον… «Μπομπ Σφουγγαράκη»! Πώς κολλάνε όλα αυτά; «Πλημμύρες, φουρτούνες και ο Μπομπ! Υπάρχει σε όλα το… υδάτινο στοιχείο», μας αποστομώνει ο Μουζουράκης. Ένας κύριος από το κοινό τον ρωτά πότε θα πει το «Φίλα Με Τώρα»! «“Φίλα Με Ακόμα” είναι το σωστό, αλλά συντακτικά έχετε δίκιο, δεν ταιριάζει», απαντά ο Πάνος, συμπληρώνοντας: «Όλοι έρχονται εδώ και με κοιτάνε. Πολύ μου αρέσει που κάποιος μου μιλάει επιτέλους!»

Ο Θανάσης Αλευράς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή του τηλεοπτικού “Black Out”, ενώ αργότερα κάνει μια μουσική αναδρομή για τη διασκέδαση στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα. Τί περιλαμβάνει; Από Καίτη Γαρμπή μέχρι το πρόσφατο ατύχημα της Βίσση και τον Παντελή Παντελίδη!

Κι έρχεται η ώρα του «Φίλα Με Ακόμα»! Οι δύο ερμηνευτές γίνονται ένα με το κοινό, αγκαλιάζουν τους θεατές και χορεύουν μαζί τους. Στο τέλος του τραγουδιού, ο Μουζουράκης ψάχνει τον κύριο που τόσο επίμονα του ζητούσε το κομμάτι, αλλά εκείνος δεν είναι πια στο μαγαζί! «Τώρα έφυγε, ο μ…ακας! Καλά, δεν πειράζει, του το αφιερώνουμε! Ήταν πολύ καλός άνθρωπος!»

Ο Θανάσης Αλευράς αναλαμβάνει να γλυκάνει τους τόνους της βραδιάς με το «Ημερολόγιο» του Χρήστου Θηβαίου και «Το Τυχερό μου Αστέρι». Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Στη μέση του τραγουδιού, τον διακόπτει αισθησιακή μουσική και ο Πάνος Μουζουράκης χορεύει …σ’ έναν στύλο στο πλάι της σκηνής! Η φιγούρα μιας γυναίκας στη βιντεοπροβολή τον προ(σ)καλεί κι εκείνος κάνει …striptease για να την κατακτήσει! Ωστόσο, τον περιμένει μια έκπληξη, η οποία δεν μεταφέρεται γραπτώς!

Ο Αλευράς προσπαθεί να επαναφέρει το επίπεδο, επιλέγοντας τραγούδια που έχουν μέσα τους το «Αχ!» Κάπως έτσι από το «Στην Αρχή του Τραγουδιού» φθάνουμε στο «Αχ, Ελλάδα», με τον Πάνο να έχει επιστρέψει με άλλο …μαλλί!

Η ώρα έχει φθάσει σχεδόν 4, και οι δυο τους ολοκληρώνουν «Τα Άπαντα» με το «Βυζάκια Έξω Λοιπόν». «Ωραία, και τώρα που τα κάναμε όλα αυτά, δεν μου λες; Ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της παράστασης», ρωτά ο Θανάσης. Ο Πάνος λέει με στόμφο τα δικά του, χωρίς να βγαίνει νόημα. «Καλά όλα αυτά, το μήνυμα ποιο είναι;», ξαναρωτά ο Αλευράς. «Το μήνυμα είναι το εξής: Όλοι μαζί δεν μπορούμε! Ένας ένας!».

Τα γέλια και τα χειροκροτήματα επιβάλλουν ανκόρ. «Επειδή το φανταζόμασταν ότι θα γινόταν αυτός ο …αλαλαγμός, θα σας πούμε ένα τραγούδι που μάλλον δεν το ξέρετε, αλλά δεν πειράζει!», λέει ο Θανάσης και μαζί με τον Πάνο ερμηνεύουν το πρόσφατο «Σ’ Αγαπώ θα Πει», κλείνοντας τη βραδιά με μια ανατρεπτική γλύκα…

Οι συντελεστές της παράστασης «Τα Άπαντα» είναι:
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ελένη Γκασούκα
Σκηνογραφική – Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Φιλίππου
Visuals & art video: Grou
Δημιουργική ομάδα: Ελένη Γκασούκα, Πάνος Μουζουράκης, Θανάσης Αλευράς, Θοδωρής Αθερίδης, Πάνος Σουρούνης.

Μουσικοί:
Θάνος Μιχαηλίδης
Γιάννης Οικονομίδης
Μιχάλης Κατσαρός
Δημήτρης Φροσύνης
Αποστόλης Λεβεντόπουλος

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here