10/1/2012
Γράφει o Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Νίκος Οικονόμου
www.musiccorner.gr

Ένα από τα πιο επιτυχημένα σχήματα του περασμένου χειμώνα ανέβηκε βόρεια και υπόσχεται ξεχωριστά μουσικά βράδια! Η Γλυκερία με τον Κώστα Μακεδόνα ενώνουν τις δυνάμεις τους για ακόμη μια φορά, έχοντας στο πλάι τους τον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών, Γιώργο Θεοφάνους. Οι τρεις τους είχαν ξαναβρεθεί και πέρσι στην Αττική Σκηνή στην Αθήνα και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα αξιώσεων με όμορφα τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης στο Stage, προστέθηκε στην παρέα τους και η γλυκύτατη Δέσποινα Ολυμπίου, η οποία έφερε στην τριάδα έναν αέρα ανανέωσης!

Στη πρεμιέρα του εν λόγω σχήματος είχα την τύχη να βρεθώ την περασμένη Πέμπτη, Παραμονή των Φώτων, και σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου. Το Stage είναι ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό κρίθηκε το καταλληλότερο να φιλοξενήσει ένα τέτοιο ξεχωριστό σχήμα. Αλλά και το κοινό της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των τεσσάρων καλλιτεχνών και από πολύ νωρίς γέμισε ασφυκτικά τον χώρο.

Η έναρξη της παράστασης βρίσκει τους τρεις τραγουδιστές να εμφανίζονται ένας ένας στη σκηνή και να καλησπερίζουν το κοινό με τραγούδια που δεν ανήκουν στο προσωπικό τους ρεπερτόριο αλλά σε τρεις από τους σπουδαιότερους έλληνες δημιουργούς. Η Δέσποινα Ολυμπίου επιλέγει Ορφέα Περίδη και «Ζηλεύει η νύχτα», ο Κώστας Μακεδόνας Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον «Προσκυνητή» και η Γλυκερία Διονύση Τσακνή και «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον». Στη σκηνή αμέσως μετά ανεβαίνουν και τα αδέρφια Σταύρος & Γιώργος Μυλωναδάκης και η εντυπωσιακή έναρξη ολοκληρώνεται με το σχήμα σε απαρτία να τραγουδά «Μόνη ξανά σε θα σ’ αφήσω, να μη μ’ αφήσεις μόνο ποτέ…»

Οι τρεις τραγουδιστές αποχωρούν και στη σκηνή μένουν τα αδέρφια Μυλωναδάκη για να μας χαρίσουν κάποια πολύ όμορφα σύγχρονα τραγούδια με έντονο το ποπ στοιχείο. Ανάμεσά τους και η ολοκαίνουρια επιτυχία των Onirama, «Χαμένος Θησαυρός». Στο ίδιο κλίμα συνεχίζει και η Δέσποινα Ολυμπίου, που ακολουθεί, και ζεσταίνει το κοινό με τραγούδια τόσο από το προσωπικό της ρεπερτόριο όσο και από την σύγχρονη ποπ-ροκ σκηνή. Δένει με εμπνευσμένο τρόπο το «Λιωμένο παγωτό» των Τρυπών με το «Μοναξιά μου όλα» των Πυξ Λαξ, αλλά και τα δικά της «Να ‘σουν αλλιώς», «Πες το δυνατά» «Μακριά και αγαπημένοι» κ.α.

Σειρά του Κώστα Μακεδόνα να ανέβει στη σκηνή και να μας χαρίσει μερικά από τα ωραιότερά του τραγούδια. Ακούμε όλες τις γνωστές του επιτυχίες (Μόνο μια φορά, Το ποδήλατο, Μη μου λες αντίο) αλλά και τα ολοκαίνουρια, από τη συνεργασία του με τον Γιώργο Θεοφάνους «Θέλει άλλο τρόπο» και «Το φινάλε». Ξεχωριστό στιγμιότυπο της πρώτης αυτής εμφάνισης του τραγουδιστή είναι η συνεύρεσή του με τα αδέρφια Μυλωναδάκη σε αγαπημένα τραγούδια όπως «Πανεπιστήμιο», «Η Λίζα και η Κορνίζα», «Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας» κ.α.

Η στιγμή της Γλυκερίας φτάνει και υπό τους ήχους μιας από της μεγαλύτερες της επιτυχίες, του «Μέχρι να βρούμε ουρανό» , εμφανίζεται στη σκηνή για να μας αφιερώσει στη συνέχεια ένα από τα πιο ωραία τραγούδια των τελευταίων χρόνων, το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου». Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μιας και επιλέγει να ερμηνεύσει με μοναδικό τρόπο ένα τραγούδι του πρόσφατα εκλιπόντος και καλού της φίλου Νίκου Παπάζογλου, το «Δεν είμαι ποιητής». Η φωνή της, σαν το παλιό καλό κρασί και πάντα σε φόρμα, αποδίδει τα μέγιστα και όπως είναι φυσικό ενθουσιάζει το κοινό. Στη συνέχεια η ερμηνεύτρια καλεί στη σκηνή τη Δέσποινα Ολυμπίου προκειμένου να μοιραστούν δύο τραγούδια του Μιχάλη Χατζηγιάννη, το πολυαγαπημένο «Κρυφτό» αλλά και ένα τραγούδι που αθόρυβα τείνει να εξελιχθεί σε μια από τις διαχρονικότερες επιτυχίες της, το «Δεν έχω πολλά». Ακολουθεί ένα σετ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ανάμεσα στις οποίες και το δυνατό «Δεν έχω πια δικαίωμα» του Αντώνη Βαρδή, αλλά και κάποιες αναφορές σε σύγχρονους τραγουδοποιούς όπως ο Παντελής Θαλασσινός και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Με την «Κουρσάρα» , το τραγούδι που ξεχώρισε από την τελευταία της δισκογραφική συνεργασία με τον Γιώργο Ζήκα και την Βάσω Αλλαγιάννη, η Γλυκερία παραδίδει σκυτάλη και πάλι στον Κώστα Μακεδόνα, ο οποίος κινείται σε πιο κλασικά λαϊκά μονοπάτια και ερμηνεύει από Κραουνάκη και Νικολόπουλο μέχρι Πλέσσα και Λοΐζο. Τα πρώτα λουλούδια κάνουν την εμφάνισή τους και όλο το μαγαζί στο πόδι λικνίζεται υπό τους ήχους των πιο ωραίων λαϊκών… Στο ίδιο κλίμα συνεχίζει και η Γλυκερία, η οποία επιστρέφει αμέσως μετά και αποδίδει υπέροχες ερμηνείες σε τραγούδια των Μάλαμα, Παπάζογλου, Νικολόπουλου κ.α.

Μετά από ένα δυνατό λαϊκό πρόγραμμα έρχεται η ώρα του τρίτου πρωταγωνιστή της παρέας. Ο Γιώργος Θεοφάνους εμφανίζεται στη σκηνή και ακολουθεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του προγράμματος όπου όλοι οι ερμηνευτές του σχήματος δίνουν νέα πνοή στα πιο όμορφα τραγούδια του συνθέτη. Το «κύμα», η «Κόκκινη γραμμή»,το «Στα υπόγεια είναι η θέα» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που ξαναγεννιούνται μέσα από τις υπέροχες ερμηνείες της παρέας του stage. Η Γλυκερία δίνει ρέστα στον «Δικό μου το δρόμο», ο Μακεδόνας αποδίδει με στιβαρότητα τον «Παλιόκαιρο» ενώ η Ολυμπίου κερδίζει τις εντυπώσεις στο «Ένα τραγούδι ακόμα». Από τις πιο δυνατές στιγμές αυτού του στιγμιότυπου είναι, με διαφορά, η συγκλονιστική ερμηνευτική προσέγγιση της Γλυκερίας σε ένα τραγούδι που πρωτοακούσαμε από τον Αντώνη Ρέμο, το «Μείνε λίγο στη γραμμή». Ανάμεσα στα αγαπημένα αυτά τραγούδια που στην πλειοψηφία τους ακούγονται σε εκτελέσεις πολύ ανώτερες από τις πρώτες, ακούμε και τραγούδια από τον καινούριο δίσκο του Κώστα Μακεδόνα σε συνεργασία με τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Νίκο Μωραΐτη, όπως το πολύ επίκαιρο «Τώρα μη μιλάς» αλλά και το ομότιτλο, και ήδη πολύ επιτυχημένο ντουέτο Γλυκερίας-Μακεδόνα «Αντικριστά» που επισφραγίζει και δισκογραφικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεργασία των δύο τραγουδιστών με τον συνθέτη.

Το πρόγραμμα δεν τελειώνει εδώ…! Ο χορός και το γλέντι καλά κρατούν και συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τα πιο όμορφα λαϊκά τραγούδια…

Ξεχωριστή θέση στην εξαιρετική αυτή μουσική παράσταση, που όλοι οι Θεσσαλονικείς αξίζει να παρακολουθήσουν έχουν οι δεξιοτέχνες μουσικοί που συμμετέχουν και εκτελούν με ξεχωριστή μαεστρία τα τραγούδια που επέλεξε ο Στέλιος Φωτιάδης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον νεαρό Κώστα Φωτιάδη, ο οποίος με την ηλεκτρική και ακουστική του κιθάρα κλέβει την παράσταση με τα ευφάνταστα σόλο του ενώ πολύ όμορφα παιξίματα έχουμε και από τον Γιώργο Ρόκα στο μπουζούκι, τον Δημήτρη Καπηλίδη στα πλήκτρα, τον Κώστα Σέγγη επίσης στα πλήκτρα, τον Πόλη Πελέλη στο μπάσο και τον Πέτρο Πελέλη στα τύμπανα…

——————-

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here