14/11/2012
Γράφει η Μαρία Αβραμίδου
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Αν κάποιο από τα δύο ερχόμενα Σάββατα περάσετε αργά το βράδυ έξω από τον Σταυρό του Νότου και δείτε ανθρώπους να μονολογούν τραγουδώντας σαν υπνωτισμένοι μια ακαταλαβίστικη λέξη, μην απορήσετε! Το μουσικό «ξόρκι» της Μαριέττας Φαφούτη που ακούει στο όνομα Kookoobadi προκαλεί δραστικά συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας!

Γλυκύτατη, προσιτή και γεμάτη θετική ενέργεια άλλωστε, είναι και η ίδια η ταλαντούχα τραγουδοποιός, η οποία μίλησε κατ’ αποκλειστικότητα στο Music Corner λίγο πριν από την έναρξη του live:

Music Corner: Τί μας έχετε ετοιμάσει γι’ απόψε;
Μαριέττα Φαφούτη: Νομίζω ότι απόψε θα είναι ένα ξεχωριστό live, γιατί εκτός από την κανονική μπάντα που έχουμε μαζί μας, έχουμε και την προσθήκη δύο αγοριών στα φωνητικά, του Παναγιώτη Ζούγκρου και του Θέμου Ρίζου (σ.σ.: Πρόκειται για τους Picos και Apicos από το συγκρότημα Picos Apicos & the Piña Coladas). Γενικά, όλο το αποψινό live θέλουμε να μοιάζει με πάρτι και το χαιρόμαστε πάρα πολύ! Θα είναι και η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια από τον επερχόμενο τρίτο μου δίσκο. Θα κάνουμε και κάποιες διασκευές που δεν τις έχουμε ξαναπαρουσιάσει και τα περιμένουμε όλα αυτά με μεγάλη χαρά. Χαίρομαι επίσης που έχουμε μαζί μας την Esterina και τον RSN που ανοίγουν το πρόγραμμα και είναι καταπληκτικοί!

Music Corner: Μου αρέσει πολύ που στη μουσική σου εκφράζεις σχεδόν πάντα μια χαρούμενη διάθεση για τα πράγματα. Φαντάζομαι ότι την έχεις και ως άνθρωπος, έτσι;
Μαριέττα Φαφούτη: Γενικά είμαι αισιόδοξη, ναι! Αλλά δεν είναι ότι ζω σε ένα ροζ συννεφάκι. Έχω απόλυτη επίγνωση της πραγματικότητας, απλά επιλέγω να βλέπω αισιόδοξα τις καταστάσεις και να προσπαθώ να κάνω πράγματα ώστε να αλλάζουν οι άσχημες πλευρές τους.

Music Corner: Θεωρείς ότι η τέχνη αποτελεί γενικότερα διέξοδο ή λειτουργεί απλά ως παρηγοριά στα δύσκολα;
Μαριέττα Φαφούτη: Η τέχνη μπορεί να μας αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να γαληνέψει την ψυχή μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να νιώθεις όμορφα, έστω και απλά ακούγοντας ένα τραγούδι.

Music Corner: Θα μας πεις δυο λόγια και για τη δεύτερη δισκογραφική σου δουλειά που κυκλοφορεί ήδη από την Inner Ear Records, το “Homemade Joy”;
Μαριέττα Φαφούτη: Έχει αρκετές διαφορές απ’ τον πρώτο δίσκο, η πρώτη και κύρια διαφορά είμαι εγώ η ίδια! Έχω φύγει από τον χαζό συγκεντρωτισμό που είχα τόσο καιρό, που ήθελα να περνάνε όλα απ’ τα χέρια μου. Ήθελα να κάνω τις ενορχηστρώσεις και όλα αυτά τα πράγματα μόνη μου. Η αλλαγή μου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μπάντα μου και τον Θοδωρή Ζευκιλή, ο οποίος κάνει και την παραγωγή του δίσκου. Τους αγαπώ, τους εκτιμώ και τους θαυμάζω όλους, οπότε τα πήραμε όλα αυτά τα κομμάτια μαζί και τα φτιάξαμε από την αρχή. Πιστεύω ότι αυτός ο δίσκος είναι πιο δυναμικός. Έχει και αρκετό θυμό μέσα, συναίσθημα που δεν είχαμε συναντήσει στον προηγούμενο, και τον έφτιαξα επί τούτου. Στον πρώτο, είχα απλά μαζέψει κάποια κομμάτια από παλιά και τα βάλαμε στον δίσκο. Η δεύτερη δουλειά φτιάχτηκε με πάρα πολύ αγάπη όχι μόνο από μένα, αλλά απ’ όλους τους συντελεστές, γι’ αυτό δεν τον θεωρώ μόνο ως κάτι δικό μου, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.

Music Corner: Το Kookoobadi είναι το τραγούδι που έχει ξεχωρίσει και έχει δώσει και τον τίτλο στις εμφανίσεις για τα τρία Σαββατόβραδα που θα βρίσκεσαι στον Σταυρό του Νότου Plus. Αν δεν κάνω λάθος, είναι μια λέξη που προέκυψε τυχαία…
Μαριέττα Φαφούτη: Είναι ξόρκι! Έγραφα μουσική και τραγουδούσα ακαταλαβίστικα κι αυτό μου έμεινε ως λέξη! Προσπαθούσα μετά να αντικαταστήσω τις λέξεις και το kookoobadi δεν άλλαζε! Οπότε λέω, «Δεν γίνεται, πρέπει να το κάνω ξόρκι!».

Music Corner: Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;
Μαριέττα Φαφούτη: 16 του μηνός θα δώσουμε μια συναυλία στο Κιάτο, ενώ 30 Νοεμβρίου και πρώτη Δεκεμβρίου θα βρισκόμαστε στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Περιμένουμε να κλείσουμε και ημερομηνίες για εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Όσο για την επόμενη δισκογραφική δουλειά, αυτή θα ‘θελα του χρόνου να την έχουμε!

Περνώντας στα του live, στον όμορφο πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Plus, το opening act της Esterina και του RSN αποτέλεσε την κατάλληλη προθέρμανση για τη βραδιά. Η ιδιαίτερη φωνή της σε συνδυασμό με την εμφάνιση που είχε επιρροές από την Amy Winehouse ξεκίνησε με πιο blues και soul ρυθμούς και κατέληξε να ροκάρει με δικά της κομμάτια. “Play with Fire”, “Sweet Thing” και “The Love of You”, νομίζω ότι ξεχώρισαν, ενώ ο RSN στα decks μετέτρεψε τον Σταυρό του Νότου σε club, δημιουργώντας επί τόπου τα δικά του μιξαρίσματα στα κομμάτια που έχει γράψει για την Esterina, αλλά και στη διασκευή του “Valerie” της Winehouse.

Έπειτα από μια αναγκαία ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να έρθουν στη σκηνή τα πλήκτρα της Μαριέττας, η καλλιτέχνιδα έδωσε εξαρχής τον ευφάνταστο τόνο που θα χαρακτήριζε τη βραδιά. Το “Galaxy D”, ένα τραγούδι που, όπως είπε, γράφτηκε για το …Γαλαξίδι, συνοψίζει εύστοχα τη στιχουργική της ευρηματικότητα αλλά και τη φαντασία, την αθωότητα και την αισιοδοξία που χαρακτηρίζουν την ίδια και τη μουσική της. Αμέσως γινόμαστε κι εμείς η επέκταση των εννέα ανθρώπων που βρίσκονται επί σκηνής, καθώς η Μαριέττα μάς δίνει οδηγίες για να τραγουδήσουμε πολύ δυνατά το απαραίτητο διπλό «λα, λα, λα» που χρειάζεται το … “Lalala”. Τα καταφέρνουμε με την πρώτη και, προς το τέλος της βραδιάς, δοκιμάζουμε ξανά τις δυνάμεις μας, αυτή τη φορά με ένα διπλό «να, να, να, να» στο “Sail Away”.

Πέρα όμως από τη δική μας χορωδία, τα τέσσερα παιδιά που κάνουν φωνητικά είναι από τα πιο ωραία στοιχεία της παράστασης. Της δίνουν μια γλυκιά ρετρό διάσταση, ο ρόλος τους όμως είναι τόσο ουσιαστικά ενταγμένος στην παρουσίαση των τραγουδιών που δεν μπορώ να τα φανταστώ να ακούγονται διαφορετικά. Μάλιστα τα αγόρια της βραδιάς, ο Picos και ο Apicos, κάνουν το δικό τους σόλο με λάτιν και Elvis Presley με “Blue Suede Shoes”. Το πάρτυ απογειώνεται με το “Voulez-vous” των Abba και φυσικά με το “Kookoobadi”, το οποίο όντως αποτελεί το μαγικό συστατικό της βραδιάς.

Ακούσαμε επίσης δύο τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο της Φαφούτη, τα “Serious Love” και “Try” –το «χιτάκι» του δίσκου, όπως το αποκάλεσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια πιο ροκ διασκευή του “Bang Bang”, αλλά και η εκδοχή για το “I Put a Spell on You”, η οποία ξεκινά με πιο blues ήχους για να «ξεδιπλωθεί» με έντονα ροκ διάθεση. Δεν έλειψε επίσης το “Don’t Stop”, τραγούδι μέσα από το οποίο οι περισσότεροι γνωρίσαμε τη Μαριέττα, η οποία δεν σταμάτησε στιγμή να χαμογελά στη διάρκεια της συναυλίας. Παίζει απίστευτα πλήκτρα, δίνει ρυθμό με το ντέφι, τραγουδά εξαιρετικά, είναι αυθόρμητη κι επικοινωνιακή και μας μεταφέρει κάθε στιγμή τη χαρά και την αισιοδοξία της. Κάτι ανεκτίμητο, μέσα σε όλα αυτά τα παράλογα που ζούμε σχεδόν τρία χρόνια τώρα…

Το πάρτυ ολοκληρώνεται μέσα σε καταιγισμό τραγουδιού και χειροκροτημάτων, με τα αγαπημένα  “Age of Aquarius” και “Let the Sunshine In”. Το αναμενόμενο ανκόρ -πέρα φυσικά από το “Kookoobadi”- περιλαμβάνει το “Stay”, στο οποίο όλη η μπάντα κρατά τον ρυθμό χτυπώντας τα πόδια, και το “Do You Love Me?”. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα εγκατέλειπαν αυτή τη συναυλία χωρίς να φωνάξουν πάρα πολύ δυνατά: We do, Μαριέττα! We do!

*** Η Μαριέττα Φαφούτη θα μας χαρίσει άλλες δύο “Kookoobadi Nights” στις 17 και 24 Νοεμβρίου. Μαζί της είναι οι:

Ευαγγελία Ξυνοπούλου: Φωνητικά, κρουστά
Εύη Κουρτίδου: Φωνητικά

Παναγιώτης Ζούγκρος (Picos): Φωνητικά
Θέμος Ρίζος (Apicos): Φωνητικά

Κώστας Χαλιώτης: Ντραμς
Θοδωρής Ζευκιλής: Μπάσο, φωνητικά
Δημήτρης Σιάμπος: Κιθάρες
Γιώργος Ζαρέας: Τρομπόνι

Τη σκηνοθετική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Χάρης Αττώνης.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live


***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here