30/7/2014
Γράφει ο  Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Κωνσταντίνα Σαρρή
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Τι κι αν φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια λαμπρής πορείας στο ελληνικό τραγούδι, η Γλυκερία δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τις ξεχωριστές μουσικές επιλογές της, τόσο στη δισκογραφία, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις. Αν και θα μπορούσε να είχε επαναπαυθεί και να συμβιβαστεί με τα «κεκτημένα» της, εκείνη διαρκώς ανανεώνει την επικοινωνία με το κοινό της, προτείνοντας νέους ήχους και πραγματοποιώντας πρωτότυπες παραστάσεις και αφιερώματα σε μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού.

glykeria_live_2014_07_033

Από τα πιο χαρακτηριστικά και πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το «Σμυρνέικο Μινόρε» που παρουσίασε πριν από δύο καλοκαίρια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ένα αφιέρωμα ψυχής στο σμυρνέικο τραγούδι που τη σημάδεψε από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας, το περσινό της αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ στο Badminton, το οποίο μας άφησε και ένα καταπληκτικό live CD με πραγματικό λόγο ύπαρξης που όμως ακόμα δεν βρήκε την τύχη που του αξίζει και περιμένει να το ανακαλύψουμε, καθώς και οι παραστάσεις – φόρος τιμής στον σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα, στο πλάι του Γιώργου Νταλάρα.

Το φετινό καλοκαίρι, παράλληλα με τις εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα, προτείνει μια νέα μουσική παράσταση με βασικό άξονα αυτά που αγαπάει περισσότερο, την παράδοση και τις μουσικές του κόσμου. Είναι άλλωστε γνωστό πως είναι από τις λίγες τραγουδίστριες που η φήμη της έχει γίνει γνωστή και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Μάλιστα στο Ισραήλ και στην Τουρκία βιώνει τεράστια λατρεία, ενώ δίσκους της μπορεί να βρει κανείς σε μεγάλα καταστήματα της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει συνευρεθεί δισκογραφικά και επι σκηνής με μεγάλες προσωπικότητες της λεγόμενης world σκηνής, όπως η Natacha Atlas, ο Omar Faruk Tekbilek, η Ofra Haza, o Javier Limon κ.α. Την παράσταση αυτή, υπό τον τίτλο «Τραγούδια της αγάπης και της Μεσογείου», η λαοφιλής ερμηνεύτρια επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, την Παρασκευή 25 Ιουλίου.

glykeria_live_2014_07_005

Από πολύ νωρίς ο υπέροχος κήπος του Μεγάρου κατακλύστηκε από άτομα κάθε ηλικίας που, είτε χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (ψάθες, πλαστικές καρέκλες) είτε καθήμενοι στο γρασίδι, ανέμεναν με γλυκιά ανυπομονησία την έναρξη της παράστασης. Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 9 όταν η Γλυκερία ανέβηκε στη σκηνή και μας καλωσόρισε με «Τα πρώτα λόγια», ένα παραδοσιακό εβραικό τραγούδι με τους ελληνικούς στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Μάλιστα η Γλυκερία ερμήνευσε εκτός από τους ελληνικούς και τους εβραικούς στίχους του εν λόγω τραγουδιού, δίνοντας μας από την αρχή το στίγμα του πολυεθνικού προγράμματος που επρόκειτο να παρουσιάσει. Ακολούθησε η καθηλωτική της ερμηνεία σε ένα τραγούδι που ακούγεται για πρώτη φορά στις ζωντανές της εμφανίσεις της. Πρόκειται για το τραγούδι «Είναι ν’ απορείς» από την «Τρίτη ανθολογία» του Γιάννη Σπανού σε στίχους της Μαρίνας Λαμπράκη, που σφράγισε με την ερμηνεία του ο Κώστας Καράλης. Μετά από ένα πέρασμα από την προσωπική της δισκογραφία (Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου, Πάρε μ΄απόψε πάρε με) η τραγουδίστρια έκλεισε το πρώτο μέρος της προσωπικής της εμφάνισης με το «Καληνύφτα», ένα παραδοσιακό τραγούδι της Κάτω Ιταλίας, εντυπωσιάζοντάς μας μία ακόμα φορά με τη μοναδική ευκολία που διαθέτει να μεταπηδά από το ένα μουσικό είδος στο άλλο, γεγονός άλλωστε που την κατατάσσει στις μεγαλύτερες τραγουδίστριες που έχει βγάλει αυτός ο τόπος…

glykeria_live_2014_07_035

Είναι η στιγμή για να ανέβει στη σκηνή ο πρώτος καλεσμένος της βραδιάς, ο Πορτογάλος τραγουδιστής και κιθαρίστας Andre Maia. Ο Maia ζει και εργάζεται ως τραγουδιστής στην Αθήνα τα τελευταία πέντε χρόνια και με τη Γλυκερία έχει ξανασυνεργαστεί στις παραστάσεις που έδωσε το περασμένο φθινόπωρο, στο Passport του Πειραιά. Παρέα με τη Γλυκερία ερμηνεύουν το, γνώριμο μας από την σπουδαία Cesaria Evora, «Sodade», ενώ πριν τη συναντήσει για ακόμα μια φορά στον «Μέτοικο» του Ζωρζ Μουστακί, ο πληθωρικός καλλιτέχνης μας ταξιδεύει στους ήχους του Fado και στις μουσικές της Πορτογαλίας με τραγούδια όπως «O Pastor», «Cancao do mar», «Fado nao e mau» και «Maria Lisboa».

glykeria_live_2014_07_017_maia

Και καθώς τα τραγούδια της αγάπης μπλέκονται γλυκά με τις μελωδίες της Μεσογείου, η Γλυκερία περνά με μοναδική μαεστρία και με εξαιρετικές πάντα επιδόσεις από το υπέροχο «Δίχτυ» του Σταύρου Ξαρχάκου στα «Σμυρνέικα Τραγούδια» του Παντελή Θαλασσινού, τραγούδια που προκαλούν τον ενθουσιασμό του κοινού, που έχει ενεργό ρόλο στην παράσταση, κάνοντας φωνητικά στην τραγουδίστρια.

Δεύτερος καλεσμένος της βραδιάς ο Dasho Kurti, εξαιρετικός ακορντεονίστας και συνθέτης που κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Με τον Dasho η Γλυκερία μοιράζεται δύο δικά του τραγούδια σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, τα «Έρημα χωριά» και το «Μήλο».

glykeria_live_2014_07_021_kurti

Την τριπλέτα των καλεσμένων κλείνει η υπέροχη Dilek Koc, η οποία έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τη Γλυκερία, τόσο δισκογραφικά, όσο και επί σκοινής. Με την Dilek η Γλυκερία ερμηνεύει ένα τραγούδι από την προσωπική της δισκογραφία, το «Τραγούδι μου» σε μουσική και στίχους του Στέλιου Φωτιάδη που γνωρίζει ήδη πολλές διασκευές σε Τουρκία και Ισραήλ. Στη σκηνή στη συνέχεια μένει μόνη η Dilek και μας χαρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία στο τραγούδι με το οποίο έγινε γνωστή στην Ελλάδα, το τραγούδι της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από το soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» με τίτλο “Baharat”. Ακολουθεί ένα απολαυστικό ταξίδι στα μουσικά αρώματα της Ανατολής, με τραγούδια από την κοινή μουσική παράδοση Ελλάδας και Τουρκίας όπως το «Σαν τον μετανάστη», το «Οglan oglan» κ.α. Επιστροφή στη σκηνή για τη Γλυκερία, η οποία μαζί με την Dilek, ξεσηκώνουν το πλήθος με τη διασκευασμένη jazzy εκδοχή του «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» ή αλλιώς Shinanai.

glykeria_live_2014_07_041_dilek_koc

Από την βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μικρό αφιέρωμα στην σύγχρονη τραγουδοποιία και σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Νίκος Παπάζογλου και ο Σωκράτης Μάλαμας (Απόψε σιωπηλοί, Κανείς εδώ δεν τραγουδά). Μάλιστα ένα τραγούδι του τελευταίου (Τσιγάρο ατέλειωτο), η Γλυκερία το ερμήνευσε παρέα με τον ανερχόμενο νέο τραγουδιστή από τις Σέρρες, Βασίλη Προδρόμου που φέτος κάνει τα πρώτα του βήματα στο πλάι της τραγουδίστριας.

glykeria_live_2014_07_036_prodromou

Και καθώς η παράσταση οδεύει προς το τέλος της, η Γλυκερία καταθέτει μια από τις πιο συγκινητικές ερμηνείες της βραδιάς στο «Άνθρωποι μονάχοι», το σπουδαίο αυτό τραγούδι σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Γιάννη Καλαμίτση. Στη σκηνή στη συνέχεια ανεβαίνει ένας-ένας από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και η βραδιά κλείνει υπό τους καλοκαιρινούς ήχους αγαπημένων τραγουδιών (Χειροκρότημα, Ό,τι και να γίνει θυμήσου, Αν θυμηθείς τ’ ονειρό μου) που διασκευάστηκαν με ξεχωριστό ταλέντο από την καλοκουρδισμένη ορχήστρα που καθοδήγησε ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός Στέλιος Φωτιάδης, ο οποίος άλλωστε είχε και την γενική επιμέλεια της παράστασης. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε τα ονόματά των κορυφαίων μουσικών που την απάρτιζαν: Γιώργος Ρόκας: μπουζούκι, Κώστας Φωτιάδης: κιθάρα, Ζήσης Σκλαβουνάκης: βιολί, Δημήτρης Καπηλίδης: πλήκτρα, Πέτρος Πελέλης: τύμπανα, Πόλυς Πελέλης: μπάσο, Κώστας Σέγγης: πλήκτρα, Αδάμ Δόκας: κλαρίνο, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου: κανονάκι, Άγγελος Κουσάκης: κρουστά, Dasho Kurti: ακορντεόν και τραγούδι, Βασίλης Προδρόμου: κιθάρα και τραγούδι.

glykeria_live_2014_07_044_dilek_koc_maia_kurti_prodromou

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here