14/10/2013
Γράφει ο Σοφιανός Καβακόπουλος
Φωτογράφηση: Χαρά Γερασιμοπούλου
www.musiccorner.gr
(Χορηγός Επικοινωνίας)

Μετά από πολλά χρόνια, ήρθε η στιγμή να βρεθώ και εγώ σε ένα Blues event, προερχόμενο από την πατρίδα των Blues, το Δέλτα του Μισσισσιπί, στην Ελλάδα του 2013. Όταν έμαθα πως ο Boo Boo Davis θα έπαιζε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Half Note, σχεδόν παρακάλεσα τον διευθυντή μου να βρεθώ να καλύψω αυτή την συναυλία.

Η αλήθεια είναι πως οι εικόνες που είχα στο μυαλό μου από τέτοια gigs ήταν χορός, χορός και πάλι χορός από την αρχή μέχρι και λίγο μετά το τελευταίο τραγούδι. Γνωρίζοντας μάλιστα την ένταση της φωνής και το πάθος που έχει ο Βοο Βοο Davis, ήμουν σίγουρος πως θα ξεσηκώσει το κοινό.

boo_boo_davis_2013_10_012

Αν κάτι λοιπόν μου έμεινε από αυτή την βραδιά, ήταν το Ελληνικό κοινό των μπροστινών τραπεζιών του Half Note, που έπαιζαν με τα νεύρα και την υπομονή του γλυκύτατου γέρου των Blues, που καθισμένος στην καρέκλα του, παρέα με τις φυσαρμόνικες του, και τους στίχους των τραγουδιών του, βγαλμένα από τις εμπειρίες του,  προσπαθούσε να τους κάνει να κινήσουν έστω το κεφάλι τους στον ρυθμό του. Πράγμα που δεν κατάφερε μέχρι και το τέλος της βραδιάς. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο πίσω χώρος των ορθίων του Half Note, γέμισε χειροκρότημα, χορό και φωνές, από ανθρώπους που διασκεδάζουν με την μουσική και βγαίνουν για να χορέψουν και να φωνάξουν. Οι μπροστινοί, ακόμη ίσως ψάχνουν την βαθιά κρυμμένη αλήθεια των Blues, πίσω από τις λέξεις, και τις νότες… Μια αλήθεια που βρίσκεται μπροστά μας… στα ηχεία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβει το Ελληνικό κοινό, πως το “έντεχνο” δεν είναι πάντα κρυμμένο νόημα, αλλά φτηνή αλήθεια μπροστά μας.

Στα διαδικαστικά της βραδιάς, ότι και να πούμε για το τριμελές σχήμα πάνω στην σκηνή είναι λίγο. Ο Boo Boo Davis, με την χαρακτηριστική απλότητα των Mississippi Blues, όπου οι λίγες νότες της φυσαρμόνικας του, λένε περισσότερα από πεντάλεπτα σόλο γεμάτα φιοριτούρες πολλών άλλων, γέμιζε τον χώρο με την χαρακτηριστική δυνατή και διαπεραστική φωνή του.

boo_boo_davis_2013_10_026

Οι τεχνικοί ήχου του Half Note, φοβούμενοι μάλλον για τις ιστορίες καμμένων ενισχυτών και ηχείων από αυτή την φωνή, κάθε φορά που ο Davis ανέβαινε ψηλά, όπως ο ίδιος μου είπε μετά την συναυλία, του χαμήλωναν τον ήχο με αποτέλεσμα, να δυσαρεστηθεί απίστευτα. Χαρακτηριστικά μου είπε αμέσως μετά το κλείσιμο της συναυλίας,

“Κάθε φορά που ένιωθα όμορφα, και έπαιρνα τo vibe του κοινού, μου χαμήλωναν τον ήχο. Από το soundcheck το είχαμε συζητήσει, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου χαμήλωναν τον ήχο. Είμαι 80 χρονών και δεν έχω την δύναμη που είχα νεότερος. Όλο αυτό με ταλαιπώρησε πολύ όλη την βραδιά”

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της βραδιάς ήταν ο κιθαρίστας έκπληξη, που απλά με ένα Wah Wah Pedal και ένα τελείως ιδιαίτερο κούρδισμα στην κιθάρα του, έδινε τον ήχο του μπάσου, που δεν υπήρχε στο σχήμα, ταυτόχρονα με τον ηλεκτρικό ήχο της κιθάρας.

boo_boo_davis_2013_10_017

Γενικά ο ήχος των Blues που έβγαλε το σχήμα το βράδυ, θύμιζε πολύ περισσότερο το Chicago Blues στα τέλη των 60’s παρά το Delta Blues των στίχων του Boo Boo Davis. Ένα πάντρεμα υπέροχο, που δείχνει τι ακριβώς είναι τα Blues. Με ένα μοναδικό ήχο φυσαρμόνικας, που το παίξιμο του, μπορώ να το συγκρίνω με το vibratto του B.B. King! Μια μελωδικότητα στη φωνή που θύμιζε Alligator Records, ενώ ταυτόχρονα ούρλιαζε κυριολεκτικά τους στίχους προς τον Διάβολο, ακριβώς όπως ο Robert Johnson.

boo_boo_davis_2013_10_034
Ο θρυλικός Boo Boo Davis με τον συντάκτη του MusicCorner.gr Σοφιανό Καβακόπουλο…

Για να μείνω στο πνεύμα της βραδιάς, και αφού αυτό ήταν η απορία όλως τριγύρω μου, να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου το πνεύμα που ο Boo Boo Davis, πιστεύει πως του δίνει την έμπνευση να γράφει και την δύναμη να παίζει και να τραγουδάει… Θα κλείσω με την δική του λοιπόν φράση…

ΤΗΑΝΚ ΥOU DAVE!

(o Βοο Βοο Davis ονομάζει “Dave” το πνεύμα που τον καθοδηγεί!).

boo_boo_davis_2013_10_028

* Ο Boo Boo Davis θα εμφανιστεί στο Half Note και σήμερα και αύριο (14 και 15 Οκτωβρίου). Προλαβαίνετε! (περισσότερα για τις εμφανίσεις του εδώ: www.musiccorner.gr/?p=83272 )

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here