19/2/2014
www.musiccorner.gr

 

Ένα αγόρι γεννιέται. Οι γονείς φιγούρες κωμικές, καρικατούρες του νεοέλληνα μικροαστού κάνουν όνειρα για το βλαστάρι τους. Όνειρα για οικονομική άνεση και κοινωνική αναγνώριση. Με τη συγκατάθεσή τους το παιδί γίνεται μαριονέτα στα επιδέξια χέρια ενός καλοκουρδισμένου μηχανισμού εξουσίας. Οι μορφές της εξουσίας πολλές, συνεργάζονται με στόχο την εκπαίδευσή του με συγκεκριμένα πρότυπα και κανόνες. Το αγόρι γίνεται εξάρτημα του μηχανισμού με κωδικό S/N 210113, του εμφυτεύουν γνώση, του επιβάλλουν τα θρησκευτικά του πιστεύω, τον εκπαιδεύουν στρατιωτικά, τον κάνουν οπαδό και υπάκουο εργαζόμενο. Η πορεία του προδιαγεγραμμένη, απόλυτα ελεγχόμενη, οποιαδήποτε προσπάθεια παρέκκλισης  καταστέλλεται βίαια και άμεσα. Με τη σειρά του κι αυτός θα βρει σύντροφο, θα γίνει γονιός, θα κάνει όνειρα για το παιδί του. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Υπάρχει διέξοδος; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τα πλοκάμια ενός συστήματος που θέλει τον άνθρωπο υπάκουη μαριονέτα στις επιταγές του;

Το έργο των Ανταμαπανταχού δεν επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά να θέσει ερωτήματα και πιθανά να καταφέρει να στείλει ένα μήνυμα. Αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει, αν κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά, ίσως κάτι αρχίσει να αλλάζει.

Η παράσταση.

Τρεις performers συνεργάζονται σε ένα σύνθετο σκηνικό χώρο, συνδυάζοντας τεχνικές θεάτρου μάσκας και μαριονέτας, με παράλληλη προβολή animation. Εμψυχώνουν 14 ρόλους αλλάζοντας μάσκες και κοστούμια και χειρίζονται μαριονέτες. Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι μαριονέτα με πολύπλοκους μηχανισμούς. Οι μάσκες, ως σύμβολα εξουσίας, τον χειρίζονται συνθέτοντας εικόνες άλλοτε σκληρές  και  σκοτεινές και άλλοτε κωμικές, ενώ οι μικρές παρεμβάσεις με προβολή animation προσδίδουν μια άλλη διάσταση στην εξέλιξη της δράσης. Η μουσική και οι στίχοι των Active Member σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενισχύει την δράση σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

norma

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Τόμπρος
Παίζουν: Νίκος ΤόμπροςΕλένη ΠαναγιώτουΕλένη Γιαννακοπούλου
Κατασκευές – Σκηνικά – Κοστούμια: Ανταμαπανταχού
Video- Αnimation: Ελένη Παναγιώτου
Εικαστική επιμέλεια animation: Θωμάς Σταυρόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Active Member
DJ set: Κωσταντίνος Πιέρος

Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και  εφήβους

Θέατρο Altera Pars
Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός (στάση μετρό Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας- κρατήσεις: 210 3410011 (6-9 μ.μ.) και 693 7949 894

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή έως τις 7 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 21:30

Εισιτήριο 12 ευρώ/ μειωμένο 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

low_teacher-copy (1)

Λίγα λόγια για την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία, Τενερίφη και Κύπρο), Τουρκία, Ν. Αφρική και Ν. Κορέα. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή την κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του τσίρκου. Έχει δημιουργήσει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους, σχολεία, διεθνή φεστιβάλ, με την Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Ν.Ε.Λ.Ε. Διοργάνωσε επί 3 συνεχή έτη (1999-2001) 2ήμερες συναντήσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη και  τα καλοκαίρια του 2007 και 2008 “Φεστιβάλ κουκλοθέατρου” στα Βασιλικά.

Η πρώτη  εμφάνιση της ομάδας σε θεατρική σκηνή της Αθήνας ξεκίνησε με την παράσταση “Ακροβασίες “το 2007 στο εργαστήρι Μαιρηβή και ακολούθησαν “Ο Γαργαληστής” το 2008-9, “Tης μουσικής τα νήματα” 2009-2010 στο Θέατρο Επί Κολονώ και τέλος “Το αγόρι με τα μαγικά δάκτυλα” για δύο συνεχείς χρονιές 2010-12  στο Θέατρο ΠΚ.

Το 2011 έστησε κουκλο-θεατρικό εργαστήρι στην Αθήνα το οποίο λειτούργησε με τις παρακάτω δραστηριότητες:

α. Εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες
β. Κουκλοθεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές
γ. Σεμινάρια  αφήγησης παραμυθιού, υποκριτικής, κλόουν, κινηματογράφου και animation από έμπειρους εκπαιδευτές

Για το 2012 συμπληρώνονται νέες δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά, όπως:

α. Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας
β. Παραστάσεις
γ. Έκθεση κούκλας.

Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευσή της.

Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίχτης- κουκλοποιός,  σπούδασε “σωματικό θέατρο” και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, χορού, κλόουν και σύγχρονου θεάτρου σκιών.

Η Ελένη Παναγιώτου είναι κοινωνική λειτουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων, θεατρικό φωτισμό, ζωγραφικής και stop motion animation.

Η  Ελένη Γιαννακοπούλου είναι νηπιαγωγός-εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, έχει σπουδάσει μουσική και σωματικό θέατρο και είναι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here